Krystaliczne Źródło: Właściwości i Skład Wody Źródlanej Niegazowanej

Woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej niedostatek powoduje odwodnienie i odpowiada za szereg negatywnych stanów takich jak: migreny, bóle mięśni, złe samopoczucie, zmęczenie oraz wielu innych poważniejszych dolegliwości. Dlatego ważne jest, aby pić wodę regularnie i w odpowiednich ilościach. Ale jaką wodę wybrać?

W sklepach znajdziemy obecnie kilkadziesiąt rodzajów wód butelkowanych o różnym stopniu zmineralizowania. Obecnie na sklepowych półkach dominują dwa typy wód: mineralne i źródlane.

Woda Źródlana a Woda Mineralna - Definicje i Różnice

Przede wszystkim nie każda woda źródlana jest wodą mineralną. Nie każda woda w szklanych butelkach czy też w plastikowym opakowaniu jest wodą mineralną. Zdecydowanie nie jest to prawdą.

Jak mówi ustawowa definicja: woda mineralna to woda wydobywana z podziemi, którą wyróżnia czystość mikrobiologiczna i chemiczna oraz stabilna obecność określonych składników mineralnych.

Woda źródlana to woda podziemna, pierwotnie czysta. Woda źródlana to woda niskozmineralizowana, która zwykle wypływa jednym lub kilkoma naturalnie powstałymi otworami i zawiera zazwyczaj do 500 mg/l składników mineralnych. Pochodzi z podziemnego złoża o udokumentowanych zasobach, jednakże jej właściwości i skład chemiczny mogą podlegać wahaniom. Jest pierwotnie czysta, jeśli chodzi o skład chemiczny i zawartość mikroorganizmów. Zawartość składników mineralnych występuje w stężeniu niższym niż w wodach mineralnych.

Przeczytaj także: Wszystko o Krystalicznym Źródle i jego składzie

Warto wiedzieć, że wody źródlane właściwie nie różnią się składem mineralnym od wody z kranu, która, w świetle obowiązującego prawa, musi być zawsze bezpieczna do picia. Dzięki mniejszej zawartości składników mineralnych woda źródlana jest „miękka” i nadaje się do gotowania. W porównaniu do wody mineralnej może być spożywana przez większość osób.

Podobieństwa między wodą mineralną a źródlaną:

  • Naturalne pochodzenie - jedna i druga woda to produkt naturalny wydobywany z podziemnych źródeł lub naturalnych źródeł wodnych, które są chronione przed zanieczyszczeniami.
  • Zarówno woda mineralna, jak i woda źródlana są poddawane rygorystycznym kontrolom jakościowym i muszą spełniać określone standardy, aby być uznawane za bezpieczne do spożycia. Oba rodzaje wód powinny być wolne od zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych.
  • Zarówno woda mineralna, jak i źródlana jest butelkowana bezpośrednio po wydobyciu.
  • Naturalny skład mineralny obu wód uwarunkowany jest czynnikami geologicznymi.
  • Zarówno woda mineralna, jak i woda źródlana są postrzegane jako zdrowe i korzystne dla organizmu.

Rodzaje Wód Mineralnych

Ze względu na ilość zawartych składników mineralnych w wodzie, rozróżniamy trzy podstawowe jej rodzaje:

  • Wody Wysokozmineralizowane - powyżej 1500 mg/l
  • Wody Średniozmineralizowane - od 500 do 1500 mg/l
  • Wody Niskozmineralizowane do 500 mg/l

Ponadto wody możemy podzielić również na wody słodkie (ultrasłodkie, słodkie, półsłodkie), zwykłe, słone (w tym słonawa, solanka zwykła i silna).

Wody Lecznicze

Biorąc pod uwagę zawarte w nich składniki mineralne, można wyróżnić także wody lecznicze, przeznaczone do kąpieli lub picia. Charakteryzują się utrwalonym składem mineralnym i zawierają minimum 1000 mg/l składników mineralnych. Wpływają na poprawę funkcjonowania ludzkiego organizmu. Muszą one zostać wcześniej przebadane przez odpowiednie instytucje medyczne, w celu potwierdzenia ich leczniczych właściwości.

Do wód leczniczych zatem należą: szczawy, woda krzemowa, kwasowęglowa, jodkowa, glauberska, fluorkowa, bromkowa, borowa, arsenowa, manganowa, radoczynna, siarczanowa, siarczkowa, witriolowa czy żelazista. Stosowane są przede wszystkim w sanatoriach oraz ośrodkach leczniczych. Niektóre z nich są również dostępne do sprzedaży w butelkach.

Przeczytaj także: Czym jest czysta woda?

Jaką Wodę Pić? Mineralną czy Źródlaną?

Wybór pomiędzy wodą źródlaną i mineralną powinien być podyktowany przede wszystkim wiekiem i stanem naszego zdrowia oraz jej przeznaczeniem. W dużej mierze zależy to od potrzeb naszego organizmu bowiem, woda źródlana ma nieco inne właściwości od mineralnej.

Ze względu na zawartość dobroczynnych dla organizmu składników na co dzień najbardziej wskazana jest woda średniozmineralizowana. Woda mineralna będzie miała znaczący udział w zaspokajaniu naszego dziennego zapotrzebowania na składniki mineralne, zwłaszcza gdy nasza dieta nie jest idealnie zbilansowana.

O ile nie ma szczególnych wskazań zdrowotnych, lepiej unikać picia niskozmineralizowanej wody źródlanej w zbyt dużej ilości. Nadmiar czystej niskozmineralizowanej wody źródlanej może być bowiem szokiem dla naszego organizmu i uwrażliwić nasz żołądek oraz spowodować rozstrój układu pokarmowego lub wpłynąć na funkcjonowanie innych organów poprzez wydalanie cennych minerałów.

Dla Kogo Wskazane Są Wody Źródlane?

Woda źródlana nie powinna być spożywana w stanie surowym w nadmiernych ilościach. Przede wszystkim polecana jest do przygotowywania potraw (np. zup, wywarów itp.) oraz napojów (herbat, kawy, naparów ziół, soków lub kompotów).

Grupy, dla których wskazane jest spożywanie wody źródlanej (w ilości dostosowanej do indywidualnych potrzeb) to przede wszystkim:

Przeczytaj także: Czysta Energia

  • niemowlęta i młodsze dzieci (przegotowana, o niskiej zawartości sodu i siarczanów);
  • osoby w wieku starszym;
  • osoby zmagające się z chorobami nerek i układu moczowego.

Kto Powinien Pić Wodę Mineralną?

Rodzaj wybranej wody mineralnej nie powinien być przypadkowy. Należy wziąć pod uwagę przede wszystkim stan naszego zdrowia oraz stopień aktywności fizycznej. Od tego zależy czy powinniśmy wybrać wodę nisko-, wysoko- czy średniozmineralizowaną.

Grupy, dla których wskazane jest spożywanie wody mineralnej (w ilości dostosowanej do indywidualnych potrzeb) to przede wszystkim:

  • kobiety w ciąży, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na składniki mineralne - warto w tym przypadku wybierać wody o niskiej zawartości sodu;
  • osoby uprawiające sport - polecane wody wysokozmineralizowane,
  • osoby często przebywające w wysokich temperaturach, w ciepłym klimacie,
  • osoby cierpiące na osteoporozę,
  • osoby zmagające się z zaburzeniami układu trawienia i dolegliwościami żołądkowymi - polecana woda Borjomi

Znaczenie Wody Mineralnej dla Zdrowia - Jakie Składniki Mineralne Dostarcza do Organizmu?

Woda mineralna ma właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartości składników mineralnych poprawia się funkcjonowanie najważniejszych układów oraz organów ludzkiego ciała. Ma też dobre właściwości w przypadku osób, które się odchudzają, gdyż wspomaga prawidłową przemianę materii.

Właściwa ilość (około 1,5 litra płynów dziennie) wypijanej wody pomaga także w walce z migrenowymi oraz napięciowymi bólami głowy. Polecana jest w przypadku podwyższonej aktywności fizycznej oraz spożywania dużej ilości produktów z kofeiną, np. kawy lub coli, które przyczyniają się do utraty magnezu.

Dzięki odpowiedniej zawartości magnezu woda mineralna jest dobra dla serca. Poprawia krążenie krwi, reguluje ciśnienie, jak również łagodzi objawy stresu.

Woda mineralna bogata w wapń działa dobrze na wszystkie kości, kręgosłup i cały układ kostno-stawowy. Ponadto pozytywnie wpływa na serce i krążenie. Picie wody z dużą zawartością wapnia polecane jest szczególnie osobom z anemią, ze względu na łatwiejszą przyswajalność żelaza.

Składniki Mineralne w Wodzie i Ich Wpływ na Organizm

Jakie zatem pierwiastki i składniki mineralne znajdziemy w wodzie mineralnej i źródlanej i jak wpływają one na nasz organizm?

  • Wapń (Ca++) - Zapotrzebowanie dzienne: 1000 mg. Wapń to podstawowy budulec układu kostnego, ale również niezbędny jest do aktywacji wielu enzymów. Wpływa korzystnie na przemianę materii, pracę serca, ciśnienie krwi, aktywność układu mięśniowego i nerwowego.
  • Magnez (Mg++) - Zapotrzebowanie dzienne: 400 mg. Magnez ma decydujący wpływ na działanie układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowego, bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów, przy budowie białek i w ponad 300 innych procesach biochemicznych zachodzących w organizmie.
  • Sód (Na+) - Zapotrzebowanie dzienne: 1,5 g (po 50 roku życia: 1,3 g). Sód reguluje równowagę elektrolitów w organizmie, mając wpływ na całą gospodarkę wodną. Zapobiega odwodnieniu, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową i reguluje trawienie.
  • Siarczany (SO4-) - regulują przemianę materii, zwiększają wydzielniczość wątroby i pobudzają produkcję żółci. Działają również korzystnie w stanach zapalnych dróg moczowych i przy chronicznych stanach nieżytowych jelit. Przy ilości powyżej 250 mg/l mogą powodować biegunki i odwodnienie organizmu.
  • Wodorowęglany (HCO3-) - to składnik wody, który daje efekt niemal natychmiast po wypiciu, alkalizując kwasy żołądkowe. Polecane są szczególnie osobom cierpiącym na nadkwasotę, gdyż szybko łagodzą dolegliwości z nią związane, jak zgaga czy wzdęcia.
  • Fluor (F-) - Zapotrzebowanie dzienne: 3 mg. Ten pierwiastek jest niezbędnym budulcem kości i zębów, jednak w nadmiarze jest toksyczny i może powodować fluorozę, objawiającą się przebarwieniami na zębach i zmianami w szkielecie. Optymalna ilość fluoru w wodzie to 0,7 mg/l.
  • Potas (K+) - Zapotrzebowanie dzienne: 4,5 g. Potas jest odpowiedzialny za kontrolę pracy mięśni, w tym mięśnia sercowego, a także ich budowę i regenerację.
  • Lit - Zapotrzebowanie dzienne: 1 mg. Lit jest pierwiastkiem śladowym, ale niezwykle ważnym dla naszego organizmu. Bierze udział w transporcie witamin z grupy B do komórek, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych, zwiększa właściwości obronne limfocytów, stymuluje odbudowę komórek nerwowych.
  • Anion chlorku - Zapotrzebowanie dzienne: 750 mg. Anion chlorku występuje w soku żołądkowym w postaci kwasu solnego, a jako chlorek sodu odpowiada za utrzymanie właściwego ciśnienia krwi.

tags: #krystaliczne #źródło #woda #źródlana #niegazowana #skład

Popularne posty: