Woda Niegazowana Zasadowa: Właściwości, Działanie i Fakty
- Szczegóły
W przestrzeni internetowej można znaleźć wiele nieprawdziwych informacji o wodzie alkalicznej, które wprowadzają pacjentów w błąd. Przypisuje się jej zdolność do zapobiegania, a nawet leczenia wielu powszechnie występujących chorób. Czym jest woda alkaliczna i czy rzeczywiście nawadnia lepiej niż zwykła woda z kranu?
Co to jest woda alkaliczna?
Woda alkaliczna od zwykłej wody z kranu różni się m.in. wartością pH. Kwasowość i zasadowość roztworów oceniana jest w skali od 1 do 14. pH poniżej 7 oznacza odczyn kwasowy, a pH powyżej 7 - odczyn zasadowy. pH wody z kranu oscyluje w okolicy 7. O alkalicznej (inaczej zasadowej) wodzie mówimy, gdy pH jest wyższe. Zazwyczaj woda alkaliczna ma pH o wartości 8-9.
Jest ona dostępna w sprzedaży (zarówno w niektórych sklepach stacjonarnych, jak i internetowych), a inną możliwością jej nabycia jest samodzielne jej wyprodukowanie w domu. Woda alkaliczna często wyróżnia się też większą zawartością określonych minerałów, takich jak sód, wapń, magnez i potas. Nie ma ścisłych norm dla dokładnej ilości poszczególnych składników obecnych w wodzie alkalicznej. Zawsze więc warto zwracać uwagę na jej skład, ponieważ bardzo różni się on między konkretnymi produktami. Dostępne są wody alkaliczne o wysokiej zawartości sodu, a także te które mają stosunkowo wysoką zawartość magnezu.
Czy woda alkaliczna jest zdrowa?
Zwolennicy wody alkalicznej (oraz jej sprzedawcy) przypisują temu produktowi naprawdę wiele prozdrowotnych właściwości. Uważa się, że posiada ona zdolność odkwaszania organizmu i przywracania mu pożądanej równowagi kwasowo-zasadowej. Ma też dodawać energii i poprawiać wydolność psychiczną oraz fizyczną organizmu. Wspomagać przemianę materii i proces odchudzania się. Oczyszczać organizm i pozbywać się nagromadzonych w nim toksyn. Zwolennicy wody alkalicznej twierdzą, że spowalnia ona procesy starzenia się organizmu i wzmacnia odporność. Dodatkowo wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia czy też układu kostno-stawowego.
W rzeczywistości jednak, żadna ze wspomnianych zalet wody alkalicznej nie została jak dotąd potwierdzona w wysokiej jakości badaniach klinicznych. Co prawda wykazany został pewien efekt przeciwstarzeniowy codziennego picia wody alkalicznej, ale badania prowadzone były na myszach. Zaobserwowano też poprawę w rytmie wypróżnień, jednak badanie to prowadzono na bardzo małej ilości uczestników (60 osób). Trudno jest na tej podstawie wyciągnąć jakieś ogólne wnioski. Podobnie, małe badanie w którym wzięły udział kobiety po menopauzie zmagające się z osteoporozą, wykazało korzystny wpływ stosowania wody alkalicznej na gęstość kości.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Woda alkaliczna uważana jest przez część osób za „lepszą wodę” od zwykłej kranówki. Ma to wynikać m.in. właśnie z różnicy pH. Woda alkaliczna uważana jest za produkt, który pomaga odkwasić organizmu. Warto tutaj przybliżyć pojęcie „zakwaszenia organizmu”. W świecie medycyny, nie ma takiego terminu. Można mówić o kwasicy metabolicznej, do której dochodzi w wyniku zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej (występuje nadmiar kwasów lub niedobór zasad). Są różne przyczyny i postacie kwasicy. Co jednak istotne, stan pacjenta z kwasicą metaboliczną jest zazwyczaj poważny i wymaga odpowiedniego leczenia w szpitalu. Pod wpływem zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej dochodzi bowiem do zaburzenia funkcjonowania poszczególnych narządów. Przykładowe objawy które mogą wówczas wystąpić to silny ból brzucha, zapach acetonu z ust, problemy z oddychaniem, wzrost tętna oraz spadek ciśnienia tętniczego krwi.
Organizm wyposażony jest w liczne mechanizmy, które pomagają utrzymać odpowiednie pH płynów ustrojowych, w tym również krwi. Na ogół działają one bardzo sprawnie i utrzymują pH w dość wąskim zakresie. Ma to na celu właśnie zapobieganie zaburzeniom kwasowo-zasadowym, które mogą mieć bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia pacjenta. Dieta nie wpływa znacząco na wartości pH.
Trzeba wyraźnie podkreślić, że spożywane pokarmy lub płyny nie spowodują zakwaszenia organizmu, ani go nie odkwaszą. Choć pH krwi, niezależnie od sposobu żywienia, utrzymywane jest w wąskim zakresie, pH moczu w większym stopniu podlega wahaniom, w zależności od sposobu odżywiania się. Im większe jest spożycie produktów zakwaszających, takich jak mięso, nabiał czy produkty pełnoziarniste, tym nieco niższe może być pH moczu. Woda alkaliczna na zakwaszenie organizmu z pewnością nie pomoże, bo ta rozpowszechniona w mediach i Internecie przypadłość po prostu nie istnieje.
Woda alkaliczna - na co pomaga?
Nie ma żadnych dowodów naukowych na to, że woda alkaliczna wspomaga odchudzenia, zapobiega cukrzycy, wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych lub poprawia koncentrację i wydolność organizmu. Woda alkaliczna w teorii powinna łagodzić objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. W przebiegu choroby refluksowej dochodzi do cofania się kwaśnej treści z żołądka w kierunku przełyku. Spożycie wody o zasadowym pH może więc zmniejszać kwaśny odczyn treści i łagodzić zgagę. W badaniach przeprowadzonych w warunkach laboratoryjnych wykazano, że woda alkaliczna może prowadzić do inaktywacji pepsyny (enzym wydzielany przez komórki żołądka, który bierze udział w procesie trawienia, ale u osób z refluksem może też uszkadzać błonę śluzową przełyku). Były to jednak badania laboratoryjne, których wyników nie można odnosić bezpośrednio do żywego organizmu.
Kiedy więc stosować wodę alkaliczną?
Jedną z podstawowych zasad utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia jest zdrowa, zbilansowana dieta, a jednym z jej elementów jest odpowiednia podaż wody. Dla dorosłych kobiet wystarczające dzienne spożycie wody zostało ustalone na poziomie 2 l, a dla dorosłych mężczyzn - 2,5 l. Oczywiście są to jedynie ogólne wartości, odnoszące się do osób o umiarkowanej aktywności, przebywających w środowisku o umiarkowanej temperaturze. Wiele czynników zwiększa zapotrzebowanie na wodę. Przykładowo są to: wysoka temperatura otoczenia, intensywne ćwiczenia fizyczne czy karmienie piersią. Do pokrycia zapotrzebowania na wodę wystarczy jednak zwykła woda. W zdecydowanej większości miejsc w Polsce, woda z kranu ma dobrą jakość i nadaje się do bezpośredniego spożycia. Można sięgnąć też po butelkowaną wodę, jednak niekoniecznie musi być to woda alkaliczna. Czasami można spotkać się ze stwierdzeniem, że woda alkaliczna nawadnia lepiej niż zwykła „kranówka”. Nie jest to jednak prawda.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Jeśli bardzo chcemy spożywać wodę alkaliczną i przekonać się na własnej skórze jak wpłynie ona na funkcjonowanie organizmu, nic nie stoi na przeszkodzie aby jej nie spróbować. Można traktować taką wodę jako uzupełnienie diety w składniki mineralne (o ile wybrana woda alkaliczna rzeczywiście ma wysoką zawartość magnezu czy wapnia).
Woda alkaliczna - jak stosować?
Jeśli producent wody alkalicznej nie podaje żadnych ograniczeń co do ilości spożywanej na dobę wody, można pić ją w ilości pozwalającej pokryć zapotrzebowanie organizmu na ten element diety.
Woda alkaliczna - ile pić?
Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania wody alkalicznej, można spożywać jej tyle ile zwykłej wody. Woda alkaliczna nie powinna być stosowana przez osoby z zaburzonym funkcjonowanie nerek. Na ten moment nie ma wyraźnych zalet picia wody alkalicznej, aby ryzykować dodatkowym obciążeniem tego narządu. Lepiej też nie korzystać z wody alkalicznej do popijania leków. Zawarte w niej minerały mogą bowiem wchodzić w interakcje ze składnikami aktywnymi stosowanych preparatów. Woda alkaliczna w ciąży również może nie być najlepszym wyborem, ze względu na wysoką zawartość sodu. Wyjątkiem może być sytuacja, w której kobieta ciężarna ma zbyt niski poziom sodu w organizmie i wskazane jest uzupełnienie tego składnika.
Woda alkaliczna - skutki uboczne które mogą wystąpić przy jej długotrwałym i częstym spożyciu wynikają m.in. z wysokiej zawartości sodu. Nadmiar sodu w diecie przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, zaburzeń rytmu serca czy chociażby pojawienia się zaburzeń żołądkowo-jelitowych (np. bóle brzucha, nudności).
Woda alkaliczna, mimo przypisywania jej wielu licznych prozdrowotnych właściwości, raczej nie powinna być traktowana jako remedium na powszechnie występujące dolegliwości czy też choroby. Nie nawodni też organizmu lepiej niż zwykła woda z kranu. Rozsądnym wydaje się traktowanie jej jako uzupełnienia diety w określone składniki mineralne. Choć i w tym przypadku, trudno ocenić wchłanialność magnezu czy wapnia, a jednocześnie trzeba zwracać uwagę na zawartość sodu, aby nie było go w diecie zbyt dużo.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Znaczenie wody w funkcjonowaniu organizmu
Właściwe nawodnienie organizmu zapewnia utrzymanie stałej temperatury ciała, regulację gospodarki wodno-elektrolitowej i prawidłowy przebieg wszystkich reakcji metabolicznych. Odwodnienie na poziomie 1% już wywołuje niepożądane objawy takie jak: zmęczenie, spadek sił fizycznych, kłopoty z koncentracją, obniżenie nastroju. Utrata płynów na poziomie 4% powoduje znacznie cięższe zaburzenia pracy organizmu (m.in. bóle głowy, wzrost temperatury, przyspieszony oddech), a jeśli ubytek wody przekroczy 8% może dojść nawet do zgonu. Zapotrzebowanie na płyny różni się w zależności od wieku, płci, specyfiki diety, temperatury otoczenia i aktywności fizycznej. W normalnych warunkach zaleca się przyjmowanie 30 ml płynów na kilogram masy ciała.
Nie bez znaczenia jest również sposób picia wody. Dobrym nawykiem jest częste picie wody w ciągu dnia, małymi porcjami, ponieważ organizm nie jest w stanie efektywnie wykorzystać jednorazowo więcej niż dwóch szklanek wody.
Wody mineralne
W każdym sklepie dostępnych jest wiele rodzajów wód. Aby wybrać wodę o najkorzystniejszym działaniu, warto zapoznać się ze składem minerałów podanym na etykiecie.
Wody mineralne ze względu na wysycenie składnikami dzielimy na:
- Niskozmineralizowane (mineralizacja poniżej 500 mg na litr) - inaczej źródlane,
- Średniozmineralizowane (mineralizacja między 500 a 1500 mg na litr),
- Wysokozmineralizowane (mineralizacja powyżej 1500 mg na litr).
Wody źródlane
Naturalne wody źródlane mają niską zawartość minerałów, za to są najbardziej uniwersalne. Mogą je pić wszyscy, bez względu na wiek i stan zdrowia. Woda źródlana najbardziej polecana jest niemowlętom i małym dzieciom, ze względu na małą zawartość sodu i siarczanów (przygotowuje się na niej mleko modyfikowane i zupki dla niemowląt). Jest odpowiednia także dla seniorów, osób cierpiących na choroby nerek i osób o niskiej aktywności fizycznej. Woda ta nadaje się do parzenia herbaty lub przygotowywania posiłków, gdy nie mamy dostępu do dobrej jakości wody z kranu.
Woda średniozmineralizowana
Woda o średniej zawartości minerałów będzie odpowiednia dla większości osób dorosłych, które prowadzą umiarkowanie aktywny tryb życia. Ten rodzaj wody nie wpływa znacząco na równowagę elektrolityczną organizmu, dlatego bez obaw można gasić nią pragnienie. Wiele osób wybiera wody średniozmineralizowane ze względu na ich walory smakowe - nie są mdłe ani też zbyt wyraziste.
Woda wysokozmineralizowana
Woda o wysokiej zawartości składników mineralnych nie jest obojętna dla naszego organizmu, dlatego też nie każdy może ją pić bez ograniczeń. Przy wyborze wody należy kierować się potrzebami konkretnego organizmu. Wodę wysokozmineralizowaną powinny pić w szczególności osoby:
- Z umiarkowanymi niedoborami minerałów (np. wapń, magnez),
- Aktywne fizycznie, uprawiające intensywnie sport,
- Pracujące fizycznie,
- Podczas upałów,
- Po utracie płynów podczas biegunki lub wymiotów.
Odpowiednio dobrana woda może stanowić dobre źródło minerałów, uzupełniając tym samym naszą dietę. Chociaż wody mineralne mogą zawierać nawet 70 różnych składników, w praktyce dla naszego zdrowia ma znaczenie dziesięć z nich: magnez, wapń, wodorowęglany, sód, chlorki, fluorki, siarczany, jod, żelazo, dwutlenek węgla. Pozostałe minerały np. brom, mangan, cynk czy miedź, występują zazwyczaj w śladowych ilościach, stąd też nie mają większego wpływu na organizm.
Magnez i wapń
Spośród wszystkich minerałów zawartych w wodzie największą uwagę należy zwracać na wapń i magnez. Picie wody bogatej w te pierwiastki może okazać się pomocne ze względu na ich niedobory występujące u przeciętnego Polaka. Szacuje się, że w naszej codziennej diecie brakuje około 100 mg magnezu i ponad 200 mg wapnia. Magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, układu nerwowego i immunologicznego. Chroni przed nowotworami, miażdżycą i kamicą nerkową. Zapobiega zaburzeniom w ciąży i wystąpieniu opóźnień rozwoju płodu. Pomaga w radzeniu sobie ze stresem, zmniejszając napięcie nerwowe i normując pracę serca. Niweluje także skutki wpływu zanieczyszczeń środowiska na organizm.
Wapń jest potrzebny do budowy kości i zębów, a także do prawidłowego funkcjonowania serca i systemu mięśniowo-nerwowego. Zapobiega nowotworom, osteoporozie, korzystnie wpływa na przemianę materii i leczenie stanów zapalnych. Składniki te występują w wodzie w formie zjonizowanej i są łatwo przyswajane przez organizm. Wybierając wodę mineralną, warto więc spojrzeć na etykietę - w jednym litrze powinno znaleźć się około 50-100 mg magnezu i przynajmniej 150 mg wapnia.
Wodorowęglany
Wodorowęglany alkalizują kwasy żołądkowe, czego efekty można odczuć bezpośrednio po wypiciu. Wody zawierające ich dużą ilość przynoszą ulgę osobom zmagającym się z nadkwaśnością żołądka. Wodorowęglany obniżają także poziom cukru we krwi i moczu, korzystnie oddziałują na poziom insuliny i regulują pH krwi. Z ich dobroczynnego działania skorzystają więc także osoby we wczesnych stadiach cukrzycy. Wód, które zawierają więcej niż 600 mg wodorowęglanów na litr, powinny unikać osoby z niedokwasotą żołądka, a gdy ich poziom przekracza 2000 mg/l niewskazane jest spożycie także przez osoby zdrowe.
Sód
Ostatnio kładzie się duży nacisk na picie wody niskosodowej. Sód jest niezbędny dla naszego organizmu, jednak jego spożycie w naszej diecie znacznie przewyższa zalecane wartości. Zbyt wysoka podaż sodu powoduje zwiększenie wydalania wapnia z moczem, prowadząc do powstawania kamieni nerkowych. Podniesienie stężenia sodu w osoczu (hipernatremia) może skutkować nerwowością, zaburzeniami orientacji, gorączką, wzmożonym napięciem mięśniowym, a nawet drgawkami. Chroniczne nadużywanie soli prowadzi do rozwoju nadciśnienia i zwiększa ryzyko udaru mózgu i raka żołądka. Z drugiej strony niedobór sodu, który odpowiada za równowagę kwasowo-zasadową organizmu, powoduje osłabienie i zaburzenia trawienia.
Z badań przeprowadzonych w 2007 r. wynika, że spożycie sodu na osobę wynosiło 12 g/dobę, czyli prawie 2,5 więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Problemem jednak nie jest picie nieodpowiedniej wody mineralnej, lecz wszechobecna obecność soli w pożywieniu. Oprócz soli, którą świadomie dodajemy podczas gotowania, sód występuje w wędlinach, nabiale, pieczywie oraz wszelkich produktach przetworzonych, co sprawia, że bardzo łatwo przekraczamy zalecaną dobową dawkę. Woda, która zawiera 250 mg sodu na litr, dostarczyłaby nam zaledwie około 5% dobowego bilansu. Niemniej jednak osoby, którym zalecono dietę bezsolną, powinny wybierać wody o niskiej zawartości sodu (max 20 mg/l). W sytuacjach gdy dużo się pocimy, np. podczas upałów, intensywnej pracy fizycznej czy uprawiania sportu, dobrym wyborem będzie woda o wyższej zawartości sodu - nawet do 1000 mg/l.
Chlorki
Chlorki zazwyczaj występują w wodzie w większych ilościach w duecie razem z sodem. Jon chlorkowy jest składnikiem soku żołądkowego, a w postaci chlorku sodu bierze udział w utrzymaniu ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych. Picie wód bogatych w chlorki, podobnie jak w przypadku sodu, ma znaczenie podczas upałów i dużej aktywności fizycznej.
Siarczki
Naturalne wody siarczanowe należą do wód leczniczych. Ich działanie na organizm to m.in.: poprawa przemiany materii, zwiększenie wydzielania żółci, obniżenie poziomu cukru we krwi i moczu, łagodzenie stanów zapalnych dróg moczowych. Żeby picie wody przyniosło oczekiwane efekty, należy wybierać wodę o zawartości siarczanów co najmniej 250 mg/l. Wody zawierające dużo siarczanów (ponad 600 mg/l) mogą wywołać biegunki. Wysokie stężenie siarczanów nie jest zalecane dla osób cierpiących na niewydolność nerek i problemy z krążeniem. Przeciwwskazaniem są również stany zapalne i krwawienia z przewodu pokarmowego.
Jod i żelazo
Niestety mało jest wód, w których ilość jodu i żelaza pozwoliłaby uzupełnić niedobory w organizmie. Aby zauważyć pozytywne oddziaływanie tych pierwiastków, zawartość jodu powinna wynieść co najmniej 0,5 mg w litrze, natomiast żelaza - 1 mg na litr. Niedobór jodu prowadzi do niedoczynności tarczycy i powstawania wola. Podczas ciąży jego brak skutkuje zaburzeniami rozwoju płodu i ma niekorzystny wpływ na rozwój psychiczny dzieci. Niedobory żelaza powodują anemię - nieleczona wpływa negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu.
Woda gazowana czy niegazowana?
Wbrew obiegowej opinii woda gazowana nie jest szkodliwa. Zdrowa osoba, która lubi musujące napoje, może po nią sięgać bez obaw. Wody gazowanej nie podajemy małym dzieciom. Powinni jej też unikać cierpiący na nadkwasotę, zaburzenia trawienia i choroby gardła. Taka woda ma pewne zalety - poprzez drażnienie kubków smakowych powoduje uczucie orzeźwienia i dobrze gasi pragnienie. Ponadto dwutlenek węgla ma działanie bakteriostatyczne, dzięki czemu po otwarciu woda gazowana dłużej nadaje się do spożycia.
Gdy wciąż nie jesteśmy pewni, którą wodę wybrać, warto sięgnąć po wodę średniozmineralizowaną lub pić na zmianę różne rodzaje wód. Osobne zagadnienie stanowią wody lecznicze, które powinny być traktowane jak farmaceutyki, a ich picie zalecone przez lekarza. Wprowadzone w ostatnich latach na rynek tzw. wody smakowe nie są polecane ze względu na dodatek cukru, słodzików, sztucznych aromatów i substancji konserwujących.
Woda alkaliczna Alcalia
Woda alkaliczna Alcalia z uwagi na swoje właściwości należy do grupy tzw. Jest to krystalicznie czysta woda wydobywana ze źródła położonego 1200 m pod powierzchnią ziemi, która w momencie wypływania na powierzchnię ma temperaturę 50o Celsjusza. Woda Alcalia jest nazywana super wodą, ponieważ jej wyjątkowe właściwości sprawiają, że regularnie spożywana przynosi wymierne efekty dla zdrowia regulując gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu: odmładza, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz nerwowy, poprawia metabolizm.
Woda Java
Woda Java w 1,5l butelce. Dodaje energii na cały dzień. Organizm potrzebuje min. 2 litrów wody w ciągu dnia, dlatego należy pamiętać o jej większym dostarczaniu szczególnie podczas upałów, ćwiczeń fizycznych czy infekcji. JAVA - to naturalna średniozmineralizowana woda alkaliczna (zasadowa) o niespotykanie wysokim pH. Jest nieskazitelnie czystą, niczym nieuzdatnianą, doskonałą w smaku wodą, o jednym z najwyższych, zasadowych odczynów pH wśród wód w Europie i na świecie. Wysoka zasadowość wody JAVA ma pozytywny wpływ na cały organizm. Dzięki temu jest zalecana w przypadku zakwaszenia organizmu. Regularne spożywanie wody zasadowej pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Poprawia sprawność fizyczno-intelektualną.
Woda alkaliczna - czym jest i jak powstaje?
Woda alkaliczna to zasadowy płyn o wysokim pH, otrzymywany w sposób naturalny lub sztuczny. Aby przygotować wodę alkaliczną, należy poddać ciecz pozyskaną z pokładów podziemnych procesowi jonizacji. Polega ON na przepuszczeniu prądu stałego pomiędzy anodą i katodą, rozdzielonymi półprzenikalną membraną. Podczas takiej elektrolizy dochodzi do rozbicia pierwiastków obecnych w wodzie na jony wodorowe H+ i hydroksylowe OH-. Jony H+ tworzą wodę alkaliczną, natomiast OH- wodę kwaśną.
Dzięki procesowi elektrolizy wody alkaliczne uzyskują wysokie pH przekraczające 7,5. Taki płyn o zasadowym odczynie jest bogaty w minerały i duże ilości wolnych elektronów.
Woda alkaliczna - właściwości
Najważniejszą właściwością wody alkalicznej jest ograniczanie zakwaszenia organizmu. Powoduje to zmniejszenie ryzyka rozwoju wielu chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca, osteoporoza, otyłość czy nadciśnienie.Jonizowana woda alkaliczna posiada olbrzymią zdolność do walki z wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia.
Zalety spożywania wody alkalicznej
Osoby zainteresowane spożywaniem wody alkalicznej zwracają uwagę na jej liczne prozdrowotne właściwości. Jakie są najważniejsze zalety związane z przyjmowaniem wody jonizowanej? Są to między innymi:
- Zahamowanie procesu zakwaszania organizmu,
- Neutralizacja szkodliwych wolnych rodników,
- Przyspieszenie regeneracji komórek,
- Ułatwienie detoksykacji organizmu,
- Spowolnienie procesów starzenia,
- Poprawa kondycji i samopoczucia,
- Zwiększenie elastyczności skóry,
- Wzrost ogólnej energii życiowej,
- Zapobieganie wielu groźnym chorobom.
Choć wody alkaliczne łączą w sobie wiele zalet, niestety nie każdy powinien je spożywać.
Kto powinien sięgnąć po wodę jonizowaną?
Woda alkaliczna jest dedykowana wszystkim osobom, które chciałyby odkwasić swój organizm, a w konsekwencji - zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób. Jest polecana ludziom odchudzającym się, przemęczonym oraz często narażonym na stres. Składniki obecne w wodzie jonizowanej będą wyjątkowo ważne dla osób regularnie spożywających produkty zakwaszające, takie jak kawa i herbata, alkohol, słodycze i mięso.
Woda o odczynie zasadowym powinna być przyjmowana w przypadku problemów z funkcjonowaniem układu pokarmowego, złego stanu skóry, włosów i paznokci, a także niedoborów odporności i pogorszonego samopoczucia.
Woda z wysokim PH - przeciwwskazania
Wody alkaliczne nie są zalecane dla osób, które cierpią z powodu zaburzonej pracy nerek. Nie powinny ich przyjmować także dzieci oraz ludzie starsi, którzy mają znacznie mniejsze zapotrzebowanie na minerały. W przypadku stosowania leków niewskazane jest ich popijanie wodą jonizowaną, która może obniżać ich skuteczność.
Jak zrobić własną wodę alkaliczną?
Wodę alkaliczną można zakupić w formie gotowego produktu w butelkach. Prócz tego można także przygotować ją samodzielnie w domowym zaciszu, wybierając jedną z kilku metod.
W sprzedaży znajdziemy specjalne urządzenie - jonizator - o wyglądzie przypominającym dzbanek do herbaty. Możemy sięgnąć również po tańsze sposoby. Do dzbanka z wodą wrzucamy jedną nieobraną, pokrojoną na plastry cytrynę oraz łyżkę soli, po czym odstawiamy go na 8-12 godzin. Po tym czasie powstanie woda alkaliczna.
Kolejną metodą jest dodanie 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej do połowy szklanki przefiltrowanej wody oraz wypicie takiego napoju zaraz po przygotowaniu. Można także zastosować zakupione w aptece krople zasadowe, dawkując je zgodnie ze wskazówkami na ich opakowaniu.
Podsumowanie
Woda alkaliczna to płyn, który powinien znaleźć się w codziennym menu wielu z nas. Jego odczyn zasadowy pomoże w odkwaszeniu organizmu, polepszając samopoczucie oraz zapobiegając wystąpieniu wielu chorób. Dzięki minerałom i elektronom obecnym w wodzie alkalicznej, poprawie ulegnie także ogólna kondycja i odporność, a wiele problemów będących konsekwencją złego stylu życia zostanie wyeliminowanych.
tags: #woda #niegazowana #zasadowa #właściwości

