Woda Pitna: Twarda vs. Miękka – Różnice i Wpływ na Codzienne Życie
- Szczegóły
O twardej wodzie słyszał zapewne każdy - chociażby w reklamach telewizyjnych proszków do prania czy środków czystości. Woda wypływająca z naszych kranów ma różne cechy, a jedną z nich jest twardość. Co faktycznie oznacza stwierdzenie, że woda jest twarda? Z czego ona wynika?
Woda, przenikając przez glebę i skały, rozpuszcza i wchłania minerały, głównie wapń i magnez. Rozróżnia się kilka stopni twardości wody. Twardość wody pitnej według norm polskich powinna wynosić od 60 do 500 mg CaCO3/litr. Zdecydowana większość wody w naszym kraju to woda twarda i średnio twarda. Może być ona spożywana.
Twarda Woda - Charakterystyka i Wpływ
Twarda woda to naturalna cecha wody, powstająca na skutek obecności w wodzie jonów wapnia, magnezu, metali. Zazwyczaj mówimy o twardości ogólnej, na którą składa się twardość węglanowa i niewęglanowa. Pierwsza z nich to twardość przemijająca, którą da się usunąć już dzięki obróbce wody z pomocą temperatury. Z kolei twardość niewęglanowa jest generowana przez sole innych kwasów - najczęściej chlorki, siarczany i azotany. Ta grupa związków pozostaje nawet po przegotowaniu wody.
Podwyższona zawartość związków wapnia i magnezu może skutkować wytrącaniem się nieestetycznych i trudnych do usunięcia osadów kamiennych. Uwidaczniają się one najczęściej na armaturze i w AGD mającym kontakt z wodą, powodując ich niszczenie. Twarda woda nie sprzyja również naszej cerze, gdyż wysusza nieprzyjemnie skórę. Twardość wody wpływa na jej napięcie powierzchniowe. Im jest ono większe, tym woda trudniej zwilża wszelkie powierzchnie i trudniej jest za jej pomocą czyścić zabrudzone miejsca.
Tym, z czym wiąże się użytkowanie twardej wody jest także wysokie napięcie powierzchniowe. Im jest wyższe, tym trudniej zwilżyć powierzchnie. Cięższe jest usunięcie środków czyszczących oraz kosmetyków. Kamienny osad jest kruchy, ale z łatwością przylega do różnych powierzchni, a jego warstwa potrafi szybko narastać. Ponadto jest trudny do usunięcia. Kamień może powodować lokalne niedogrzania, zmniejszenie przekroju rury, zmniejszenie przepływu, niestabilność przepływu, a nawet korozje pod osadami.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Przede wszystkim powoduje powstawanie kamienia kotłowego. To biały osad, który bardzo szybko można dostrzec na dnie czajnika, jednak podobny zbiera się także w rurach, wewnątrz kotła grzewczego, na armaturze i bateriach.
Wpływ Twardej Wody na Skórę
Twarda woda niestety przyczynia się do wysuszenia skóry, ale w pośredni sposób. I tak naprawdę sami sobie jesteśmy winni. Gdy zauważymy, że w twardej wodzie płyny i żele mniej się pienią, lejemy ich na ciało więcej, żeby jakąś pianę jednak wytworzyć. A potem próbujemy to z siebie dokładnie zmyć. Zarówno zwiększona dawka środka myjącego, jak i konieczność dłuższego płukania w twardej wodzie, wysuszają skórę. Zwłaszcza w połączeniu z ciepłą wodą. To błędne koło, prawda? Możesz obniżyć temperaturę wody, korzystać z kosmetyków do skóry wrażliwej i stosować dodatkowe środki nawilżające po kąpieli.
Bogata w minerały woda utrudnia produktom myjącym wytworzenie piany i nie pozwala im się wystarczająco rozpuścić. W efekcie na skórze pozostaje oleista, nieprzyjemna warstwa, nawet po spłukaniu. I w tym tkwi problem. Niespłukane mydła i żele tworzą na powierzchni Twojego ciała depozyty takie same, jak np. na grzałkach w zmywarce, czy czajniku. I tak jak kamień z twardej wody zatyka rury w instalacji, tak twarda woda blokuje pory Twojej skóry.
Miękka Woda - Zalety i Korzyści
Gdy w instalacji płynie woda miękka, nie ma problemów z osadami kamiennymi, przesuszoną po kąpieli skórą czy niszczeniem AGD. Osady kamienne w instalacjach z miękką wodą nie występują. Nie ma ryzyka awarii kotła spowodowanego osadzaniem się tzw. kamienia kotłowego czy zmniejszania światła rur instalacji wodnej, a nawet ich zatykania.
To woda, która nie będzie pozostawiała po sobie osadu. Wielu użytkowników ocenia ją na taką, która jest niezwykle komfortowa w użyciu, a przy tym nie utrudnia sprzątania i wspomaga urodę. Warto pomyśleć o tej zamianie, ponieważ może przynieść wiele korzyści.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Korzyści z Używania Miękkiej Wody
- Wydatki na ogrzewanie mniejsze nawet o 20% - Wielu producentów kotłów grzewczych zastrzega, że woda użytkowana do ich obsługi powinna być przede wszystkim miękka. Dzięki temu zachowana jest wydajność, ale także nie dochodzi do awarii.
- Zmniejszenie zużycia detergentów nawet o 60% - Miękka woda nie ma wysokiego napięcia powierzchniowego. Doskonale rozpuszczają się w niej wszelkie środki czyszczące i kosmetyki, nawet przy zastosowaniu znacznie mniejszych ilości.
- Kawa, herbata i potrawy wreszcie idealne - Miękka woda to przede wszystkim wielka przyjemność przy przygotowywaniu herbaty, napojów i posiłków. Różnicę można zauważyć niemal natychmiast.
- Skóra i włosy w idealnym stanie - Miękka woda jest polecana, jeśli chcemy utrzymać skórę i włosy w idealnej kondycji. Ten rodzaj wody jest szczególnie polecany do kąpieli dla osób nadzwyczaj wrażliwych.
- Pożegnaj się z ciężkim sprzątaniem - Miękka woda to także łatwe i szybkie sprzątanie! Jest to możliwe właściwie z dwóch powodów. Po pierwsze nie pozostawia po sobie trudnego do usuwania osadu.
- Sprzęt AGD na medal! - Użytkowanie miękkiej wody to brak problemów z kamieniem. Ten często prowadzi do awarii sprzętów AGD i potrzeby wymiany na nowe.
Jak Uzyskać Miękką Wodę?
Sposobem na uporanie się z problemem twardej wody jest montaż zmiękczacza. Zmiękczacz wody to specjalne urządzenie, które wymienia jony wapnia i magnezu, odpowiedzialne za pojawianie się osadów kamiennych, na jony sodu. W sprzedaży znaleźć można zarówno zmiękczacze wody przeznaczone do montażu w małych, jak i w dużych domach z kilkoma łazienkami.
Takie urządzenie mogą też zainstalować mieszkańcy budynków wielorodzinnych. Produkowane z myślą o nich zmiękczacze wody mają niewielkie wymiary. Zmiękczacze wody działają na zasadzie zastępowania problematycznych jonów - wapnia i magnezu - jonami sodu.
Jak Wybrać Zmiękczacz Wody?
Wybór zmiękczaczy wody jest naprawdę spory. Producenci oferują różne modele i rozmiary, a nawet funkcje. Zanim zaczniemy przeglądać konkretne propozycje, najpierw należy zebrać kilka istotnych danych:
- Zużycie wody w gospodarstwie domowym
- Stopień twardości wody
- Ilość osób korzystających na co dzień z wody w domu
- Ilość miejsc poboru wody
Te dane pozwalają ustalić czy wystarczy kompaktowy zmiękczacz wody, czy może potrzebny będzie model dwuczęściowy, jakimi parametrami powinien się wyróżniać oraz ile złoża filtracyjnego powinien mieć wewnątrz. Dodatkowo zawsze warto zwracać uwagę na funkcje. Niektóre zmiękczacze wody mają zapewnić nam wygodę, a inne obniżyć koszty eksploatacyjne. Na rynku są dostępne modele, które można obsługiwać z poziomu aplikacji z wykorzystaniem WiFi.
Warto zwrócić uwagę na jakość i produkcję komponentów, a już zwłaszcza jakość żywicy jonowymiennej oraz głowicy sterującej. Produkty wysokiej jakości, tworzone na terenie Europy proponuje polska marka Ecoperla. Zmiękczacze wody, takie jak Ecoperla Softower, posiadają monosferyczną żywicę jonowymienną. O bezpieczną i efektywną pracę dba Ecoperla Smart System. To także ustawienia, które zapewniają optymalny pobór wody i soli na regenerację, dzięki czemu zmniejszają się też koszty eksploatacyjne.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Mity i Fakty o Wodzie z Kranu
Woda z kranu to jedno z najważniejszych źródeł wody pitnej dla ludzi w cywilizowanych krajach. Woda ta może jednak być różnej jakości i mieć różne właściwości w zależności od regionu kraju. Wokół picia wody z kranu narosło kilka mitów, które warto obalić, a przy okazji potwierdzić fakty.
- Mit: Twarda woda powoduje kamienie nerkowe. Fakt: To nieprawda. Przyczyny kamicy nerkowej leżą raczej w innym miejscu, bardziej związana jest ona z nieprawidłową dietą.
- Mit: Żeby móc pić wodę z kranu, trzeba ją najpierw przegotować. Fakt: Woda dostarczana przez wodociągi jest regularnie kontrolowana i ewentualnie uzdatniana, dlatego nadaje się do picia prosto z kranu. Nie jest konieczne jej przegotowanie przed spożyciem.
- Fakt: Gotowanie wody z kranu powoduje jej zmiękczanie. Wytrąca się wówczas osad z części materiałów, znany pod postacią kamienia. Szczególnie w czajnikach zostają związki magnezu i wapnia.
Podsumowanie
Między miękką a twardą wodą są pewne różnice, niepozostające bez znaczenia dla wielu aspektów codziennego funkcjonowania. Wykorzystanie miękkiej wody może przynieść wiele korzyści! Czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, w ilu codziennych czynnościach wykonywanych przez nas bierze udział woda. Przede wszystkim jest potrzebna do picia, gotowania, zasila ekspres do kawy, żelazko, podlewamy nią domowe rośliny, a to nadal dopiero niewielki fragment tego, do czego jest potrzebna.
W ciągu każdego dnia statystyczny Polak zużywa około 150 litrów wody. To podsumowanie dotyczy nie tylko wody spożywczej (w rzeczywistości niewielki ułamek), ale także wody niezbędnej do prania, sprzątania, mycia, obsługi domowego AGD oraz instalacji. Spore ilości, prawda? Warto jednak pamiętać, że woda wodzie nierówna.
tags: #woda #pitna #twarda #miękka #różnice

