Woda Mineralna Średniej Twardości: Właściwości i Znaczenie

Białe osady pozostające po wodzie na szkle i kafelkach to bardzo częste zjawisko w polskich domach. Jak bardzo występowanie kamienia w wodzie jest uciążliwe? Najczęściej w codziennym funkcjonowaniu przeszkadza trudny do usunięcia osad. Gromadzi się on na armaturze łazienkowej, jest obecny w czajniku i innych urządzeniach AGD. Wrogiem nr 1 jest wytrącający się osad, który ciężko usunąć z marmuru w łazience czy kranu.

Z problemem twardej wody nie jesteś sam. Na początek należy zaznaczyć, że twardość wody w Polsce jest kwestią zróżnicowaną. Najczęściej jest oceniania jako twarda lub średnio twarda, w zależności od regionu. Jednak na terenie całego kraju występuje sytuacja mocno podwyższonej skali twardości wody w kranach Polaków. Wodociągi mają za zadanie dostarczyć wodę czystą i zdatną do picia. Zalecana twardość wody niepowodująca osadów, a dopuszczalna według skali to dwie różne kwestie.

Co na pierwszy rzut oka świadczy o dobrej jakości wody? Są to: zerowa mętność, przejrzystość, brak zapachu. Jednak i bez tych niepokojących symptomów, wciąż może być ona twarda. Co to jest twardość wody i z czego wynika? Za twardość wody odpowiadają jony wapnia i magnezu naturalnie obecne w wodzie. Duża ilość tych pierwiastków w wodzie to główny powód, dla którego wiele osób potrzebuje uzdatniacza wody. Stopień twardości zależy więc od nasycenia wody pitnej składnikami mineralnymi oraz od rodzaju warstwy wodonośnej.

Jaka Powinna Być Twardość Wody?

Zastanawia Cię zatem, jaka powinna być twardość wody w domu? WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia podaje jako akceptowalny zakres 50-500 mg CaCO3/l. Co to oznacza w praktyce? Najlepsza twardość wody pitnej wynosi od 3 do 6 stopni w skali niemieckiej. Taka woda mieści się w powyższej normie, a jednocześnie nie powoduje problemów z osadem.

Ogólnie rzecz biorąc, twardość wody powinna być utrzymywana w dolnej granicy. Miękka woda zawiera 50-100 mg CaCO3/l, czyli jonów wapnia i magnezu (jednostek twardości wody). Taka ich zawartość nie powoduje wytrącania się kamienia kotłowego zalegającego zazwyczaj w instalacji grzewczej. Jeśli więc do tej pory zastanawiało Cię, jaka powinna być twardość wody, odpowiedź brzmi: jak najniższa. W przeciwnym razie z pewnością odczujesz wpływ twardości wody, która jest zbyt duża, w codziennym funkcjonowaniu.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Skutki Twardej Wody

Wysoka wartość twardości wody jest problematyczna pod względem użytkowym. Twarda woda pod wpływem dodatniej temperatury wytrąca biały osad - są to właśnie minerały obecne w nadmiarze w wodzie. W przypadku wody pitnej twardość wody, czyli większa ilość jonów wapnia jest w porządku - minerały w wodzie pitnej są porżądanym zjawiskiem. O ile wyższa twardość wody do picia nie jest nieporządana, o tyle w przypadku użytkowej wody redukcja twardości jest wskazana. Naturalnie miękka woda występuje stosunkowo rzadko.

Jakie są wskazania do redukcji twardości?

  • spadek wydajności instalacji CO - zwiększona twardość wody sprzyja tendencji do osadzania się tzw. kamienia kotłowego

Jak widać skutki twardości wody mogą dotyczyć wielu obszarów codziennego funkcjonowania.

Twardość Wody w Polsce

Poziom twardości wody w Polsce jest zróżnicowany. W większości miejsc mapa twardości wody pokazuje twardość ogólną wody jako średnią bądź wysoką. Twardość wody w Polsce wynosi od kilkunastu do kilkudziesięciu niemieckich stopni twardości. Prześledźmy kilka przykładów.

  • Twardość wody w Poznaniu w niektórych stacjach uzdatniania wynosi nawet 24 stopnie niemieckie. To oznacza bardzo twardą wodę.
  • Twardość wody w Łodzi dochodzi do 19 stopni. To woda średnio twarda, z tendencją do mocno twardej.
  • Jaka jest twardość wody w Gliwicach? Jest raczej wysoka i mieści się w przedziale od 163 do 441 mg CaCO3/l.
  • Twardość wody w Lublinie oscyluje wokół 300-460 jednostek twardości. Mapa twardości wody w tym regionie wskazuje również na znaczną twardość.
  • Co pokazuje mapa twardości wody w Warszawie? Z tej części Polski mamy sporo Klientów zmiękczaczy wody. Jest to spowodowane tym, że poziom twardości wody w Warszawie jest co najmniej średni. Mapa twardości wody w Warszawie posiada także punkty z bardzo dużą twardością wody. Przykładem takiego miejsca jest SUW Wola Grzybowska, gdzie jest duża twardość ogólna wody.

Uśredniony, ogólny stopień twardości dla naszego kraju jest mocno podwyższony.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Rodzaje Twardości Wody

Jeden ze spotykanych terminów, do określania rodzajów twardości wody jest twardość węglanowa. Świadczy ona o obecności kwaśnych soli, wodorowęglanów magnezu i wapnia. To rodzaj twardości przemijającej, wytrącanej jako osad podczas gotowania wody. Drugi typ to twardość stała, niewęglanowa, która pozostaje w wodzie, nawet gdy ją przegotujemy. Powodują ją nierozpuszczalne sole magnezu i wapnia. Są to siarczany, azotany i chlorki obecne w wodzie wodociągowej. Najbardziej znany jest termin twardości ogólnej wody. To, innymi słowy twardość całkowita, a daje ją suma dwóch powyższych: twardości węglanowej i niewęglanowej.

Jak Zmierzyć Twardość Wody?

Poszukujesz informacji o tym, jak zbadać twardość wody w domu? Wykonanie takiego pomiaru jest niezwykle łatwe z pomocą kropelkowego testera twardości. Ten prosty w użyciu test pozwala dokładnie zmierzyć poziom kamienia w wodzie. Do testu dołączona jest instrukcja oraz tabela twardości wody - przelicznik.

Najczęściej używaną jednostką pomiaru są stopnie w skali niemieckiej. Tabelę przeliczeniową według tej skali pomagającą w interpretacji wyników znajdziesz poniżej. To właśnie najbardziej popularny przelicznik twardości wody - skala w stopniach niemieckich. Odpowiada ona zakresowi twardości wody: od bardzo miękkiej przez wodę średnio twardą, po bardzo twardą. Znacznie rzadziej wykorzystuje się jako jednostki pomiaru stopnie francuskie.

Mierzenie poziomu twardości kropelkowym testerem jest niezwykle proste. Wynik twardości wody kształtuje się na takim samym poziomie jak liczba dodanych kropel kolorowego odczynnika z buteleczki. Niemiecka klasyfikacja twardości wody uznaje za wodę miękką taką, która nie przekracza dziesięciu stopni. Tabela twardości wody podaje, że idealna twardość wody to wartość około 5 stopni. Kiedy więc warto zmiękczać wodę? Zawsze gdy skala twardości wody pokazuje wartość powyżej 10 stopni niemieckich, a skutki twardości wody użytkowej przeszkadzają Ci w codziennym funkcjonowaniu.

Typowa twardość wody w domach Polaków, to woda średnio twarda lub twarda. Jeśli jony magenzu powodują twardość także w Twojej wodzie, warto przemyśleć nad skutecznymi filtrami wody odpowiedzialnymi za redukcję twardości.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Zmiękczanie Wody

Gdy już wiesz, jaka powinna być twardość wody w domu, łatwo porównasz ją z wynikiem testu. Test wykazał dużą twardość ogólną wody? Warto zatem pomyśleć jak zmniejszyć ilość kamienia w wodzie. Jedynym skutecznym rozwiązaniem tego problemu jest zastosowanie filtra zmiękczającego. Zmiękczacz wody to urządzenie zaprojektowane do eliminacji jonów twardości z wody. Tego typu filtr do wody pracuje na zasadzie wymiany jonowej. Proces ten zachodzi dzięki żywicy zmiękczającej.

Takie złoże jonowymienne zatrzymuje cząsteczki odpowiedzialne za kamień, kiedy twarda woda przepływa przez komorę ze złożem. Do instalacji wodociągowej w domu za zmiękczaczem, trafia już woda zmiękczona. Miękka woda nie powoduje żadnych osadów i chroni urządzenia podgrzewające wodę - AGD i instalację grzewczą.

Nadrzędną zasadą jest wprowadzenie w ustawieniach zmiękczacza, twardości wody surowej. Natomiast, najczęstszym błędem jest programowanie na zmiękczaczu oczekiwanej twardości wody. Przykładowo, nie jest poprawne wprowadzenie wartości 5 stopni na urządzeniu, kiedy wynik testu wskazał 20 °dH. To ta druga liczba, czyli rzeczywista twardość wody na wejściu, ma zostać wprowadzona do ustawień filtra. Tylko taki wariant zapewni odpowiednią ilość miękkiej wody dostarczanej między regeneracjami. Dodatkowa opcja w stacjach odkamieniających to mechaniczne ustawienie stopnia zmiękczania wody. Jest to możliwe, dzięki zaworowi typu bypass.

Świadomość negatywnych skutków, jakie powoduje twarda woda w domu, powszechnie rośnie. Ty także szukasz informacji, jak poprawić właściwości wody, mające wpływ na powierzchnie użytkowe i urządzenia domowe? Warto mieć świadomość, że twarda woda powoduje powstawanie kamienia kotłowego. Zwiększa tym samym koszty ogrzewania, ponieważ kamień zawęża przekroje instalacji grzewczej.

Chcesz zwiększyć swój komfort i jednocześnie oszczędności? Warto przemyśleć zakup zmiękczacza wody. Satysfakcja i niezawodne urządzenie, zostają z Tobą na długie lata. Problem z twardą wodą zostaje rozwiązany na dobre. Gdy już wiesz, jak sprawdzić twardość wody domowym sposobem, wykonaj proste badanie testerem. Jednostki twardości wody to stopnie niemieckie, które odpowiadają ilości dodanych kropli odczynnika do wody.

Jaka Woda Jest Najzdrowsza?

Wybierając, jaka woda jest najzdrowsza, warto zwracać uwagę na kilka istotnych czynników. Po pierwsze, źródło pochodzenia wody - najlepiej, gdy pochodzi ona z czystych terenów o niskim poziomie zanieczyszczeń. Po drugie, skład mineralny - nie każda woda musi być bogata w wiele pierwiastków, czasem wystarczy woda o średniej mineralizacji, zwłaszcza jeśli nasza dieta i tak jest zróżnicowana. Po trzecie, metoda pozyskiwania i butelkowania.

Zastanawiając się, jaka woda jest najzdrowsza, często słyszymy terminy „woda źródlana” oraz „woda mineralna”. Woda źródlana pochodzi z podziemnych zasobów i zazwyczaj charakteryzuje się niską lub średnią mineralizacją. Z kolei woda mineralna musi spełniać pewne kryteria składu mineralnego, które pozwalają producentowi nazywać ją „mineralną”.

Dla wielu ludzi kluczowa będzie regularna kontrola jakości oraz odpowiedzialne podejście producentów do środowiska. Woda pozyskiwana w naturalny, przyjazny środowisku sposób, z zachowaniem restrykcyjnych norm i częstych kontroli, stanowi bezpieczny wybór dla większości konsumentów. Pamiętajmy jednak, że najważniejsze jest samo regularne picie wody - niezależnie od tego, czy będzie ona butelkowana, filtrowana czy prosto z kranu (oczywiście, jeśli mamy pewność co do jej jakości).

Twardość Wody: Fakty i Mity

O twardej wodzie słyszał zapewne każdy - chociażby w reklamach telewizyjnych proszków do prania czy środków czystości. Co faktycznie oznacza stwierdzenie, że woda jest twarda? Woda przenikając przez glebę i skały, rozpuszcza i wchłania minerały, głównie wapń i magnez. Twardość wody pitnej według norm polskich powinna wynosić od 60 do 500 mg CaCO3/litr. Zdecydowana większość wody w naszym kraju to woda twarda i średnio twarda. Może być ona spożywana.

Podwyższona zawartość związków wapnia i magnezu może skutkować wytrącaniem się nieestetycznych i trudnych do usunięcia osadów kamiennych. Uwidaczniają się one najczęściej na armaturze i w AGD mającym kontakt z wodą, powodując ich niszczenie. Twarda woda nie sprzyja również naszej cerze, gdyż wysusza nieprzyjemnie skórę. Twardość wody wpływa na jej napięcie powierzchniowe. Im jest ono większe, tym woda trudniej zwilża wszelkie powierzchnie i trudniej jest za jej pomocą czyścić zabrudzone miejsca.

Gdy w instalacji płynie woda miękka, nie ma problemów z osadami kamiennymi, przesuszoną po kąpieli skórą czy niszczeniem AGD. Osady kamienne w instalacjach z miękką wodą nie występują. Nie ma ryzyka awarii kotła spowodowanego osadzaniem się tzw. kamienia kotłowego czy zmniejszania światła rur instalacji wodnej, a nawet ich zatykania. Sposobem na uporanie się z problemem twardej wody jest montaż zmiękczacza.

Twardość możemy podzielić na węglanową (przemijającą) i niewęglanową (trwałą). Suma tych twardości daje nam twardość ogólną. Twardość może być wyrażana w kilku skalach: niemieckiej, francuskiej, angielskiej, w ilości milivali jonów Ca2+ na litr albo ilości miligramów CaCO3 w litrze wody. W Polsce ogólna twardość wody przeznaczonej do spożycia według norm może zawierać się w przedziale 60-500 mg CaCO3/l (6-50°fH - stopni francuskich lub ok. 3-28°dH - stopni niemieckich). Za wodę miękką przyjmuje się taką wodę, która zawiera nie więcej niż 140 mg CaCO3/l (czyli 14°fH lub 8°dH). W Polsce średnia twardość wody, to kilkanaście stopni niemieckich.

Wpływ Twardości Wody na Zdrowie

Twardość wody warunkowana jest przez zawartość składników mineralnych, w głównej mierze wapnia i magnezu. W mniejszym stopniu zależy od stężenia żelaza, glinu, manganu czy cynku. Jednostką twardości jest 1 mg CaCO3/l wody. Wodzie bardzo miękkiej odpowiada wartość 0-100, miękkiej 100-200, średniotwardej 200-350, twardej 350-550, a bardzo twardej ponad 550 mg CaCO3/l. W Polsce twardość wody pitnej powinna wynosić 60-500 mg CaCO3/l.

Wapń i magnez z wody są o wiele lepiej przyswajalne niż z pożywienia. Drugi z nich może wchłaniać się z niej nawet 30 razy bardziej efektywnie. Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych według normy RDA waha się pomiędzy 310 a 420 mg dziennie. Zależy ono od płci, wieku i stanu fizjologicznego. Przy korzystaniu z wody twardej, z jednym litrem dostarczyć można około 52 mg magnezu. Człowiek dorosły zgodnie z RDA potrzebuje ponadto przyjąć między 1000 a 1300 mg wapnia dziennie.

W metaanalizie i przeglądzie systematycznym opublikowanym w 2023 roku wykazano, że większa twardość wody może zmniejszać ryzyko wystąpienia oraz śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Istnieje badanie, w którym wykazano związek picia bardzo twardej wody i ryzyka miażdżycy tętnic szyjnych. W innym badaniu wykazano, że występowanie nadciśnienia jest częstsze na obszarach, na których występuje woda miękka.

Badania prowadzono w Japonii oraz w Chinach. W pierwszym z nich porównywano liczbę stulatków w przeliczeniu na 10 000 mieszkańców danego regionu. Rejony, w których mieszkało najwięcej takich osób (około 29 na 10 000 mieszkańców), miały również statystycznie najtwardszą wodę. Na obszarach o wodzie najbardziej miękkiej odnotowano między 0 a 12 stulatków na 10 000 mieszkańców.

Picie twardej wody zostało przebadane na przykład w kontekście częstości występowania nowotworów odbytnicy, okrężnicy, przełyku i żołądka. Badania były prowadzone w Tajwanie. Wśród osób zmarłych z powodu wymienionych nowotworów wykazano istotnie częstsze picie wody miękkiej lub średniotwardej, porównując z osobami zmarłymi z innych przyczyn.

Istnieje przekonanie, że duża zawartość składników mineralnych w wodzie może powodować powstawanie kamieni nerkowych. Co mówią o tym badania? W jednej z prac naukowcy przeanalizowali różne parametry wody (w tym jej twardość), próbując powiązać jej jakość z występowaniem kamicy nerkowej. Nie znaleziono żadnego związku w tym zakresie. Istotna była jedynie ilość spożywanych płynów niezależnie od twardości.

Twarda woda to źródło stosunkowo dużej ilości wapnia. Mogą więc istnieć obawy, czy jej picie nie zaburzy na przykład wchłaniania żelaza lub cynku. Prawdą jest, że jednorazowe spożycie dużej ilości wapnia może mieć taki efekt. Jest on jednak krótkotrwały i nie stanowi zmartwienia w przypadku stosowania zbilansowanej diety.

Filtrowanie Wody a Twardość

Zmiękczanie wody z kranu oznacza w praktyce zmniejszanie zawartości składników mineralnych takich jak wapń czy magnez. Odpowiadają za to filtry zawierające żywice jonowymienne, których zadaniem według producentów ma być usuwanie metali ciężkich oraz składników powodujących powstawanie kamienia w urządzeniach kuchennych. Ponadto filtry często zawierają też węgiel aktywny, mający usuwać resztki chloru czy pestycydów.

Należy podkreślić, że woda z kranu spełnia obecnie standardy wody pitnej. Korzystanie z niej w przypadku prawidłowo działającej sieci wodociągowej jest bezpieczne dla zdrowia. Choć twarda woda jest korzystniejsza dla naszego organizmu, stanowi problem w kontekście niszczenia sieci wodociągowych. Zwiększa też zużycie mydła i powoduje gromadzenie się osadów w urządzeniach domowych.

Zmiękczanie wody jest więc uzasadnione w przypadku, gdy nie jest ona przeznaczona do picia. Warto jednak wiedzieć, że miękka woda również ma pewne wady.

Wody Mineralne: Skład i Właściwości

Dostępne wody butelkowane różnią się znacznie pod względem składu i zawartości składników mineralnych. Należy pamiętać, że nie wszystkie wody opakowane są wodami mineralnymi. Naturalne wody mineralne - zależnie od pochodzenia - mogą zawierać nawet kilkadziesiąt różnych składników mineralnych. Składniki te występują w postaci jonowej - są bioaktywne i łatwo przyswajalne. Zawartość niektórych składników może być stosunkowo wysoka mająca znaczenie odżywcze i fizjologiczne.

Oddziaływanie wody na organizm zależy od znaczącego stężenia ogólnego soli rozpuszczonych w wodzie, (co najmniej 1000 mg/l) lub określonego stężenia przynajmniej jednego ze składników wymienionych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia. W przypadku gdy woda zawiera znaczące, z fizjologicznego punktu widzenia, ilości składnika mineralnego informacja ta może być podawana przy nazwie wody; w takich przypadkach stosuje się oznaczenia: „zawiera wapń“, „zawiera magnez“, „zawiera fluorki“, „zawiera żelazo“.

W wodach mineralnych zależnie od ich rodzaju badaniu podlega zawartość następujących składników: sodu, wapnia, magnezu, żelaza, manganu, chlorków, wodorowęglanów, siarczanów. Woda jest niezbędnym składnikiem naszego pożywienia i najlepszym napojem dla osób dorosłych. Pozbawiona jest energii, a zależnie od składu mineralnego może uzupełniać dietę w składniki mineralne.

Rozpatrując jakość zdrowotną wód mineralnych należy brać pod uwagę także odpowiedni stosunek ilościowy pomiędzy poszczególnymi składnikami. Wybór dostępnych wód jest jednak tak duży, że każdy, zależnie od potrzeb organizmu, może wybrać dla siebie odpowiednią wodę. Informacje zawarte w tabeli wykazują, jak znacznie różnią się wody obecne w obrocie pod względem składu mineralnego. Zawartość wapnia, magnezu może różnić się nawet siedmiokrotnie.

Tabela 1. Kryteria stosowane przy znakowaniu naturalnych wód mineralnych.

(Tabela z kryteriami znakowania wód mineralnych - brak danych do wypełnienia)

Tabela 2. Zawartość wapnia, magnezu i sodu w wodach mineralnych dostępnych w obrocie w Warszawie.

(Tabela z zawartością wapnia, magnezu i sodu - brak danych do wypełnienia)

Podsumowanie

Twarda woda jest niestety dość powszechnym problemem, który może wpływać na nasze codzienne życie na wiele sposobów. Choć może powodować problemy z urządzeniami domowymi i wpływać na skuteczność środków czystości, jej spożywanie nie jest szkodliwe dla zdrowia, a wręcz może być korzystne dzięki zawartości wapnia i magnezu. Niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z wodą miękką, średnio twardą czy twardą, ważne jest, aby być świadomym jej właściwości i dostosowywać nasze działania do jej specyficznych cech. Woda otacza nas wszędzie.

tags: #woda #mineralna #średniej #twardości #właściwości

Popularne posty: