Właściwości wody siarkowej kranowej
- Szczegóły
Najprostszy podział wód to wody gazowane i niegazowane, jest również podział na wody źródlane, mineralne, stołowe. Jak się w tym wszystkim odnaleźć i wybrać najlepszą wodę dla siebie?
Z krystalicznie czystych źródeł, z płytszych warstw podziemnych pozyskiwane są naturalne wody źródlane. Są to głównie wody nisko zmineralizowane, zawierające mniej niż 1 000 mg składników mineralnych w litrze. Rzadziej zdarzają się wody średniozmineralizowane.
Z odwiertów głębinowych wydobywane są naturalne wody mineralne, które charakteryzują się stabilnym składem. Jeżeli naturalną wodę źródlaną zmieszamy z wodą mineralną lub przefiltrowaną wodą wodociągową z różnymi składnikami mineralnymi, otrzymamy wodę stołową.
Występują również naturalne wody lecznicze, które pochodzą ze specjalnych źródeł. Wody te zawierają co najmniej 1 000 mg składników mineralnych w litrze oraz przynajmniej jeden składnik mający znaczenie dla organizmu w odpowiednim stężeniu.
W zależności od składu, wśród wód leczniczych wyróżniamy wodę fluorkową, jodkową, krzemową, kwasowęglową, radonową, siarkową, szczawę, żelazistą. Aby woda mogła być uznana za leczniczą, trzeba najpierw przeprowadzić specjalne badania potwierdzające jej właściwości.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Jak wybrać odpowiednią wodę?
Kupując wodę w pierwszej kolejności powinniśmy sprawdzić ogólną zawartość rozpuszczonych składników. Kolejnym krokiem jest sprawdzenie ilości poszczególnych składników mineralnych, aby móc wybrać wodę najbardziej potrzebną dla naszego organizmu.
- Wapń (Ca2+) to składnik niezbędny dla prawidłowego rozwoju kości i zębów, a jego niedobór może powodować osteoporozę, więc jeżeli chcemy dostarczyć do organizmu wapnia, powinniśmy wybierać wody, które mają go więcej niż 150 mg/l.
- Magnez (Mg2+) - jego odpowiednia ilość w organizmie wpływa na prawidłową pracę serca, wzmacnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i mięśniowy. Niedobór magnezu powoduje rozdrażnienie, nerwowość oraz skurcze, więc gdy chcemy dostarczyć go do organizmu, szukamy wody, która zawiera więcej niż 50 mg magnezu na litr.
- Sód (Na+) - woda z zawartością sodu poniżej 20 mg/l (tzw. niskosodowa) jest polecana dla osób z nadciśnieniem.
Woda gazowana czy niegazowana?
Po wodę gazowaną często sięgamy z uwagi na to, że szybciej gasi pragnienie. Należy jednak pamiętać, że uczucie pragnienia nie jest wskaźnikiem nawodnienia organizmu. Woda gazowana wydaje się również słodsza i przyjemniejsza w smaku, może nam przypominać inne lubiane napoje gazowane, więc jeśli jesteśmy zdrowi i nie mamy problemów gastrycznych - z czystym sumieniem możemy wybierać wodę gazowaną.
Biorąc pod uwagę skład mineralny wody, nie ma znaczenia, którą formę z powyższych wybierzemy. Pomagają również zwalczać zatrucie alkoholowe.
Zasady przechowywania wody
Zachowanie cennych właściwości wód podczas ich czerpania i przechowywania w warunkach domowych wymaga zachowania kilku prostych zasad.
Do przechowywania wody należy używać naczyń przeznaczonych wyłącznie do tego celu. Wszystkie naczynia powinny być szczelnie zamykane. Najbardziej korzystne jest przechowywanie wody w naczyniach ze szkła. W największym stopniu chroni ono wodę przed wpływem czynników zewnętrznych, nie wpływa na smak i zapach wody.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Butelki z lekkiego i odpornego na uszkodzenia tworzywa PET są również odpowiednim wyborem. Naczynia z PET charakteryzują się wyższą w porównaniu ze szkłem przepuszczalnością dla m.in. tlenu, co może sprzyjać namnażaniu mikroorganizmów w przechowywanej w nich wodzie.
Wody bezpośrednio po pobraniu zawierają niewielką liczbę mikroorganizmów występujących naturalnie w tym środowisku. Również w wielokrotnie napełnianych wodą butelkach PET obserwowane są niepożądane zmiany jakości mikrobiologicznej wody.
Naczynia i pojemniki z innych tworzyw sztucznych (plastiku) - mogą być stosowane, jeśli wykonane są z tworzyw odpowiednich do kontaktu z żywnością - niewpływających negatywnie na jakość artykułów spożywczych, w tym wody.
W wodzie w trakcie jej przechowywania mogą rozwijać się mikroorganizmy. Ponadto podczas przechowywania wód zawarte w nich nieszkodliwe dla zdrowia ludzi związki żelaza i manganu wytrącają się, tworząc brązowy/rdzawy osad na ściankach naczyń.
Przed ponownym napełnieniem naczyń należy usunąć resztki wody pozostające w naczyniu po jej wykorzystaniu oraz osad. Naczynia należy oczyścić mechanicznie przy pomocy szczotki do mycia butelek, bez użycia detergentu.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Ważne jest, aby szczotka ta była przeznaczona wyłącznie do tego celu i aby nie wykorzystywać jej do mycia butelek o innym przeznaczeniu, np. po mleku. Najlepszym rozwiązaniem jest przechowywanie wody w lodówce - w temperaturze chłodni 2-8oC oraz bez dostępu promieniowania słonecznego.
W chłodnej porze roku akceptowalne jest przechowywanie wody na zewnątrz budynku - najczęściej na balkonie. Powinna ona jednak być chroniona przed przemrożeniem i dostępem promieniowania słonecznego.
Przy przechowywaniu wody w mieszkaniu w temperaturze pokojowej warto zadbać, aby nie znajdowała się ona w bezpośredniej bliskości źródła ciepła (kuchenka, grzejnik, zasobnik ciepłej wody) oraz była chroniona przed dostępem promieniowania słonecznego.
tags: #woda #siarkowa #kranowa #właściwości