Rodzaje Wody Pitnej: Klasyfikacja i Znaczenie
- Szczegóły
Woda to źródło życia i nieodzowny składnik, bez którego życie ludzi, roślin i zwierząt byłoby niemożliwe. Wraz z powietrzem zajmuje pierwsze miejsce w hierarchii potrzeb życiowych. Woda uczestniczy w wielu naturalnych procesach, takich jak wietrzenie skał i tworzenie jaskiń. Na Ziemi woda znajduje się w obiegu zamkniętym. Możemy dokładnie oszacować jej ilość na naszej planecie.
Woda paruje z mórz, jezior, rzek, powierzchni ziemi, a także z roślin. Część zamienia się w parę już podczas opadów deszczu. Wyparowana woda unosi się do góry, zbiera się w chmurach i w końcu opada na ziemię w postaci deszczu lub śniegu, przedostając się do gleby, a stamtąd do roślin, rzek i jezior. Woda nie jest jednakowa. W zależności od pochodzenia wyróżniamy deszczówkę, wodę źródlaną i wodę rzeczną. Aby lepiej scharakteryzować wodę, bierze się pod uwagę jej wygląd, czystość, twardość i zawartość minerałów oraz substancji chemicznych.
Twardość Wody Pitnej
Twardość wody pitnej, wywołana związkami wapnia i magnezu, zmienia się w wysokich temperaturach, prowadząc do tworzenia się kamienia kotłowego. Analizy chemiczne wykazują, że w wodzie twardej, oprócz związków wapnia, występują również związki magnezu, a twardość nadają związki obu tych pierwiastków. Im więcej związków wapnia i magnezu, tym woda jest twardsza. Przemysł oferuje szereg rozwiązań obniżających twardość wody pitnej w gospodarstwach domowych.
Miękka woda nie powoduje tworzenia się kamienia kotłowego i zmniejsza zużycie środków piorących. Jednak to właśnie wodzie miękkiej przypisuje się wywoływanie chorób serca i układu krążenia. Wody powierzchniowe to wody płynące lub stojące, łącznie z ich łożyskami. Dzieli się je na płynące i stojące. Twardość wody to obecność w niej jonów wielowartościowych, głównie wapnia i magnezu.
Rodzaje Twardości Wody
W technologii wody wyróżniamy następujące rodzaje twardości:
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
- Twardość ogólna - odpowiada całkowitej zawartości jonów wapnia i magnezu oraz innych jonów w wodzie.
- Twardość węglanowa (przemijająca) - wywołana jest przez węglany, wodorowęglany i wodorotlenki wapnia i magnezu, zanika podczas gotowania wody, wytrącając się w formie osadów.
- Twardość niewęglanowa (stała) - wywołana jest przez różnego rodzaju sole, nie zanika po przegotowaniu.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2017 poz. 2294), zalecana ze względów zdrowotnych wartość twardości ogólnej powinna zawierać się w granicach: (60-500) mg/l CaCO3.
Tabela 1. Zestawienie Najczęstszych Wartości Twardości Ogólnej Wody w Gminie Andrychów
Zestawienie najczęstszych wartości twardości ogólnej wody w gminie Andrychów w przeliczeniu na najczęściej stosowane jednostki:
| Twardość ogólna | mg/l CaCO3 | °n | °f | °a | mval/l |
|---|---|---|---|---|---|
| 60 | 3,359 | 6,00 | 4,199 | 1,265 | |
| 65 | 3,639 | 6,50 | 4,549 | 1,370 | |
| 70 | 3,919 | 7,00 | 4,899 | 1,475 | |
| 75 | 4,199 | 7,50 | 5,248 | 1,580 | |
| 80 | 4,479 | 8,00 | 5,598 | 1,685 | |
| 85 | 4,759 | 8,50 | 5,948 | 1,790 | |
| 90 | 5,039 | 9,00 | 6,298 | 1,895 | |
| 95 | 5,319 | 9,50 | 6,648 | 1,9 | |
| 100 | 5,599 | 10,00 | 6,998 | 2,0 |
mg/l CaCO3 - twardość wody w przeliczeniu na węglan wapnia; °n - twardość wody wyrażona w stopniach niemieckich (inne używane skróty: °d, °dH); °f - twardość wody wyrażona w stopniach francuskich; °a - twardość wody wyrażona w stopniach angielskich; mval - twardość wody wyrażona w milivalach;
Tabela 2. Współczynniki Przeliczeniowe Twardości Wody
| Jednostka | mg/l CaCO3 | mval/l | °n | °f | °a |
|---|---|---|---|---|---|
| mg/l CaCO3 | 1 | 0,02 | 0,056 | 0,10 | 0,070 |
| mval/l | 50,04 | 1 | 2,804 | 5,00 | 3,504 |
| niemiecka | 17,84 | 0,375 | 1 | 1,784 | 1,249 |
| francuska | 10 | 0,200 | 0,560 | 1 | 0,700 |
| brytyjska | 14,28 | 0,290 | 0,800 | 1,428 | 1 |
Zanieczyszczenia Wód Powierzchniowych
Cywilizacja zakłóca obieg wody zarówno przez ścieki, jak i opady atmosferyczne. Symbolem skażenia środowiska są „kwaśne deszcze”.
Źródła Zanieczyszczeń
Rzeki i jeziora, które tworzą wody powierzchniowe, są źródłem wody pitnej dla około 50% ludności Polski. Wody te zawierają różnorodne zanieczyszczenia chemiczne. Źródłami tych zanieczyszczeń są:
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
- Pyły i gazy z atmosfery
- Ścieki komunalne
- Ścieki rolnicze
- Ścieki przemysłowe
- Ścieki ze śmietnisk komunalnych i innych
Jedne z groźniejszych związków zawartych w ściekach komunalnych to detergenty. Ścieki rolnicze zawierające nawozy sztuczne i pestycydy są również źródłem skażenia wód powierzchniowych. Źródłem największej ilości najgroźniejszych chemikaliów w rzekach i jeziorach są ścieki przemysłowe.
Przykłady Substancji Skażających
- Arsen: pochodzi głównie z procesów spalania węgla. Wykazuje silne działanie toksyczne i zdolność kumulowania się w organizmie.
- Azotany i azotyny: pochodzą głównie z rolnictwa oraz ze ścieków komunalnych i przemysłowych. Ich nadmiar może doprowadzić u niemowląt do uduszenia przez sinicę.
- Bar: trafia do wód powierzchniowych wraz ze ściekami przemysłowymi. Wszystkie związki baru są dla człowieka bardzo trujące.
- Benzen: pochodzi z przemysłu chemicznego, farmaceutycznego i koksowniczego. Jest silnym związkiem rakotwórczym.
- Beryl: należy do pierwiastków o silnych właściwościach toksycznych i kancerogennych.
- Bor: używany jako środek dezynfekujący i odkażający, łatwo dostaje się do wód powierzchniowych wraz ze ściekami.
- Chloroform: występuje w ściekach pochodzących z przemysłu chemicznego i powstaje w procesach uzdatniania wody pitnej. Substancja ta zalicza się do silnie toksycznych.
- Chloronaftaleny: znajdują się w wodach pitnych w wyniku niedokładnego oczyszczenia wód powierzchniowych. Należą do silnych trucizn, szczególnie niebezpiecznych dla dzieci.
- Cyjanki: w wodach powierzchniowych pochodzą przede wszystkim z galwanizerni. Są silnymi truciznami.
- Czterochlorek węgla: dostaje się do wód powierzchniowych ze ścieków przemysłu chemicznego. Ma działanie narkotyczne i jest zaliczany do substancji rakotwórczych.
- Fenole: w wodach powierzchniowych pochodzą z koksowni. Fenol jest silną trucizną.
- Fluor: dostaje się do wód powierzchniowych z zakładów produkujących nawozy fosforowe, z hut aluminium i z przemysłu kosmetycznego. Nadmiar fluoru w wodzie jest szkodliwy.
- Kadm: w wodach powierzchniowych pochodzi najczęściej z galwanizerni, zakładów chemicznych i metalurgicznych. Kadm jest pierwiastkiem bardzo toksycznym i zaliczanym do metali śmierci.
- Ołów: należy do najczęściej spotykanych w wodzie metali ciężkich, a ze względu na jego wysoką toksyczność zaliczany jest do metali śmierci. Jest silnym czynnikiem rakotwórczym.
- Rtęć: w wodach powierzchniowych może pochodzić z przemysłu chemicznego, elektrotechnicznego i z procesów spalania węgla. Zaliczana jest do metali śmierci.
- Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA): mają silne rakotwórcze działanie. Źródłem WWA w środowisku są przemysł petrochemiczny, koksowniczy i motoryzacyjny.
Klasy Czystości Wód Powierzchniowych
W zależności od zawartości zanieczyszczeń, rzeki dzieli się na trzy klasy czystości:
- I klasa czystości: rzeki najczystsze, w których żyją ryby wymagające najczystszych wód, takie jak pstrąg i sielawa. Tylko rzeki I klasy są dopuszczone do uzdatniania w zakładach wodociągowych.
- II klasa czystości: rzeki gorszej jakości, nie nadają się do uzdatnienia na wodę pitną. Wodę tej kategorii można używać do celów rekreacyjnych i do hodowli zwierząt.
- III klasa czystości: najgorsza jakość wód powierzchniowych.
Wody, które nie mieszczą się w żadnej z wyżej wymienionych klas, są określane jako pozaklasowe. Są to wody tak zanieczyszczone i zatrute, że ustawodawcy nie przewidywali pojawienia się jeszcze gorszej jakości rzek.
Oczyszczanie Wód Powierzchniowych w Zakładach Wodociągowych
Z powodu braku czystych wód, zakłady wodociągowe korzystają ze źródeł III klasy oraz z wód pozaklasowych, których jest najwięcej. Tak zanieczyszczone wody są kierowane do zakładów w celu oczyszczenia i uzdatnienia na wodę pitną.
Proces Oczyszczania
- Sedymentacja: Woda jest kierowana do dużych stawów sedymentacyjnych, przez które przepływa bardzo wolno. Większość nierozpuszczonych części opada na dno stawów.
- Koagulacja: Siarczan żelazowo-aluminiowy dodany do mętnej wody zlepia ze sobą pływające w niej zawiesiny, tworząc kłaczki, które łatwiej opadają na dno.
- Filtracja mechaniczna: Woda przechodzi przez ogromne filtry wypełnione piaskami i żwirami, które oddzielają od wody sedymenty oraz kłaczki po koagulacyjne.
- Dezynfekcja: Polega na zahamowaniu dalszego rozwoju bakterii i wirusów. Stosowany jest chlor.
Wszystkie te procesy służą jedynie do usunięcia z wody części nierozpuszczonych, które czynią ją mętną. Związki chemiczne rozpuszczone w wodzie przechodzą przez wszystkie etapy oczyszczania.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Wprowadzenie chloru do dezynfekcji wody zatrzymało szerzenie się epidemii. Jednak chlorowanie wody ma również swoje uboczne skutki, takie jak:
- Podrażnienie, suchość i pękanie skóry
- Obniżenie odporności skóry na zakażenie grzybicami i drożdżycami
- Marskość wątroby
- Rak wątroby i nerek
- Rak pęcherza moczowego i prostnicy
- Rak piersi, dwunastnicy i żołądka
- Białaczka
- Guzy chłonniakowe
- Nowe związki rakotwórcze pochodzące z reakcji aktywnego chloru z innymi związkami chemicznymi
Woda Źródlana: Alternatywa dla Wody z Kranu
Woda źródlana to woda pochodząca z podziemnych warstw wodonośnych, naturalnie izolowanych od czynników zewnętrznych, co pozwala jej zachować pierwotną czystość pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Jest delikatna w smaku, efektywnie zaspokaja pragnienie i jest wykorzystywana w kuchni do przyrządzania potraw i napojów.
Przewaga Wody Źródlanej Nad Wodą z Kranu i Wodą Mineralną
Organizm ludzki składa się w większości z wody (60-70%), a jej regularne uzupełnianie jest niezbędne do utrzymania prawidłowej kondycji, zdrowia i dobrego samopoczucia. Dorosła osoba powinna codziennie wypijać od 1,5 do 2,5 litrów wody.
Woda źródlana to woda niskozmineralizowana (150 - 500 mg/l), a co za tym idzie, maksymalnie neutralna dla organizmu. Nie musimy się martwić o przekroczenie zapotrzebowania organizmu na poszczególne składniki mineralne. Jej atutem jest również delikatny smak. Woda mineralna może dostarczać składników mineralnych na poziomie nawet powyżej 1500 mg/l. Woda mineralna nie nadaje się do gotowania.
Woda Źródlana Żywiec Perła
Żywiec Perła to idealnie czysta woda źródlana, wydobywana z podziemnych źródeł zlokalizowanych w obrębie Żywieckiego Parku Krajobrazowego. Nienaruszone środowisko i odpowiedni układ warstw geologicznych gwarantują skuteczne odizolowanie od wpływu czynników zewnętrznych. Woda jest wydobywana ze źródeł głębinowych i nie jest poddawana żadnym modyfikacjom czy obróbce.
Smak wody Żywiec Perła charakteryzuje doskonała lekkość i delikatność. Jest wodą źródlaną niskozmineralizowaną, niskosodową i niskowapniową (z odczynem zasadowym 8,18 pH), a łączna zawartość wszystkich składników mineralnych wynosi 316,22 mg/l. Posiada wiele walorów zdrowotnych: efektywnie nawadnia organizm, pozytywnie wpływa na odporność, może wspomagać odchudzanie.
Czystość, skład chemiczny i mineralny wody źródlanej Żywiec Perła potwierdzone są atestem Państwowego Zakładu Higieny w Poznaniu. Proces rozlewania i butelkowania potwierdzony certyfikatem HACCP.
Woda Żywiec Perła idealnie sprawdza się w kuchni, może być bez ograniczeń dodawana do potraw i poddawana dowolnej obróbce termicznej. Może być w pełni bezpiecznie podawana małym dzieciom. Jest polecana osobom cierpiącym na cukrzycę oraz osobom z nadciśnieniem i chorobami nerek.
Składniki Mineralne Zawarte w Wodzie Źródlanej Żywiec Perła
Składniki mineralne zawarte w wodzie źródlanej Żywiec Perła:
- Kationy (mg/l):
- Sodowy - 4,2
- Wapniowy - 26,05
- Magnezowy - 9,11
- Potasowy - 1,11
- Aniony (mg/l):
- Wodorowęglanowy - 194,00
- Siarczanowy - 27,57
- Chlorkowy - 3,19
- Fluorkowy - 0,22
Łączna zawartość składników mineralnych wynosi 316,22 mg/l.
Woda dla Dzieci
Wybierając wodę dla dziecka, warto kierować się pewnymi kryteriami. Woda przeznaczona do spożycia przez małe dzieci oraz przez kobiety w ciąży musi mieć cechy decydujące o jej bezpieczeństwie i pożytecznym wpływie na organizm. Należy zwrócić uwagę na skład: zawartość składników mineralnych na litr. Woda dla niemowlaka i małego dziecka powinna być niskozmineralizowana, zawierać mało sodu i siarczanów. Woda przeznaczona dla niemowląt musi podlegać szczególnie rygorystycznej kontroli.
TOP 5 Marek Wody dla Dzieci (według redakcji)
- Woda Mama i ja: produkowana przez firmę WOSANA S.A. Posiada optymalnie zbilansowany skład - niską zawartość składników mineralnych (270 mg na 1 litr wody) oraz niewielką zawartość sodu, siarczanów, fluorków, azotanów i azotynów.
- Baby Zdrój: za marką stoi polska rozlewnia wód i napojów Aqua East. Woda Baby Zdrój może być podawana dzieciom już od pierwszych dni życia.
- Kinga Pienińska dla dzieci: to niegazowana woda mineralna klasy premium. Dostępna jest w wygodnych butelkach o poj. 0,33 l.
- Nałęczowianka Kids: niegazowana woda dla dzieci, niskosodowa i średniozmineralizowana. Cechuje ją naturalna mikroflora i stabilny skład chemiczny.
- Jurajska Junior: naturalna, niegazowana woda mineralna posiadająca pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka w zakresie produktów żywieniowych przeznaczonych dla dzieci powyżej 1. r.ż.
Rodzaje Wód Dostępnych w Sklepach
W sklepach dostępne są różne rodzaje wód:
- Wody naturalne źródlane: wydobywane z krystalicznie czystych źródeł, z płytszych warstw podziemnych. Zawierają mniej niż 500 mg składników mineralnych w litrze.
- Wody naturalne mineralne: pozyskiwane z odwiertów głębinowych. Mają stały skład chemiczny i są bogate w minerały (500-2000 mg składników mineralnych w litrze).
- Wody stołowe: otrzymywane w wyniku zmieszania naturalnej wody źródlanej lub przefiltrowanej wodociągowej z różnymi składnikami mineralnymi lub z wodą mineralną.
- Wody naturalne lecznicze: pochodzą ze specjalnych źródeł leczniczych. Zawierają nie mniej niż 1000 mg składników mineralnych w litrze oraz co najmniej jeden składnik leczniczy w odpowiednim stężeniu.
tags: #woda #pitna #rodzaje #obrazy

