Jaka Woda Mineralna na Zaparcia? Kompleksowy Przewodnik

Nawadnianie organizmu to proces, który wymaga przemyślanego wyboru odpowiedniego rodzaju wody. Wody mineralne mogą być pomocne w łagodzeniu problemów z zaparciami. Sprawdź, jak w naturalny sposób walczyć z przejedzeniem i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Rodzaje Wód i Ich Właściwości

Wybór wody - mineralnej, gazowanej, źródlanej, czy z kranu - ma znaczenie dla naszego zdrowia. Wody mineralne dzielimy na:

  • Wody wysokozmineralizowane
  • Wody średniozmineralizowane
  • Wody niskozmineralizowane
  • Wody zdrojowe

Woda Gazowana vs. NieGazowana

Woda gazowana zawiera dwutlenek węgla, który w nadmiarze może zakwaszać organizm. Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi drożdży, bakterii, wirusów, a nawet nowotworów. Jeśli tylko możemy, pijmy wodę niegazowaną.

Wody Mineralne - Wady i Zalety

Woda pozbawiona minerałów wypłukuje z organizmu cenne biopierwiastki, takie jak magnez czy wapń. Utrata elektrolitów powoduje zmęczenie i dekoncentrację. Najzdrowsze są wody zawierające powyżej 500 mg minerałów na litr, czyli wody wysoko- i średniozmineralizowane.

Wody Wysokozmineralizowane

Są najbardziej wartościowe dla zdrowia, zawierają znaczne ilości wapnia, magnezu, jodu czy fluoru. Warto je pić, gdy potrzebujemy uzupełnić dietę o dane pierwiastki. Do wód wysokozmineralizowanych należą m.in. Muszynianka, Staropolanka 2000 oraz Piwniczanka.

Przeczytaj także: PE a bezpieczeństwo wód mineralnych

Wody Średniozmineralizowane

Mogą być stosowane na co dzień, aby wspomóc nasz organizm w utrzymaniu odpowiedniej ilości minerałów. Są to np. Kinga Pienińska, Cisowianka, Nałęczowianka albo Jurajska.

Wody Niskozmineralizowane

Są alternatywą dla wody z kranu. Nie mają wartości fizjologicznej. Nadają się za to do przyrządzania posiłków, zwłaszcza dla niemowląt, soków, parzenia kawy, herbaty, ziół itp. Wody niskozmineralizowane to: Kropla Beskidu, Arctic Plus czy Dobrowianka.

Wody Zdrojowe

Tego typu wody przeznaczone są dla ludzi z konkretnymi problemami zdrowotnymi, dlatego powinniśmy je pić tylko wówczas, gdy takie jest zalecenie lekarza. Wody zdrojowe są skuteczne w różnych typach terapii, ale nie powinny być pite na co dzień.

Woda z Kranu

Kranówkę warto pić, ponieważ jest bezpieczna i zawiera cenne minerały, w tym wapń i magnez. Ich ilość jest zależna od miejsca (np. w Warszawie jest to ok. 250 mg/l, a w Krakowie ponad 300 mg/litr). Gotowanie wody powoduje wytrącenie części związków wapnia i magnezu. Dlatego zaleca się picie jej bezpośrednio z kranu, bez gotowania. Taka woda o wiele lepiej ugasi nasze pragnienie.

Woda Lecznicza w Walce z Zaparciami

Jako lecznicza woda mineralna polecana jest osobom cierpiącym na choroby wrzodowe, zgagę, przewlekłe nieżyty żołądka i dwunastnicy, schorzenia pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz mających problemy z zaparciami. Stosowany do inhalacji pomaga w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.

Przeczytaj także: Optymalna wilgotność powietrza

Woda Lecznicza "Franciszek"

1,60% szczawa wodorowęglanowo-chlorkowo-sodowa, jodkowa, produkowana z ujęcia „W-14” w Wysowej-Zdroju. "Franciszek" przynosi również ulgę w zaparciach. Systematyczne picie wody stymuluje zarówno wydzielanie żółci, jak i produkcję soku trzustkowego, dlatego zalecana jest w leczeniu schorzeń pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.

Wskazania: Główną cechą leczniczej wody mineralnej "Franciszek" jest jej hipertoniczność, dzięki czemu ulega przyspieszeniu przechodzenie treści pokarmowej z żołądka do dwunastnicy, oraz nasila się wydzielanie soków trawiennych.

Dawkowanie: najlepiej stosować miesięczną kurację pitną. O ile lekarz nie zaleci inaczej pić 2-3 razy dziennie, jednorazowo po 200 ml wody Franciszek zmieszanej w proporcji 1:1 z wodą Józef I bądź z wodą przegotowaną. Nie należy spożywać świeżych owoców na pół godziny przed piciem wody. Zaleca się miesięczną przerwę pomiędzy kuracjami.

Woda Lecznicza Szczawa II

Woda lecznicza Szczawa II dzięki wysokiej zawartości naturalnych wodorowęglanów pobudza układ trawienny do wytwarzania soków trawiennych niezbędnych do procesu trawienia oraz neutralizuje ich kwasowość dając ulgę przy zgadze i refluksie.

Woda Lecznicza Zuber

Woda lecznicza Zuber jest najbardziej zmineralizowaną wodą leczniczą występującą na terenie Polski. Kuracja pitna tą wodą wzmaga przemianę białkowo-tłuszczowo-węglowodanową, leczy wszelkie dolegliwości związane z przemianą materii, ale także działa przeciwzapalnie i oczyszcza przewód pokarmowy.

Przeczytaj także: Mierniki wilgotności owsa – przegląd i zastosowanie

Wskazania do picia wody Zuber:

  • Choroba wrzodowa (wrzody żołądka)
  • Zgaga
  • Przewlekłe nieżyty żołądka i dwunastnicy
  • Schorzenia pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
  • Wspomaga leczenie wątroby
  • Zaparcia
  • Cukrzyca - obniża podwyższony poziom cukru we krwi (w połączeniu z wodą Jana)
  • Miażdżyca - obniża podwyższony poziom cholesterolu we krwi
  • Stan po nadużyciu alkoholu, tzw. kac

Domowe Sposoby na Ból Brzucha

Z domowych sposobów na ból brzucha można korzystać zawsze wtedy, kiedy jest on objawem przejedzenia i nie towarzyszą mu inne, niepokojące dolegliwości. Popularne, domowe sposoby, takie jak ziołowe napary lub zadbanie o odpowiedni poziom nawodnienia, powinny pomóc w wyeliminowania objawów. Są one również znacznie bezpieczniejsze niż preparaty z apteki.

Warto skonsultować się z lekarzem, jeśli:

  • ból żołądka utrzymuje się dłużej niż kilka godzin,
  • bóle często się powtarzają lub są szczególnie ostre,
  • występują inne objawy: wymioty, zaparcia lub ostre biegunki.

W takiej sytuacji konieczna może być diagnostyka pod kątem chorób układu pokarmowego.

Dlaczego Żołądek Często Boli Po Jedzeniu?

Do bólu żołądka po jedzeniu dochodzi wtedy, kiedy układ trawienny ma trudności z rozpoczęciem procesu trawienia. Zwykle jest to skutkiem zjedzenia zbyt obfitego posiłku lub kiedy był on szczególnie ciężkostrawny. Taki stan można poznać przede wszystkim po bólu, ale również wzdęciach, zgadze czy uczuciu pełności.

Aby zapobiec bólowi żołądka po jedzeniu, warto unikać dużych ilości ciężkostrawnych potraw i rozbijać je na mniejsze porcje. Bardzo ważne jest też powolne jedzenie i dokładne przeżuwanie pokarmu. Dzięki temu łatwiej będzie wyczuć moment sytości, a żołądek szybciej strawi jedzenie. Na trawienie polecamy wodę leczniczą Szczawa II na trawienie i przemianę materii.

Sprawdzony Sposób na Ból Żołądka - Zioła

Popularnym sposobem na ból brzucha, przyspiesza trawienie, uczucie palenia i niestrawność, znanym już od lat, są zioła. Napar ziołowy skutecznie wspomaga układ pokarmowy w procesie trawienia, tym samym łagodząc dolegliwości wywoływane przez niestrawność. Zioła znane z pozytywnego wpływu na układ trawienny to m.in. mięta, rumianek czy koper włoski. Napary ziołowe można również pić bezpośrednio po obfitym posiłku, aby zapobiec wystąpieniu niestrawności i łagodzić jej ewentualne objawy.

Sprawdzonym sposobem na ból żołądka jest również aktywność fizyczna. Warto zmusić się do krótkiego spaceru lub wykonania ćwiczeń rozciągających, które wspomogą pracę układu trawiennego.

Domowe Sposoby na Ból Żołądka - Polecane Rozwiązania

Najpopularniejsze domowe sposoby na niestrawność to napary ziołowe, aktywność fizyczna, a także picie po posiłku wzbogaconej wody, do której dodaje się imbir i cytrynę. Innym znanym sposobem jest wypicie szklanki wody, w której należy rozpuścić łyżkę octu jabłkowego. Te stare, sprawdzone sposoby nie tylko pomagają łagodzić ból żołądka, ale również zapobiegają wystąpieniu niestrawności, jeśli zastosuje się je odpowiednio szybko po obfitym posiłku.

Aby uchronić się przed przykrymi objawami przejedzenia, warto też zadbać o odpowiedni poziom nawodnienia w ciągu dnia. W tym celu zamiast zwykłej wody świetnie sprawdzą się wody lecznicze. Dostarczą one niezbędnych mikroelementów (m.in. magnezu, potasu i węglowodanów), a także skutecznie nawadniają. To z kolei pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu - w tym również układu pokarmowego.

Regularne picie wody leczniczej pomaga poprawić ogólne funkcjonowanie organizmu. Wspiera również profilaktykę w razie nieprzyjemnych dolegliwości, w tym właśnie niestrawności. Woda lecznica może również być wykorzystywana pomocniczo w leczeniu popularnych chorób układu pokarmowego. Należy jednak w każdym wypadku stosować się do zaleceń lekarza i łączyć tę metodę z zalecaną dietą.

Zaparcia - Przyczyny i Leczenie

Z medycznego punktu widzenia z prawidłowym wypróżnianiem ma się do czynienia, kiedy dochodzi do niego przynajmniej trzy razy w ciągu tygodnia. Ważna jest również konsystencja stolca, która powinna być półmiękka i uformowana, poza tym nie może być zbyt luźna ani zbyt zbita. Zaparcia, czyli zbyt mała częstotliwość wypróżnień lub wypróżnienia z problemami związanymi ze zbyt zbitą konsystencją stolca, to problem, z którym zmagać się mogą osoby w różnym wieku.

Zaparcia czynnościowe atoniczne związane są ze zwolnieniem perystaltyki jelit, czego efektem jest nadmierne wchłanianie wody w jelicie grubym, które prowadzi do zagęszczania kału. Zaparcia czynnościowe spastyczne powstają w wyniku zaciskania się jelita wokół mas kałowych. Zaparcia organiczne związane są z oddawaniem stolca przez zwężenie światła jelita. Jeśli chodzi o zaparcia idiopatyczne, nie zostało jeszcze poznane ich podłoże.

Przypadkowe zaparcia pojawiają się np. jako efekt stresującej podróży. Poza tym mogą występować jako efekt zmiany sposobu odżywiania. Zaparcia krótkotrwałe najczęściej mają charakter okresowy i nawracający. Ten rodzaj zaparć często występuje na zmianę z prawidłowym wypróżnianiem. Zaparcia przewlekłe są natomiast dolegliwością długotrwałą, która utrzymuje się przez okres powyżej sześciu miesięcy.

Zaparcia u dorosłych mogą mieć różne przyczyny. Do najczęstszych zalicza się schorzenia neurologiczne, do których należą między innymi stwardnienie rozsiane, guzy rdzenia kręgowego oraz choroby naczyniowe mózgu. Przyczyną zaparć u pacjentów może być także przyjmowanie niektórych leków przeciwbólowych, niektórych leków przeciwdepresyjnych oraz przeciwparkinsonowskich. Zaparcia mogą być również efektem chorób okrężnicy, do których zalicza się np. uchyłkowatość. Przyczyną zaparć mogą być też zaburzenia czynnościowe, cukrzyca, endometrioza, a nawet niedoczynność tarczycy.

Do najważniejszych objawów zaparć zalicza się wydalanie twardego i zbitego stolca, z którym często związany jest ból, a także wzdęcia i mdłości. Zaparciom często towarzyszy także utrata apetytu, a oprócz tego uczucie niepełnego wypróżnienia czy też pełności.

Jeśli chodzi o sposoby na zaparcia, zalicza się do nich między innymi stosowanie leków. Wśród nich wymienić należy środki osmotyczne (np. glicerol lub laktulozę) oraz leki przeczyszczające, które wykazują działanie drażniące w stosunku do ścian jelit. Często przez pacjentów stosowane są również medykamenty zmiękczające, które ułatwiają przesuwanie się mas kałowych w kierunku końcowego odcinka jelita.

Dieta i Nawodnienie w Leczeniu Zaparć

Na zaparcia pomóc może dieta bogata w produkty z błonnikiem. Zalicza się do nich owoce - dobrym sposobem na zaparcia są jabłka, wiśnie, czereśnie oraz śliwki. Pomocne mogą być też warzywa. By szybciej pozbyć się zatwardzenia, warto jeść pomidory, ogórki, brokuły, a dodatkowo rośliny z rodziny strączkowych i kapustnych. Na zaparcia pomóc mogą także produkty pełnoziarniste.

Ważne jest picie dużej ilości płynów - zwłaszcza jeśli nasza dieta obfituje we wspomniane już produkty bogatobłonnikowe. Mniejsza ilość napojów sprawia, że stolce stają się twardsze, przez co o wiele trudniej jest je usunąć. Zaleca się picie minimum 2-3 litrów wody dziennie. Najlepiej pić wodę mineralną niegazowaną lub soki z wyciskanych owoców i warzyw. Sprawdzić może się również sok z kiszonej kapusty. Kolejny sposób na zaparcia to wypita na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny.

W przypadku zatwardzenia dobrym rozwiązaniem może okazać się też dieta bogata w probiotyki. Osobom z zaparciami zaleca się picie zsiadłego mleka, jedzenie kiszonych ogórków, picie wspomnianego soku z kiszonej kapusty oraz spożywanie jogurtów naturalnych i kefirów, bogatych w żywe kultury bakterii.

Zaparcia u Osób Starszych i Dzieci

Problemy z wypróżnianiem pojawiać się mogą także u osób w podeszłym wieku. Dieta w przypadku osób starszych, podobnie jak u osób młodszych, powinna być bogata w błonnik, który ma za zadanie pobudzać perystaltykę jelit. Nie można również bagatelizować kwestii właściwego nawodnienia organizmu. Niedostateczna ilość płynów przyjmowanych w ciągu dnia to jedna z najczęstszych przyczyn zaparć. Warto też zadbać o to, by w diecie nie zabrakło pieczywa pełnoziarnistego, otrębów, brązowego ryżu, czy też kaszy. Dieta powinna zawierać kefiry, jogurty naturalne oraz pełnowartościowy olej.

Również zaparcia u dzieci nie są rzadkością. Do przyczyn zaparć u dzieci zalicza się między innymi zaburzenia metaboliczne, choroby nerwowo-mięśniowe oraz choroby tkanki łącznej. Zaparcia mogą być też efektem nieprawidłowej diety, odwodnienia, stresu, niedożywienia oraz stosowania niektórych leków.

Leczenie zaparć u dzieci jest procesem długotrwałym i wymaga ogromnej cierpliwości ze strony rodziców. Pomóc może zarówno leczenie farmakologiczne, jak i niefarmakologiczne. W przypadku leczenia niefarmakologicznego sprawdzić się mogą domowe sposoby na zaparcia - w tym wspomniana już dobrze zbilansowana dieta bogatoresztkowa, która zawiera zwiększoną ilość błonnika, a także regularne nawadnianie organizmu. Jednym z domowych sposobów na zaparcia jest też picie wody z miodem przez dzieci. By ją przygotować, wystarczy rozpuścić jedną lub dwie łyżki miodu w ciepłej (nie gorącej) wodzie i pozostawić ją w szklance na noc. Tak przygotowana woda z miodem w znacznym stopniu usprawni pracę jelit. Trzeba jednak pamiętać, że miodu nie podajemy najmłodszym dzieciom. Warto dodatkowo postawić na codzienne picie przegotowanej wody na czczo (jedna szklanka) czy też wspomnianej wcześniej wody z cytryną.

Zaparcia w Ciąży

Kobiety w ciąży bardzo często narażone są na zaparcia. Związane jest to przede wszystkim z działaniem hormonów oraz uciskiem, jaki jest wywierany na jelita przez powiększającą się macicę. Rosnąca macica może uciskać niektóre elementy układu pokarmowego, w tym właśnie jelito cienkie i grube. W takiej sytuacji treść pokarmowa przesuwa się przez jelita znacznie wolniej.

Zaječická hořká - Naturalny Środek Przeczyszczający

Najlepszy naturalny i sprawdzony od wieków środek na zaparcia, o delikatnym działaniu wspierającym prawidłowe działanie jelit. Woda o największej ilości minerałów - całkowita mineralizacja to 31 292 mg/l, a samego magnezu jest 4597 mg/l! Idealna jest również dla sportowców lub osobami z niedoborami minerałów.

  • W ilości powyżej 0,2 l działa przeczyszczająco.
  • Wydobywana z oryginalnego źródła od roku 1717.

Dawkowanie: W celach zdrowotnych: zalecane stosowanie 100 do 200 ml na pusty żołądek. Dla sportowców i pracujących fizycznie : do 200 ml po wysiłku w celu uzupełnienia soli mineralnych.

Rola Wody w Organizmie

Woda jest jednym z sześciu niezbędnych do życia składników pokarmowych. W organizmie człowieka spełnia szereg biologicznie istotnych funkcji. Jest środowiskiem dla procesów metabolicznych, materiałem budulcowym dla tkanek i komórek, a także bierze udział w transporcie składników pokarmowych oraz zapewnia właściwą termoregulację organizmu, dodatkowo chłodzi nas w gorące dni, wydostając się na powierzchnię skóry pod postacią potu. Ludzki organizm 60% skład się z wody, jest to zależne od wieku i płci, jednak uśredniając można przyjąć, że jest to właśnie 60%.

Bez wody tracimy koncentrację i siłę, a nasze ciało przestaje lub spowalnia metabolizowanie, czyli przestaje pozbywać się tego co mu szkodzi. Wystarczy, że nastąpi strata 2% wody z organizmu, aby odczuć skutki odwodnienia.

Zapotrzebowanie na wodę u dorosłego człowieka, powinno być utrzymywane na stałym poziomie, oznacza to, że bilans wodny powinien być na poziomie zerowym. Właściwy bilans wodny uzyskuje się gdy straty wody są rekompensowane przez spożywaną wodę, w stanie wolnym, z pożywieniem oraz w wyniku reakcji metabolicznych organizmu.

To ile wody powinien otrzymywać organizm jest bardzo indywidualne, gdyż zależy od wieku, płci, masy ciała, a także aktywności fizycznej, temperatury środowiska i diety. Przyjmuje się, że dobowe zapotrzebowanie na wodę u dorosłego człowieka, to od 25-35 ml na kilogram masy ciała. Oznacza to, że jeżeli ważymy 60 kg, wówczas powinniśmy wypijać ok. 1800 ml wody każdego dnia, jeśli natomiast ważymy 100 kg, wartość ta wzrasta do zapotrzebowania do ok. 3 l w ciągu doby.

Objawy odwodnienia klinicznie są dość nieswoiste, należą do nich: bóle i zawroty głowy, zaburzenia świadomości, zaburzenia widzenia, tachykardia, utrata elastyczności skóry, zapadnięte oczy, zaparcia, czy nawet większa skłonność do upadków, które częściej są przypisywane jako charakterystyczne dla wieku starszego.

Woda dla Osób z Chorobami Jelit

W przypadku pacjentów chorujących na nieswoiste choroby zapalane jelit kwestia nawodnienia organizmu jest zależna od stanu chorobowego. W przypadku, gdy pacjent jest w stanie remisji nie ma potrzeby modyfikacji zaleceń płynowych, o ile pacjent wypija mniej więcej 30 ml wody na każdy kilogram masy swojego ciała. Sytuacja zmienia się wraz ze zmianą sytuacji klinicznej pacjenta. W przypadku, gdy pacjentowi wzrasta temperatura ciała powyżej 37◦C, wówczas do całkowitego zapotrzebowania na płyny należy dołożyć jeszcze 250 ml płynów, na każdy stopień temperatury wyższej niż 37. W przypadku zaostrzenia choroby i często związanej z tym biegunki, na każde luźne wypróżnienie powinno się dodatkowo spożywać do 100-200 ml płynów.

Również w przypadku zaparć niezbędne będzie zwiększenie ilości wypijanej wody. Często przy zaparciach pacjenci przyjmują błonnik pokarmowy, żeby usprawnić czynność jelit, ale aby błonnik działał należy dostarczyć odpowiedniej ilości płynów. Zmniejszone przyjmowanie wody spowolni pasaż jelitowy, co będzie skutkowało twardym stolcem i zaparciami. Warto zamiast sięgać po środki przeczyszczające zwrócić uwagę na to ile wypijamy wody w ciągu dnia.

Zachęcam do sięgania po wody niegazowane, zwłaszcza dla pacjentów z chorobami jelit. Woda gazowana może być przyczyną podrażnień błony śluzowej przewodu pokarmowego, w tym żołądka i jelit, nasilać wzdęcia oraz zgagę.

Właśnie na tym podziale powinni skupić się pacjenci z chorobami jelit, przyjmujący sterydy. Stosowanie sterydów utrudnia wchłanianie składników mineralnych do kości oraz zmniejsza ich gęstość mineralną, co może przyczyniać się do powstawania osteoporozy. Pacjentom narażonym na braki mineralne w kościach powinno się zalecać wodę mineralną, bogatą w wapń, magnez i potas. Natomiast woda źródlana jest wodą uniwersalną. Jest wodą bezpieczną i można ją spożywać niemal bez ograniczeń.

Podsumowanie

Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinno się wypijać minimum 30 ml wody na każdy kilogram naszej masy ciała. Pacjenci z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit w fazie remisji choroby powinny jedynie zwracać uwagę na jakość wody jaką wypijają (wodę mineralną), przy jednoczesnej prawidłowej podaży wody. Pacjenci w stanie zaostrzenia choroby powinny zwiększyć ilość wypijanych płynów, w zależności od tego ile mają luźnych wypróżnień. Utrata nawet 1-2% wody z organizmu może skutkować objawami odwodnienia, z których najczęstsze to: bóle i zawroty głowy, zaburzenia świadomości, zaburzenia widzenia, tachykardia, utrata elastyczności skóry, zapadnięte oczy oraz zaparcia.

tags: #jaka #woda #mineralna #na #zaparcia

Popularne posty: