Woda Źródlana: Czy Picie Wody Wysokozmineralizowanej Ma Same Zalety?
- Szczegóły
Woda jest niezbędnym elementem naszej diety, stanowiąc podstawę piramidy żywieniowej. Bez niej nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować, ponieważ zawartość wody w organizmie to nawet 60%. Dlatego, jeśli pijesz wodę, niezależnie od tego, czy jest to woda butelkowana, czy filtrowana, z całą pewnością pozytywnie wpływasz na stan swojego ciała.
Wiele osób zastanawia się, jaka woda jest najlepsza i czy lepiej pić wodę mineralną, czy źródlaną. W sprzedaży znajdziemy szeroki wybór różnego rodzaju wód, wśród których znajdziemy wodę mineralną oraz wodę źródlaną.
Woda Mineralna a Woda Źródlana: Różnice i Podobieństwa
Zanim zdecydujesz, która woda jest dla Ciebie najlepsza, zapoznaj się z różnicami pomiędzy wodą mineralną a źródlaną. Mówiąc najprościej, woda mineralna to taka, w której ilość składników mineralnych wynosi przynajmniej 1000 mg/l lub co najmniej 250 mg/l CO2 pochodzenia naturalnego lub nie więcej niż 20 mg/l sodu. Wody źródlane zawierają mniej składników mineralnych, zazwyczaj do 500 mg/l. Co najmniej jeden składnik mineralny (wapń, magnez, sód, żelazo, chlorki, siarczany czy wodorowęglany) powinien w istotnym stopniu uzupełniać niedobór tego składnika.
Woda mineralna od źródlanej różni się także pochodzeniem. Ta pierwsza wydobywana jest z podziemnych źródeł, gdzie jest gromadzona naturalnie w podziemnych warstwach skalnych. Z kolei woda źródlana pochodzi bezpośrednio z naturalnych źródeł w postaci strumieni, jezior, studni lub innych źródeł wodnych.
Warto wiedzieć, że w grupie wód mineralnych znajdują się wody o zróżnicowanym składzie mineralnym. Zazwyczaj są to wody bogate w składniki mineralne, takie jak magnez, sód, wapń czy żelazo. Jednak każda woda może wyróżniać się innymi proporcjami wymienionych soli mineralnych.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Woda mineralna i źródlana oczywiście mają także sporo podobieństw, wśród których wyróżniamy:
- naturalne pochodzenie - jedna i druga woda to produkt naturalny wydobywany z podziemnych źródeł lub naturalnych źródeł wodnych, które są chronione przed zanieczyszczeniami;
- zarówno woda mineralna, jak i woda źródlana są poddawane rygorystycznym kontrolom jakościowym i muszą spełniać określone standardy, aby być uznawane za bezpieczne do spożycia. Oba rodzaje wód powinny być wolne od zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych;
- zarówno woda mineralna, jak i źródlana jest butelkowana bezpośrednio po wydobyciu;
- naturalny skład mineralny obu wód uwarunkowany jest czynnikami geologicznymi;
- zarówno woda mineralna, jak i woda źródlana są postrzegane jako zdrowe i korzystne dla organizmu.
Woda Wysokozmineralizowana: Kiedy Jest Zdrowa?
Wody wysokozmineralizowane, czyli o ogólnej mineralizacji 1500-4000mg składników mineralnych/litr mogą być zdrowsze od zwykłej wody mineralnej lub źródlanej. Do składników mineralnych, które można znaleźć w wodzie wysokozmineralizowanej należą: magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, jod, fluor, żelazo, dwutlenek węgla. Zastosowanie wody o wysokiej mineralizacji ma sens szczególnie u osób z obecnymi niedoborami wapnia i magnezu, szczególnie jeśli nie dostarczamy ich odpowiednich ilości wraz z dietą.
Jeśli jednak niedobory wyżej wymienionych pierwiastków są znaczne lekarz zleci stosowanie ich suplementacji w zamian za stosowanie wody wysokozmineralizowanej - nie każda butelka wody jest badana pod kątem dokładnej ilości składnika w przeciwieństwie do farmaceutycznych suplementów.
Nie należy jednak przeceniać dobroczynnego działania wody wysokozmineralizowanej - o ile może być zdrowym dodatkiem do zdrowej diety, nie ma dowodów na to, aby picie takiej wody wydłużało przeżycie lub pomagało w leczeniu chorób. Szczególnie, jeśli chorujemy przewlekle na choroby nerek lub endokrynologiczne, warto jest zapytać się swojego lekarza o stosowność spożywania wody wysokozmineralizowanej. Jeśli jednak nie chorujemy na choroby przewlekłe, jesteśmy zdrowi - nie istnieją obecnie przeciwwskazania do spożywania wody wysokozmineralizowanej.
Należy jednak bacznie obserwować swój organizm przez okres jej stosowania i jeśli pojawią się niepokojące objawy należy rozważyć, czy warto ją spożywać. Podaż wody wysokozmineralizowanej nie jest esencjonalna, ale nie jest też niebezpieczna i może być zdrowym dodatkiem do zdrowego stylu życia - diety bogatej w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko, węglowodany złożone, błonnik; regularnego, częstego wysiłku fizycznego; utrzymywania prawidłowej masy ciała; nie palenia papierosów i unikania stresu, utrzymywania zdrowych kontaktów społecznych, więzi rodzinnych i przyjaźni.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Kto Powinien Wybrać Wodę Źródlaną?
Woda źródlana charakteryzuje się uboższym składem mineralnym, dlatego jest bardziej uniwersalna i mogą ją pić praktycznie wszyscy. Wodę źródlaną podaje się dzieciom już od pierwszych miesięcy życia, podczas gdy woda mineralna dla niemowląt może być uznawana za zbyt bogatą w sole mineralne. Wodę źródlaną szczególnie poleca się:
- niemowlętom i małym dzieciom;
- kobietom w ciąży;
- osobom starszym;
- cierpiącym na nadciśnienie i choroby nerek.
Wody źródlane przeznaczone są do spożywania bez szczególnych ograniczeń. Ze względu na mniejszą zawartość składników mineralnych, taka woda charakteryzuje się tym, że jest bardziej miękka i łagodniejsza w smaku.
Dla Kogo Będzie Najlepsza Woda Mineralna?
Woda mineralna polecana jest nie tylko w celu nawodnienia, ale też uzupełnienia cennych składników mineralnych. Taki rodzaj wody zaleca się pić szczególnie:
- Osobom aktywnym fizycznie: Podczas intensywnego wysiłku fizycznego organizm traci wodę i minerały, które są niezbędne do utrzymania równowagi elektrolitowej. Woda mineralna może pomóc w uzupełnieniu tych strat i nawodnieniu organizmu.
- Osobom cierpiącym na niedobory elektrolitów i innych minerałów występujących w wodzie: Woda mineralna zawiera różne składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, potas czy żelazo. Dla osób z niedoborem konkretnych minerałów, picie odpowiedniej wody mineralnej może przyczynić się do zwiększenia dostępu do tych ważnych składników odżywczych.
- Osobom pracującym w środowisku o wysokiej temperaturze i innym osobom podczas upałów.
- Osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi: Niektóre wody mineralne posiadają właściwości związane z neutralizacją kwasów żołądkowych i mogą być pomocne w łagodzeniu objawów zgagi lub niestrawności.
Wody mineralne różnią się od siebie zawartością poszczególnych składników mineralnych, dlatego najlepiej wybierać taką, która będzie odpowiednia do indywidualnych celów dietetycznych. Przykładowo woda magnezowa (z wyższą zawartością magnezu) może być dobrym wyborem dla osób aktywnych oraz cierpiących na niedobory magnezu. Osoby zmagające się z problemami zdrowotnymi mogą wykazywać wskazania do stosowania wody leczniczej, czyli takiej, która zawiera najwyższe proporcje określonych składników mineralnych. Taka terapia powinna jednak odbywać się pod okiem lekarza.
Woda Filtrowana: Alternatywa dla Wody Butelkowanej
Woda filtrowana to alternatywa dla butelkowanej wody mineralnej czy źródlanej. Zwłaszcza dla tej drugiej, która nie zawiera zbyt dużych ilości minerałów i nie jest aż tak zdrowa, jak mineralna. Woda filtrowana z kranu może wydawać Ci się rozwiązaniem niezbyt dobrym dla organizmu, jednak nie musisz się obawiać - taka woda jest całkowicie bezpieczna i naprawdę pyszna. Wystarczy zaopatrzyć się w dzbanek filtrujący. Dzięki filtrowi węglowemu, który wyłapuje szkodliwe substancje, a także poprawia smak wody, filtrowana woda z kranu jest pyszna i zdrowa.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Niektórzy twierdzą jednak, że brakuje w niej minerałów. To prawda - w wodzie z kranu jest mniej minerałów, niż w wodzie mineralnej. To jednak nie oznacza, iż jest ona całkowicie jałowa. To zależy od tego, czy dostarczasz sobie odpowiedniej ilości tych pierwiastków podczas posiłków. Być może lekarz zalecił Ci przyswajanie dużych dawek magnezu - wtedy woda mineralna z pewnością będzie dla Ciebie lepsza, niż woda przefiltrowana. Jeśli jednak nie cierpisz z powodu niedoboru magnezu czy wapnia, możesz bez obaw pić wodę z kranu, która została przepuszczona przez filtr węglowy.
Woda Gazowana: Orzeźwienie z Umiarem
Woda gazowana, zwana również wodą sodową, to nic innego jak woda mineralna lub źródlana, wzbogacona o dwutlenek węgla pod ciśnieniem. Wyróżnić można wody gazowane niskonasycone ( stężenie dwutlenku węgla - CO2 do 1500ml/L), średnionasycone ( zawartość CO2 od 1500 do 4000mg/L) oraz wysokonasycone ( o stężeniu CO2 powyżej 4000ml/L).
Woda gazowana w żadne sposób nie szkodzi zdrowej osobie. Przeciwwskazana jest w niektórych przypadkach ze względu na schorzenia takie, jak: nadkwasota, zaburzenia trawienia (zespół jelita drażliwego, choroba wrzodowa żołądka, wzdęcia), choroby gardła czy strun głosowych. Woda gazowana od wody niegazowanej różni się jedynie obecnością dwutlenku węgla, z tego względu drażni dodatkowo kubki smakowe, co wywołuje uczucie orzeźwienia, a ponadto woda gazowana lepiej gasi pragnienie.
Obecny w wodzie gazowanej dwutlenek węgla działa bakteriostatycznie, co utrudnia rozwój flory bakteryjnej. Dodatkowo dwutlenek węgla wspomaga procesy trawienne, korzystnie oddziałuje przy niedokwaśności, wpływa też na mechaniczne usuwanie bakterii i resztek pokarmowych ze światła jelita. Zatem wybór między wodą gazowaną a niegazowaną to kwestia indywidualnych preferencji.
Jak Wybrać Najlepszą Wodę?
Nie można mówić o jednym najlepszym rodzaju wody, ponieważ to, co najlepsze dla jednej osoby, może nie być tak dobre dla kogoś innego. Dobór najlepszej wody do picia zależy więc od indywidualnych preferencji, stanu zdrowia, wieku oraz wielu innych czynników. Ważne jest, aby wybierana woda była naturalna, czysta i pochodziła z pewnych źródeł.
Przed wyborem wody warto zapoznać się z jej składem i sprawdzić zawartość składników mineralnych na litr. Dodatkowo należy dowiedzieć się, czy dana woda posiada atesty jakości i czy spełnia standardy norm i bezpieczeństwa określone w danym kraju.
tags: #woda #źródlana #minusy #picia

