Ozonowanie Wody w Basenach: Zalety i Wady

W ostatnich latach zabiegi ozonowania cieszą się dużą popularnością u osób prywatnych i właścicieli różnych firm. Ozonować można bowiem zarówno pomieszczenia, jak i baseny - jest to bardzo skuteczna metoda dezynfekcyjna i dezynsekcyjna. W poniższym artykule zebraliśmy podstawowe informacje na temat procesu ozonowania wody oraz jego wykorzystania w życiu codziennym i przemyśle. Wyjaśniamy jakie plusy oraz minusy przynosi wykorzystanie ozonu. Rzecz jasna, zalet odnajdujemy zdecydowanie więcej.

Czym jest ozon i jak działa?

Pojęcie ozonu pamiętamy z lekcji w szkole: kojarzy się on najczęściej z dziurą ozonową, czyli ubytkiem tego gazu w ziemskiej atmosferze. W naturalnych warunkach ozon odgrywa bardzo ważną rolę. Ozon jest alotropową odmianą tlenu. To gaz o charakterystycznym, nieco metalicznym zapachu, który towarzyszy głównie wyładowaniom atmosferycznym. Do typowych właściwości ozonu należą m.in. zdolność utleniania i dobra rozpuszczalność w wodzie. Wieloletnie badania nad ozonem potwierdziły również jego właściwości biobójcze i dezynfekujące.

Ozonowanie wody jako metoda dezynfekcji

Ozonowanie wody jest rodzajem dezynfekcji. Jest ona możliwa dzięki zastosowaniu ozonatora (generatora ozonu). To urządzenie, które wytwarza aktywny tlen i w odpowiednich ilościach dozuje go do wody, eliminując znajdujące się w niej bakterie, grzyby i glony. Ozon w kapsułkach lub płynie nie istnieje, dlatego wyrzut gazu za pomocą generatora jest jedynym, skutecznym sposobem, by rozpuścić w wodzie aktywny tlen.

Jak przebiega proces ozonowania?

Do ozonowania wody w basenach ogrodowych służą niewielkie urządzenia ozonujące. Kiedy woda przepływa przez urządzenie, bakterie i brud zostają zneutralizowane, oczyszczona ciecz z powrotem trafia do zbiornika. Proces ozonowania w większych basenach, na pływalniach i w obiektach typu spa jest bardziej złożony. Aby skutecznie usunąć mikroorganizmy z wody, właściciele obiektów komercyjnych instalują ozonatory o dużej wydajności.

Zalety ozonowania wody basenowej

Co daje regularne ozonowanie wody basenowej? Korzyści, płynące z użycia ozonu, z pewnością zasługują na uwagę! Ten gaz bardzo szybko niszczy chorobotwórcze mikroby, w tym niebezpieczne bakterie E. coli (odpowiedzialne za powstawanie zatruć pokarmowych, biegunek i innych chorób). Ozon poprawia klarowność wody i neutralizuje jej zapach. Dzięki niemu akwen wygląda estetycznie i elegancko prezentuje się na posesji. Co ważne, ozonowanie przeprowadzone zgodnie z zasadami, nie wpływa negatywnie na organizm człowieka. Zabieg nie powoduje zanieczyszczenia środowiska naturalnego.

Przeczytaj także: Opinie o Basenach Ozonowanych

  • Skuteczna dezynfekcja: Ozon jest jednym z najsilniejszych środków dezynfekujących, zdolnym do niszczenia szerszego spektrum mikroorganizmów niż chlor.
  • Poprawa jakości wody: Neutralizuje zapachy, poprawia klarowność wody, czyniąc ją bardziej estetyczną.
  • Bezpieczeństwo dla zdrowia: Przeprowadzone zgodnie z zasadami ozonowanie nie wpływa negatywnie na organizm człowieka i nie zanieczyszcza środowiska.

Wady ozonowania wody

Oczyszczanie wody poprzez ozonowanie wydaje się idealnym, ekologicznym rozwiązaniem i jednym z najlepszych sposobów szybkiej dezynfekcji basenu. Ozon ma jednak tę wadę, że bardzo szybko się ulatnia i zanika - w oczyszczonej wodzie ponownie namnażają się zaś szkodliwe drobnoustroje i glony. Niewłaściwie stosowany ozon może również powodować nieprzyjemne dolegliwości, m.in.: ból głowy oraz problemy z koncentracją.

  • Krótkotrwałe działanie: Ozon szybko się ulatnia, co powoduje, że woda jest ponownie narażona na rozwój drobnoustrojów.
  • Potencjalne dolegliwości: Niewłaściwe stosowanie może prowadzić do bólów głowy i problemów z koncentracją.

Alternatywne metody dezynfekcji wody

Ozonowanie wody nie jest oczywiście jedynym, skutecznym sposobem, by oczyścić basen i przywrócić mu nienaganny wygląd. Zamiast generatorów ozonu możemy również wybrać urządzenia z lampami UV, które również świetnie dezynfekują wodę. Dopełnieniem ozonu w basenach przydomowych i wielkopowierzchniowych jest również chlor. Ten sprawdzony i bardzo skuteczny środek działa wszechstronnie: usuwa bakterie, niszczy grzyby, glony i wirusy.

Istnieje wiele alternatywnych metod dezynfekcji, takich jak systemy UV, generatory ozonu czy elektrody miedziowo-srebrne.

Co zamiast chloru do basenu wybrać?

Metoda dezynfekcji bez chloru:

Przeczytaj także: Baseny w Koziegłowach: Nowe metody ozonowania

Metoda Zasada działania Zalety Wady Koszt instalacji Koszt eksploatacji
Elektroliza soli Przekształcają rozpuszczoną w wodzie sól w chlor. Mniej drażniący dla skóry i oczu niż tradycyjny chlor. - Niski Średni
Aktywny tlen Związki aktywnego tlenu rozpadają się na tlen atomowy i wodę. Nie wytwarza toksycznych produktów ubocznych, bezwonny, nietoksyczny, nie powoduje reakcji alergicznych. Krótszy czas działania, większe zużycie i wyższa cena niż chlor. Średni lub wysoki Średni
Stacje UV Oczyszczają wodę za pomocą lamp UV. - Lampy UV wymagają wymiany po zakończeniu okresu działania. Średni Średni
Ozonator Wytwarza ozon z tlenu i miesza go z wodą. Oczyszcza wodę nawet 80 razy skuteczniej niż chlor, eliminując mikroorganizmy, których chlor i UV nie usuwają. Wysokie koszty zakupu i instalacji. Średni Niski

Ozonowanie wody w domu

Domowe zastosowanie wody ozonowanej jest proste i niekłopotliwe. Ozonujemy:

  • Wodę w domu w celu płukania żywności
  • Wodę w basenach przydomowych
  • Wodę domową, studzienną z instalacji hydroforowych

Ozonowanie wody do płukania żywności

Woda ozonowana może służyć do płukania owoców, warzyw, mięs. Owoce i warzywa są coraz częściej pryskane chemikaliami o złożonej strukturze. Producenci używają ich coraz więcej. Wszechobecne środki ochrony roślin - pestycydy narażają na szwank nasze zdrowie. Importowane owoce południowe są spryskiwane substancjami przedłużającymi ich przydatność do spożycia, gdyż najczęściej czas od zerwania do wystawienia na półki sklepowe to kilka miesięcy. Przed ozonowaniem należy wszystkie produkty dokładnie wymyć zimną wodą, a mięso ciepłą.

Ozonowanie wody w przemyśle

Woda ozonowana ma szczególne zastosowanie w produkcji rolno-spożywczej do mycia jabłek, ogórków i owoców miękkich. Oczywistą korzyścią jest przedłużenie terminu przydatności produktów do spożycia. Woda ozonowana jest też dodawana do płuczek wodno-powietrznych do mycia warzyw takich jak marchew, buraki, sałata, brokuły, brukselka i inne. Mycie mięsa (tusz drobiowych, półtusz wieprzowych, końskich i wołowych), płatów rybnych jest od niedawna standardem. Ozonuje się wodę odpadową w celu obniżenia chemicznego zapotrzebowania na tlen co znakomicie zmniejsza koszty odprowadzenia jej do zewnętrznej oczyszczalni ścieków. Ozonuje się również ścieki w przyzakładowych oczyszczalniach.

Podsumowanie

Ozonowanie wody to szybki, pewny i sprawdzony sposób poprawy jej jakości. Woda ozonowana pozbawiona jest wszelkich smaków, zapachów i przebarwień. W procesie ozonowania nie są wytwarzane żadne, szkodliwe produkty poreakcyjne (uboczne). Ozon doskonale rozpuszcza się w wodzie. Z powodu wymiernych korzyści przewyższających wagą wady, ozonuje się wodę zarówno w celach domowych jak i przemysłowych.

Przeczytaj także: Uzdrowisko Słoneczny Zdrój: Relaks i Zdrowie

tags: #basen #ozonowany #zalety #i #wady

Popularne posty: