Rodzaje filtrów powietrza do lodówek: ochrona zdrowia i świeżość żywności

Filtry do lodówek są bardzo ważne! Stoją na straży Twojego zdrowia, zdrowia Twojej żony, męża, Twoich dzieci, Twoich gości…

Rodzaje filtrów do lodówek

Generalnie mowa tu o dwóch rodzajach filtrów:

  • Filtr wody, przeznaczony do lodówek z funkcją dystrybutora wody.
  • Filtr antybakteryjny, przeznaczony w zasadzie do każdej lodówki, obojętnie, czy ma ona wbudowaną kasetkę na taki filtr, czy też nie.

Filtr wody w lodówkach z dystrybutorem

Lodówki z dystrybucją wody to prawdziwy luksus - pozwalają w każdej chwili napić się przyjemnie schłodzonej wody, a także zapewniają możliwość niemalże masowej produkcji kostek lodu, które można wrzucić do wody, albo do czegoś innego. Woda jest pobierana z rury wodociągowej, dlatego przechodzi jeszcze dodatkowo przez filtr wody w lodówce, który pochłania bakterie oraz substancje trujące.

W wodzie mogą pojawić się różne niebezpieczne substancje, takie jak:

  • Ołów (choćby z osadów) - uszkadza m.in. nerki i układ krwionośny.
  • Arsen - potrafi przedostawać się do wód gruntowych z odpadów przemysłowych - powoduje raka.
  • Rtęć - może wydzielać się z rozkładających się produktów - uszkadza układ nerwowy.
  • Azotany i azotyny - pochodzą z pól uprawnych - powodują niedotlenienie.
  • Pestycydy - również z naszych pól - są rakotwórcze i niszczą układ nerwowy.

Filtr antybakteryjny: ochrona przed bakteriami i pleśnią

Bakterie to takie małe żyjątka. Niektóre są dla nas przyjazne, ale większość - nie. Te nieprzyjazne są jak mafia złożona z najgorszych bandytów - chcą wyrządzić nam krzywdę, bo sprawia im to frajdę. Dlatego żerują na naszej żywności, psując ją, a także lubią pojawiać się w wodzie, którą pijemy. Niektóre z nich są wręcz jadowite, ponieważ zawierają toksyny. Jeżeli takie toksyny dostaną się do naszych organizmów, to mogą wywołać np.

Przeczytaj także: Sędziszów Filtr Powietrza do Astry H - Testy i Opinie

Nawet w lodówce żywność się psuje, bo chłód tylko spowalnia rozwój bakterii, ale go całkiem nie hamuje. Żywność świeża jest lepsza od zepsutej, bo jest zdrowsza i lepiej smakuje. Dlatego rozsądnym rozwiązaniem jest filtr antybakteryjny do lodówki, działający na bazie węgla aktywnego. Często też tego typu filtry są wzbogacane innymi składnikami o działaniu dezynfekcyjnym, jak np. jony srebra.

Jeżeli więc nie jesteś fanem jadu kiełbasianego, ani nawet zwykłej, poczciwej włochatej pleśni, to stosuj taki filtr. Jeśli Twoja lodówka nie posiada dedykowanego miejsca na zamontowanie filtra, to można go zwyczajnie położyć gdzieś z tyłu na półce.

Przeczytaj także: Jak wymienić filtr w Vespa LX 50?

Przeczytaj także: Oczyszczacz Duux: konserwacja filtra

tags: #filtr #powietrza #lodówka #rodzaje

Popularne posty: