Cisowianka Naturalna Woda Mineralna - Szczegółowa Analiza
- Szczegóły
Naturalna woda mineralna Cisowianka wydobywana jest na Płaskowyżu Nałęczowskim, obfitującym w liczne źródła wód mineralnych, które od dawien dawna wykorzystywane były do celów leczniczych. Pod tą nazwą woda znana jest od 1979 roku i wydobywana jest w Drzewcach w rejonie Nałęczowa przez Spółkę Nałęczów Zdrój powstałą w 1999 r. Cisowianka nazwę swą zawdzięcza Stefanowi Żeromskiemu, który opisując Nałęczów w Ludziach bezdomnych wspomniał źródło wody mineralnej w parku otaczającym stary zamek w dobrach Cisowskich.
Pochodzenie i Czystość Cisowianki
Cisowianka pochodzi z ujęć głębinowych, z prawie stuletnich zasobów wodnych odizolowanych warstwami nieprzepuszczalnej gliny od czynników zewnętrznych. Jednym z głównych walorów Cisowianki jest jej wysoka pierwotna czystość, nie skażona żadnymi zanieczyszczeniami bakteriologicznymi ani chemicznymi. Zakład jest posadowiony bezpośrednio nad pokładami wodonośnymi, dlatego nie ma potrzeby transportowania wody.
Proces Produkcji i Kontrola Jakości
Woda mineralna Cisowianka to mineralna woda z podziemnych źródeł, znajdujących się około 100 metrów pod powierzchnią ziemi. Jest butelkowana bezpośrednio po jej wydobyciu, co pozwala na zachowanie naturalnego składu bez ingerencji człowieka. Badania wskazują, że wiek tej wody wynosi około 400 lat, co oznacza, że ostatni kontakt ze środowiskiem zewnętrznym miała w XVII wieku. Dzięki temu możemy być pewni, że nie zawiera ona żadnych szkodliwych elementów, które mogłyby zakłócić jej unikalny i wyjątkowy skład. Nasza woda jest naturalnie bogata w żelazo, które pod wpływem kontaktu z powietrzem zmienia kolor na brunatny. Tak przygotowana woda wędruje na linię rozlewniczą do butelek. Cały proces przebiega automatycznie, bez ingerencji człowieka, w układzie zamkniętym. Wszystkie zabezpieczenia, procesy i procedury pozwalają na zachowanie sterylnych warunków rozlewania wody. Dzięki wysokim standardom higienicznym podczas rozlewu wody uzyskano długi, dwuletni termin przydatności jej do spożycia. Nad tym aby zachować te wysokie parametry jakościowe wody czuwa własne bardzo dobrze wyposażone i wciąż rozbudowywane specjalistyczne laboratorium. Cisowianka badana jest też systematycznie przez specjalistyczne labolatoria zewnętrzne i Sanepid.
Inwestycje i Rozwój
Cisowianka rozlewana jest na nowoczesnej linii rozlewniczej wyposażonej w maszyny rozlewnicze nowej generacji. Zarząd Spólki duży nacisk kładzie na inwestycje. W czerwcu 2007 r. uruchomiono kolejną, nowoczesną linię technologiczną do butelkowania wody, dzięki temu moce produkcyjne zakładu wzrosły o 30%. Firma ma już zakontraktowaną kolejną wysokiej klasy linię, która będzie montowana w listopadzie.
Skład Mineralny Cisowianki
Cisowianka jest wodą średniozmineralizowaną, zawierającą jednak spore ilości wapnia i magnezu, których znaczenie dla zdrowia jest bardzo duże i powszechnie już teraz znane. Wody gazowane oraz lekko gazowane marki Cisowianka, choć może to wydawać się zaskakujące, posiadają identyczny skład mineralny jak wody niegazowane. Dzieje się tak, ponieważ wszystkie te rodzaje wody pochodzą z jednego, niezmienionego źródła. Proces gazowania polega na nasyceniu wody dwutlenkiem węgla, co nie ma wpływu na jej podstawowy skład mineralny. Dzięki temu, bez względu na wybór między wodą gazowaną, lekko gazowaną czy niegazowaną, konsumenci mogą być pewni, że otrzymują ten sam wysokiej jakości produkt z tymi samymi korzystnymi dla zdrowia minerałami.
Przeczytaj także: Walory zdrowotne i smakowe Cisowianki Lekko Gazowanej
Szczegółowy Skład Wody Niegazowanej
Skład wody niegazowanej Cisowianka:
- Ogólna mineralizacja: 687,4 mg/l
- Jony wodorowęglanowe (HCO₃): 488
- Jony wapniowe (Ca²⁺): 120
- Jony magnezowe (Mg²⁻): 19,9
- Jony sodowe (Na⁺): 9,9
- Jony potasowe (K⁺): 4,3
- Jony Chlorkowe (Cl⁻): 2,3
- Jony Fluorkowe (F⁻): 0,2
- Jony siarczanowe (SO₄²⁻): <10
Brak Witamin i Alergenów
Ponieważ woda Cisowianka jest pobierana i butelkowana bezpośrednio z podziemnego źródła, nie zawiera ona żadnych witamin. Jedną z wyróżniających cech wód marki Cisowianka jest brak jakichkolwiek alergenów. To sprawia, że są one bezpieczne do spożycia dla wszystkich grup konsumentów, w tym dzieci, kobiet w ciąży oraz osób starszych.
Wpływ na Zdrowie i Urodę
Dzięki ogólnie umiarkowanej ilości składników mineralnych jest smaczna i ma przyjemny smak, dzięki czemu jest doskonałym napojem do gaszenia pragnienia, chętnie pitym zarówno przez starszych jak i dzieci. Dlatego przy dobrze zbilansowanej diecie można ją pić w dowolnej ilości nie naruszając ich bilansu w organizmie i zachować ich odpowiedni poziom. Pijąc Cisowiankę wypłukujemy także z organizmu zbędne, szkodliwe produkty jakie tworzą sie w czasie normalnych procesów życiowych. Picie dobrej wody, jaką jest Cisowianka, ma także pozytywny wpływ na urodę. Kiedy niema odpowiedniej ilości wody, skóra staje sie sucha i wiotka, pojawiają się zmarszczki i cellulit. Przestaje być wilgotna i gładka, błony śluzowe zaczną się wysuszać. Także dzięki wodzie włosy nie tracą swojego naturalnego blasku a paznokcie mają zapewnioną swoją twardość i elastyczność.
Cisowianka a Inne Wody Mineralne
Na rynku pojawiają się tzw. wody mineralizowane i produkty funkcjonalne, którym w rzeczywistości, ze względu na wzbogacony skład, bliżej do napojów. Nie każda woda butelkowana, choćby i najsmaczniejsza, jest zdrowa. O ile lansowanie wody z kranu jako odpowiedniej do picia nie stanowi dla nas żadnego problemu, to porównywanie kranówki do naturalnej wody mineralnej jest już dużym nadużyciem. Stawianie wody wodociągowej na równi z Cisowianką i innymi wodami mineralnymi jest bezpodstawne, nierzetelne i niezgodne z przepisami obowiązującego prawa. Wody kranowe podlegają przecież procesom chemicznego uzdatniania, a rury doprowadzające wodę do mieszkań mogą być nieszczelne, co może powodować szkodliwe zanieczyszczenia. Tymczasem wody mineralne muszą spełniać szereg bardzo restrykcyjnych warunków, od kwestii źródła i pierwotnej czystości wody w źródle, po absolutny zakaz sztucznego jej uzdatniania i zmian w jej naturalniej mineralizacji.
Porównanie Składu Mineralnego
Poniższa tabela przedstawia porównanie zawartości magnezu, wapnia i sodu w różnych wodach mineralnych:
Przeczytaj także: Gdzie kupić Cisowiankę Lekko Gazowaną?
| Woda | Zawartość magnezu [mg/l] | Zawartość wapnia [mg/l] | Zawartość sodu [mg/l] |
|---|---|---|---|
| Muszynianka | 123.7 | 220.0 | 59.0 |
| Cisowianka | 21.9 | 130.3 | 11.0 |
| Nałęczowianka | 23.1 | 110.2 | 11.0 |
| Żywiec Zdrój | 5.6 | 41.69 | 9.6 |
| Piwniczanka | 87.0 | 180.0 | 133.0 |
| Cechini Muszyna | 65.11 | 258.9 | 27.6 |
Źródło: badanie własne, na podstawie etykiet. Wartości te mogą ulec zmianie w zależności od partii produkcyjnej danej wody mineralnej.
Ważne jest, aby naturalna woda mineralna z natury w swym źródle nie miała żadnych szkodliwych czynników, zarówno fizycznych, jak i chemicznych czy mikrobiologicznych. Tak więc jej pierwotna natura jest zamknięta w butelce. Sztuczne wzbogacanie wody w minerały klasyfikuje każdą wodę jako stołową. Naturalne wody mineralne, zależnie od składu i poziomu mineralizacji, mogą już być dla nas źródłem uzupełnienia niezbędnych minerałów w łatwo przyswajalnej formie.
Ekologia i Opakowania
Skoro butelkujemy naturalną wodę mineralną, oczywiste jest dla nas to, że opakowania również nie będą zawierały szkodliwych substancji. Jest to również kwestia ekologii, zmniejszenia ilości odpadów PET obciążających środowisko, z gwarancją otrzymania optymalnego rozkładu materiału, aby pozyskać butelki bardzo dobrej jakości. Prace nad w pełni biodegradowalnymi opakowaniami nadal trwają. Koszty polimerów do produkcji opakowań biodegradowalnych w dalszym ciągu są bardzo wysokie w porównaniu z tradycyjnymi tworzywami sztucznymi. Brak jest też wsparcia dla materiałów biodegradowalnych w krajowych regulacjach prawnych. Fakty te dość skutecznie spowalniają proces wdrażania opakowań przyjaznych środowisku.
Rekomendacje i Nagrody
Wysoki wynik w badaniu Premium Brand nie był jedynym sukcesem Cisowianki w tym roku. Już po raz piąty otrzymaliśmy tytuł Superbrand - Created in Poland. Zdobyliśmy także najwyższą nagrodę sprzedawców - Złoty Paragon 2014 oraz Złotą Perłę Rynku FMCG, która przyznawana jest przez właścicieli i kierowników sklepów. Pokazuje to, jak silna jest pozycja marki na rynku i jak wielkim zaufaniem i sympatią zarówno konsumentów, jak i handlowców się cieszy.
Przeczytaj także: Cisowianka Lekko Gazowana - analiza składu
tags: #cisowianka #naturalna #woda #mineralna #analiza

