Jak przechowywać kawę ziarnistą, aby zachować jej aromat i smak?

Chcesz pić zawsze aromatyczną i wyrazistą kawę? Zadbaj o to, aby właściwie przechowywać kawę ziarnistą. Sposób przechowywania ziaren ma ogromny wpływ na ich późniejszy smak, dlatego warto zapoznać się z kilkoma zasadami, które zapewnią nam kawę najwyższej jakości.

Wrogowie świeżości kawy

Ziarna kawy na swojej drodze do filiżanki napotykają wielu wrogów: nadmiar powietrza, wilgoć, zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura, światło, obce zapachy. Największymi wrogami ziaren kawy są: powietrze, wilgoć, ciepło i światło.

Czego unikać?

  • Lodówka i zamrażarka: Nie powinniśmy wkładać kawy do lodówki ani zamrażarki. Struktura komórkowa kawy jest miękka i porowata, lubi wchłaniać aromaty, dlatego nie powinniśmy jej umieszczać w lodówce, gdzie znajdują się różne artykuły spożywcze. Może to spowodować wchłonięcie przez nią innych zapachów, np. cebuli lub czosnku. Z pewnością nie chcielibyśmy wyczuć tych aromatów w naszej porannej filiżance kawy. Co więcej, w lodówce następuje kondensacja kawy, za sprawą której na powierzchnię zostają wypchane olejki eteryczne, przez co kawa szybciej się starzeje. Większość domowych pojemników do przechowywania nadal przepuszcza niewielkie ilości tlenu, dlatego żywność przechowywana przez długi czas w lodówce może ulec niekorzystnym zmianom. Kawa działa jak dezodorant, pochłonie wszystkie aromaty z lodówki.
  • Światło: Naturalne lub sztuczne światło nie jest korzystne dla ziaren kawy. W przezroczystych pojemnikach światło wpływa na znaczne pogorszenie smaku kawy. Złym pomysłem jest także przechowywanie kawy na blacie kuchennym - zazwyczaj dociera tutaj światło, którego kontaktu z kawą nie chcemy.
  • Ciepło: Przykładowo szafka nad kuchenką albo obok piekarnika nie będzie dobrym rozwiązaniem. W tych miejscach zazwyczaj panuje wyższa temperatura.

Jak prawidłowo przechowywać kawę ziarnistą?

Aby jak najdłużej zachować świeży, prażony smak i aromat ziaren, przechowuj je w nieprzezroczystym, hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej. Ziarna najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym (ale nie wilgotnym!) miejscu.

Opakowania produktowe kawy nie są idealne do jej długotrwałego przechowywania. Ziarna najlepiej przechowywać w pojemnikach z hermetycznym zamknięciem.

Używając hermetycznych pojemników do przechowywania kawy, możemy z łatwością zachować świeżość i aromat kawowych ziaren.

Przeczytaj także: Poradnik: walka z wilgocią w mieszkaniu

Jeśli chcemy przechowywać ziarna w łatwo dostępnym lub atrakcyjnym pojemniku, dobrym pomysłem może być podzielenie zapasu kawy na kilka mniejszych porcji, przy czym większą, niewykorzystaną porcję można umieścić w hermetycznym pojemniku.

Zasady przechowywania kawy ziarnistej w skrócie:

  1. Trzymaj ją w szczelnym pojemniku.
  2. Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.
  3. Zadbaj o stałą, pokojową temperaturę.

Wybór pojemnika do przechowywania kawy

Na rynku dostępnych jest wiele pojemników na kawę ziarnistą, które sprawdzą się do jej przechowywania. Najlepiej rozważyć pojemnik na kawę z hermetycznym zamknięciem oraz z ciemnym szkłem lub pojemnik ceramiczny. Mamy wówczas pewność, że szkodliwe promienie światła nie dotrą do ziaren kawy.

Dobrym rozwiązaniem będzie także pojemnik próżniowy do przechowywania kawy. Pojemniki takie zawierają zintegrowaną pompkę, a próżnia jest wytwarzana poprzez przekręcanie pokrywki, dzięki czemu nie ma konieczności używania dodatkowych akcesoriów.

Opakowanie z litego bursztynu nie pęka, jest łatwe do wyczyszczenia i wielokrotnego napełniania.

Jak kupować kawę?

Warto pamiętać także o tym, że kawa zaczyna tracić świeżość niemal natychmiast po paleniu. Właśnie dlatego najlepiej kupować mniejsze porcje świeżo palonej kawy - wystarczą na tydzień lub dwa.

Przeczytaj także: Wakacje w Bodrum

Aby zapewnić filiżankę wysokiej jakości, National Coffee Association sugeruje kupowanie mniejszych ilości kawy, najlepiej takich, które wystarczą od jednego do dwóch tygodni.

Na przykład, jeśli jesteś osobą wypijającą jedną filiżankę dziennie i preferujesz dwie łyżki stołowe kawy, będziesz potrzebować 28 łyżek kawy na dwa tygodnie. Łyżka stołowa kawy waży około 5 gramów, więc na 2 tygodnie powinniśmy kupować opakowanie 140 gramów kawy.

Przechowywanie kawy mielonej

Jest to szczególnie ważne przy zakupie kawy mielonej, ze względu na zwiększoną ekspozycję na tlen.

Ważne jest również, aby wiedzieć, że kawa wstępnie zmielona lub kawa mielona samodzielnie zachowa swoje właściwości krócej niż kawa ziarnista. Ponieważ środek ziarna nie jest chroniony, naturalne procesy chemiczne, które degradują cząsteczki kawy, będą przebiegać znacznie szybciej.

Kawa mielona bardzo szybko traci swój smak i aromat. Dlatego istotne jest, aby, tak samo jak kawę ziarnistą, przechowywać w szczelnym, pudełku próżniowym, w temperaturze pokojowej.

Przeczytaj także: Poradnik pomiaru wilgotności

Zamrażanie kawy - czy to dobry pomysł?

Uzbrojeni w wiedzę teoretyczną, możemy próbować odpowiedzieć sobie na pytanie, czy trzymanie kawy w zamrażalce to dobry pomysł? Cóż, sama zmiana temperatury przechowywania kawy z temperatury pokojowej (25°C) na tą w domowych zamrażalkach (-18°C), przy zachowaniu reszty parametrów bez zmian spowoduje 12-krotne spowolnienie uwalniania się CO2.

Aby obniżenie temperatury miało sens, musimy kawę w odpowiedni sposób przygotować do przechowywania w zamrażalce.

Jeżeli kupiliśmy kilka opakowań kawy o wadze 250 g i chcemy ją przechować przez najbliższe kilkanaście-kilkadziesiąt tygodni, optymalne będzie włożenie całego opakowania do specjalnej torebki foliowej i użycie pakowarki do próżniowego pakowania żywności. Dzięki temu mamy zapewniony zminimalizowany wpływ tlenu oraz wilgotności. Do tego niska temperatura pozwala nam na znaczne wydłużenie przydatności kawy do spożycia.

Kiedy nadchodzi czas otwarcia paczki, zapakowaną paczkę wyjmujemy z zamrażalki i pozwalamy jej dojść do temperatury pokojowej w ciągu nocy.

Jeżeli nie posiadamy pakowarki próżniowej, staramy się opróżnić opakowanie z powietrza (nie powinno to być trudne w przypadku torebek z zaworkiem). Następnie zalepiamy zaworek dobrej jakości taśmą klejącą, wkładamy do foliowej torebki, wiążemy i przechowujemy w ten sam sposób, jak kawę z punktu 1.

Możemy skorzystać z małych torebek i pakowarki próżniowej. Możemy użyć małych słoiczków kosmetycznych 50-60 ml. Pakujemy pojedyncze porcje do pojemników jak najszybciej po zakupie kawy, mrozimy i wyjmujemy tuż przed parzeniem.

Jeżeli kupujemy świeżo paloną kawę w opakowaniu, które jesteśmy w stanie zużyć w ciągu tygodnia od otwarcia, prawdopodobnie nie warto inwestować czasu i zasobów w mrożenie ziaren.

Podsumowanie zasad przechowywania kawy

Zasada Opis
Hermetyczne zamknięcie Chroni przed dostępem powietrza i wilgoci.
Ciemne i chłodne miejsce Zapobiega utracie aromatu i smaku.
Temperatura pokojowa Unikamy drastycznych zmian temperatury.
Mniejsze porcje Kupujemy kawę na bieżąco, w małych opakowaniach.

tags: #ziarna #kawy #wilgotnosc #przechowywanie

Popularne posty: