Jaka Woda Mineralna Pić Przy Stłuszczeniu Wątroby? Kompleksowy Przewodnik
- Szczegóły
Wątroba pełni ważne funkcje w naszym organizmie, odpowiadając m.in. za usuwanie toksyn, metabolizowanie leków czy też regulowanie poziomu cukru i tłuszczów we krwi. Zła dieta i używki sprawiają, że wątroba zaczyna szwankować.
W leczeniu chorób wątroby, w tym stłuszczenia, żywienie jest podstawowym elementem terapii. W przebiegu chorób wątroby dochodzi do zaburzeń przemiany poszczególnych składników pokarmowych, dlatego konieczne jest indywidualne podejście do każdego chorego.
Stłuszczeniowa choroba wątroby charakteryzuje się brakiem typowych symptomów. Jej leczenie polega przede wszystkim na modyfikacji stylu życia - utrzymywaniu prawidłowej masy ciała, wdrożeniu aktywności fizycznej oraz stosowaniu odpowiedniej diety, bazującej w głównej mierze na zaleceniach diety śródziemnomorskiej.
Dieta w Niealkoholowym Stłuszczeniu Wątroby - Podstawowe Zasady
Bardzo ważna jest regularność posiłków. Zaleca się spożywanie ich co 3-4 godziny. Pierwszy posiłek powinien być spożyty w ciągu godziny od momentu, kiedy wstaliśmy. Ostatni posiłek należy jeść nie później niż 3-4 godziny przed snem.
Powinno się dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, zwłaszcza w postaci wody. Może być to woda mineralna gazowana, lekko gazowana lub niegazowana, w zależności od indywidualnych preferencji. Optymalna ilość spożytej wody to około 30-35 ml/ kg masy ciała. Zaleca się eliminację słodzonych napojów, soków, kompotów, nektarów. Przeciwwskazane są również smakowe wody mineralne.
Przeczytaj także: PE a bezpieczeństwo wód mineralnych
Bardzo ważna jest normalizacja masy ciała. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby najczęściej dotyka ludzi z nadwagą czy otyłością. U osób z nadmierną masą ciała zalecana jest redukcja masy ciała - jest to ważny element leczenia niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Zalecane tempo chudnięcia to 0,5-1 kg na tydzień. Należy tutaj pamiętać, że utrata wagi nie może być gwałtowna. Zbyt szybka redukcja masy ciała oraz stosowanie głodówek może pogłębić chorobę.
Węglowodany
Głównym źródłem energii w diecie u osoby cierpiącej na stłuszczenie wątroby są węglowodany. Powinny być to głównie węglowodany złożone, pełnoziarniste, bogate w błonnik pokarmowy. Szczególnie zalecane są: kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna, jęczmienna pęczak), ryż brązowy lub biały basmati, płatki owsiane, pełnoziarniste makarony (najlepiej żytnie), dobrej jakości pieczywo (najlepiej żytnie, na zakwasie, bez zawartości słodu jęczmiennego czy karmelu).
Dobrym uzupełnieniem diety będą również: ziemniaki, bataty, amarantus, komosa ryżowa. Źródłem węglowodanów są również owoce, jednakże nie zaleca się przekraczania dwóch porcji dziennie. Niezalecane są suszone owoce.
Szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość cukrów prostych w diecie, szczególnie fruktozy. Badania wykazują, że nadmierne spożycie fruktozy sprzyja powstawaniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Należy wykluczyć wszystkie produkty zawierające ten cukier, szczególnie produkty wysokoprzetworzone, zawierające wszechobecny syrop glukozowo-fruktozowy. Należy zwracać uwagę na etykiety produktów spożywczych ze względu na powszechność występowania tego składnika. Zaleca się rezygnację z dosładzania napojów cukrem oraz eliminację słodkich, słodzonych napojów.
Tłuszcze
Tłuszcze są kolejnym ważnym składnikiem diety. Powinno się stosować tłuszcze dobrej jakości. Można je dodawać do potraw na zimno. Do takich tłuszczów należą: olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej z czarnej porzeczki, olej z lnianki. Mają potencjał przeciwzapalny i korzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Wskazane są również orzechy, nasiona czy awokado.
Przeczytaj także: Optymalna wilgotność powietrza
Nie zaleca się stosowania olejów o niekorzystnym stosunku kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, czyli oleju słonecznikowego, oleju z pestek winogron i oleju sojowego. Nie powinno się spożywać produktów tłustych pochodzenia zwierzęcego, takich jak smalec, słonina, tłuste mleko i tłusty nabiał.
Białko
Białko jest trzecim ważnym makroskładnikiem diety. Powinno ono pochodzić głównie z produktów zwierzęcych - jest wówczas pełnowartościowe. Zalecane są chude gatunki mięs, takie jak: indyk, kurczak, cielęcina, królik, młoda wołowina, w mniejszej ilości schab czy polędwica wieprzowa.
W diecie chorego na stłuszczenie wątroby dobrym, wartościowym źródłem białka będą również chude gatunki ryb, np.: dorsz, mintaj, morszczuk, sola. Niezalecane są tłuste gatunki mięs, podroby, kiełbasy, konserwy mięsne, pasztet, salceson.
Dobrуm źródłem białka będzie również nabiał - chudy lub półtłusty oraz jajka. Zaleca się rezygnację ze słodzonych produktów nabiałowych („owocowych” kefirów, jogurtów, maślanek). Od czasu do czasu można urozmaicać dietę roślinami strączkowymi, które są źródłem białka i błonnika pokarmowego: soczewica, ciecierzyca, groch, fasola.
Napoje Wspomagające Wątrobę
Aby odwrócić ten proces, warto sięgnąć po zdrowe napoje i napary. Zbawienny wpływ na naszą wątrobę ma m.in. woda z cytryną, napój z buraka czy też napar z rumianku.
Przeczytaj także: Mierniki wilgotności owsa – przegląd i zastosowanie
- Woda z sokiem z cytryny: Witamina C sprawia, że ten organ oczyszcza się z nadmiaru tłuszczów. Co więcej, woda z cytryną działa też moczopędnie. Dzięki temu nasz organizm może szybciej pozbyć się toksyn.
- Napar z rumianku: Spiroeter hamuje wydzielanie substancji prozapalnych. Z kolei flawonoidy i kumaryny rozkurczają drogi żółciowe. Picie naparu z rumianku ma także zbawienny wpływ na nasze trawienie, co wspomaga szybsze pozbywanie się toksyn z organizmu.
- Napój z buraków: Zawierają sporo przeciwutleniaczy. Dzięki temu walczą z wolnymi rodnikami, a przez to mają zbawienny wpływ na działanie naszej wątroby. Kolejny ważny składnik zawarty w burakach to błonnik, który wspomaga układ trawienny i ma działanie oczyszczające.
- Napar z płatków owsianych: Płatki owsiane odgrywają także ważną rolę w procesie odtruwania organizmu. Warto je spożywać szczególnie na noc w postaci naparu.
- Odwar z kocanki: Pomaga naszemu organizmowi szybciej pozbywać się toksyn.
- Napój z kurkumą, cynamonem i cytryną: Działają przeciwzapalnie i oczyszczająco. Oprócz tego wspomagają proces trawienia. Co więcej, są w stanie pomóc także obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wzmocnić nasz układ odpornościowy.
Czego Unikać?
Podstawową zasadą dietetyczną przy tej chorobie jest unikanie słodyczy i wysokokalorycznych przekąsek. Oprócz tego należy unikać również potraw tłustych i smażonych, a także produktów bogatych w węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (słodycze, białe pieczywo, biały makaron i biały ryż). Nie należy używać ostrych przypraw (w tym również octu czy musztardy z ostrymi dodatkami).
Dieta na stłuszczoną wątrobę polega również na ograniczaniu tłustych wędlin, konserw mięsnych, kaszanki, pasztetowej, salcesonu etc. Należy wystrzegać się także tłustych serów.
Zalecane i Niewskazane Produkty
Poniższa tabela przedstawia szczegółowe zalecenia dotyczące różnych grup produktów spożywczych w diecie przy stłuszczeniu wątroby:
Nazwa produktu lub potrawy | Zalecane | Niewskazane |
---|---|---|
Produkty zbożowe | Pieczywo pełnoziarniste (razowe, graham), chrupkie, mieszane, kasze gruboziarniste (jęczmienna, gryczana), ryż brązowy, makarony, płatki (owsiane, jęczmienne), musli bez dodatku cukru | Słodkie pieczywo, duża ilość pieczywa pszennego, musli z dodatkiem cukru |
Mleko i produkty mleczne | Mleko 0%, 0,5%, jogurty naturalne, kefiry, maślanki, biały ser chudy, serek granulowany „light” | Mleko tłuste, jogurty tłuste, śmietana, mleko skondensowane, ograniczać: serki homogenizowane, sery pleśniowe, sery żółte, serki topione, sery typu Feta |
Mięso, wędliny, ryby | Mięsa chude (wołowina, cielęcina, kurczak bez skóry, indyk bez skóry, chuda wieprzowina), chude wędliny, ryby dozwolone wszystkie (nie smażone!), zwłaszcza polecane ryby morskie (łosoś, makrela, dorsz, śledź, halibut, tuńczyk) | Mięsa tłuste (wieprzowina, gęsi, kaczki, baranina), wędliny tłuste, pasztety, tłuste wyroby garmażeryjne; ryby: smażone |
Tłuszcze | Margaryny miękkie (smarować cienką warstwą), masło w ograniczonej ilości, oleje roślinne do surówek (rzepakowy, słonecznikowy, sojowy) do smażenia (rzepakowy, oliwa z oliwek) | Smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, śmietana |
Ziemniaki | Gotowane, kopytka | Frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, czipsy |
Warzywa | Wszystkie warzywa świeże i mrożone, na surowo lub gotowane | Warzywa z zasmażkami, warzywa smażone, z majonezem |
Owoce | Świeże i mrożone bez dodatku cukru, bitej śmietany, winogrona, banany - w ograniczonej ilości | Owoce konserwowe słodzone, desery owocowe z bitą śmietaną |
Cukier i słodycze | Miód w małej ilości | Wszystkie słodycze eliminować! |
Zupy | Zupy warzywne, zupy bez śmietany, bez zasmażek | Zupy zaprawiane śmietaną, zasmażkami, tłuste rosoły, zupy w proszku |
Przyprawy i sosy | Wszystkie dozwolone, sól w ograniczonych ilościach | Sosy na tłustych wywarach, sosy i kremy sałatkowe, tłustej śmietanie, majonez |
Desery | Kompoty, kisiele, galaretki, musy, sałatki owocowe, koktajle mleczne z owocami | Wszystkie słodycze eliminować! |
Napoje | Soki owocowe bez cukru, warzywne, herbatki owocowe, woda mineralna, herbata, kawa, kawa zbożowa na chudym mleku | Słodkie napoje gazowane |
tags: #jaka #woda #mineralna #pić #przy #stłuszczeniu