Czy Woda Niegazowana z Podgrzewana z Kranu Jest Bezpieczna?

Półki każdego supermarketu wypełnione są wodą mineralną różnych rodzajów. Coraz częstszym widokiem w trójmiejskich domach, a nawet restauracjach czy biurach, jest designerski dzbanek, szklana butelka czy karafka z wodą z kranu. Czasem jest w nich woda przefiltrowana, przegotowana lub prosto z kranu.

Woda z Kranu - Bezpieczna i Zdrowa?

PEWIK Gdynia i Saur Neptun Gdańsk od lat zapewniają, że picie wody z kranu w Trójmieście jest bezpieczne i zdrowe. Potwierdzają to regularnymi badaniami.

Magdalena Rusakiewicz, rzecznik prasowy SNG, mówi:

Co dwa lata przeprowadzamy badania ankietowe dotyczące jakości wody w kranie. Podczas ostatnich takich badań aż 88% gdańszczan i 98% sopocian oceniło wodę w kranie jako dobrą i bardzo dobrą. Dla porównania w roku 2003 było to 62% gdańszczan i 92% sopocian. Co oznacza, że zaufanie do wody z kranu rośnie. A rośnie dlatego, że woda ta jest smaczna, bezpieczna i wartościowa. Nie ustępuje jakością wodom butelkowanym, ale bije je na głowę podstawowym atutem: niską ceną! Litr wody z kranu to wydatek 1 grosza!

Anna Szpajer z PEWIK Gdynia dodaje:

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Wszystkie ujęcia wyposażone są w stacje uzdatniania, w których prowadzony jest proces mający na celu obniżanie zawartości związków żelaza i manganu do poziomu odpowiadającego obowiązującym przepisom. W ostatnich latach większość stacji uzdatniania została rozbudowana lub zmodernizowana przy wsparciu dotacjami z Unii Europejskiej, zapewniając jakość na bardzo wysokim poziomie. W ramach wdrażania programu bezpieczeństwa bakteriologicznego, na stacjach uzdatniania wody zostały zainstalowane lampy promieniowania UV. Zaletą tej metody dezynfekcji jest to, że woda nie zmienia smaku i zapachu. Nasza woda jest smaczna i można ją pić bez obaw o swoje zdrowie. Potwierdziły to niezależne badania Powiatowego Inspektora Sanitarnego, który stwierdził, że jakość badanej wody z sieci wodociągowej w Gdyni przewyższa jakość źródlanej wody butelkowanej kupowanej w sklepie. Nie wymaga ona dodatkowego uzdatniania za pomocą filtrów domowych.

PEWIK Gdynia i SNG badają przydatność wody do spożycia na podstawie wymagań zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody do spożycia (Dz.U.07.61.417). Są tam podane np. wymagania organoleptyczne czy fizykochemiczne, ale również najwyższe dopuszczalne stężenia zanieczyszczeń wody. Badania, w zależności od ujęcia, odbywają się codziennie lub przynajmniej raz w miesiącu. Coraz więcej osób ufa tym badaniom i decyduje się na picie wody z kranu. Nawet w kilku trójmiejskich restauracjach można napić się kranówki bez ponoszenia dodatkowych kosztów.

Jednak niektórzy piją wodę z kranu przefiltrowaną lub przegotowaną. Warto wiedzieć, że pod względem chemicznym podgrzana woda jest mniej zdrowa niż nieprzegotowana, bo poprzez odparowanie wody zwiększa się stężenie związków chemicznych.

Magdalena Rusakiewicz dodaje:

W badaniach gdańskiej kranówki, porównywanej do jednej z wiodących na rynku wód butelkowanych okazało się, że woda z kranu jest bardziej wartościowa w minerały. Ma więcej: wapnia, magnezu i sodu. Co oznacza, że nie ma potrzeby jej gotowania. Przecież często kupujemy do domu wodę mineralną, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników. Musimy pamiętać, ze podczas gotowania je tracimy. Dlatego od kilku lat przekonujemy mieszkańców, żeby pili wodę prosto z kranu.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Ci, którzy nie chcą pić wody bezpośrednio z kranu ani jej gotować, mogą zdecydować się na jej filtrowanie, które usunie drobnoustroje, szkodliwe związki chemiczne, a także zapobiegnie osadzaniu się kamienia w czajniku. W tej kwestii od lat najbardziej popularne są dzbanki z filtrem, które można kupić zarówno w dużych marketach, jak i mniejszych sklepach z AGD. Ceny zaczynają się już od ok. 30 zł.

Agnieszka Saczuk, kierownik działu Duże AGD w Media Markt w Gdańsku, mówi:

Zwłaszcza latem jest bardzo duże zainteresowanie takimi dzbankami. Dlaczego? Ponieważ woda po przefiltrowaniu jest smaczniejsza i na pewno zdrowsza od tej z otwartej butelki. Ponadto zawiera mniej metali ciężkich, natomiast woda butelkowana ma więcej kamienia i jest twardsza. Poza tym to duża oszczędność. Jeden filtr wystarcza na 150 litrów wody. Są dzbanki, których filtr trzeba wymienić po miesiącu, ale są także takie, które starczają na nawet 12 tygodni.

Co ciekawe, wodę można oczyszczać także w butelce z filtrem w korku, która sprawdzi się na siłowni, w pracy, szkole czy w podróży. Koszt takiej butelki o pojemności 550 ml zaczyna się od 39 zł. Filtr należy wymienić po 300 napełnieniach.

Ci, którzy nie chcą bawić się w dzbanki i butelki mogą zamontować filtry nakranowe lub wielostopniowe instalowane pod blatami kuchennymi. Oferta trójmiejskich firm zajmujących się technologiami uzdatniania wody jest spora. Filtry nakranowe można kupić już za mniej niż 100 zł.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Czy Przegotowana Woda Jest Zdrowa?

Wprawdzie w procesie gotowania wody, usuwane są wszelkie wirusy i bakterie, niektóre zanieczyszczenia mogą w niej pozostać. Gotowanie wody zabija większość bakterii i zanieczyszczeń natury biologicznej, znajdujących się w wodzie. Sprawia to, że w 99% woda po przegotowaniu jest w pełni zdrowa i można ją spożywać.

Jaka Woda Dla Niemowlaka?

Wielu rodziców ma problem z tym, by wybrać, jaka woda dla niemowlaka będzie najlepsza. Okazuje się bowiem, że woda wodzie nierówna, a maluszkowi nie powinno się podawać jakiejkolwiek, tylko wybrać taką, która będzie odpowiednio dostosowana do jego potrzeb.

Od Kiedy Można Podawać Wodę Niemowlakowi?

Choć w założeniu picie wody jest niezwykle istotne dla każdego człowieka, w przypadku niemowląt sprawa wygląda nieco inaczej. To, od kiedy podawać wodę niemowlęciu jeszcze do niedawna było uzależnione od sposobu żywienia dziecka. Istniało przekonanie, że niemowlęta należy dopajać, np. kiedy jest upał lub jeśli są karmione mlekiem modyfikowanym, jednak zalecenia dotyczące żywienia zdrowych niemowląt, opracowane przez ekspertów Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci mówią jasno, że zarówno pokarm matki, jak i mleko modyfikowane, dostarczają zdrowym niemowlętom odpowiednią ilości płynów do 6. miesiąca życia. W związku z tym nie ma konieczności podawania maluszkom dodatkowo wody, jeśli tylko mają zapewnione odpowiednie warunki żywieniowe, czyli w chwilach, kiedy wykazują głód lub pragnienie.

Z kolei starsze dzieci, otrzymujące już pokarmy uzupełniające, powinny mieć stały dostęp do wody. Dlaczego? Ponieważ ułatwia ona trawienie, zapobiega powstawaniu zaparć, pomaga uporać się z treścią pokarmową w ustach oraz ułatwia jej przechodzenie przez układ pokarmowy. Ponadto woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i rozwoju, pomaga transportować tlen i składniki odżywcze oraz wspomaga wszystkie procesy życiowe. Woda wspomaga regulację ciepłoty ciała, wydalanie zbędnych produktów przemiany materii, a także pełni funkcje ochronne m.in. dla mózgu czy rdzenia kręgowego. Maluszek powinien więc mieć zapewnioną zarówno wodę do picia, jak i pokarmy ją zawierającą, np. zupy.

Nie zawsze jednak każde niemowlę chętnie sięga po wodę. Tego odruchu, jak i wielu innych, musi się nauczyć. Jeśli Twój maluszek uparcie odmawia sięgania po bidon czy kubeczek - sprawdź tutaj, jak zachęcić dziecko do picia wody i wyrobić w nim dobry nawyk.

Jaka Woda Jest Najlepsza Dla Niemowlaka?

Nie każda woda jest odpowiednia dla dziecka. Woda dla niemowlaka, podobnie, jak każdy produkt, powinna być wybrana ze szczególną starannością.

Nie zaleca się podawania niemowlętom i małym dzieciom wody kranowej, chyba że jest się pewnym jej wysokiej jakości, ale nawet przy takim założeniu standardy będą o wiele niższe niż w przypadku wody butelkowanej. Jeśli zaś chodzi o wodę z kranu filtrowaną, np. z pomocą dzbanka filtrującego - taka woda również nie jest polecana dla niemowląt. Najmłodsze dzieci, do ukończenia 3. roku życia, powinny pić wodę z kranu lub filtrowaną dopiero po przegotowaniu.

A jaka woda butelkowana dla niemowlaka będzie odpowiednia? Do wyboru są wody mineralne i źródlane, które są wydobywane z zasobów podziemnych i różnią się składem mineralnym, od którego właśnie zależy wybór odpowiedniej wody dla niemowlaka. Na co należy zwrócić uwagę? Zdecydowanie nie na nazwę, kształt butelki (choć może on być zachęcający dla dziecka, nie powinien decydować o wyborze!) ani cenę, a na skład.

Najlepsza woda dla niemowlaka do picia powinna być:

  • niskozmineralizowana (do 500 mg/l),
  • niskosodowa (<20 mg/l),
  • niskosiarczanowa (<20 mg/l),
  • o niskiej zawartości azotanów, azotynów i fluorków.

Ponieważ zbyt duże wartości składników mineralnych mogą stanowić obciążenie dla wciąż rozwijających się nerek dziecka, co oznacza, że woda będzie dla dziecka po prostu szkodliwa. Pod tym względem najlepszym wyborem będzie woda źródlana dla niemowląt, cechująca się niższą zawartością składników mineralnych, ewentualnie woda mineralna niskozmineralizowana. Należy również pamiętać, by nie podawać dziecku wody gazowanej, która może podrażniać układ pokarmowy ani wód smakowych, zawierających cukry, sztuczne aromaty oraz całkowicie zbędne w diecie dziecka dodatki.

Ponadto warto również zwrócić uwagę na atesty wody - dobrze, jeśli jej jakość i skład są poparte pozytywną opinią instytucji specjalizujących się w opiniowaniu produktów przeznaczonych dla dzieci, takich jak Centrum Zdrowia Dziecka. Dla przykładu jedną z wód polecanych już dla najmłodszych dzieci jest Żywiec Zdrój Zdrojek, który poza odpowiednim składem, ma również butelkę idealnie dostosowaną do małych rączek (a także kolorową, ciekawą dla dziecka etykietę), więc maluch będzie mógł sam ją utrzymać, co z pewnością będzie dla niego powodem do dumy i dodatkową zachętą, by sięgać po wodę.

Należy również pamiętać, aby do sporządzania dla dziecka mleka modyfikowanego wybierać dobrej jakości wodę, dokładnie taką, jaką podałoby się dziecku do picia.

Woda Dla Niemowlaka - Najczęstsze Pytania

Ogromny wybór wód butelkowych, kampanie reklamowe, różne opinie specjalistów i autorytetów oraz wszechobecna niejednoznaczność mogą sprawiać, że rodzice, chcący wybrać najlepszą wodę do picia dla niemowlaka mogą czuć się zagubieni. Temat wciąż budzi bowiem wiele wątpliwości, dlatego spróbujemy je rozwiązać, odpowiadając na najczęściej zadawane pytania.

Woda Dla Niemowląt Bez Gotowania - Którą Wodę Można Podawać Nieprzegotowaną?

Woda bez gotowana dla niemowląt to woda źródlana lub niskozmineralizowana Dzieciom poniżej 3. roku życia należy zawsze przegotować wodę kranową oraz wodę filtrowaną.

Woda Dla 2-Miesięcznego Dziecka - Czy Można Już Podać?

Jeśli dziecko jest karmione piersią lub mlekiem modyfikowanym, prawidłowo przybiera na wadze, nie ma problemów zdrowotnych i lekarz nie zaleci inaczej, nie ma konieczności podawania dziecku wody, ponieważ jej wystarczająca ilość znajduje się w pokarmie matki oraz mleku modyfikowanym.

Woda Dla 3-Miesięcznego Dziecka - Czy Można, Jak Podać?

Według najnowszych wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia dzieciom poniżej 6. miesiąca życia, niezależnie od sposobu karmienia, nie trzeba podawać wody do picia. Warto zasięgnąć opinii lekarza - mogą się zdarzyć indywidualne przypadki, w których zaleci on podawanie wody do picia dla niemowlaka poniżej 6. miesiąca życia.

Jaka Temperatura Wody Dla Niemowlaka? Czy Podgrzewać Wodę Do Picia?

Dziecko powinno pić wodę w temperaturze pokojowej. Otwartą butelkę wody źródlanej warto przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 24 godzin, a przed podaniem dziecku można ją ogrzać do temperatury pokojowej. Może być także lekko schłodzona, ale nie zimna. Woda do sporządzania mleka modyfikowanego powinna mieć temperaturę około 40 stopni - wyższa zmienia smak mleka, który może być nieprzyjemny dla dziecka, a ponadto uniemożliwia rozpuszczanie mieszanki.

Przechowywanie Wody: Jak Długo Jest Zdatna Do Picia?

Woda się nie psuje, ponieważ nie zawiera składników, które mogłyby być pożywką dla bakterii lub grzybów (np. cukrów) powodujących zepsucie. Jednak jeśli jest niewłaściwie przechowywana, to może stać się przyczyną problemów zdrowotnych. Może również zmienić smak i zapach, ale to nie oznacza, że nie nadaje się do spożycia.

Należy unikać przechowywania wody w miejscu nasłonecznionym lub ciepłym, np. latem w samochodzie. Dotyczy to zwłaszcza wody w plastikowych butelkach. Wysoka temperatura sprawia, że więcej szkodliwych substancji z plastikowej butelki przenika do wody. Badania naukowe potwierdzają, że do wody dostają się toksyczne substancje chemiczne z plastikowych opakowań. Picie takiej wody może przyczynić się do zaburzeń hormonalnych czy rozwoju nowotworów. Dlatego wodę należy właściwie przechowywać oraz wypijać, zanim upłynie termin ważności umieszczony na opakowaniu.

Jak Długo Można Przechowywać Wodę z Kranu?

Woda z kranu może być przechowywana do 6 miesięcy w odpowiednich warunkach. Należy ją trzymać w czystych pojemnikach przeznaczonych do przechowywania wody i kontaktu z żywnością, w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. W trakcie nalewania wody trzeba unikać dotykania palcami wnętrza naczynia, aby nie doszło do zanieczyszczenia płynu. Na opakowaniu warto napisać "woda pitna" oraz umieścić datę ważności.

Jak Długo Może Stać Woda w Butelce?

Wody butelkowane dostępne w Polsce mają na opakowaniu datę ważności. Trzeba jednak zaznaczyć, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uznaje się, że woda butelkowana ma nieokreślony okres bezpiecznego przechowywania, jeśli jest produkowana zgodnie z właściwymi wymogami oraz jest przechowywana w nieotwieranym, odpowiednio uszczelnionym pojemniku. Dlatego FDA nie wymaga daty ważności wody butelkowanej.

Jednak długotrwałe przechowywanie wody butelkowanej może skutkować wadami estetycznymi, takimi jak nieprzyjemny zapach i smak. Mimo wszystko z czasem do wody mogą dostawać się chemikalia z tworzywa sztucznego, dlatego nie należy pić bardzo starej wody, nawet jeśli była zamknięta. Woda może zostać zanieczyszczona substancjami toksycznymi przed upływem terminu przydatności do spożycia również wtedy, gdy była przechowywana w niewłaściwych warunkach, np. gdy była narażona na wysoką temperaturę. Jeśli woda ma dziwny smak lub zapach, lepiej jej nie pić.

Co z Wodą w Otwartej Butelce? Czy Taką Wodą Można Się Zatruć?

Eksperci przekonują, że zabutelkowaną wodę powinniśmy wypić w ciągu 2 dni od otwarcia. Niektórzy producenci zalecają spożyć konkretną wodę w ciągu 12, a nawet 8 godzin. Wszystko zależy od tego, jaka to woda - przykładowo te mineralne mają różną zawartość mikro- i makroelementów, które wpływają na długość jej zdatności.

Czy to oznacza, że po tym terminie woda jest dla nas niebezpieczna i może zagrażać zdrowiu? Nie, nie przesadzajmy. O ile nie stoi non stop otwarta, z odkręconym korkiem, albo nie wkładamy do niej palców, a tym samym nie narażamy jej na bezpośrednią styczność z otoczeniem, nic nie powinno się stać. Oczywiście mówimy tu o wodzie otwartej przez kilka dni, a nie miesięcy… Nawet jeśli do takiej wody wpadną jakieś pyłki i mikroby, nasz organizm raczej da sobie z nimi radę. Warto jednak być świadomym tego, że “stara” woda jest już pozbawiona większości walorów zdrowotnych, zapachowych i smakowych.

Woda Się Nie Psuje, Ale Może Zawierać Groźne Bakterie

Woda się nie psuje, warto jednak wiedzieć, że po jej otwarciu (gdy była zapakowana hermetycznie) do środka dostaje się tlen, który powoduje utlenianie się wody sprzyjające rozwojowi bakterii. To, czy będą one dla nas groźne, jak podkreśla Charles Gerba, mikrobiolog z Uniwersytetu w Arizonie, zależy od tego, skąd się wzięły.

Jeśli to nasze bakterie (z naszej butelki wody), nie ma się czym martwić. Jasne, połkniemy ich sporo, ale to bakterie z naszych ust, więc to nie problem. Jeśli to więc nasze bakterie, bo tylko my piliśmy tę wodę, nic nam nie grozi. W końcu mikroby te przed chwilą i tak były w naszych ustach. Dlatego lepiej jest nie dzielić się wodą z innymi. „Cudze” bakterie są dla nas bardziej niebezpieczne.

Wypicie Przeterminowanej Wody - Skutki

Wypicie wody po terminie ważności nie powinno zaszkodzić. Jak informuje FDA, woda butelkowana nie musi mieć daty ważności. Nawet otwarta przez dłuższy czas woda nie jest dla nas śmiertelnym zagrożeniem. To, czy dana woda jest dla nas w pełni bezpieczna, zależy w dużej mierze od tego, kto ją z nami pije i jak jest przechowywana.

9 Głównych Zasad Picia Wody

Jak więc pić wodę, aby było to najbardziej bezpieczne dla naszego zdrowia? Oto najważniejsze zasady.

  1. Starajmy się wypijać wodę butelkowaną w ciągu 48 godzin od otwarcia.
  2. Aby przedłużyć „żywotność” wody, wstawiajmy ją do lodówki.
  3. Nie zostawiajmy wody otwartej, odkręconej.
  4. Nie pozostawiajmy wody na słońcu, nie przechowujmy jej też długo w bagażniku (jeśli jest w plastikowej butelce).
  5. Jeśli przetrzymamy otwartą wodę, która zacznie nieładnie pachnieć, nie pijmy jej - lepiej zużyć ją do sprzątania lub podlania kwiatów.
  6. W miarę możliwości przelewajmy wodę do szklanek zamiast pić ją z butelki - szczególnie, jeśli wiemy, że nie damy rady wypić jej jednego dnia.
  7. Nie dzielmy się wodą w butelce z innymi.
  8. Jeśli to możliwe, unikajmy wody w opakowaniach reklamowanych jako butelki dla sportowców, czyli te, które działają na zatrzask (dotykanie palcami ustnika powoduje przenoszenie na niego bakterii z rąk).
  9. Wybierajmy głównie wodę w szklanych butelkach lub filtrowaną wodę z kranu.

Na koniec ważna uwaga: nie gotujmy wody mineralnej. Wydaje się, że taka woda jest najzdrowsza, jednak jej podgrzanie może powodować wytrącanie się soli mineralnych, które w tej postaci są dla nas nieprzyswajalne.

Zalecane Spożycie Wody w Ciągu Dnia

Woda jest jednym z sześciu niezbędnych do życia składników pokarmowych. W organizmie człowieka spełnia szereg biologicznie istotnych funkcji. Jest środowiskiem dla procesów metabolicznych, materiałem budulcowym dla tkanek i komórek, a także bierze udział w transporcie składników pokarmowych oraz zapewnia właściwą termoregulację organizmu, dodatkowo chłodzi nas w gorące dni, wydostając się na powierzchnię skóry pod postacią potu. Ludzki organizm 60% skład się z wody1, 2, jest to zależne od wieku i płci, jednak uśredniając można przyjąć, że jest to właśnie 60%. Bez wody tracimy koncentrację i siłę, a nasze ciało przestaje lub spowalnia metabolizowanie, czyli przestaje pozbywać się tego co mu szkodzi. Wystarczy, że nastąpi strata 2% wody z organizmu, aby odczuć skutki odwodnienia3,4. Mimo tak wielu funkcji, jakie spełnia woda w ludzkim organizmie, nadal wiele osób nie traktuje właściwego nawodnienia na poważnie.

Zapotrzebowanie na wodę u dorosłego człowieka, powinno być utrzymywane na stałym poziomie, oznacza to, że bilans wodny powinien być na poziomie zerowym. Właściwy bilans wodny uzyskuje się gdy straty wody są rekompensowane przez spożywaną wodę, w stanie wolnym, z pożywieniem oraz w wyniku reakcji metabolicznych organizmu. To ile wody powinien otrzymywać organizm jest bardzo indywidualne, gdyż zależy od wieku, płci, masy ciała, a także aktywności fizycznej, temperatury środowiska i diety. Przyjmuje się, że dobowe zapotrzebowanie na wodę u dorosłego człowieka, to od 25-35 ml na kilogram masy ciała5. Oznacza to, że jeżeli ważymy 60 kg, wówczas powinniśmy wypijać ok. 1800 ml wody każdego dnia, jeśli natomiast ważymy 100 kg, wartość ta wzrasta do zapotrzebowania do ok. 3 l w ciągu doby.

Natomiast Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa i Żywności (EFSA) podaje, że ilość płynów w codziennej diecie powinna wynosić 2000 ml dla kobiet i 2500 ml dla mężczyzn. Zalecenia polskiego Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) podają takie same normy. Nieco inaczej zapotrzebowanie na płyny liczy Insytute of Medicine the National Academies of Science (NAM) zaleca całkowite spożycie płynów na poziomie 2500 ml dla kobiet i 3700 ml dla mężczyzn. W praktyce klinicznej wygląda to jeszcze inaczej. Przyjmuje się, że na pierwsze 10kg masy ciała potrzeba 100ml na każdy z tych kilogramów, na każde następne 10kg, po 50ml wody, a na pozostałe po 25ml. Wówczas w przypadku pacjenta ważącego 60 kg, mamy następujące obliczenia:

10 kg x 100 ml + 10 kg x 50 ml + (60 kg-10 kg-10 kg) x 25 ml = 1000 ml + 500 ml + 1000 ml = 2500 ml

Istotne jest to, aby zachodziła równowaga pomiędzy objętością wody pobieranej przez organizm, a wydalanej przez organizm. Uznaje się, że odwodnienie, to stan, w którym zawartość wody w organizmie spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania1,2,4,5. Objawy odwodnienia klinicznie są dość nieswoiste, należą do nich: bóle i zawroty głowy, zaburzenia świadomości, zaburzenia widzenia, tachykardia, utrata elastyczności skóry, zapadnięte oczy, zaparcia, czy nawet większa skłonność do upadków, które częściej są przypisywane jako charakterystyczne dla wieku starszego4,5.

W przypadku pacjentów chorujących na nieswoiste choroby zapalane jelit kwestia nawodnienia organizmu jest zależna od stanu chorobowego. W przypadku, gdy pacjent jest w stanie remisji nie ma potrzeby modyfikacji zaleceń płynowych, o ile pacjent wypija mniej więcej 30 ml wody na każdy kilogram masy swojego ciała. Sytuacja zmienia się wraz ze zmianą sytuacji klinicznej pacjenta. W przypadku, gdy pacjentowi wzrasta temperatura ciała powyżej 37◦C, wówczas do całkowitego zapotrzebowania na płyny należy dołożyć jeszcze 250 ml płynów, na każdy stopień temperatury wyższej niż 37. W przypadku zaostrzenia choroby i często związanej z tym biegunki, na każde luźne wypróżnienie powinno się dodatkowo spożywać do 100-200 ml płynów6,7.

Również w przypadku zaparć niezbędne będzie zwiększenie ilości wypijanej wody. Często przy zaparciach pacjenci przyjmują błonnik pokarmowy, żeby usprawnić czynność jelit, ale aby błonnik działał należy dostarczyć odpowiedniej ilości płynów. Zmniejszone przyjmowanie wody spowolni pasaż jelitowy, co będzie skutkowało twardym stolcem i zaparciami. Warto zamiast sięgać po środki przeczyszczające zwrócić uwagę na to ile wypijamy wody w ciągu dnia.

tags: #woda #niegazowana #z #podgrzana #z #kranu

Popularne posty: