Chlorowanie Wody: Normy i Wytyczne Unijne
- Szczegóły
Woda, którą pijemy każdego dnia, musi być nie tylko czysta, ale też bezpieczna dla naszego zdrowia - to oczywiste. Właśnie dlatego Unia Europejska wprowadziła Dyrektywę 2020/2184 (UE), która dotyczy jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Od początku przyszłego roku w Polsce będzie implementowana dyrektywa o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Rozporządzenie zostało przyjęte końcem października przez Radę Unii Europejskiej. Już teraz wiadomo, że będzie to ogromne wyzwanie dla branży wodno-kanalizacyjnej.
Głównym celem dyrektywy DWD (ang. Drinking Water Directive) jest ochrona zdrowia i życia ludzkiego, dzięki zapewnieniu jak najwyższego poziomu czystości i bezpieczeństwa wody przeznaczonej do spożycia. Tegoroczna dyrektywa mocno odróżnia się od poprzedniej z 1998 roku.
Kluczowe Aspekty Dyrektywy 2020/2184 (UE)
Celem Dyrektywy 2020/2184 (UE) jest zapewnienie, że woda dostarczana do domów, szkół i zakładów pracy pozostaje bezpieczna na każdym etapie - od ujęcia, przez sieć, aż po kran. Nowa dyrektywa dostosowuje przepisy do współczesnych realiów. Ma być dla państw UE wyznacznikiem, do którego należy dążyć - w zakresie dopuszczalnej zawartości dla wielu szkodliwych substancji, np. ołowiu, miedzi, niklu, żelaza, chloru, ale też zanieczyszczeń biologicznych, bakterii - np. E. coli.
Dyrektywa 2020/2184 UE wprowadza szereg wymagań, część jest powtórką z poprzedniej dyrektywy, czasem rozszerzoną, są też nowości.
Przeczytaj także: Izomeria w Chlorowaniu Trimetylopentanu
- Wykaz wartości parametrycznych wody: Powstały precyzyjne wykazy zaktualizowanych wartości parametrycznych wody dla jej dostawców. Zaostrzeniu uległy wcześniej istniejące normy, a dotychczasowe wytyczne zostały poszerzone m.in. o maksymalny poziom ołowiu w wodzie oraz stężenie bakterii Legionella.
- Ocena ryzyka: Przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjne będą obserwacyjnej, m.in. farmaceutyki, mikroplastik oraz substancje zaburzające gospodarkę hormonalną.
- Informacja on-line: Dyrektywa nakłada na firmy wodociągowe obowiązek stałego informowania konsumentów o jakości dostarczanej wody. Firmy będą musiały również przynajmniej raz w roku informować konsumentów o ilości zużytej przez nich wody, w porównaniu ze średnim zużyciem wody.
- Materiały: Bardzo ważną częścią dyrektywy są wymagania dotyczące materiałów mających kontakt z wodą pitną.
- Równy dostęp do wody pitnej: Zasada powszechnego dostępu do wody pitnej została wprowadzona na wniosek europejskiej inicjatywy obywatelskiej „Right2Water”. Państwa członkowskie mają obowiązek zapewnić wodę również osobom w trudnej sytuacji, np. poprzez publiczne punkty poboru lub fontanny miejskie.
- System redukcji strat wody: Dyrektywa przewiduje wprowadzenie spójnego systemy w kwestii redukcji strat wody oraz nakłada na przedsiębiorstwa obowiązek monitorowania oraz raportowania strat.
Szczegółowe Wymagania Dyrektywy
Dyrektywa określa nowe, surowsze limity dla niektórych substancji, np. ołowiu, miedzi, niklu, mikroplastików i bakterii. Dyrektywa 2020/2184 wprowadza też obowiązek udostępniania informacji o jakości wody. W praktyce oznacza to, że wyniki badań wody będą publikowane publicznie.
Zgodnie z unijną dyrektywą woda będzie musiała spełniać ściśle określone parametry, aż do końcowego punktu odbioru, jakim jest kran w domu. Wcześniej dostawca wody odpowiadał za jej jakość jedynie do punktu dostawy do budynku.
Wyzwania i Dostosowania
Wprowadzenie nowych przepisów oznacza jednak, że niektóre kraje, zwłaszcza te biedniejsze muszą podejmować szereg mających na celu dostosowanie się do aktualnych standardów lub przynajmniej wykazywać, ze coś w tym celu robią. Chodzi tutaj o konieczność dostosowania infrastruktury wodnej, modernizację wielu sieci wodociągowych.
Ministerstwo Infrastruktury rozpoczęło pracę nad oszacowaniem kosztów wdrożenia nowej dyrektywy unijnej. Wdrożenie postawień będzie wymagało szeregu kompleksowych działań organizacyjnych i inwestycyjnych oraz przeprowadzenia specjalnych szkoleń. W celu zebrania informacji przygotowano ankietę dotyczącą potrzeb inwestycyjnych, szkoleniowych oraz informacyjnych w zakresie jakości i bezpieczeństwa wody. W wyniku prac powstanie szczegółowy Program Inwestycyjny.
Dezynfekcja Wody i Bezpieczeństwo
Dezynfekcja wody pitnej i przemysłowej to kluczowy proces zapewniający jej bezpieczeństwo oraz wysoką jakość. Woda pitna to zasób, który musi spełniać najwyższe standardy jakości, aby zapobiegać rozwijaniu się patogenów w wodzie. Z kolei woda przemysłowa, wykorzystywana w produkcji, powinna być wolna od mikroorganizmów i zanieczyszczeń, które mogłyby negatywnie wpływać na jakość produktów lub przebieg procesów technologicznych.
