Doświadczenie Biologiczne: Woda Destylowana i Osmoza w Tkankach Roślinnych

Przeprowadź doświadczenie w laboratorium, aby zrozumieć proces osmozy. Laboratorium umożliwia wykonanie "żywego osmometru". Materiałem badawczym jest marchewka.

Czym jest Osmoza?

Osmoza polega na dyfuzji wody przez błonę półprzepuszczalną z roztworu o mniejszym stężeniu do roztworu o większym stężeniu. Błony komórek korzenia marchwi stanowią błonę półprzepuszczalną. Osmoza może zachodzić przez tę samą błonę w obydwu kierunkach (zarówno do komórki, jak i z komórki).

Doświadczenie: Wpływ Soli na Tkanki Roślinne

Celem tego doświadczenia jest zbadanie wpływu stężenia roztworu na proces osmozy w tkankach roślinnych, konkretnie w marchwi.

Problem Naukowy

Jak stężenie roztworu wpływa na proces osmozy?

Hipoteza

Stężenie roztworów ma wpływ na intensywność osmozy.

Przeczytaj także: Jak przeprowadzić doświadczenie z osmozą i ziemniakiem?

Materiały

  • Zlewka
  • Skalpel
  • Marchewka
  • Woda
  • Sól kuchenna

Instrukcja Wykonania Doświadczenia

  1. Wydrążono nożem w marchwi otwór o głębokości około 3 cm.
  2. Do otworu wsypano łyżeczką sól kuchenną.
  3. Pozostawiono marchew w pozycji pionowej na 3 godziny.
  4. Po tym czasie sprawdzono, jakie zmiany zaszły.
  5. Przełożono marchew do naczynia z wodą.
  6. Pozostawiono marchew na 3 godziny.
  7. Po tym czasie sprawdzono, jakie zmiany zaszły.

Obserwacje

  • Etap 1 - w wydrążonym otworze pojawiła się woda, korzeń zwiotczał i stał się miękki.
  • Etap 2 - marchew stała się twarda i ściemniała.

Analiza Wyników

Po pierwszych 3 godzinach woda przeniknęła przez błonę półprzepuszczalną do roztworu o wyższym stężeniu (roztwór soli).

Wnioski

Zarówno w roztworze hipotonicznym, jak i hipertonicznym zaszło zjawisko osmozy.

Tabela Podsumowująca Wyniki Doświadczenia

Etap Środowisko Obserwacje
1 Roztwór hipertoniczny (sól) Pojawienie się wody w otworze, zwiotczenie marchwi
2 Roztwór hipotoniczny (woda) Marchew staje się twarda i ciemnieje

Planowanie Doświadczenia

Ustalenie materiałów, odczynników, przyrządów, które zostaną wykorzystane podczas doświadczenia. Planujemy co najmniej dwa zestawy: doświadczalny i kontrolny. W zestawie doświadczalnym działa sprawdzany przez nas czynnik, w zestawie kontrolnym zaś czynnik ten nie działa. Zestaw kontrolny służy więc do porównania wyników doświadczenia.

Każdy zestaw budujemy w ten sam sposób: używamy tego samego materiału biologicznego i takich samych przyrządów potrzebnych do wykonania doświadczenia.

Przeprowadzenie Doświadczenia

Montujemy zestaw doświadczalny i kontrolny. Dokonujemy obserwacji oraz pomiarów, jeśli wymaga tego hipoteza.

Przeczytaj także: Domowy eksperyment z balonem

Zanotowanie Spostrzeżeń

Spostrzeżenia to dokumentacja obserwacji i eksperymentu. Dokumentowania i zapisywania wyników badań - zwykle dokonuje się w postaci tabeli, która ułatwi zebranie i uporządkowanie wyników badań.

Ważne jest poprawne konstruowanie tabel, czyli:

  • adekwatne do zawartości tabeli zatytułowanie jej i umieszczenie tytułu nad tabelą
  • zaplanowanie tabeli zgodnie z zasadami konstruowania tabeli (kolumny i wiersze powinny mieć nagłówki informujące o zawartości tytułowanych komórek)
  • właściwe wpisywanie danych do tabeli - porównywane dane powinny znajdować się w wierszach jeden pod drugim.

Jeśli dokonaliśmy pomiarów, to niezbędne mogą się okazać obliczenia matematyczne, na przykład do określenia wartości średniej arytmetycznej czy udziału procentowego lub do przedstawienia informacji za pomocą diagramów. Dzięki temu łatwiej dostrzec prawidłowości biologiczne. Opis musi być na tyle dokładny, by możliwe było powtórzenie doświadczenia.

Przeczytaj także: Osmoza: biologia i praktyka kulinarna

tags: #doświadczenie #biologiczne #woda #destylowana

Popularne posty: