Chlorowanie i Płukanie Studni: Kompleksowy Przewodnik

Posiadanie własnej studni wiąże się z pewnymi obowiązkami, a przede wszystkim, zatroszczyć się o to, by woda była w pełni bezpieczna dla zdrowia. W przeciwieństwie do domów i mieszkań podłączonych do sieci wodociągowej, gdzie zakład wodociągowy ma obowiązek stałej kontroli jakości wody, właściciele ujęć studziennych muszą samodzielnie zadbać o jej uzdatnienie.

Rodzaje Studni a Jakość Wody

Właściwości fizykochemiczne wody w gospodarstwie zależą od studni, z której jest wydobywana. Studnia kopana to najczęściej płytkie źródło (do 10m.), ujmujące wodę z pierwszego poziomu wodonośnego. Studnie głębinowe (wiercone) charakteryzuje znacznie większa głębokość ujęcia, a zasoby wody, z których czerpią najczęściej oddzielone są od powierzchni nieprzepuszczalnymi warstwami gruntu. Z tego powodu ich jakość jest zwykle lepsza, niż w przypadku studni kopanych.

Zagrożenia Bakteriologiczne

Bakteriologiczne skażenie wody to zanieczyszczenie potencjalnie groźne dla zdrowia, a jednocześnie trudne do wykrycia. Niekiedy objawem skażenia bakteriologicznego wody okazuje się mikrobiologiczny nalot na armaturze, a w szczególnych przypadkach nawet dolegliwości pokarmowe osób spożywających zanieczyszczoną ciecz. Pojawienie się takich sygnałów powinno prowadzić do natychmiastowej decyzji o wykonaniu bakteriologicznej analizy wody, będącej jedyną skuteczną metodą weryfikacji tego rodzaju zanieczyszczenia.

Chlorowanie Studni - Metoda Dezynfekcji

Najpopularniejszą (i jednocześnie najmniej kosztowną) metodą uzdatniania wody skażonej bakteriami jest chlorowanie studni wraz z domową instalacją. Proces ten jest stosunkowo prosty, można więc wykonywać go samodzielnie. Polega na wprowadzeniu do wody chloru (w dowolnie wybranej postaci) o stężeniu odpowiednim dla stanu wody.

Po 12 godzinach od ukończenia procesu chlorowania instalacji, zaleca się całkowite spuszczenie wody ze studni.

Przeczytaj także: Izomeria w Chlorowaniu Trimetylopentanu

Chlorowanie wody studziennej może okazać się rozwiązaniem niewystarczającym przy znacznym skażeniu ujęcia, często także rozwiązuje problem wyłącznie chwilowo. Chcąc kompleksowo rozwiązać ten problem, zaleca się zastosowanie profesjonalnej lampy bakteriobójczej.

Alternatywne Metody Dezynfekcji

Uzdatnianie wody metodą UV zdobywa coraz więcej zwolenników. Podstawowym argumentem za urządzeniem tego typu jest przede wszystkim brak konieczności wprowadzenia do instalacji potencjalnie szkodliwych środków chemicznych.

Dezynfekcja Krok po Kroku

Proces dezynfekcji studni głębinowej może przyjąć kilka form, w tym chemiczne (np. chlorowanie czy ozonowanie) oraz mechaniczne (np. filtrowanie lub promieniowanie UV). W praktyce bardzo często wykorzystuje się połączenie dwóch metod.

Podchloryn sodu oferuje wysoką skuteczność w walce z bakteriami, wirusami oraz grzybami, które mogą występować w wodzie. Jeśli wykonujesz to samodzielnie - wyposaż się w cały niezbędny sprzęt oraz materiały. Drugi etap to dezynfekcja chemiczna, podczas której wprowadzisz do studni wcześniej przygotowany roztwór, a jego stężenie dopasuj m.in. do objętości studni. Szczegóły znajdziesz na etykiecie wybranego produktu.

Gdy proces dezynfekcji dobiegnie końca - należy bardzo dokładnie wypłukać zarówno studnię, jak i całą instalację. Możesz również użyć środków neutralizujących (sprawdzają się np. gdy do oczyszczenia został zastosowany chlor). Aby mieć pewność, że woda jest zdatna do picia - odczekaj od 48 do 72 godzin, a następnie przeprowadź jej badanie.

Przeczytaj także: Skutki chlorowania wody z fenolem

Regularne Badania i Konserwacja

Regularnie sprawdzaj stan wody, jak i całej studni. Jeśli zobaczysz jakiekolwiek niepokojące sygnały - zarówno te dotyczące wody (podejrzany wygląd, zapach, smak), jak i samej konstrukcji (uszkodzenia, przecieki itp.) - reaguj natychmiast. Badania wody warto wykonywać co roku. Jeśli masz uzasadnione obawy co do jej jakości - oczywiście rób to częściej.

Tabela porównawcza metod dezynfekcji wody

Metoda DezynfekcjiZaletyWady
ChlorowanieSkuteczna, stosunkowo taniaMożliwość zmiany smaku i zapachu wody, potencjalne skutki uboczne
Dezynfekcja UVBrak wprowadzania substancji chemicznych, nie zmienia smaku wodyWyższy koszt początkowy, brak działania rezydualnego

Dzięki regularnemu monitorowaniu stanu wody i odpowiednim działaniom, możesz cieszyć się czystą i bezpieczną wodą ze swojej studni.

Przeczytaj także: Instrukcja: Chlorowanie studni głębinowej

tags: #najpierw #chlorowanie #potem #płukanie #proces

Popularne posty: