Dobra Woda Mineralna: Właściwości i Co Warto Wiedzieć

Woda odgrywa kluczową rolę w każdym żywym organizmie. Bez wody bardzo szybko, bo zaledwie w ciągu 2-4 dni doszłoby do skrajnego odwodnienia organizmu i w efekcie ustałyby procesy życiowe. Ludzki organizm składa się w ok. 60-70% wyłącznie z wody.

Rola Wody w Organizmie

Woda jest głównym składnikiem większości tkanek i płynów ustrojowych, m.in. wchodzi w skład płynu mózgowo-rdzeniowego i wód płodowych, co chroni mózg, rdzeń kręgowy i płód przed urazami mechanicznymi. Jest także składnikiem zmniejszającym tarcie mazi stawowej, co poprawia ruchliwość stawów. Woda występuje we wszystkich tkankach ludzkiego ustroju, choć jej rozmieszczenie nie jest równomierne. Stanowi naturalne środowisko dla prawie wszystkich procesów życiowych. Bez wody niemożliwe byłoby zachodzenie procesów biochemicznych.

Woda pełni też rolę transportową. Dostarcza składniki pokarmowe do komórek organizmu, a usuwa z nich i wydala z organizmu produkty przemiany materii, w tym także związki toksyczne nagromadzone w narządach, np. w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Zatem poniekąd woda pełni funkcję detoksykującą. Wody mineralne stanowią cenne źródło składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, potas, sód.

Woda jest niezbędna do właściwego przebiegu procesów trawienia, tj. formowania i połykania kęsów pożywienia, przesuwania ich wzdłuż przewodu pokarmowego, odczuwania smaku oraz prawidłowego działania enzymów trawiennych, które są uwarunkowane odpowiednią zawartością wody w ślinie, soku żołądkowym i jelitowym oraz żółci. Oprócz powyższych funkcji woda uczestniczy w procesie utrzymania stałej temperatury ciała i chroni organizm przed przegrzaniem.

Podsumowując, woda pełni następujące funkcje:

Przeczytaj także: Opinie o Whisky Podwójnie Destylowanej

  • Stanowi podstawowy składnik organizmu - materiał budulcowy organizmu.
  • Umożliwia zachodzenie procesów biologicznych.
  • Jest niezbędna w procesach trawienia i wchłaniania.
  • Transportuje składniki pożywienia do narządów i komórek.
  • Jest rozpuszczalnikiem dla wielu związków, np. witamin, składników mineralnych.
  • Bierze udział w procesie termoregulacji ciała.
  • Jest odpowiedzialna za usuwanie końcowych produktów przemiany materii.
  • Woda z przestrzeni transkomórkowej pełni funkcję zabezpieczającą i zwilżającą.

Objawy Niedoboru Wody w Organizmie

Gdy dochodzi do niedoboru wody w organizmie, zaczynają pojawiać się bardzo niepożądane, a w dalszej konsekwencji niebezpieczne dla zdrowia i życia skutki. Następuje wówczas gorsze ukrwienie mózgu, czemu towarzyszą następujące objawy: spadek zdolności koncentracji, zaburzenia koordynacji ruchów, zaburzenia pamięci, uporczywe bóle głowy. W całym organizmie następuje wysychanie błon śluzowych, które przestają być naturalną barierą ochronną przeciw bakteriom i wirusom, a tym samym obniża się odporność na choroby.

Konsekwencje zdrowotne spowodowane odwodnieniem to głównie: bóle i zawroty głowy, omdlenia i osłabienie, zaburzenia mowy i widzenia, zaburzenia funkcji poznawczych, zaburzenia elektrolitowe mogące prowadzić do zaburzeń rytmu serca (tachykardia), zaburzenia wydalania moczu (skąpomocz), zaparcia, przednerkowa niewydolność nerek, zmiany ciśnienia krwi, suchość skóry i spojówek, upośledzenie wydzielania śliny.

Jak Nawodnić Organizm?

Organizm ludzki potrafi przyswoić wodę z wielu produktów spożywczych. Duża zawartość wody znajduje się w takich produktach jak: warzywa (ogórek, papryka, brokuł), owoce (arbuz, melon, truskawka), nabiał (mleko, kefir, jogurt), owoce morza, mięso. Pozostaje wówczas ok. 1,5 litra innych płynów, jakie należy przyjąć w celu wyrównania bilansu wodnego. Inne płyny oprócz wody stanowią oczywiście zupy, soki, herbata zielona i herbaty ziołowe.

Względem ilości wody, jaką powinno się dziennie dostarczyć organizmowi, stosuje się normę przyjętą przez IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia), gdzie dobowe zapotrzebowanie wynosi 25-35 ml/kg masy ciała - u kobiet stanowi to ok. 2 litrów/dobę, u mężczyzn ok. 2,5 litra/dobę.

Woda Źródlana Czy Mineralna?

Udając się do sklepu stajemy przed wyborem jednego z trzech dostępnych rodzajów wód. Wody różnicujemy na podstawie ilości składników mineralnych zawartych w jednostce objętości - w tym przypadku w litrze. Wyróżniamy wody źródlane, stołowe, lecznicze oraz mineralne o różnych stopniach zmineralizowania.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Wody źródlane charakteryzują się małą ilością składników mineralnych, która wynosi od 150 do 500 mg/l. Wody stołowe to wody źródlane wzbogacone o jeden lub kilka składników mineralnych najczęściej poprzez dodatek wody mineralnej lub wybranych minerałów. Wody stołowe również mają niewielki stopień mineralizacji, a zawartość składników mineralnych wynosi od 150 do 500 mg/l. Wody mineralne to wody wydobywane z odwiertów głębinowych, charakteryzujące się zmienną zawartością składników odżywczych. Od 2011 r. wodą mineralną możemy nazywać każdą wodę spełniającą kryterium pochodzenia, niezależnie od stopnia mineralizacji.

Woda mineralna jest więc chętniej kojarzona z wysoką zawartością składników mineralnych, jednak w rzeczywistości przy wyborze wody musimy jeszcze uwzględnić dodatkowe kryterium, którym jest stopień mineralizacji:

  • wody niskozmineralizowane, charakteryzujące się zawartością składników mineralnych poniżej 500 mg/l
  • wody średniozmineralizowane, w których zawartość składników mineralnych wynosi od 500 do 1500 mg/l
  • wody wysokozmineralizowane, o zawartości składników mineralnych powyżej 1500 mg/l

Jaki Rodzaj Wody Jest Najlepszy?

Woda, oprócz nawadniania, może również spełniać funkcje odżywcze, uzupełniając dietę w takie składniki, jak: wapń, magnez, sód, chlorki, siarczany i wodorowęglany, które mają znaczenie fizjologiczne i są szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie. Ze względu na różne przeznaczenia wody, nie powinniśmy na stałe przyzwyczajać się tylko do jednego rodzaju, ale dostosować je do obecnie panujących warunków oraz stanu zdrowia.

Wybierając w tym czasie wodę o niskim stopniu mineralizacji nie uzupełniamy utraconych składników. W takie dni polecanym rodzajem wody będzie woda wysokozmineralizowana.

Osobom cierpiącym na choroby układu krążenia powinny zwracać uwagę, aby zawartość sodu w wodzie nie przekraczała 20 mg/l. W przypadku osób z osteoporozą z pomocą może przyjść woda, która jest bogatym źródłem wapnia i jednocześnie zawiera odpowiedni stosunek wapnia do magnezu (2:1).

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Wody Lecznicze

Charakteryzują się one bardzo wysoką zwartością składników mineralnych, znacznie wyższą od wód wysokozmineralizowanych. Wody lecznicze nie powinny być stosowane bez wyraźnego powodu lub wskazań lekarza, ponieważ mogą zaburzać równowagę składników mineralnych w organizmie.

Koszty Wody Pitnej

Najdroższa jest oczywiście woda w butelkach. Im mniejsza pojemność, tym wyższa cena za litr. Jednorazowe opakowanie oraz wszystkie koszty związane z jego dystrybucją, magazynowaniem oraz promocją istotnie podwyższają cenę produktu. Butelkę jednorazową można zastąpić butelką wielorazową z wymiennym filtrem “w korku”. W domu zamiast takich butelek można stosować dzbanki z wymiennymi filtrami. Alternatywą dla małych filtrów w butelkach lub dzbankach, są filtry wielostopniowe instalowane pod blatami kuchennymi.

Według oficjalnych badań, woda z miejskich wodociągów największych polskich miast jest wodą nadającą się do bezpośredniego spożycia. Oczywiście nie wszędzie woda płynąca z kranu nadaje się do picia bez przegotowania. Poza miastami raczej nie obejdzie się bez użycia filtrów.

Woda z Cytryną na Czczo

Woda z cytryną pita na czczo pomaga rozruszać metabolizm, a także oczyścić z toksyn martwego pokarmu, który spożywaliśmy dzień wcześniej. Cytryna jest ostatecznie alkalizująca, a także jest świetnym antyoksydantem, więc ten poranny wypitek jest dla nas szczególnie ważny.

Woda powinna mieć temperaturę minimum pokojową, a najlepiej odrobinę cieplejszą, aby ciało nie musiało tracić energii na podgrzanie jej.

Co dokładnie robi woda z cytryną wypita na czczo?

  • Oczyszcza i pobudza wątrobę i nerki
  • Ułatwia trawienie
  • Ma właściwości antyoksydacyjne czyli przeciwstarzeniowe
  • Upiększa skórę
  • Oczyszcza krew

Kuracja Wodą

Picie wody natychmiast po przebudzeniu jest bardzo popularne. Dla wszystkich cierpiących na chroniczne i ciężkie choroby leczenie wodą kończy się sukcesem.

Metoda leczenia:

  1. Natychmiast po przebudzeniu jeszcze przed umyciem zębów wypić 4 szklanki wody o pokojowej temperaturze.
  2. Umyć zęby i jamę ustną, ale nie wolno jeść i pić przez następne 45 minut.
  3. Po 45 minutach można zjeść jak zazwyczaj normalne śniadanie.
  4. Po 15 minutach po śniadaniu, lunchu, obiedzie, kolacji nie wolno nic jeść ani pić przez 2 godziny.
  5. Wszyscy chorzy lub starsze osoby, które nie są w stanie wypić jednorazowo 4 szklanek wody powinni zacząć od ilości jaką są w stanie wypić i w ciągu dnia uzupełnić do 4 szklanek. Ale powinni każdego dnia zwiększać porcję aż do 4 szklanek jednorazowo.

Ile dni jest wskazane picie wody aby uzyskać rezultaty leczenia i oczyszczenia organizmu?

  • Wysokie ciśnienie krwi - 30 dni
  • Problemy gastryczne - 10 dni
  • Cukrzyca - 30 dni
  • Zaparcia - 10 dni
  • Nowotwory - 180 dni
  • TB - 90 dni

Pozornie Zdrowe Produkty

Pozornie zdrowe produkty znajdziemy wszędzie. Moda na żywienie sprawiła, że zdrowe produkty możemy kupić nawet w osiedlowym sklepiku. Problem w tym, że niektóre z nich ze zdrowiem mają niewiele wspólnego. Co więcej, mogą mieć dużo gorszy skład od swoich pierwowzorów, a mimo to być uznawane za zdrowsze! Nie muszę już chyba wspominać, że produkty dietetyczne skutecznie odchudzają też naszą kieszeń.

Przykłady Pozornie Zdrowych Produktów

Przedstawiam subiektywny ranking produktów, które z niewiadomych przyczyn zostały uznane za zdrowe.

  1. Cukier brązowy: Nie wszystko co brązowe będzie dla nas zdrowe. Aby wyprodukować taki cukier, wystarczy do białego cukru dodać karmel.
  2. Cukier trzcinowy: Składa się również z sacharozy. Czy sacharoza z trzciny może być zdrowsza od sacharozy z buraka?
  3. Cukier kokosowy: Swoją sławę zawdzięcza niższemu indeksowi glikemicznemu, wyższej zawartości błonnika i składników odżywczych.
  4. "Woda" smakowa: Prawdziwą wodę i "wodę smakową" łączy tylko i wyłącznie kolor. Bardzo często nazwa i reklamy takiego produktu wprowadzają konsumenta w błąd.
  5. Ciasteczka bezglutenowe: Produkty bezglutenowe są produkowane z myślą o osobach, które rzeczywiście glutenu jeść nie mogą.
  6. Płatki śniadaniowe "fitness": Są na rynku takie, które swój fitness zgubiły gdzieś na etapie dolewania syropu glukozowo-fruktozowego.
  7. Olej kokosowy: Bogate źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCT. Problem w tym, że MCT w oleju kokosowym jest zaledwie kilkanaście procent.
  8. Produkty "light": Wymiana tłuszczu na węglowodany jest najprostszym sposobem na uzyskanie obniżonej kaloryczności. Otrzymujemy produkt bez tłuszczu... ale za to z obfitym dodatkiem cukrów prostych.
  9. Sól himalajska: Nie ma różnicy czy NaCl pochodzi z kopalni soli w Polsce czy w Himalajach. Sól to sól - stosowana w nadmiarze będzie miała taki sam niekorzystny wpływ na nasz organizm.
  10. Suplementy multiwitaminowe: Stanowią swoiste usprawiedliwienie dla osób, które nie dbają o swoją dietę. Tymczasem wchłanialność składników z tego typu preparatów wynosi w porywach do kilkunastu procent.

Tabela Porównawcza Cen

Produkt Cena Standardowa (1 kg/1.5l) Cena "Zdrowa" (1 kg/1.5l) Różnica
Cukier biały Ok. 2,45 zł - -
Cukier brązowy - Ok. 5 zł 2,55 zł
Cukier trzcinowy - Ok. 9,96 zł 7,51 zł
Cukier kokosowy - Ok. 26 zł 23,55 zł
Woda mineralna (1,5 l) Ok. 1,5 zł - -
"Woda" smakowa (1,5 l) - Ok. 3 zł 1,5 zł
Zwykłe kruche ciastka Ok. 2 zł - -
Ciastka bezglutenowe - Ok. 6 zł 4 zł
Olej rzepakowy (1 l) Ok. 5 zł - -
Olej kokosowy nierafinowany (1 l) - Ok. 28 zł 23 zł
Sól biała (1 kg) Ok. 1 zł - -
Sól himalajska (1 kg) - Ok. 5 zł 4 zł

tags: #dobra #woda #mineralna #właściwości #wiem #co

Popularne posty: