Woda Mineralna Żabnica: Skład i Właściwości
- Szczegóły
Ryba morska jest doskonałym źródłem białka, a także dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed chorobami układu krążenia. Mięso ryb morskich ma wyjątkowo wysoką zawartość biologicznie wartościowego białka. Profil aminokwasowy jest podobny do profilu ssaków; wyjątkowo wysoki jest przy tym udział niezbędnych aminokwasów. Zawarty w nim tłuszcz występuje w postaci długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie w oleju rybnym. Jest lekkostrawny. Ryby morskie nie dostarczają prawie żadnych węglowodanów, ale składniki odżywcze i substancje czynne, a także wiele pierwiastków śladowych i witamin.
Do kategorii żywności „ryby morskie” zalicza się wszystkie gatunki ryb występujące w morzu, które można uznać za ryby jadalne. Często poruszają się w ławicach i zwykle na dużych głębokościach. Ryba morska smakuje raczej subtelnie, a jednocześnie jest niezwykle treściwa, gdyż zwykle ma dość dużą zawartość tłuszczu. Ryby drapieżne i morskie poławiane w regionie równikowym mają niższą zawartość tłuszczu niż ryby niedrapieżne i morskie z bardziej północnych regionów.
Cechą świadczącą o świeżości ryb morskich jest jasna skóra z przezroczystą warstwą śluzu oraz wypukłe, błyszczące czarne oczy z wyraźnie zaznaczoną źrenicą. Skrzela powinny przylegać do skóry, mieć jasnoczerwony kolor i być pozbawione śluzu, a łuski powinny być napięte. Ryba powinna mieć zapach morza lub wodorostów. Do śledziowatych ryb morskich należą na przykład śledź, sardynka, sardela i szprot. Świetnie sprawdzają się w sałatkach i przystawkach. Są one konserwowane w oleju i mają długi termin przydatności do spożycia.
Dorszowate ryby morskie pochodzą z rodzaju o tej samej nazwie; należą do nich dorsz, czarniak, mintaj, molwa niebieska lub plamiak. Dorszowate ryby morskie świetnie nadają się do gotowania. Ryby okrągłe wywodzą się od okonia. Oprócz makreli i karmazyna przysmakami są tuńczyk błękitnopłetwy, ostrobok, koleń i żabnica. Już od tysięcy lat ryby morskie są łowione, spożywane i przetwarzane na inne produkty spożywcze przez ludzi.
Sezon na ryby morskie trwa prawie cały rok, z wyjątkiem miesięcy zimowych w północnych szerokościach geograficznych. Na przykład łosoś jest poławiany od listopada do grudnia, makrela od marca do lipca, a sardela od kwietnia do września. Rybę morską uznaje się za jedno z najpopularniejszych dań głównych na całym świecie. Można ją jeść zarówno na surowo (np. w postaci sushi), jak i ugotowaną, smażoną czy grillowaną. Szczególnie ryby o jędrnym mięsie, takie jak dorsz, nadają się do przygotowania na patelni lub na grillu. Pieczone, panierowane ryby są szczególnie lubiane przez dzieci. Za wyjątkowo proste i zdrowe uważa się poszetowanie.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Żabnica - Strefa Relaksu, Odnowy i Smaku
Mineralny roztwór wypełnia nieckę basenu, jacuzzi, a także tężnię w grocie solnej. Wysoko skondensowaną solankę znajdziesz w wybranych zabiegach z kategorii hydroterapii. Królewski relaks połączony z możliwością zadbania o zdrowie! Podaruj zdrowie i relaks.
Strefa Relaksu: Tutaj wypoczniesz i zrelaksujesz się! Wyjątkowe właściwości wody termalnej wzmocnią też Twoje zdrowie!
Strefa Odnowy: Tutaj zadbasz o swoje zdrowie i urodę. Najlepsi specjaliści, wyjątkowe kosmetyki i nowoczesny sprzęt.
Strefa Smaku: Posmakuj wyjątkowych potraw, a także wybitnych drinków i napoi. Menu stałe oraz sezonowe!
Jeśli szukasz prawdziwego wypoczynku - trafiłeś idealnie. Niedźwiedź i natura stoją w parze. Poręba to rodzinna wieś Władysława Orkana. Przekonaj się, co to znaczy prawdziwie wypocząć.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #woda #mineralna #zabnica #skład #właściwości

