Rodzaje Filtrów Powietrza: Przegląd i Zastosowanie
- Szczegóły
Filtr powietrza jest kluczowym elementem chroniącym silnik, niezależnie czy mówimy o motocyklu, samochodzie czy okapie kuchennym. Ma za zadanie oczyszczanie powietrza atmosferycznego dostającego się do wnętrza silnika z wszelkich zanieczyszczeń typu piasek, kurz czy sadza. Aby filtr powietrza działał prawidłowo, należy szczególnie dbać o czystość jego wkładu.
Filtry Powietrza w Motoryzacji
Obecnie dla każdego modelu danej marki wytwarzane są filtry powietrza o określonym rozmiarze i kształcie obudowy. Wkłady są jednorazowe, wymienne i wykonane z suchego, porowatego papieru niewrażliwego na działanie wody i oleju. Koszt wymiany wkładu filtra powietrza jest o wiele mniejszy niż koszt nadmiernie spalonego paliwa.
Wymiany filtra należy dokonywać przynajmniej raz na 10-40 tysięcy km. Przy dużym zanieczyszczeniu jak np.: w terenach górniczych wymiany wkładu należy dokonywać odpowiednio często. Warto też odświeżyć wkład filtra przedmuchując go w połowie przewidzianego biegu sprężonym powietrzem.
Silnik twojego motocykla nieustannie potrzebuje dużej ilości czystego powietrza. Bez dobrego filtra powietrza, nawet najlepszy motor nie da ci oczekiwanych osiągów i szybko ulegnie zużyciu czy uszkodzeniu. Filtr powietrza to kluczowy element dla tworzenia mieszanki i sprawności silnika. Dzięki czystemu powietrzu twój silnik nie tylko skutecznie spala mieszankę i generuje moc, ale i nie ulega zabrudzeniu.
Kiedy Wymieniać Filtr Powietrza w Motocyklu?
Przy typowej jeździe, filtr powietrza do motoru powinien wystarczyć ci na 20 tysięcy kilometrów lub 2 lata pracy. Jeśli jednak jeździsz agresywnie, w trudnych warunkach atmosferycznych czy terenowych i mocno zużywasz silnik, sprawdzaj i wymieniaj filtr częściej. Coraz bardziej brudny filtr powietrza będzie ci stopniowo pogarszał osiągi motocykla.
Przeczytaj także: Sędziszów Filtr Powietrza do Astry H - Testy i Opinie
Wymiana Filtra Powietrza w Motocyklu
W motocyklach spotkasz filtry różnych typów i w różnych formach. W większości motocykli, do wymiany filtra powietrza wystarczą ci typowe narzędzia, klucze i śrubokręty. Z ich pomocą bez trudu ściągniesz obudowę, rozłączysz i usuniesz filtr oraz umieścisz nowy wraz z uszczelnieniami. W niektórych wystarczy, byś usunął zewnętrzne elementy ochronne i uszczelniające, a następnie wymienił filtr na nowy. Czasem jednak, wymiana zmusi cię do demontażu elementów nadwozia motocykla kierujących powietrze oraz elementów uszczelniających łączenia.
Czyszczenie Filtra Powietrza w Motocyklu
Nie wszystkie filtry powietrza do motocykli możesz wyczyścić. W praktyce, taką możliwość dadzą ci jedynie filtry gąbkowe. Ich struktura pozwala je czyścić bez wpływu na ich funkcje. Musisz jedynie zastosować odpowiednie środki do czyszczenia filtrów i podążać według zalecanych procedur.
Rodzaje Filtrów Powietrza Motocyklowych
Na wybór filtra powietrza do motocykla składa się kilka kwestii związanych z jego konstrukcją i cechami. Ogromna większość filtrów powietrza motocyklowych to produkty dedykowane. Aby znaleźć filtr odpowiedni dla danego modelu i rocznika, wystarczy skorzystać z wyszukiwarki. Produkty OEM są przygotowane tak, by długo spełniały swoją rolę we w miarę typowych warunkach użytkowania motocykla.
Przykładem nietypowych filtrów są właśnie filtry powietrza tuningowe i sportowe. Wykorzystując taki filtr powietrza motocykl będzie miał lepszy przepływ mimo agresywnej jazdy sportowej.
Najprostsze, podstawowe papierowe filtry powietrza Kengo czy JMP do małych jednośladów kupisz już za kilkanaście złotych. Nieco wyżej stoją bardziej skomplikowane filtry HifloFiltro, Twin-Air czy Athena, w których znajdziesz też nowoczesne rozwiązania i alternatywne technologie. Najdroższe filtry K&N to już wydatek kilkuset złotych.
Przeczytaj także: Jak wymienić filtr w Vespa LX 50?
Filtry Powietrza w Okapach Kuchennych
Poniższy krótki poradnik pozwoli dokładniej zrozumieć działanie filtrów zastosowanych w okapach i pochłaniaczach. Dzięki niemu wybór najlepszego rozwiązania będzie o wiele łatwiejszy.
Wyciągi są okapami kuchennymi z podłączeniem do wentylacji. Odprowadzają wilgotne powietrze, zapachy, parę wodną oraz inne nieczystości poza pomieszczenie, w którym gotujemy lub pieczemy. Filtry w nich stosowane są metalowe (głównie aluminiowe). Wyciągi poprawnie zamontowane cechuje 100% skuteczności pochłaniania.
Pochłaniacze kuchenne natomiast to okapy, które nie zostały podłączone rurą do kanałów wentylacyjnych. Dodatkowo (oprócz filtrów metalowych) zamontowane są w nich filtry węglowe, których głównym zadaniem jest pochłanianie zapachów z pomieszczenia kuchennego. Nie odprowadzają pary wodnej, kurzu ani wilgoci poza kuchnię. Są o wiele mniej skuteczne niż okapy podłączone rurą do wentylacji.
Filtry Metalowe (Aluminiowe)
Można przyjąć, że każdy model okapu dostępny na rynku, standardowo wyposażony jest w filtr metalowy (w 99% jest to filtr aluminiowy). Ma postać siateczki zamontowanej od spodu urządzenia o średnich wymiarach ok. 15-20 cm/30 cm. Filtry metalowe najczęściej można bez problemu umyć w zmywarce. Oczyszczają powietrze z wszelkich brudnych cząsteczek osadzających się na powierzchniach płaskich w tym np. z tłuszczu.
Opary kuchenne przechodzące przez gęsty labirynt kilku warstw aluminiowej siateczki są wytrącane z powietrza i zatrzymują się na filtrze. Cząsteczki tłuszczu oraz opary zawarte w rozgrzanym powietrzu w starciu z chłodniejszą powierzchnią filtra wytrącają się i na nim osadzają. Reszta zapachów oraz nieskroplona para wodna przemieszcza się dalej rurą np. do komina, do wentylacji lub poza kuchnię. Mówimy wtedy o okapach pracujących w trybie wyciągu.
Przeczytaj także: Oczyszczacz Duux: konserwacja filtra
Aby zachować najlepsze właściwości filtrów aluminiowych, powinniśmy czyścić je średnio raz w miesiącu, gdyż gromadzi się na nich nie tylko tłuszcz. W trakcie pracy okapu na filtrze zatrzymują się również różne inne nieczystości takie jak kurz czy insekty.
Jeśli nie będziemy regularnie myć zarówno okapu jak i filtrów metalowych, po 2-3 latach będzie od słabo drożny. Tym samym doprowadzimy do konieczności wymiany filtra na nowy. W innym przypadku filtrów metalowych się nie wymienia.
Filtry aluminiowe są różnej jakości. Standardowo składają się z kilku warstw aluminiowych siateczek. Urządzenia z niższej półki cenowej wyposażone są zwykle w filtry 3 warstwowe. Są one słabszej jakości i uchodzą za zbyt cienkie. Istnieją również filtry składające się z 8 takich warstw. Optymalnym rozwiązaniem są natomiast filtry aluminiowe, które składają się z 5 warstw.
Część filtrów zrobiona jest z aluminium, które dodatkowo podlega procesowi anodowania, czyli wytworzenia na jego powierzchni ochronnej warstwy tlenku.
Filtry ze Stali Nierdzewnej
Jedynie ok. 1% filtrów metalowych montowanych w okapach kuchennych dostępnych na polskim rynku, to filtry ze stali nierdzewnej chromoniklowej (tzw. nierdzewki lub satyny). Filtry ze stali nierdzewnej są odporne na wysoką temperaturę. Wykorzystuje się je w droższych modelach z tzw. wyższej półki cenowej. Filtry aluminiowe nie odbiegają od tych ze stali nierdzewnej pod względem skuteczności. Te ostatnie natomiast są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne, gdyż blachę chromoniklową trudniej jest zniszczyć.
Filtry Węglowe
Kolejnym (po metalowych) rodzajem filtrów są filtry węglowe. Najczęściej bez większego problemu można je dokupić dodatkowo. Jeśli nie chcemy podłączyć naszego okapu do wentylacji, to filtr węglowy jest niezbędny. Działa on wtedy w trybie pochłaniacza. Występuje on zawsze po filtrze aluminiowym. Może być położony bezpośrednio na nim i mieć taki sam rozmiar jak on.
Innym sposobem montażu filtra węglowego jest jego nakręcenie na silnik okapu. Okapy wyposażone są w silnik przypominający średniej wielkości arbuza bądź małą beczułkę. Jest to turbina, w której kręci się wiatrak zasysający powietrze. Filtry węglowe nakręcamy wtedy z jego prawej oraz lewej strony. Zawiera w sobie kuleczki węgla aktywnego o średnicy ok. 1-2 mm. W momencie ich styczności z oparami kuchennymi, redukują oraz eliminują zapachy. Jest to ich główne zadanie - czyste powietrze ma z powrotem trafić do kuchni.
Filtr węglowy podczas pracy wyłapuje wilgotne powietrze, powinien zatem zostać przesuszony. Filtry węglowe typu Long Life są droższe, ale ich niewątpliwą zaletą jest to, że są wielokrotnego użytku. Wystarczają nawet na 3 lata, trzeba je myć co ok.
Istnieje również połączenie filtra węglowego z aluminiowym. Wtedy, w środku filtra metalowego, znajduje się warstwa węglowa. Na zewnątrz mamy siatkę aluminiową. Taki filtr jest grubszy, można go myć w zmywarce i suszyć w temperaturze pokojowej.
Filtry Plazmowe
Nowością są filtry plazmowe, które oczyszczają powietrze z wszelkiego rodzaju szkodliwych cząstek takich jak alergeny, wirusy, bakterie czy grzyby. Ten rodzaj filtrów używamy, gdy okap pracuje w trybie pochłaniacza - bez podłączenia do wentylacji.
Podsumowanie Typów Filtrów
| Typ Filtra | Zastosowanie | Materiał | Cechy |
|---|---|---|---|
| Metalowy (Aluminiowy) | Okapy kuchenne (wyciągi) | Aluminium | Oczyszcza z tłuszczu i innych cząsteczek, zmywalny |
| Ze Stali Nierdzewnej | Okapy kuchenne (wyciągi) | Stal chromoniklowa | Odporny na uszkodzenia, droższy |
| Węglowy | Okapy kuchenne (pochłaniacze) | Węgiel aktywny | Pochłania zapachy, wymaga wymiany lub regeneracji |
| Plazmowy | Okapy kuchenne (pochłaniacze) | - | Oczyszcza z alergenów, wirusów, bakterii |
| Papierowy | Motocykle, samochody | Papier | Jednorazowy, wymienny |
| Gąbkowy | Motocykle | Gąbka | Wielokrotnego użytku, wymaga czyszczenia |
Najważniejszym rozróżnieniem, o którym musimy pamiętać, jest podział na filtry metalowe oraz węglowe. Te pierwsze znajdują się na wyposażeniu okapów działających w trybie wyciągów.
tags: #filtr #powietrza #tuba #rodzaje

