Gofry z Mąki Jaglanej: Przepis z Dodatkiem Wody Mineralnej
- Szczegóły
Zdrowa kuchnia coraz śmielej wkracza do naszych domów. Niekoniecznie oznacza to przejście na weganizm lub wegetarianizm, ale częściej przejawia się w eliminowaniu produktów nadmiernie przetworzonych i zastępowaniu ich produktami naturalnymi, które mają o wiele więcej cennych dla zdrowia składników.
Mąka Jaglana - Zdrowy Wybór
Mąka jaglana powstaje z kaszy jaglanej, która łuskana jest z prosa. Wielu smakoszy zastanawia się, czy mąka jaglana zawiera gluten. Tutaj mamy same dobre wiadomości - nie zawiera ona glutenu, więc może być spożywana przez osoby z celiakią oraz inną nadwrażliwością na ten kontrowersyjny składnik.
Właściwości mąki jaglanej czynią ją jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Warto ją wprowadzić do diety choćby ze względu na witaminy z grupy B (B1 - tiaminę, B2 - ryboflawinę oraz B6 - pirydoksynę) i spore ilości żelaza, cynku, miedzi, magnezu i manganu. Dlatego polecana jest przy niedokrwistości oraz problemach z łamiącymi się włosami i paznokciami. Dietetycy są zgodni, że jest lekkostrawna i polecana dla osób z chorobami przewodu pokarmowego, a także zalecana do prawidłowego żywienia sportowców.
Brak glutenu może być problemem przy wykorzystaniu tej mąki do wypieków pieczywa. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję i teksturę, konieczne jest łączenie mąki jaglanej z innymi rodzajami mąk. Wykorzystywana jest jako baza do deserów dla alergików i wszystkich smakoszy, którzy cenią zdrowe odżywianie każdego dnia. Można z niej zrobić naleśniki, ciastka, budynie, placki, gofry, muffinki, omlety, zapiekanki, chleb, makaron jaglany i bułki. Nadaje się także do przygotowania kleików, ponieważ doskonale wchłania wodę i jest polecana jako jeden z pierwszych składników rozszerzających dietę dla maluszków.
Przepis na Gofry z Mąki Jaglanej
Lubiłeś kiedyś gofry? To było dawno temu, kiedy byłeś dzieckiem i co roku objadałeś się nimi nad morzem z rodzicami. To właśnie ich zapach kojarzył ci się z wakacjami. Gofry to coś więcej niż naleśniki w kratę. Ciasto tradycyjnie przyrządza się z mąki, cukru, tłuszczu oraz żółtek, a tak powstałą mieszankę łączy się z ubitymi białkami. To właśnie ten ostatni krok sprawia, że gofry są wyjątkowe - puszyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Wilgotne i ciężkie, a nie kruszące i lekkie. Zwarte i jędrne, a nie sypkie i łamliwe. Czyli po prostu trzaskające pod zębami, a jednocześnie mięsiste oraz puchate.
Przeczytaj także: Jak zrobić chrupiące gofry?
Oto przepis na pyszne gofry z mąki jaglanej, które z pewnością przypadną Ci do gustu:
- Umyć kaszę pod gorącą wodą.
- Wsypać do gotującej się wody i gotować ok. 15 minut.
- Następnie zmieszać z wodą mineralną, solą, masłem i płatkami, ew. zmiksować.
- Ciasto dać do gofrownicy i piec ok. 7-10 minut.
Wychodzi ok. 20-25 wafli, które można zamrozić.
Dodatkowe Wskazówki
- Można dodać wodę mineralną zamiast zwykłej, oczywiście bardzo schłodzoną.
- Kiedy używam tylko margaryny bezmlecznej, często dodaję też smalec (20% całości tłuszczu, utrzymując oczywiście ogólną ilość tłuszczu).
Inne Przepisy z Mąki Jaglanej
Mąka jaglana jest wszechstronna i można ją wykorzystać do wielu dań. Oto kilka propozycji:
- Naleśniki Jaglane: Idealne na słodko i na wytrawnie. Można je podawać z dżemem, świeżymi owocami, serem czy warzywami.
- Placki z Mąki Jaglanej: Z bananem, smażone na oleju kokosowym.
- Pierogi: Ciasto z mąki jaglanej, jajka i wody, farsz z kaszy jaglanej, twarogu i cebuli.
- Omlet: Z jajek i ugotowanej kaszy jaglanej, z dodatkiem szynki i szczypiorku.
Naleśniki Jaglane - Przepis
Jeśli szukasz przepisu na bezglutenowe naleśniki, to wypróbuj takie jaglane i przygotuj je na śniadanie lub przekąskę. Trochę różnią się od takich tradycyjnych naleśników - są bardziej „sztywne” i twardsze - trochę podobnie do naleśników z mąki ryżowej (chociaż moim zdaniem są zdecydowanie lepsze od naleśników ryżowych). Jeśli szukacie przepisu na naleśniki bezglutenowe - to takie naleśniki będą w sam raz!
Oto przepis na naleśniki jaglane:
Przeczytaj także: Mąka a wypiek chleba pszennego
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto.
- Następnie wlać roztopiony tłuszcz i ponownie na chwilę uruchomić mikser.
- Przykryć ściereczką i odstawić przynajmniej na 30 minut.
- Naleśniki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Ciasto powinno swobodnie się po niej rozprowadzać. Jeżeli jest za gęste, można je rozcieńczyć wodą.
Jaglanka z Owocami - Zdrowe Śniadanie
Jaglanka z owocami to przepyszny pomysł na zdrowe śniadanie lub kolację. To przepis nie tylko dla osób na diecie bez glutenu. Aby kasza jaglana nie miała smaku goryczki można sparzyć ją wrzątkiem na sitku lub też na początku przesypać ją na suchą patelnię i podprażyć (przez kilka minut na niskiej mocy), a dopiero potem przepłukać. Na koniec kaszę przepłucz w bardzo ciepłej wodzie z kranu lub gorącej wodzie (może być wrzątek).
Kaszę umieść w niedużym garnku. Wlej około 400 ml mleka lub ulubionego napoju roślinnego (u mnie sojowy waniliowy). Ustaw na początek wyższą moc palnika. Gdy mleko się zagotuje zmniejsz moc palnika do takiej, by kasza tylko lekko mrugała. Co parę minut mieszaj kaszę. Ugotuje się po około 12-15 minutach. Na koniec dodaj około 2 łyżki (można mniej jeśli mleko było słodzone) płynnego, jasnego miodu, cukru lub słodzika albo też syropu np. klonowego (jak u mnie). Całość wymieszaj i zdejmij z palnika. Gorąca jaglanka smakuje świetnie ze świeżymi owocami.
Podsumowanie
Mąka jaglana to doskonały składnik do przygotowania zdrowych i smacznych dań. Wypróbuj nasze przepisy na gofry, naleśniki i jaglankę z owocami, i ciesz się pełnią smaku bez glutenu!
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
tags: #gofry #z #mąki #jaglanej #przepis #woda

