Jakość Wody Pitnej w Warszawie: Bezpieczeństwo i Uzdatnianie
- Szczegóły
Każdego dnia Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji (MPWiK) w Warszawie uzdatnia ponad 330 milionów litrów wody, aby zapewnić mieszkańcom aglomeracji warszawskiej dostęp do wody pitnej najwyższej jakości.
Proces Uzdatniania Wody
Zanim woda trafi do mieszkańców, musi przejść szereg skomplikowanych procesów technologicznych i szczegółowych badań laboratoryjnych. W nowoczesnych zakładach MPWiK woda poddawana jest m.in. wieloetapowej filtracji, ozonowaniu i dezynfekcji. Inwestycje zrealizowane przez MPWiK mają na celu poprawę procesu uzdatniania i zapewnienie dostaw wody najwyższej jakości.
Źródła Wody
Ponad 70% zapotrzebowania aglomeracji na wodę pokrywa Wisła. Wodę pobieraną ok. 7 metrów spod dna rzeki uzdatnia się w Zakładzie Centralnym, który obejmuje dwie warszawskie stacje uzdatniania: „Filtry” i „Praga”. Zakład Północny w Wieliszewie jest najmłodszym z zakładów zaopatrujących Warszawę w wodę i miał być niezależny od Wisły.
Stacje Uzdatniania Wody w Warszawie
Filtry
Filtry to najstarsza i największa stacja uzdatniająca wodę dla całej aglomeracji. Działają praktycznie bez przerwy od 130 lat, przechodząc w tym czasie wiele modernizacji. Ostatnia modernizacja zakończyła się w 2010 roku i obejmowała wprowadzenie procesów ozonowania i filtracji przez złoże granulowanego węgla aktywnego oraz połączenie istniejących procesów z ozonowaniem pośrednim i filtracją węglową w jeden układ technologiczny. Dzięki temu zmniejszono dawkę dwutlenku chloru stosowanego do końcowej dezynfekcji, zwiększając stopień redukcji substancji organicznych w uzdatnianej wodzie. Układ technologiczny obejmuje dwie linie produkcyjne.
Praga
Stacja „Praga” została uruchomiona w 1964 roku. Charakterystycznym elementem jest studnia infiltracyjna „Gruba Kaśka” w nurcie Wisły, będąca zasadniczym ujęciem wody dla tego zakładu. W 2015 roku zakończono modernizację ciągu technologicznego, rozbudowując go o dodatkowy etap uzdatniania, uzupełniony o ozonowanie pośrednie i filtrację na węglu aktywnym. Podobnie jak w przypadku Filtrów, modernizacja umożliwiła zmniejszenie dawek dwutlenku chloru i całkowitą rezygnację z chloru, stosowanych do dezynfekcji wody.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Zakład Północny w Wieliszewie
Uruchomiony w 1986 r., w 100-lecie wodociągów warszawskich. W 2010 roku na terenie Zakładu Północnego w Wieliszewie zakończono budowę supernowoczesnej Stacji Flotacji Ciśnieniowej. Instalacja jest pierwszym w Polsce przykładem zastosowania technologii flotacji ciśnieniowej w procesie uzdatniania wody. Flotacja ciśnieniowa to naturalny, fizyczny proces wykorzystywany do wstępnego oczyszczania wody surowej. Do komór z uzdatnianą wodą wprowadzany jest strumień wody nasyconej powietrzem pod ciśnieniem. Mikroskopijne pęcherzyki powietrza „przylegają” do zanieczyszczeń i wynoszą je na powierzchnię, tworząc łatwy do usunięcia kożuch. Jest to technologia szczególnie użyteczna dla uzdatniania wód z rzek nizinnych o dużej zmienności jakościowej i wysokiej zawartości trudno usuwalnych związków organicznych.
Kontrola Jakości Wody
Uzdatniona woda, dzięki zaawansowanym procesom technologicznym oraz wieloetapowej filtracji i dezynfekcji, nadaje się do picia prosto z kranu bez stosowania dodatkowych filtrów. Woda z kranu, podobnie jak wszystkie produkty żywnościowe, musi spełniać konkretne wymagania jakościowe, regulowane rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Warszawie bada łącznie blisko 70 różnych parametrów jakości wody. Codziennie wykonywane są badania mikrobiologiczne, gwarantujące bezpieczeństwo wody dostarczanej przez MPWiK. Łącznie w ciągu roku wykonuje się ponad 170 tys. analiz (4 razy więcej niż wymaga rozporządzenie Ministra Zdrowia!).
W tym celu wykorzystuje się nowoczesną aparaturę analityczną i pomiarową, niektóre np. na licencji amerykańskiej agencji kosmicznej NASA. Każdy z raportów zawiera zestawienie parametrów, takich jak średnie oraz maksymalne wartości stężeń w danym okresie, a także opinię Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego m. st. Warszawy.
Monitorowane Parametry
- BAKTERIE - w laboratoriach sprawdza się, czy w wodzie występują bakterie.
- MĘTNOŚĆ WODY - związana z przepuszczaniem światła przez wodę; woda staje się mętna, jeśli występują w niej duże ilości związków organicznych, m.in. substancje humusowe, plankton, iły oraz cząstki mineralne.
- ZAPACH - określany jako akceptowalny; w laboratoriach wyróżniane są także: roślinny (R), gnilny (G), specyficzny (S) i inne.
- SMAK i pH wody - woda kranowa to nie jest woda destylowana, w jej skład wchodzą związki mineralne, jak wapń i magnez. Stąd pH wody jest zmienne, podobnie jak jej twardość (wyróżniamy wody miękkie, średnio twarde oraz twarde).
Poza badaniami laboratoryjnymi, Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Warszawie prowadzi całodobowy monitoring online jakości wody, zarówno w ramach procesów uzdatniania, jak i systemu zarządzania siecią wodociągową. Kontrolowane są parametry ilościowe i jakościowe wody oraz parametry hydrauliczne sieci. Niezależnie stosowany jest także biomonitoring, czyli system wczesnego ostrzegania.
Sprawozdania i Regulacje Prawne
Kwestię bezpieczeństwa zdrowotnego wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi reguluje ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków oraz wydane na jej podstawie rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. poz. 2294),. Zgodnie z art. 12b ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2020 r. poz. 2028, z późn. zm.), Główny Inspektor Sanitarny, w ramach sprawowanego nadzoru nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, co 3 lata publikuje sprawozdanie z badań jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, obejmujące okres kolejnych 3 lat kalendarzowych.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Sprawozdanie opracowane przez Głównego Inspektora Sanitarnego zawiera dane o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w Polsce za lata 2017-2019 i obejmuje wodociągi produkujące powyżej 1000 m3 wody na dobę lub zaopatrujące powyżej 5000 osób. Wodociągi raportowane, tj. produkujące średnio 1000 m3 wody na dobę lub umożliwiające zaopatrzenie w wodę ponad 5000 osób, zaopatrują około 69,5 % społeczeństwa Polski. Wodociągi w latach 2017-2019 dostarczały wodę przeznaczoną do spożycia o lepszej jakości niż w poprzednim cyklu raportowym. Liczba wodociągów raportowanych dostarczających wodę o odpowiedniej jakości w latach 2017-2019 jest wyższa niż w cyklu sprawozdawczym 2014-2016 o około 0,6 punkty procentowe.
Odsetek ludności zaopatrywanej przez wodociągi raportowane dostarczające wodę o odpowiedniej jakości w latach 2017-2019 wynosił około 99,9% i był wyższy o około 0,8 punkty procentowe w porównaniu z poprzednim cyklem sprawozdawczym 2014-2016. Najczęściej występujące przekroczenia parametrów jakości wody to: mangan, mętność, żelazo, pH i jon amonowy, czyli parametry tzw. pogorszenia jakości wody w sieci wodociągowej.
Badania mikrobiologiczne, toksykologiczne, fizykochemiczne (w tym instrumentalne), wykonywane w laboratoriach Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Warszawie oraz stały monitoring on-line są po to, aby każdy z nas, odkręcając kran z zimną wodą, miał gwarancję, że jest ona najwyższej jakości.
Warto także przypomnieć, że przedsiębiorstwa wodociągowe odpowiadają za jakość wody do wodomierza głównego. O stan instalacji wewnętrznej dbają administratorzy i zarządcy danych obiektów.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #woda #w #warszawie #jakość #pitna