Przeczytaj także: Skutki chlorowania wody z fenolem
Każdy sektor korzystający z wody musi przestrzegać obowiązujących norm jakościowych. Zgodność z międzynarodowymi standardami dotyczącymi jakości wody, takimi jak wytyczne WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) czy normy unijne, jest niezbędna w branży wodociągowej, przemysłowej i spożywczej. Dezynfekcja wody wpływa również na ograniczenie zanieczyszczenia środowiska naturalnego.
Normy i Standardy Dezynfekcji
Mowa tu np. EN 14885 określa liczne normy określające procedury testowe i wymagania licencyjne dla tych produktów. Norma europejska zapewnia dobry przegląd stosowania chemicznych środków dezynfekujących i antyseptycznych we wszystkich istotnych obszarach. Dotyczy to produktów medycyny i weterynarii, przemysłu spożywczego i innych. Norma EN 14885 upoważnia producentów, użytkowników i organy regulacyjne do oceny działania chemicznych środków dezynfekujących i antyseptycznych.
Przykłady norm:
- PN-EN 1276 :2010 Chemiczne środki dezynfekcyjne i antyseptyczne - Ilościowa zawiesinowa metoda określania działania bakteriobójczego chemicznych środków dezynfekcyjnych i antyseptycznych stosowanych w sektorze żywnościowym, warunkach przemysłowych i domowych oraz zakładach użyteczności publicznej.
- PN-EN 13623 :2010 Chemiczne środki dezynfekcyjne i antyseptyczne - Ilościowe zawiesinowe badanie w celu oceny działania bakteriobójczego na Legionella chemicznych środków dezynfekcyjnych przeznaczonych do systemów wodnych.
- PN-EN 13610 :2005 Chemiczne środki dezynfekcyjne. Ilościowa zawiesinowa metoda określania wirusobójczego działania wobec bakteriofagów chemicznych środków dezynfekcyjnych stosowanych w sektorze żywnościowym i warunkach przemysłowych.
- PN-EN 1650 :2013 Chemiczne środki dezynfekcyjne i antyseptyczne. Ilościowa zawiesinowa metoda określania działania grzybobójczego lub bójczego na grzyby drożdżopodobne chemicznych środków dezynfekcyjnych i antyseptycznych stosowanych w obszarze spożywczym, przemysłowym, domowych oraz instytucjonalnym.
Charakterystyka Produktu Biobójczego - Arche Chlorine
Arche Chlorine to produkt biobójczy, który jest używany do dezynfekcji wody. Poniżej przedstawiono jego charakterystykę:
| Cecha | Wartość |
|---|---|
| Nazwa handlowa | Arche Chlorine |
| Posiadacz pozwolenia | ARCHE Consortia |
| Adres posiadacza pozwolenia | Liefkensstraat 35D, 9032 Wondelgem Belgia |
| Numer pozwolenia | EU-0026816-0000 |
| Data udzielenia pozwolenia | 3 maja 2023 r. |
| Data ważności pozwolenia | 30 kwietnia 2033 r. |
| Producent | PCC Rokita SA |
| Substancja czynna | Aktywny chlor uwalniany z chloru |
Zastosowanie Arche Chlorine
Arche Chlorine ma kilka zastosowań, w tym:
Przeczytaj także: Płukanie studni: jak to zrobić poprawnie?
- Dezynfekcja ścieków za oczyszczalnią ścieków
- Dezynfekcja wody pitnej u dostawców wody pitnej
- Dezynfekcja wody w zbiornikach
- Dezynfekcja wody w zbiornikach zbiorczych
Podłączyć butlę lub beczkę z chlorem do automatycznego, zamkniętego układu dozującego. Należy ustawić parametry systemu w taki sposób, aby osiągnąć stężenie chloru czynnego w wodzie zgodne z wyżej wskazaną dawką stosowania.
Środki ograniczające ryzyko: Zredukować resztkowe stężenia chloru czynnego poprzez filtrację węgla czynnego lub dodanie środków redukcyjnych (np. kwasu askorbinowego lub askorbinianu sodu) przed wprowadzeniem ścieków do wód gruntowych.
Monitoring i Kontrola Jakości Wody
Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi musi być wolna od substancji szkodliwych, bakterii chorobotwórczych oraz nadmiernych ilości powszechnie występujących w niej składników (żelaza, manganu, chlorków, siarczanów azotanów, azotynów, wapnia i magnezu). Problem bezpieczeństwa zdrowotnego wody w Polsce reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. (Dz. U. 2017, poz. 2294) w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, uwzględniające przepisy Dyrektywy Rady Unii Europejskiej 98/83/WE.
Przykłady mikroorganizmów monitorowanych w wodzie:
- Escherichia coli
- Paciorkowce kałowe (Enterokoki)
- Bakterie grupy coli
- Clostridium perfringens
- Legionella
Do cech organoleptycznych wody należą: mętność, barwa, zapach i smak. Mętność w wodzie do spożycia wywoływana jest drobnymi cząsteczkami stałymi, które mogą znajdować się w wodzie na skutek nieodpowiedniego uzdatniania lub z powodu unoszenia się cząstek pochodzących z osadów w sieci wodociągowej.
tags: #chlorowanie #wody #norma #unijna #wytyczne

