Konserwowana Woda Mineralna: Definicja, Rodzaje i Właściwości

Na półkach sklepowych spotykamy różnego rodzaju wody mineralne i źródlane popularnie określane jako wody mineralne. Różnią się one jednak zawartością składników mineralnych (mineralizacją), posiadają przez to różne właściwości.

Podział Wód Butelkowanych

Według rozporządzenia Ministra Zdrowia stopień mineralizacji jest wytyczną do nazewnictwa wód zarówno w wersji gazowanej i niegazowanej.

Wody Mineralne

Zgodnie z definicją, naturalna woda mineralna to woda pochodząca z udokumentowanych zasobów wód podziemnych, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, charakteryzująca się stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi.

Woda mineralna jest zatem bogata w minerały (przy ujęciu i po zabutelkowaniu zawiera co najmniej 1000 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych lub co najmniej 250 mg/l wolnego ditlenku węgla naturalnego pochodzenia lub oznaczona zawartość: wapnia, magnezu, sodu, żelaza, chlorków, siarczanów, wodorowęglanów, fluorków lub jodków jest wyższa od dopuszczalnej dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i zapewnia korzystne oddziaływanie wody na organizm człowieka).

Jest to woda czerpana z ujęć zabezpieczonych przed czynnikami zewnętrznymi (głębokość, budowa geologiczna, strefy ochronne), pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, mająca stały skład chemiczny podany na etykiecie, nie może być uzdatniania ani zawierać żadnych dodatków.

Przeczytaj także: Proces filtracji krwi w organizmie

Wody Źródlane

Według definicji naturalna woda źródlana to woda pochodząca z udokumentowanych zasobów podziemnych, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, nieróżniąca się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określonej w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę.

Mineralizacja wód źródlanych wynosi poniżej 500 mg/l. Jej skład chemiczny i właściwości mogą ulegać niewielkim wahaniom w zależności od sytuacji geologicznej podłoża, nie może być uzdatniania ani zawierać żadnych dodatków. Generalnie więc woda źródlana nie różni się składem mineralnym od wody z kranu!

Wody Stołowe

To woda otrzymana po dodaniu do wody źródlanej, naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych, zawierających jeden lub więcej składników mających znaczenie fizjologiczne, jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany.

Dodatkowa Klasyfikacja Wód

  • Wody mieszane - powstają ze zmieszania w określonych proporcjach naturalnych wód mineralnych różniących się składem.
  • Wody lecznicze - wody z silnym stężeniem jednego lub kilku składników mineralnych. Jej długotrwałe spożycie może mieć wpływ na nasze zdrowie, dlatego należy je konsultować z lekarzem.
  • Wody smakowe - mieszanka wód źródlanych i mineralnych z dodatkiem sztucznego aromatu owocowego. Często jest ona słodzona i konserwowana chemicznie.

Stopień Mineralizacji Wody

Ze względu na stopień mineralizacji wody butelkowane dzieli się na:

  • Wody niskozmineralizowane - o sumie składników mineralnych poniżej 500 mg/l, odpowiednia do codziennego użytku, również dla kobiet w ciąży, karmiących oraz dla dzieci i osób na diecie niskosodowej.
  • Wody średniozmineralizowane - o sumie składników mineralnych 500-1500 mg/l, bogata w chlorki wapnia, ubogie w jony sodu (korzystne przy nadciśnieniu).
  • Wody wysokozmineralizowane - o sumie składników mineralnych powyżej 1500 mg/l, bogata w jony sodu, chloru, fluoru oraz wapnia i magnezu. Polecane osobom ciężko pracującym, sportowcom. Nie powinny ich pić dzieci oraz osoby ze schorzeniami nerek i nadciśnieniem.

Stopień Nasycenia Dwutlenkiem Węgla

Ze względu na stopień nasycenia dwutlenkiem węgla wody butelkowane dzielą się na:

Przeczytaj także: Poradnik czyszczenia filtra Stihl MS 290

  • Wody niegazowane - które nie są nasycone dwutlenkiem węgla.
  • Wody niskogazowane - nisko nasycone dwutlenkiem węgla do stężenia 1,5g/l.
  • Wody średniogazowane - średnio nasycone dwutlenkiem węgla w stężeniu od 1,5 g/l do 4 g/l.
  • Wody wysokogazowane - wysoko nasycone dwutlenkiem węgla w stężeniu od 4 g/l do 6 g/l.

Jaką Wodę Wybierać?

Jeśli kupujemy wody butelkowane to powinna być ona dobrana indywidualnie do potrzeb, wieku, stanu zdrowia i aktywności fizycznej każdego organizmu. Niemowlętom i dzieciom zaleca się wybierać wodę źródlaną lub wodę mineralną niskozmineralizowaną. Kobietom w ciąży i karmiącym poleca się wody źródlane oraz niskosodowe wody mineralne - nisko i średniozmineralizowane. Osobom z nadciśnieniem tętniczym zaleca unikać się wody, która zawiera dużą ilość sodu, a wybierać te zawierające wysokie stężenie magnezu i potasu. W przypadku nadkwasoty żołądka poleca się wody bogate w wodorowęglany. Osobom mającym problem z gospodarką mineralną kości i chorujących na osteoporozę poleca się sięgać po wodę zawierającą dużo wapnia i magnezu. Osoby pracujące w wysokich temperaturach oraz fizycznie powinny wybierać z kolei wodę zawierającą wysokie stężenie potasu i sodu, aby uzupełnić niedobór minerałów. Osobom zmagających się z zaparciami poleca się wody bogate w siarczany, które powinny pobudzać perystaltykę jelit.

Ponadto, aby mówić o korzystnym oddziaływaniu wody w zakresie dostarczania minerałów ważniejsza wydaje się być ilość poszczególnych minerałów.

Woda Alkaliczna Jonizowana

Alkaliczna woda jonizowana (o wysokim pH 9,5), to niezbędny składnik codziennej diety dla wszystkich osób, a szczególnie uprawiających wysiłek fizyczny i dbających o najwyższą kondycję organizmu, czy osób zmagających się z zakwaszeniem organizmu.

Wodę jonizowaną uzyskuję się za pomocą zjawiska elektrolizy, dzieląc cząsteczki wody H2O na dwie części: alkaliczną, w której skupiają się jony wodorowe H + (pH >7), i kwaśną, w której skupiają się jony hydroksylowe OH- (pH<7). Alkaliczna woda charakteryzuje się wysokim pH, a uzyskany ładunek - ujemny potencjałem utleniania-redukcji ORP. Skupia także mnóstwo dodatnio naładowanych minerałów, tj: wapń, potas, magnez, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Dlatego ważne jest wspomaganie organizmu poprzez picie wody alkalicznej, która strukturą i parametrami zbliżona jest do płynów ustrojowych, jest bardzo łatwo przyswajalna i posiada zdolność redukcji oksydacji (ujemne ORP).

Przeczytaj także: Zastosowania wody destylowanej i wodociągowej

ORP jest miarą, która pokazuje stopień, w jakim substancja jest zdolna do redukcji lub utleniania innej substancji. Wynik pozytywny ORP wskazuje, że substancja jest utleniaczem. Im wyższy wskaźnik w mV tym większym utleniaczem jest. Wskaźnik ujemny ORP wskazuje, że substancja jest przeciwutleniaczem. Im niższa wartość, tym większym antyoksydantem jest. Gdy substancja posiada potencjał -400mV, to jest 4 razy (x4) większym przeciwutleniaczem, niż ta o wartości -100mV. Parametry ORP wody alkalicznej z jonizatora można dobierać poprzez nastawienie odpowiedniego pH.

Naturalny przeciwutleniacz - ujemne ORP to wolne elektrony, które mogą być przekazane takim cząsteczkom jak wolne rodniki. Wolne rodniki, to cząsteczki, którym brakuje 1 elektronu, przez co cząsteczka ta w sposób inwazyjny dąży do uzyskania brakującego elektronu nieustannie atakując zdrowe komórki. Tym samym narusza działalność zdrowych komórek i naczyń oraz powoduje różne choroby.

Klaster wody alkalicznej tworzy 6 cząsteczek - struktura podobna do płynów ustrojowych człowieka, co polepsza zdolność penetracji i nawodnienia organizmu, a także zwiększa skuteczność oczyszczania komórek z ubocznych produktów przemiany materii.

Duża zawartość jonów metali alkalicznych - wymaganych do neutralizacji pozostałości kwasowych (jony wapnia, magnezu, potasu, sodu), które organizm absorbuje najlepiej.

Picie jonizowanej wody alkalicznej jest najbardziej optymalnym sposobem na utrzymanie organizmu w lekkim zasadowym odczynie.

W poniższej tabeli znajdziesz wartości pH i ORP różnych składników naszej diety.

Wartości pH i ORP różnych składników diety

Jak widać napoje słodzone i gazowane są silnym oksydantem dla organizmu i posiadają niskie, kwasowe pH (2-3). Organizm człowieka jest wewnątrz zasadowy (nie licząc kwasu żołądkowego). Krew ludzka ma odczyn lekko zasadowy - pH 7,35 - 7,45 nie może podlegać wielkim wahaniom.

Dodatkowe Kwestie

Przy rozlewaniu naturalnych wód mineralnych obowiązują rygorystyczne normy sterylności, dlatego ich trwałość jest najdłuższa (można je przechowywać bez otwierania przez rok). Pozostałe nie dłużej niż pół roku (najlepiej jednak spożywać je w ciągu 3 miesięcy).

Często błędnie zaliczana do wód mineralnych (butelkowanych) jest woda oligoceńska - jest to woda pobierana z ujęć głębinowych, wymagająca przegotowania przed spożyciem. W postaci surowej nie może być długo przechowywana, gdyż stanowi pożywkę dla bakterii chorobotwórczych, które rozwijają się w niej już po ok. 3 godzinach od pobrania ze studni.

Czy Woda W Butelce Może Się Zepsuć?

Woda sama w sobie nie ulega przeterminowaniu, a jedynie butelka, w której została ona umieszczona. Woda w sprzedaży detalicznej, w większości pakowana jest w opakowania wykonane z politereftalanu etylenu, co jak pokazują liczne badania tworzywo te po pewnym czasie zaczyna uwalniać szkodliwe substancję, które mogą przedostać się do wody, są to między innymi: ftalany, antymon, czy aldehyd mrówkowy.

Należy pamiętać, że data umieszczona na wodzie jest optymalna a największy wpływ na jakość i smak wody, ma sposób jej przechowywania. Woda w butelce powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej. Wystawianie wody na ekstremalnie wysokie, jak i niskie temperatury, zdecydowanie przyśpiesza powstawanie szkodliwych substancji, co powoduje szybsze zepsucie się wody.

tags: #konserwowana #woda #mineralna #definicja

Popularne posty: