Woda Pitna: Skład, Właściwości i Wpływ Filtracji
- Szczegóły
Woda jest niezbędna do życia, a jej jakość ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Wiele osób zastanawia się, czy woda filtrowana zachowuje swoje właściwości i czy nadal zawiera cenne minerały. Rozważmy zatem skład, właściwości wody pitnej oraz wpływ filtracji na jej jakość.
Czy woda z kranu zawiera minerały?
Tak, nawet całkiem sporo. Kranówka nie jest pozbawiona cennych minerałów, takich jak wapń czy magnez. Co więcej - jeśli zauważasz w czajniku osad, oznacza to, że w wodzie znajduje się sporo minerałów. To właśnie magnez i wapń odpowiadają bowiem za nieprzyjemny osad, którego zwykle pragniemy się pozbyć.
Pamiętaj, że woda w kranie jest uzdatniana i musi spełniać bardzo restrykcyjne normy narzucane zarówno przez polski resort zdrowia, jak i Unię Europejską. Nie możesz zatem zatruć się wodą z kranu, choć jej jakość w wielu miejscach różni się.
Czy woda filtrowana zawiera minerały?
Oczywiście, że tak. Minerały w wodzie z kranu są obecne także po procesie filtracji. A filtr nie jest w stanie się ich pozbyć. Warto pamiętać, że picie wody pozbawionej minerałów jest niezdrowe - może bowiem powodować odwodnienie.
Ten mit może być spowodowany obecnością na rynku filtrów, które działają na zasadzie odwróconej osmozy. Ich zadaniem jest przepuszczanie wyłącznie cząsteczek H2O. Taka woda nie nadaje się jednak do picia. A woda filtrowana?
Przeczytaj także: Znaczenie wody pitnej dla zdrowia
Dla osób, które nie są przekonane do picia filtrowanej kranówki, doskonałym zakupem mogą być filtry do wody z minerałami. To filtry, które umożliwiają nie tylko skuteczne pozbycie się potencjalnie szkodliwych substancji, ale także nasycają wodę minerałami, na przykład jonami magnezu. Filtr do wody z magnezem to akurat najpopularniejszy typ filtrów - głównie ze względu na fakt, iż niedobory magnezu w diecie zdarzają się niezwykle często.
Woda filtrowana czy mineralna?
Specjaliści podkreślają jednak, że woda z kranu nierzadko posiada więcej minerałów, niż ta butelkowana. Jeśli to nadal Cię nie przekonuje, pomyśl o tym, że pijąc z plastikowych butelek możesz narazić swój organizm na przyswajanie mikroplastiku. Jeśli zatem zastanawiasz się, czy filtrowana woda jest zdrowa, zadaj sobie także pytanie w kontekście butelkowanej wody.
Czy woda filtrowana jest zdrowa?
Oczywiście, że tak. Nie musisz obawiać się, że kranówka poddana filtracji będzie w jakikolwiek negatywny sposób wpływać na Twoje zdrowie. Co więcej - ze względu na bogactwo minerałów, a także brak herbicydów i pestycydów - jest dużo zdrowsza od nieoczyszczonej wody z kranu.
Tu warto podkreślić także znaczenie filtrów w kontekście oszczędności pieniędzy oraz oczywiście ekologicznych rozwiązań. Woda filtrowana to doskonały wybór dla całej rodziny. Jeśli chcesz mieć pewność, że Ty i Twoi bliscy pijecie dobrą, zdrową wodę, nie musisz obawiać się filtrowanej kranówki. Jest równie dobra jak woda butelkowana.
Ile minerałów ma woda z kranu?
To trudno orzec - najlepszym sposobem na poznanie składu wody jest jej zbadanie. Warto jednak przyjrzeć się badaniom kranówki w poszczególnych regionach naszego kraju. Najwyższe pH wody jest w Krakowie (7,9), Mysłowicach (7.8), Rzeszowie i Wrocławiu (7,7). Na najniższe natomiast można trafić w Lublinie i Żywcu (7,1).
Przeczytaj także: Niezależność dzięki własnej studni
Z tego wynika, że kranówka może być zamiennikiem mineralnych wód alkalicznych. Należy przy tym mieć na uwadze, że wyniki testów laboratoryjnych wody kranowej dotyczą tej, która opuszcza oczyszczalnię. Następnie dociera do kranów siecią wodociągową, która może nie być zdatna do picia. Rury często są stare i niemodernizowane od lat.
Jak poprawić jakość wody w domu?
Co robić w takiej sytuacji? Jak mieć pewność, że spożywa się kranówkę o optymalnych właściwościach? Rozwiązaniem są filtry do wody do kuchni i łazienek. Jeśli zależy Ci na tym, by spożywać kranówkę o optymalnych dla zdrowia parametrach, warto pomyśleć o montażu stacji uzdatniania wody. Są to produkty wyposażone w różnego rodzaju filtry i złoża jonowymienne. Używa się ich m.in. tam, gdzie jest ona bardzo twarda, czyli zawiera nadmiar rozpuszczonych soli mineralnych.
Montaż takich urządzeń jest także rekomendowany tam, gdzie korzysta się z własnego ujęcia wody, przykładowo ze studni głębinowej. W takiej sytuacji bardzo ważne jest kontrolowanie jej czystości i zdatności do spożycia przez ludzi.
Uzdatnianie i oczyszczanie wody w domu
Uzdatnianie i oczyszczanie wody w domu wcale nie musi być wymagające. Dowiedz się, jak wybrać odpowiedni filtr lub domową stację uzdatniania wody.
Woda w twoim domu ma dziwny kolor lub zapach albo pozostawia specyficzny posmak w ustach? Na kabinie prysznicowej i armaturze łazienkowej pozostają nieestetyczne osady lub żółte albo rdzawe zacieki? Urządzenia AGD, mające kontakt z wodą, częściej się psują, a twoja skóra jest podrażniona i przesuszona? To wszystko może świadczyć o złej jakości wody. Rozwiązaniem jest zakup odpowiednich filtrów oczyszczających albo wielofunkcyjnej stacji uzdatniania wody. Dowiedz się, jakie urządzenie pomoże ci uporać się z konkretnymi problemami i kiedy warto je zainstalować.
Przeczytaj także: UNICEF o dostępie do wody pitnej
Uzdatnianie wody w domu - od czego zacząć?
Proces uzdatniania wody w domu trzeba zacząć pod postaw, czyli od określenia problemu. Pierwszym krokiem jest zbadanie wody - w zależności od tego, skąd pochodzi.
Badanie wody z wodociągów
Woda pochodząca z wodociągów musi spełniać normy i zalecenia Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku (Dz. U. 2007 r., nr 61, poz. 417)1 i z dnia 20 kwietnia 2010 roku (Dz. U. 2010 r., nr 72, poz. 466)2, a zatem z założenia jest ona czysta, bezpieczna dla zdrowia i zdatna do spożycia.
Jeśli korzystasz z wody wodociągowej, wystarczy więc zbadać poziom jej twardości. To ona jest najczęstszym problemem wpływającym na jakość kranówki. Poziom twardości wody można zbadać samodzielnie, za pomocą testera paskowego lub kropelkowego, albo zajrzeć na stronę lokalnego przedsiębiorstwa wodociągowego, na której muszą być podane takie informacje.
Badanie wody z własnego ujęcia
Woda pochodząca ze studni nie podlega rygorystycznej zewnętrznej kontroli, dlatego o jej jakość trzeba zadbać samodzielnie. Jedynym miarodajnym wynikiem, pozwalającym sprawdzić, w jakim stanie jest woda z własnego ujęcia, jest badanie laboratoryjne. Możesz je wykonać w lokalnym laboratorium albo zlecić firmie zajmującej się przeprowadzaniem tego typu badań. Analiza mikrobiologiczna i fizykochemiczna podpowie ci, jakie zagrożenia czyhają w twojej wodzie.
Ważne!Wodę z własnego ujęcia warto zbadać nawet wtedy, gdy nie budzi żadnych podejrzeń. Może być bowiem czysta tylko z pozoru. Do instalacji domowej z wody studziennej trafia sporo zanieczyszczeń. Część z nich, jak żółte zacieki czy osady, łatwo zauważyć. Ale niektóre szkodliwe związki, jak wirusy czy bakterie, nie są zauważalne gołym okiem, a ich obecność może nieść przykre konsekwencje zdrowotne.
Analiza i uzdatnianie wody z wodociągów
Woda, która jest dostarczana do naszych domów przez wodociągi, jest bezpieczna pod względem bakteriologicznym, a zatem nadaje się do spożycia. Mogą jednak znajdować się w niej inne związki, które sprawiają, że jej jakość, smak czy zapach bywają niezadowalające. Informacje dotyczące jakości wody znajdziesz na stronie dostawcy. Na własną rękę możesz też wykonać domowe testy, zwłaszcza wtedy, gdy stan wody budzi twój niepokój.
Jak uzdatnić wodę z wodociągów?
Sposobów na szybkie oczyszczenie kranówki jest całkiem sporo. Trzeba jednak pamiętać, że systemy uzdatniania wody dobiera się w oparciu o konkretny problem, najlepiej potwierdzony badaniami.
- Filtracja mechaniczna: Jeśli woda dostarczana z sieci czasem jest mętna i wydaje ci się brudna, warto zastosować filtrację mechaniczną, czyli narurowy filtr wstępny, który zatrzyma drobiny (np. muł, piasek czy cząsteczki rdzy), odpowiadające za mętność i wątpliwy kolor wody.
- Zmiękczacz wody: Gdy w czajniku szybko zbiera się kamień, w kabinie prysznicowej i na kranach gromadzi się trudny do usunięcia osad, spada sprawność urządzeń grzewczych, a ubrania po praniu są sztywne i szorstkie, to znak, że twoja woda jest zbyt twarda. Warto zastosować zmiękczacz wody, który wyłapie jony wapnia i magnezu, nadające wodzie twardość.
- Węgiel aktywny: Woda z kranu nieprzyjemnie pachnie i ma kiepski posmak? Przyczyną może być chlor, którego pozostałości przedostały się do kranówki. Z takim problemem dobrze poradzi siebie węgiel aktywny, który może być zastosowany do całej instalacji lub jako punktowy filtr w kuchni.
- Filtr osmotyczny: Jeśli zależy ci, by woda w domu była krystalicznie czysta, wolna od mikroplastiku i metali ciężkich, a także chloru, wirusów czy bakterii, zastosuj filtr osmotyczny wyposażony w specjalną membranę (odwrócona osmoza).
Popularne sposoby uzdatniania wody pitnej
Jeśli zależy ci tylko na uzdatnieniu wody pitnej, możesz wybrać szereg wygodnych rozwiązań, poprawiających jakość domowej kranówki. Jakie masz opcje?
- Butelki i dzbanki filtrujące do wody: Najpopularniejsze i najczęściej stosowane produkty, służące do poprawy jakości wody pitnej.
- Korpus narurowy z wkładem: Montuje się go bezpośrednio na rurze (np. pod zlewem), w celu punktowego uzdatniania wody.
- Filtr trójstopniowy: To kilka korpusów z różnymi wkładami, które pozwalają na wieloetapową filtrację wody.
- Filtr mikrobiologiczny: Pozostawia w wodzie wartościowe pierwiastki, jak magnez i wapń, jednocześnie usuwając szkodliwe bakterie, wirusy i metale ciężkie.
- Odwrócona osmoza: To potoczna nazwa filtrów osmotycznych, stosowanych w celu uzdatnienia wody (w rzeczywistości określenie to oznacza sam proces oczyszczania wody).
Analiza i uzdatnianie wody ze studni
Jeśli twoja woda użytkowa pochodzi ze studni, warto sprawdzić jej skład nawet wtedy, gdy od dawna jej używasz i do tej pory nie budziła twoich podejrzeń. Jak wspomnieliśmy wyżej, zdarza się, że woda z własnego ujęcia jest czysta jedynie z pozoru. Może się okazać, że znajdują się w niej np. nadwyżki żelaza czy manganu, a także groźne dla zdrowia wirusy i bakterie. Analiza mikrobiologiczna i fizykochemiczna w lokalnym laboratorium pozwoli ci sprawdzić, czy woda jest bezpieczna i nadaje się do spożycia, a także czy nie szkodzi sprzętom domowego użytku, jak pralka czy zmywarka.
Jak uzdatnić wodę ze studni?
Podobnie jak w przypadku wody pochodzącej z wodociągów, uzdatnianie wody pochodzącej z własnego ujęcia, zależy od tego, jakie zanieczyszczenia się w niej znajdują. Punktem wyjścia są tu oczywiście wyniki badań laboratoryjnych.
- Filtry wstępne: Jeśli w wodzie znajdują się zanieczyszczenia mechaniczne - piasek, muł lub cząsteczki rdzy - trzeba zainstalować narurowe filtry wstępne.
- Filtr odżelaziający: Gdy woda ma rdzawy kolor, specyficzny zapach i posmak, a na sanitariach tworzą się nieestetyczne żółte nacieki, najpewniej przyczyną są zbyt duże pokłady żelaza.
- Lampa UV: Badanie laboratoryjne wykaże obecność groźnych wirusów i bakterii (np. enterokoków, które żyją w odchodach ludzi i zwierząt lub bakterii z grupy coli), przyda się bakteriobójcza lampa UV.
- Filtr multifunkcyjny: Przy pobieraniu wody ze studni, często zdarza się, że przekroczone zostały różne parametry. Jeżeli na umywalce czy zlewie zauważasz brudne zacieki, w czajniku często gromadzi się kamień, a dodatkowo woda nieprzyjemnie pachnie lub ma dziwny smak, to w rzeczywistości masz nie jeden, ale kilka problemów z wodą.
Ważne: Aby odpowiednio dobrać urządzenie do filtracji wody ze studni, trzeba jednocześnie przeanalizować kilka jej parametrów. Tylko wtedy zyskasz gwarancję, że żaden problem nie umknął twojej uwadze, a uzdatnianie wody w domu będzie miało sens.
Domowa stacja uzdatniania wody - dlaczego warto w nią zainwestować?
Domowa stacja uzdatniania wody, czyli urządzenie wielofunkcyjne, działające na różnych polach, jest najbardziej kompleksowym rozwiązaniem, pozwalającym cieszyć się bezpieczną, miękką i smaczną wodą, wolną od szkodliwych związków i zanieczyszczeń. Likwiduje problemy związane z wodą i chroni nasze zdrowie oraz domowe sprzęty AGD (np. zmywarkę czy pralkę).
Co wziąć pod uwagę przy wyborze stacji uzdatniania wody?
- Jakość wody, czyli to, jakie procesy uzdatniające są tu potrzebne - podstawą jest analiza laboratoryjna (lub samodzielne badanie kranówki, w przypadku wody z wodociągów).
- Warunki montażowe - stacja uzdatniania wody może zajmować sporo miejsca, w zależności od modelu i poziomu zaawansowania.
- Potrzeby użytkowników - czyli to, na jakich efektach najbardziej ci zależy.
- Możliwości finansowe - jeśli masz taką możliwość, zainwestuj w droższy i bardziej kompleksowy sprzęt (zwłaszcza, gdy pobierasz wodę ze studni. W tym wypadku ryzyko zanieczyszczeń jest większe, niż przy pobieraniu wody z wodociągu).
- Zużycie wody - stacja o zbyt małej wydajności nie będzie działać efektywnie; z kolei ta o zawyżonej wydajności będzie generować niepotrzebne koszty (zarówno inwestycyjne, jak i związane z późniejszą obsługą urządzenia).
Domowa stacja uzdatniania wody - cena i koszty eksploatacji
Koszt stacji uzdatniania wody zależy przede wszystkim od stopnia jej zaawansowania. Ceny popularnych modeli zaczynają się od tysiąca złotych. Za bardziej rozbudowane opcje trzeba jednak zapłacić nieco więcej. Na ogólny koszt stacji uzdatniania wody i jej późniejszej eksploatacji wpływają również inne czynniki, np. układ sterowania. Stacje ze sterowaniem czasowym są tańsze, ale wypadają drożej w okresie eksploatacji. Stacje ze sterowaniem objętościowym zapewniają większe oszczędności w zużyciu soli.
Ważne: Stację uzdatniania wody montuje się na przyłączu wodociągowym, w bliskiej odległości od wodomierza. Stacja powinna być podłączona do kanalizacji i instalacji elektrycznej. Kolejność filtrów zastosowanych w urządzeniu jest istotna. Stacja może nie działać właściwie, jeśli nie będzie odpowiedniego ciśnienia i przepływu wody.
Dlaczego warto pić wodę regularnie?
Do tego, że woda jest niezbędna do życia, prawdopodobnie nie trzeba nikogo przekonywać. Wyjątkowo upalne dni, nadmierne zmęczenie, wysiłek fizyczny czy intensywny tryb życia to tylko niektóre z czynników, wpływających na jeszcze większe zapotrzebowanie organizmu na życiodajne właściwości wody. Picie odpowiedniej ilości wody ma bowiem kluczowe znaczenie dla utrzymania odpowiedniej kondycji oraz prawidłowego przebiegu podstawowych procesów życiowych.
Warto jednak pamiętać o tym, że dla utrzymania optymalnego stanu nawodnienia organizmu, powinniśmy wypijać ok. 1 l wody na każde 30 kg masy ciała. Warto zatem pomyśleć co robić, by w codziennym życiu dostarczać swojemu organizmowi niezbędnej ilości zdrowej i czystej wody.
Baterie kuchenne z funkcją filtrowania
Z pomocą przychodzą niezwykle praktyczne rozwiązania, takie jak baterie kuchenne z funkcją filtrowania, pozwalające na korzystanie z wysokiej jakości wody, prosto z kranu! Szukając konkretnego modelu, warto zwrócić m.in. Przykładem baterii, spełniającej te wysokie wymagania jest MUNGO z oferty KFA Armatura, która dodatkowo wyróżnia się oryginalnym designem i doskonale pasuje do każdej kuchni.
Należy także zwrócić uwagę na fakt, że tego typu rozwiązania są również bardzo ekologiczne: dzięki możliwości spożywania wody prosto z kranu, można znacząco zredukować ilość plastikowych butelek po wodzie kupowanej w sklepie. W przypadku baterii MUNGO zużywając tylko jeden filtr, oszczędzamy aż 4 000 butelek, co stanowi 200 kg plastiku mniej!
Zawory wodne
Wspominając o bateriach kuchennych, nie można zapominać o pozostałych elementach instalacji wodnej, mających również wpływ na jakość spożywanej wody. Warto nadmienić tu m.in. o zaworach wodnych, które nie powinny zawierać w swoim składzie szkodliwego niklu oraz ołowiu. Chcąc wybrać nie tylko trwałe i szczelne, ale także bezpieczne zawory do wody, warto również skorzystać z asortymentu KFA Armatura. Brak niklowania wewnętrznych powierzchni i gwintów w zaworach ma realny wpływ na to, jaką wodę pijemy.
Jak ocenia się czystość wody?
Czy wiesz, w jaki sposób ocenia się czystość wody? Warto poświęcić temu zagadnieniu uwagę, gdyż wpływa ono na zdrowie i jakość życia domowników. Woda pitna powinna spełniać określone normy. Niestety, ta, która leci z domowych kranów, nie zawsze nadaje się do spożycia. Polskie normy jakości wody zostały opisane w Rozporządzeniu Ministra z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. W rozporządzeniu znajdują się dokładne wymagania dotyczące parametrów pH wody, zawartości określonych pierwiastków, bakterii czy jej klarowności.
Na jakie elementy należy zwracać uwagę przy badaniu parametrów wody pitnej?
- Klarowność: Na klarowność wody wpływają obecność w niej pierwiastków, zawiesin i ogólne zabrudzenie kanalizacji.
- Smak: Woda powinna mieć neutralny smak.
- Odczyn pH: Woda pitna powinna mieć odczyn pH mieszczący się w przedziale od 6,5 do 9,5, a najlepiej obojętny - w innym wypadku zmienia się jej smak.
- Twardość: W Twoim domu często dochodzi do osadzania się kamienia i szarego osadu na armaturze, zlewie czy czajniku? Być może masz twardą wodę, która wymaga użycia zmiękczacza lub odpowiedniego filtra.
Jak odczytać wyniki badań wody pitnej?
Zatem przeprowadzenie testu laboratoryjnego pozwala nie tylko na zmierzenie ilości występujących minerałów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy woda jest zdatna do picia. Woda, w której występują bakterie, powinna zostać przegotowana lub przefiltrowana. Ponadto w przypadku stwierdzenia nieprawidłowej twardości czy odczynu, warto zastosować produkty mające na celu jej uzdatnienie czy zmiękczenie.
Wykonanie testów laboratoryjnych nie jest jedynym sposobem na sprawdzenie parametrów wody pitnej. Osoby korzystające z wodociągów miejskich mogą zwrócić się bezpośrednio do dostawcy w celu uzyskania szczegółowego raportu. Ponadto w naszej ofercie znajdziesz testy umożliwiające pomiar twardości, odczynu pH czy właściwości fizykochemicznych.
tags: #woda #pitna #łazęckie #kucharskie #skład #właściwości

