Bób: Skład, Właściwości i Wskazania
- Szczegóły
Sezon na bób jest bardzo krótki i przypada na przełom czerwca/lipca. Bób z roku na rok zyskuje na popularności. Coraz częściej gości nie tylko u osób na diecie wegetariańskiej, stanowiąc źródło białka roślinnego, ale także w diecie tradycyjnej.
Bób - Co to jest?
Bób (łac. Vicia faba) jest jednoroczną rośliną strączkową, która należy do rodziny bobowatych. Za pochodzenie rośliny uznaje się obszar Azji Mniejszej, gdzie w niewielkim procencie bób rośnie naturalnie. Bób na stanowiskach naturalnych występuje do dziś w Afryce Północnej i na południe od Morza Kaspijskiego. Przede wszystkim pochodzi ze specjalnie prowadzonych upraw.
Największym producentem nasion bobu są Chiny, a za europejskich gigantów uprawy bobu uznaje się Włochy, Hiszpanię, Francję oraz Wielką Brytanię. Bób jako roślina strączkowa znany był ludzkości od dawna. Pierwsze uprawy udokumentowano już w okresie neolitu. Bób został nawet wspomniany w Biblii w Księgach Samuela oraz Ezechiela.
Właściwości Odżywcze Bobu
Bób jest warzywem charakteryzującym się wysokimi wartościami odżywczymi przy stosunkowo niskiej zawartości kalorii. Bób jest warzywem charakteryzującym się wysokimi wartościami odżywczymi przy stosunkowo niskiej zawartości kalorii. Bób jest bogaty w białko oraz błonnik pokarmowy. Zawiera sporo składników, które pozytywnie wpływają na organizm.
Bób jest odżywczą rośliną o szerokim działaniu prozdrowotnym. Właściwości bobu wynikają z jego bogatego składu. Bób stanowi doskonały element zdrowej i zbilansowanej diety, a także substytut białka pochodzenia zwierzęcego w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Może być doskonałym elementem diety osób odchudzających się.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Składniki odżywcze w 100 g ugotowanych nasion bobu:
- 19,65 g węglowodanów
- 7,6 g białka
- 5,4 g błonnika
- 1 g tłuszczu
Bób wykazuje działanie hipocholesterolemiczne (obniża poziom LDL), wiążąc w jelicie grubym kwasy żółciowe. Błonnik pokarmowy pozytywnie wpływa na prace układu pokarmowego, obniża ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Reguluje pracę jelit. Wpływa korzystnie na stężenie glukozy we krwi oraz na stężenie cholesterolu. Błonnik przyczynia się do przedłużonego uczucia sytości.
Dzięki wysokiej zawartości żelaza działa przeciwanemicznie - łagodzi objawy anemii mikrocytarnej, która wynika z niedoboru właśnie tego pierwiastka. Ponadto roślina obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz pobudza sekrecję hormonu wzrostu. Bób może pełnić ważną funkcję w prewencji chorób neurodegeneracyjnych. Stanowi źródło prekursorów neuroprzekaźników.
Bób jest także niezwykle odżywczą rośliną - 100 g ugotowanych nasion zawiera 19,65 g węglowodanów, 7,6 g białka oraz 5,4 g błonnika, który zapewnia uczucie sytości, korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej oraz stabilizuje stężenie glukozy we krwi. Filiżanka bobu to jednocześnie tylko 1 gram tłuszczu.
Przeczytaj także: Wybór Wody Mineralnej w Baniaku: Poradnik
Bób jest bogaty zwłaszcza w witaminę B9, czyli kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w wieku rozrodczym, zarówno planującym ciąże, jak również będącym w ciąży. Witaminy te wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego. Bób bogaty jest w wapń oraz żelazo, dlatego będzie idealny dla osób na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Wapń będzie korzystnie wpływał na nasz układ kostny,a żelazo na produkcję czerwonych krwinek.
Bób zawiera również magnez, dzięki czemu będzie miał działanie antydepresyjne, uspokajające i będzie korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu. Wysoka zawartość cynku poprawia kondycję włosów, skóry, a także paznokci. Bób będzie idealny dla osób z nadciśnieniem, gdyż zawiera niewiele sodu.
Zastosowanie i Wskazania
Nasiona bobu wykorzystuje się jako wsparcie w leczeniu miażdżycy, niedokrwistości, choroby Parkinsona, niedoboru hormonu wzrostu oraz zaburzeń rozwoju tkanki mięśniowej. Bób zalecany jest kobietom w ciąży, gdyż zapobiega powstawaniu wad genetycznych w czasie embriogenezy. Roślina stanowi doskonały dodatek do zbilansowanej diety, jest także źródłem białka dla wegan i wegetarian i ma wiele właściwości odżywczych. Bób wiąże wolny azot atmosferyczny, zwiększa zawartość próchnicy, polepszając tym samym strukturę gleby.
Bób dzięki zawartości L-DOPA wpływa na procesy układu nerwowego. Według Instytutu Matki i Dziecka bób jest produktem zalecanym w żywieniu dzieci od 13 do 36 miesiąca życia. Jeśli jesteś w ciąży lub właśnie ją planujesz i dobrze tolerujesz bób - to dobra informacja - jest on bogaty w kluczowy składnik w czasie ciąży - czyli foliany. Ich rolą jest między innymi zadbanie o minimalizację ryzyko nieprawidłowości w rozwoju płodu.
Jak Gotować Bób?
Najbardziej rozpowszechnioną, ogólnodostępną metodą stosowania bobu jest odpowiednia obróbka cieplna oraz bezpośrednie spożywanie nasion. Surowiec o gładkiej ciemnozielonej skórce należy przepłukać pod strumieniem zimnej wody, a następnie umieścić w garnku. Koniecznie należy zadbać o świeżość bobu - nasiona nie powinny mieć ciemnych plamek czy nieprzyjemnego zapachu. Następnie do garnka należy nalać wody w proporcji 2:1, dodać łyżkę soli oraz łyżeczkę cukru. Gotować pod przykryciem przez 15-30 minut do osiągnięcia pożądanej miękkości.
Przeczytaj także: PE a bezpieczeństwo wód mineralnych
Świeży bób najlepiej jest ugotować - płuczemy go pod zimną wodą, następnie zalewamy wodą (na szklankę bobu dajemy dwie szklanki wody). Można dodać też cukier lub sól (na kilogram łyżeczka obu składników). Czym młodsze nasiona, tym krótszy będzie wymagany czas gotowania. Warto więc sprawdzić, czy już się ugotowały od czasu do czasu.
Przeciwwskazania i Środki Ostrożności
Mimo, iż bób zawiera sporo właściwości zdrowotnych to są osoby, które nie powinny go spożywać. Do takich osób zalicza się osoby cierpiące na fawizm. Jest to choroba genetyczna, polegają na niedoborze enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej. Osoba cierpiące na fawizm po spożyciu bobu może odczuwać bóle głowy, brzucha czy nudności. Do osób, które powinny uważać na bób zalicza się osoby cierpiące na dnę moczanową, gdyż zawiera on związki purynowe oraz osoby cierpiące na cukrzycę z powodu wysokiego indeksu glikemicznego.
Bobu nie powinny spożywać osoby chorujące na fawizm - tzw. chorobę fasolową. Chorzy z mutacją w genie G6PD na chromosomie X po spożyciu surowego bobu lub po narażeniu na jego pyłek, mogą odczuwać nudności i bóle brzucha oaz głowy. Ze względu na zawartość w bobie związków purynowych ostrożność w spożywaniu nasion powinny zachować osoby chorujące na dnę moczanową.
Spożywanie bobu dostarcza wielu substancji odżywczych oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Niewłaściwe przygotowanie surowca może również skutkować wzdęciami oraz gazami. Zawarte w bobie oligosacharydy prowadzą do nadmiernej fermentacji w układzie pokarmowym - proces można zminimalizować poprzez właściwy dobór świeżych nasion oraz odpowiednią obróbkę cieplną. Nasiona przed gotowaniem należy namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie, a po ugotowaniu jeść bez skórki.
Skoro już przy tym temacie jesteśmy to najczęstszy zarzut względem bobu i w ogóle warzyw strączkowych - bób może powodować wzdęcia kilka godzin po spożyciu, szczególnie jeśli spożyjemy go dużo i przygotujemy w nieprawidłowy sposób. Aby zminimalizować wzdęcia po zjedzeniu, należy przed rozpoczęciem gotowania odstawić go na godzinę do gorącej wody.
Bób w Kuchni
Bób można jeść na wiele sposobów, idealnie smakuje solo, jak również w połączeniuz innymi warzywami, jako zupa czy sałatka, jak również z makaronem lub w postaci pasty stanowiącej urozmaicenie kanapek. Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Do miski włożyć bób, pokrojonego w kostkę pomidora, płatki migdałów, drobno posiekany szczypiorek. Całość polać oliwą i doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Bób dzięki swoim właściwościom może być również doskonałym kosmetykiem. Maseczka z bobu pomoże złagodzić objawy trądziku, odżywi skórę tracącą jędrność i nada jej blask. Wystarczy zblendować lub rozgnieść na papkę ugotowany bób, dodać odrobinę jogurtu i kilka kropli soku z cytryny, nałożyć na skórę i pozostawić na kilkanaście minut.
Czy Bób Tuczy?
Coraz częściej pacjenci zadają pytanie czy bób tuczy, czy można po nim przytyć. Otóż dla przypomnienia kilogramy przybywają od nadwyżki kalorycznej. Nie tyje się od konkretnych produktów, ale zbyt dużej ilości kalorii. Bób można jeść na wiele sposobów, idealnie smakuje solo, jak również w połączeniuz innymi warzywami, jako zupa czy sałatka, jak również z makaronem lub w postaci pasty stanowiącej urozmaicenie kanapek.
Podsumowanie
Bób to wartościowa roślina strączkowa, która oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki bogactwu składników odżywczych, może być cennym elementem zbilansowanej diety. Należy jednak pamiętać o umiarze i ewentualnych przeciwwskazaniach.
tags: #bob #woda #mineralna #skład #właściwości

