Krystaliczne Źródło: wszystko, co musisz wiedzieć o wodzie mineralnej gazowanej i jej składzie
- Szczegóły
Jako społeczeństwo nie przywiązujemy specjalnej wagi do wody. Często do koszyka wpada pierwsza lepsza butelka z ładną etykietą. Nawet nie zastanawiamy się co tam jest w środku. A szkoda, bo dzisiaj mamy już naprawdę z czego wybierać. Samych naturalnych wód mineralnych jest w Polsce ponad 100. Są bardzo różne, i lepsze, i gorsze. Woda jest u nas łatwo dostępna i stosunkowo tania. Jednak to tylko kwestia czasu.
Rodzaje wód
Zanim przejdziemy do składu, warto wiedzieć, jakie rodzaje wód możemy znaleźć na rynku:
- Woda źródlana: Jest to woda podziemna, pierwotnie czysta. Nie różni się właściwościami i składem mineralnym od wody, która leci z kranu i służy do picia oraz przygotowywania jedzenia. Kranówka jednak nie musi być podziemna i pierwotnie czysta, dlatego wymaga uzdatniania (szereg procesów chemicznych, m.in. chlorowanie). Woda źródlana to po prostu woda do picia.
- Naturalna woda mineralna: Tak jak źródlana, jest wodą podziemną, pierwotnie czystą. Stabilny skład oznacza to, że jeśli producent na etykiecie podaje, że woda mineralna ma tyle i tyle minerałów, to możemy mu wierzyć, że ona cały czas je ma. Z tymi specjalnymi właściwościami zdrowotnymi to jest tak, że woda mineralna może je mieć, ale nie musi. Wszystko zależy od tego ile dana woda ma w sobie poszczególnych minerałów. A, co ciekawe, od jakiegoś czasu, woda mineralna wcale nie musi mieć dużo minerałów! Odkąd zmieniła się jej definicja w prawie, niektóre wody źródlane przemieniły się w mineralne. Dlatego nie wystarczy ufać napisowi na butelce, że to woda mineralna. Koniecznie trzeba sprawdzić jej skład.
- Woda lecznicza: Jest to woda podziemna, pierwotnie czysta. Musi mieć jednak dużo składników mineralnych (min. 1000 mg/l) lub określony poziom jednego mającego znaczenie dla naszego organizmu. W zależności od składnika mamy wodę żelazistą, fluorkową, jodkową, siarczkową, krzemową, radonową, kwasowęglową, szczawę. By nazwać wodę leczniczą, trzeba najpierw przeprowadzić badania potwierdzające jej właściwości lecznicze. Nie można ich pić bez uzgodnienia z lekarzem. Trzeba je odpowiednio dawkować i dostosowywać do choroby. W zależności od rodzaju, mogą być stosowane m.in. w dolegliwościach żołądkowych lub urologicznych. Niektóre wody lecznicze przed wypiciem trzeba rozcieńczać, bo ich skład to prawdziwa bomba mineralna.
Na co zwracać uwagę, kupując wodę?
Niestety, jako klienci, mamy słabe rozeznanie w tym, co jest w butelkach z wodą. Dlatego nie wystarczy ufać napisowi na butelce, że to woda mineralna. Koniecznie trzeba sprawdzić jej skład.
- Pierwszy krok, dla wszystkich, to sprawdzenie ogólnej zawartości rozpuszczonych składników mineralnych. To nam powie ile w wodzie jest minerałów. Taka informacja to już coś. Najlepiej zapamiętać dwie wartości 500 i 1500.
- Drugi krok, dla bardziej dociekliwych, to sprawdzenie ilości poszczególnych składników mineralnych. To ważne, zwłaszcza dla osób chorujących na nadciśnienie, cukrzycę, zagrożonych osteoporozą lub po prostu wymagających od wody, by dostarczyła organizmowi konkretnych minerałów.
A wody różnią się między sobą zawartością m.in. wapnia, magnezu, sodu, potasu, wodorowęglanów, siarczanów, chlorków, flouroków. Ich ilości znajdziemy na etykiecie, przeważnie w tabelce.
Składniki mineralne i ich znaczenie
- Wapń (Ca++) - Przydaje się kościom, zębom i mięśniom. Niedobór może powodować m.in. osteoporozę.
- Magnez (Mg++) - Niedobór magnezu powoduje rozdrażnienie, nerwowość oraz skurcze. Gdy potrzebujemy magnezu szukamy wody, która ma go więcej niż 50 mg/l.
- Sód (Na+) - Osoby zmagające się z nadciśnieniem lub będące na diecie ubogiej w sód muszą wybierać wodę niskosodową, czyli taką gdzie sodu jest mniej niż 20 mg/l. Wody niskosodowe: Perła Krynicy, Ustronianka Biała, Kinga Pienińska, Nałęczowianka, Jurajska, Cisowianka, Ostromecko.
- Wodorowęglany (HCO3-) - Pomagają utrzymać równowagę kwasową w żołądku i jelitach oraz przyspieszają trawienie. Pomagają zwalczać zatrucie alkoholowe. Jeśli są potrzebne, szukamy wód, które mają ich więcej niż 600 mg/l.
Oprócz tego w wodzie znajdziemy też potas (K+), siarczany (SO4-), chlorki (Cl-), fluorki (F-) i inne składniki.
Przeczytaj także: Czym jest czysta woda?
Woda gazowana - zdrowa czy nie?
Każdy z nas ma inne preferencje smakowe. A zdrowe to, czy niezdrowe? „Zawartość CO2 szkodzi jedynie osobom cierpiącym na schorzenia gastryczne i stany zapalne gardła. Na osoby zdrowe nie wykazuje niekorzystnego oddziaływania. CO2 poprawia smak wody, ma działanie bakteriostatyczne, zatem pod względem zdrowotnym woda gazowana jest znacznie korzystniejsza od wody niegazowanej, szczególnie po otwarciu.” (M.Derkowska-Sitarz, A. Adamczyk-Lorenc, Wpływ składników mineralnych rozpuszczonych w wodzie pitnej na organizm człowieka).
Przykładowy skład wody Krystaliczne Źródło
Krystaliczne Źródło to woda źródlana niegazowana, wydobywana z pokładów powstałych w epoce górnej kredy. Woda poddawana procesowi napowietrzania i filtracji.
Zawartość składników mineralnych:
- Magnez Mg 2+ - 19 mg/l
- Wapń Ca 2+ - 85 mg/l
- Sód Na + - 31 mg/l
- Potas K + - 6 mg/l
- Wodorowęglany HCO 3 - - 440 mg/l
- Fluorki F- - 0,3 mg/l
- Chlorki CI - - 19 mg/l
- Ogólna zawartość soli mineralnych: 620 mg/l
Wody smakowe - unikać!
Na sklepowych regałach z wodami stoją też wody smakowe - truskawkowe, cytrynowe, jabłkowe. Wody smakowe to nie wody! To zwykłe napoje z cukrem i aromatem. Nie kupuj i nie polecam.
Przeczytaj także: Czysta Energia
Przeczytaj także: Symbolika Wody
tags: #krystaliczne #źródło #gazowana #skład #mineralny

