Woda Niegazowana: Definicja, Właściwości i Znaczenie dla Zdrowia
- Szczegóły
Woda to jeden z najważniejszych składników naszego organizmu, stanowiący około 60-65% masy ciała dorosłego człowieka.
Codziennie tracimy około 2,5 litra wody, dlatego tak ważne jest jej regularne picie.
Odpowiednie nawodnienie ma na celu nie tylko zaspokoić nasze pragnienie.
Znane chyba każdemu i to już od najwcześniejszego dzieciństwa powiedzenie głosi: „Zdrowa woda - zdrowia doda”!
Wydaje się nam często, że woda butelkowana jest zawsze taka sama - przecież „woda to woda”.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Czy aby na pewno? Czy woda źródlana jest tym samym co woda mineralna?
Jedna i druga jest przecież wydobywana spod ziemi.
Jakie są podobieństwa, a jakie różnice pomiędzy nimi? Czy bezpieczne jest spożywanie każdego typu wody przez każdego z nas?
W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na najważniejsze pytania i obalić pokutujące powszechnie mity.
Różnice między wodą mineralną a źródlaną
Dla utrzymania w dobrym zdrowiu naszego organizmu ważne jest nie tylko to, czy pijemy wodę regularnie i w odpowiednich ilościach, ale również jaką wodę pijemy.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Pijemy ją bowiem wszędzie - woda do biura czy woda do domu lub na siłownie nie zawsze będzie taka sama, a wręcz być nie powinna!
Woda bowiem jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Jej niedostatek powoduje odwodnienie i odpowiada za szereg negatywnych stanów takich jak: migreny, bóle mięśni, złe samopoczucie, zmęczenie oraz wielu innych poważniejszych dolegliwości.
Przede wszystkim nie każda woda źródlana jest wodą mineralną.
Na czym polega główna różnica? Jeszcze do niedawna panowało przeświadczenie, że mineralna = butelkowa.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Zdecydowanie nie jest to prawdą.
Nie każda woda w szklanych butelkach czy też w plastikowym opakowaniu jest wodą mineralną.
Ponadto w sklepach dostępne są także np. wody smakowe, które ani z jednym, ani z drugim rodzajem wód niewiele mają wspólnego.
(TAK, ODRADZAMY!)
Definicje wody źródlanej i mineralnej
Jak mówi ustawowa definicja: woda mineralna to woda wydobywana z podziemi, którą wyróżnia czystość mikrobiologiczna i chemiczna oraz stabilna obecność określonych składników mineralnych.
Ze względu na ilość zawartych składników mineralnych w wodzie, rozróżniamy trzy podstawowe jej rodzaje:
- Wody Wysokozmineralizowane - powyżej 1500 mg/l
- Wody Średniozmineralizowane - od 500 do 1500 mg/l
- Wody Niskozmineralizowane do 500 mg/l
Co więcej, zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia, każda woda podlega ocenie Głównego Inspektora Sanitarnego, który decyduje o uznaniu lub nie, danej wody za naturalną wodę mineralną.
Wykaz naturalnych wód mineralnych ogłaszany jest przez GIS w formie obwieszczenia.
Wody będące przedmiotem obrotu handlowego na terenie Unii Europejskiej figurują z kolei w unijnym wykazie naturalnych wód mineralnych redagowanym przez Komisję Europejską.
Ponadto wody możemy podzielić również na wody słodkie (ultrasłodkie, słodkie, półsłodkie), zwykłe, słone (w tym słonawa, solanka zwykła i silna).
Biorąc pod uwagę zawarte w nich składniki mineralne, można wyróżnić także wody lecznicze, przeznaczone do kąpieli lub picia.
Charakteryzują się utrwalonym składem mineralnym i zawierają minimum 1000 mg/l składników mineralnych.
Wpływają na poprawę funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Muszą one zostać wcześniej przebadane przez odpowiednie instytucje medyczne, w celu potwierdzenia ich leczniczych właściwości.
Dokładne wymogi, przeprowadzanych badań, określa prawodawstwo poszczególnych krajów.
Do wód leczniczych zatem należą: szczawy, woda krzemowa, kwasowęglowa, jodkowa, glauberska, fluorkowa, bromkowa, borowa, arsenowa, manganowa, radoczynna, siarczanowa, siarczkowa, witriolowa czy żelazista.
Stosowane są przede wszystkim w sanatoriach oraz ośrodkach leczniczych.
Niektóre z nich są również dostępne do sprzedaży w butelkach.
Woda źródlana niskozmineralizowana
Woda źródlana to woda niskozmineralizowana, która zwykle wypływa jednym lub kilkoma naturalnie powstałymi otworami i zawiera zazwyczaj do 500 mg/l składników mineralnych.
Pochodzi z podziemnego złoża o udokumentowanych zasobach, jednakże jej właściwości i skład chemiczny mogą podlegać wahaniom.
Jest pierwotnie czysta, jeśli chodzi o skład chemiczny i zawartość mikroorganizmów.
Zawartość składników mineralnych występuje w stężeniu niższym niż w wodach mineralnych.
Dla wielu może mieć też swój charakterystyczny „smak” i „zapach” co wynika ze sposobu i miejsca jej wydobywania.
Wodę taką pije się zwyczajowo wprost z lokalnego źródła bądź pobiera do różnego rodzaju naczyń w celu spożytkowania jej później na potrzeby domowe okolicznych mieszkańców.
Niektóre ujęcia wody źródlanej są gospodarczo wykorzystywane do zasilania lokalnych wodociągów, na potrzeby firm oferujących wodę w 19l baniakach wraz z dystrybutorami czy też do produkcji słodzonych napojów.
W tym przypadku przedsiębiorstwo zwiększa wydajność źródła, wykonując głębokie odwierty, by czerpać wodę z niższych warstw wodonośnych.
Jaką wodę pić - mineralną czy źródlaną?
Wybór pomiędzy wodą źródlaną i mineralną powinien być podyktowany przede wszystkim wiekiem i stanem naszego zdrowia oraz jej przeznaczeniem.
W dużej mierze zależy to od potrzeb naszego organizmu bowiem, woda źródlana ma nieco inne właściwości od mineralnej.
Ze względu na zawartość dobroczynnych dla organizmu składników na co dzień najbardziej wskazana jest woda średniozmineralizowana.
Woda mineralna będzie miała znaczący udział w zaspokajaniu naszego dziennego zapotrzebowania na składniki mineralne, zwłaszcza gdy nasza dieta nie jest idealnie zbilansowana.
O ile nie ma szczególnych wskazań zdrowotnych, lepiej unikać picia niskozmineralizowanej wody źródlanej w zbyt dużej ilości.
Szczególnie w formie nieprzetworzonej oraz, gdy nie jest się przyzwyczajonym do tego rodzaju napoju.
Nadmiar czystej niskozmineralizowanej wody źródlanej może być bowiem szokiem dla naszego organizmu i uwrażliwić nasz żołądek oraz spowodować rozstrój układu pokarmowego lub wpłynąć na funkcjonowanie innych organów poprzez wydalanie cennych minerałów.
Jeśli jesteśmy posiadaczem dystrybutora z wodą źródlaną w galonach lub filtra do wody, oczywiście nie musimy z niego rezygnować.
Pamiętajmy bowiem, że powinniśmy dostarczać organizmowi około 1,5 litra różnorodnych płynów dziennie.
Wskazane byłoby natomiast w tej sytuacji wzbogacenie diety o wodę wysokozmineralizowaną, aby poprawić bilans.
tags: #woda #niegazowana #definicja

