Analiza Rynku Wód Mineralnych w Polsce

Na polskim rynku istnieje wiele wód butelkowanych, których konsumenci często nie rozróżniają. Dla wielu z nich każda woda w butelce jest wodą mineralną i trudno jest im odpowiednio przypisać je do określonej kategorii z uwagi na występowanie wielu różnych kryteriów klasyfikacji. Przeciętny konsument zazwyczaj nie interesuje się prawnymi aspektami klasyfikacji wód w opakowaniach, ma natomiast różne wyobrażenia o poszczególnych rodzajach wód.

Klasyfikacja Wód Butelkowanych

Jednoznaczne definiowanie wód w opakowaniach od wielu lat przysparza wiele trudności spowodowanych częstymi zmianami przepisów prawnych w tym zakresie. Istotny wpływ na nazewnictwo miała norma branżowa z 9 lipca 1990 r., która wszystkie podziemne wody o mineralizacji powyżej 200 mg/l klasyfikowała jako naturalne wody mineralne. Norma funkcjonowała do lipca 1997 r., kiedy to pojawiło się pierwsze rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej regulujące te kwestie. Na przestrzeni ostatniego dziesięciolecia mieliśmy do czynienia z kolejnymi czterema rozporządzenia, uchylającymi poprzednie, a nad piątą wersją tego dokumentu od kilku lat prowadzone są prace legislacyjne. Obecnie obowiązuje jeszcze rozporządzenie Ministra Zdrowia z 29 kwietnia 2004 r. (z późniejszymi zmianami z 17 grudnia 2004 r.) w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych.

Naturalne Wody Mineralne

W świetle tego rozporządzenia naturalne wody mineralne to: wody pochodzące z udokumentowanych zasobów wody podziemnej, wydobywane jednym lub kilkoma otworami naturalnymi, lub wierconymi, które charakteryzują się pierwotną czystością chemiczną i mikrobiologiczną, stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, wpływającymi korzystnie na zdrowie ludzkie i określonymi według stosownych wymagań i kryteriów.

Istnieje także warunek, że: po ujęciu i zabutelkowaniu muszą zawierać minimum 1000 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych lub co najmniej 250 mg/l wolnego dwutlenku węgla pochodzenia naturalnego, albo oznaczona w nich zawartość: wapnia, magnezu, sodu, żelaza, chlorków, siarczanów, wodorowęglanów, fluorków lub jodków jest wyższa od dopuszczalnej dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i powinna zapewniać pozytywne oddziaływanie na organizm człowieka.

Wody Źródlane

Z kolei wody źródlane to: także wody pochodzące z udokumentowanych zasobów wody podziemnej, wydobywane jednym lub kilkoma otworami naturalnymi, lub wierconymi, pierwotnie czyste chemicznie i mikrobiologiczne, jednak nieróżniące się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określonymi w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Wody Lecznicze

W podanym wyżej rozporządzeniu nie ma definicji wód leczniczych w opakowaniach jednostkowych, gdyż podlegają one innym przepisom prawnym - rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 14 lutego 2006 r. w sprawie złóż wód podziemnych zaliczonych do solanek, wód leczniczych i termalnych oraz złóż innych kopalin leczniczych. Wyjaśnienie pojęcia wód leczniczych zostało także opisane w normie branżowej PN-Z-11001-1:1999, zgodnie z którą: wody lecznicze to pierwotnie czyste, nieuzdatnione wody podziemne z jednego złoża, które poprzez swój skład chemiczny i właściwości fizyczne warunkują określone działanie lecznicze, potwierdzone wynikami stosownych badań farmakologicznych i klinicznych.

Percepcja Konsumentów Dotycząca Wód Butelkowanych

Badania, jak konsumenci postrzegają aktualną klasyfikację wód w opakowaniach, a także co w ich rozumieniu oznaczają poszczególne kategorie wód, podjęła dr Jolanta Mirek z Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. W skład próby badawczej wchodziło 45 osób zróżnicowanych pod względem wieku, płci i miejsca zamieszkania. Zastosowano test uzupełniania niedokończonych zdań jako metodę badawczą, analizę zebranych wyników przeprowadzono w formie jakościowej analizy treści.

Naturalna Woda Mineralna w Opinii Konsumentów

Pierwszym zadaniem badanych osób było dokończenie zdania: „Naturalna woda mineralna to...”. W odpowiedzi uzyskano wiele rozbudowanych opisów. Na podawane przez badanych odpowiedzi istotny wpływ miało słowo „mineralna”. Najwięcej uzyskanych odpowiedzi odnosi się do zawartości składników mineralnych. Okazało się, że kobiety większą wagę przywiązywały do właściwości i funkcji wody, natomiast dla mężczyzn większe znaczenie miało pochodzenie wody i obecność dwutlenku węgla. Jeśli chodzi o przykładowe marki naturalnych wód mineralnych, badani najczęściej wymieniali takie wody jak: Nałęczowianka, Żywiec-Zdrój, Muszynianka, Bonaqua Kryniczanka, Cisowianka, Agua Minerale, Vita, Multivita, Piwniczanka, Arctic.

Woda Źródlana w Opinii Konsumentów

Podobnie postąpiono w przypadku wód źródlanych. Analizując uzyskane wyniki można zauważyć pewną analogię do naturalnych wód mineralnych - w przypadku wód źródlanych na podawaną definicję największy wpływ miało słowo „źródlana” odnoszące się do pochodzenia wody. Poza tym panie częściej pisały o małej zawartości składników mineralnych i braku uzdatnienia, z kolei panowie akcentowali właściwości wód źródlanych. Wśród przykładów marek wód źródlanych podawano najczęściej: Kroplę Beskidu, Nałęczowiankę, Żywiec-Zdrój, Kryniczankę, Piwniczankę, Muszyniankę, Multivitę.

Woda Stołowa w Opinii Konsumentów

W przypadku wód stołowych aż 1/3 uczestników (głównie kobiet) nie potrafiła podać żadnej definicji wód stołowych. Badani respondenci obojga płci wodę stołową utożsamiają: z wodą z kranu (zdatną do picia bezpośrednio lub po przegotowaniu/przefiltrowaniu), z wodą podawaną przy stole do posiłków (analogia do słowa „stołowa”), z wodą do przyrządzania posiłków lub z wodą niskozmineralizowaną, lub całkowicie pozbawioną minerałów. Odnośnie znajomości marek wód stołowych 80% osób nie potrafiło podać żadnej nazwy wody.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Woda Lecznicza w Opinii Konsumentów

Uczestnicy badania najlepiej poradzili sobie z wodami leczniczymi, które stanowiły ostatnią definiowaną kategorię wód w opakowaniach. Zastosowano identyczną procedurę jak w przypadku pozostałych wód. Uzyskane wyniki w tym zakresie wykazały, że większość osób zasugerowała się nazwą i podała, że wody lecznicze to wody o działaniu leczniczym. W uzyskanych odpowiedziach dotyczących tej wody często podawano sformułowania o wysokiej mineralizacji tych wód, ich uzdrowiskowym pochodzeniu (najczęstszy przykład - Krynica) oraz charakterystycznym smaku i zapachu wód. Pojawiły się także bardziej kompleksowe definicje wód leczniczych uwzględniające wody wykorzystywane w uzdrowiskach do kąpieli leczniczych oraz wody termalne. Wśród marek wód leczniczych znanych respondentom podawano najczęściej wody: Jan i Zuber. Pozostałe wymienione marki, mimo iż pochodziły z miejscowości uzdrowiskowych, nie były wodami leczniczymi.

Wybór Wody Mineralnej: Ranking i Składniki Odżywcze

Najlepsza naturalna woda mineralna to taka, która dostarczy naszemu organizmowi jak najwięcej składników odżywczych. Od dobrych kilku lat ranking wód mineralnych w Polsce się zmienia. Powstają nowi producenci, przykłada się coraz większą uwagę na stopień mineralizacji oraz czystości wody. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z tegoż roku określa szczegółowe wymagania, jakie powinny spełniać wody pitne, w tym naturalna woda mineralna oraz woda źródlana i stołowa na terytorium naszego kraju.

Na butelce wody stołowej oraz źródlanej muszą zostać podane informacje na temat źródła pochodzenia oraz podstawowe wartości odżywcze (wartości energetyczne). Sięgając po wodę w celu nawodnienia, najczęściej wybieramy tę bez gazu - Kroplę Beskidu, Żywiec Zdrój czy Górską Naturę. Trzeba jednak pamiętać, że te wody posiadają mało biopierwiastków, a więc są mniej korzystne dla organizmu aniżeli wody mineralizowane.

Decydując się na wodę niegazowaną, warto spojrzeć w bieżące statystki określające jakość danych wód np. Znane i lubiane przez większość wody znajdują się na samym dole zestawienia, a na wyższych pozycjach znajdują się wody mineralizowane o niskim nasyceniu dwutlenkiem węgla, delikatnie musujące w ustach. Wody wysokomineralizowane mają charakterystyczny smak minerałów, który nie każdemu przypadnie go gustu, dlatego nasycane są dwutlenkiem węgla dla poprawy ich smaku. W naszym rankingu wód mineralnych niegazowanych wybraliśmy wody, które są nisko albo szczątkowo nasycone dwutlenkiem węgla.

Najkorzystniej w rankingu wypada naturalna woda mineralna Staropolska, w której stosunek magnezu do wapnia jest najbardziej zbliżony do przedstawionego w badaniach założenia. Niezwykle ważne przy doborze odpowiedniej dla Nas wody jest składowa poszczególnych biopierwiastków. Dla osób pragnących uzupełnić niedobory wapnia polecamy wodę Staropolską, natomiast w przypadku problemów natury trawiennej zalecamy wybór wód o wysokim stężeniu wodorowęglanów.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Jest to najpowszechniejsza i zarazem najbardziej uniwersalna kategoria z uwagi na zawartość składników mineralnych. Wody mineralne z tej kategorii są zalecane do picia dla osób niemal w każdym wieku. Taka naturalna woda mineralna jest zdatna do picia przez cały dzień i stanowi doskonały sposób na uzupełnienie zdrowej diety, ponieważ ilość zawartych w niej biopierwiastków jest wywarzony. Wybierając się na zakupy, warto mieć pod ręką rozpiskę zawierającą najważniejsze informacje na temat zdrowotnych właściwości wód np. ranking wody średniomineralizowanej.

Jak widać, najlepszy balans między składnikami oferuje naturalna woda mineralna Staropolska. Nie tylko zawiera największą ilość magnezu, ale także gwarantuje najlepszy stosunek między ilością magnezu i wapnia. Jako najbardziej uniwersalny typ wody - woda średniozmineralizowana - jest propozycją, która zasmakuje każdemu.

Jeżeli nie przepadamy za wodami leczniczymi, ponieważ nie odpowiada nam jej smak, wybierzmy wody średniomineralizowane. Magnez w wodzie mineralnej to jeden z najważniejszych biopierwiastków, na który powinno się zwracać uwagę podczas zakupów. Odpowiednia ilość magnezu dostarczanego do naszego organizmu stabilizuje pracę układu nerwowego i szarych komórek. Magnez ma działanie uspokajające, dlatego rozsądne jego dawkowanie działa korzystnie na osoby pracujące w stresujących warunkach. Ma także wpływ na zdolność zapamiętywania oraz nasz układ krwionośny. Ilość magnezu w wodzie mineralnej ma olbrzymie znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Sód jest równie ważnym dla naszego organizmu biopierwiastkiem odpowiedzialnym za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej. Dostarczanie odpowiedniej ilości sodu do naszego organizmu jest kluczowe dla procesu termoregulacji i uzupełnienia płynów ustrojowych. Sód w wodzie mineralnej pomaga obniżyć ciśnienie krwi, dlatego utrzymywanie go na odpowiednim poziomie jest bardzo ważne dla osób z nadciśnieniem. Zawartość minerałów w wodzie mineralnej jest niezwykle ważny, jeżeli chcemy zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Jeżeli chcemy doładować nasz organizm, wydajnie pracować, być skupionym i uważnym, powinniśmy wybierać wodę mineralną bogatą w życiodajne składniki.

Woda Gazowana a Nie Gazowana

Woda gazowana ma w sobie nieco więcej smaku od wersji bez bąbelków - jej odczyn jest lekko kwaśny, przez co dłużej zachowuje swoją świeżość. Jest ona doskonałym kompanem w walce z problemami natury jelitowej czy nadkwasotą żołądka, gdyż dwutlenek węgla hamuje proces rozwoju bakterii. Warto wiedzieć, że to, czy woda mineralna jest gazowana czy niegazowana, nie ma bezpośredniego przełożenia na obecność składników mineralnych - woda niegazowana i gazowana tej samej marki będzie miała taki sam skład fizykochemiczny. Co się natomiast zmienia? Przede wszystkim odczynem pH wody (w stronę kwaśnego) oraz obecnością rozpuszczonego w niej dwutlenku węgla.

Wody niskomineralizowane są lubiane i często kupowane ze względu na swój neutralny smak. Świetnie nadają się dla osób niemogących pić wód o wyższej mineralizacji z uwagi na uwarunkowania zdrowotne (problemy z nerkami, nadciśnieniem tętniczym itp.). Producenci wody mineralizowanej przywiązują szczególną uwagę do stopnia użycia określonych pierwiastków w swoich wodach, produkując np. Obniżając ilość sodu, podwyższa się zawartość innych biopierwiastków (np. wapń) wpływających na szybszą regenerację naczyń krwionośnych oraz ogólne wzmocnienie układu krwionośnego.

Jeżeli szukasz zbiorczego zestawienia podającego informację na temat zawartości poszczególnych składników odżywczych w wodzie, spójrz na poniższy ranking wody niskomineralizowanej (do 500 mg/l). Wody lecznicze wysokomineralizowane są wspaniałym dodatkiem do uzupełnienia diety, jednakże nie są lekiem. Wody wysokomineralizowane mogą być doskonałym wsparciem do stosowania wszelkiego rodzaju witamin, nie należy jednak przesadzać z ich ilością, ponieważ nadmiar biopierwiastków jest równie niebezpieczny co ich niedobór - np.

Nie należy się bać, że codzienne picie wody wysokomineralizowanej w odpowiednich ilościach może zaszkodzić naszemu organizmowi - to raczej niemożliwe. Wysokomineralizowane wody mają specyficzny smak, który producenci często tuszują, nasycając wodę dwutlenkiem węgla.

W większości rankingów, jakie przygotowywane są przez badaczy, uwzględniana jest ogólna suma składników mineralnych rozpuszczonych w danej wodzie. Dzięki zrównoważonej diecie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość jodu, chloru i fluorków, natomiast wapń i magnez są składnikami najłatwiej wypłukującymi się z organizmu. Naukowcy odkryli, że pomimo zrównoważonej diety, naszemu organizmowi brakuje dziennie około 200 mg wapnia oraz 100 mg magnezu. Stres, pracoholizm oraz inne czynniki wpływają negatywnie na pracę naszego organizmu i proces wchłaniania się mikroelementów, dlatego warto wprowadzić do codziennej diety wodę bogatą w magnez i wapń.

W naszym rankingu porównujemy ze sobą wody, uwzględniając zawartość tych dwóch cennych składników, ponieważ twoje zdrowie, a nie ogólna suma składników mineralnych, jest dla nas bardzo ważne. W zestawieniach tych popularne wody z dyskontów (Oaza, Polaris czy Primavera), a także wody premium (Acqua Panna, Evian) często znajdują się na samym dole listy. Decydując się na zakup wody dla siebie, rodziny czy pracowników, warto zwrócić uwagę na pozycjonowanie konkretnych produktów w rankingach. Polecane wody mineralne zawierają nie tylko jod, wapń i magnez, ale również fluorki, chlorki i inne ważne dla organizmu substancje. Naturalna woda mineralna wpływa na poprawę koncentracji, odporności oraz przyspiesza procesy trawienne, zachowując lepszą kondycję i sylwetkę. Zaopatrzenie się w ranking wód mineralnych będzie przydatną wskazówką dla kupujących, niezależnie od tego, czy wybierana woda ma przysłużyć się zdrowiu rodziny, czy pracowników.

Wody Premium

Woda premium to segment rynku, który w ostatnich latach zyskuje na popularności. Woda premium wyróżnia się nie tylko czystością i smakiem, ale także sposobem pozyskiwania, ekologicznym podejściem do produkcji oraz ekskluzywnością marki. Rynek wody premium rozwinął się w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na produkty „specjalne”. Woda premium to nie tylko napój, ale symbol stylu życia, zdrowia i dbałości o środowisko. Konsumenci są gotowi płacić więcej za wodę, która pochodzi z krystalicznie czystych źródeł, jest naturalnie filtrowana i pakowana w ekologiczne opakowania.

Dodatkowo, rozwój technologii i transportu umożliwił globalną dystrybucję wód premium z najczystszych zakątków świata, co zwiększyło ich dostępność. Producenci zaczęli także inwestować w marketing, podkreślając unikalne właściwości swoich produktów, co jeszcze bardziej napędziło rynek. Woda premium to także odpowiedź na potrzebę indywidualizmu - możliwość wyboru wody o konkretnym smaku, składzie mineralnym i pochodzeniu.

Przykłady wód premium:

  • Evian: pochodząca z francuskich Alp, gdzie naturalna filtracja przez 15 lat nadaje jej niepowtarzalny smak.
  • Fiji Water: czerpana z wulkanicznego źródła na wyspie Viti Levu.
  • Voss: norweska woda premium znana z eleganckich, minimalistycznych butelek.
  • Perrier: naturalnie gazowana woda mineralna z regionu Gard.
  • OSE Water: ekologiczna woda premium z Norwegii, pozyskiwana w zrównoważony sposób, naturalnie filtrowana i pakowana w przyjazne środowisku kartony.

Preferencje Polaków Dotyczące Wody Butelkowanej

Woda butelkowana jest wskazywana przez Polaków jako najbezpieczniejsze i najbardziej jakościowe źródło nawodnienia - blisko 55 proc. respondentów decyduje się na jej zakup właśnie z tego powodu. Jako ważne kryterium wyboru wody butelkowanej podawana jest także wygoda (prawie 59 proc.). Tylko 5 proc. Polaków w ogóle nie pije wody butelkowanej.

Z raportu wynika, że wprowadzenie podatku cukrowego i wynikający z tego wzrost cen napojów słodzonych wpłynęły na wybory Polaków. Blisko 45 proc. respondentów zaczęło z tego powodu częściej sięgać po wodę gazowaną, a 37 proc. - po wodę niegazowaną. Wyniki badania wskazują, że oprócz wygody i smaku, dla większości Polaków ważnym powodem sięgania po wodę butelkowaną jest także jej jakość i bezpieczeństwo (55 proc. ankietowanych).

Z badania wynika również, że duża część badanych nie jest w stanie wskazać różnic między właściwościami wody butelkowanej i kranowej. Prawie co trzeci Polak nie wie, że woda mineralna i źródlana może pochodzić wyłącznie ze źródeł podziemnych, nigdy z powierzchniowych (np. rzek), z których to może już pochodzić woda kranowa.

Składniki Mineralne i Ich Znaczenie

Woda butelkowana oprócz dwóch cząsteczek wodoru (H) związanych z jedną cząsteczką tlenu (O) tworząc związek H2O zawiera inne składniki, które różnicują dostępne na rynku wody. Są to składniki mineralne, które decydują o wartości odżywczej wody oraz gazy.

  • Sód: Pierwiastek reguluje gospodarkę elektrolitową, zapobiega odwodnieniu, a brak może powodować zmęczenie i zaburzenia trawienia.
  • Potas: reguluje pH komórki i ciśnienie osmotyczne. Jest niezbędny do pracy zwłaszcza układu krwionośnego, nerwowego i mięśniowego.
  • Wapń: Jest materiałem budulcowym kości, bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych i regulacji układu krwionośnego, kurczliwości mięśni i aktywacji enzymów.
  • Magnez: Pierwiastek ten uczestniczy w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować poprawne działanie systemu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów.
  • Chlorki: Anion chlorkowy jest obecny w soku żołądkowym w postaci kwasu solnego, a jako chlorek sodu pozwala utrzymać właściwe ciśnienie osmotyczne krwi i płynów ustrojowych.
  • Siarczany: Siarka jest niezbędna do działania wielu enzymów. Z kolei występując w formie związków - siarczanów działają korzystnie na przemianę materii, pracę wątroby i wytwarzanie żółci.
  • Wodorowęglany: Wodorowęglany są korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę, alkalizując sok żołądkowy. Podobnie jak siarczany pomagają kontrolować gospodarkę cukrową, obniżając zawartość cukru we krwi i moczu.

Wymagania Prawne

Prawo określiło również oddolnie granicę zawartości składnika mineralnego tak, by dana woda mogła zostać wykorzystana w celach profilaktycznych i leczniczych. Jeśli więc zatem zależy nam na dostarczaniu określonego składnika z wody trzeba zwrócić uwagę na etykietę. Ustalono wartości kryteriów w celu określenia wody jako lecznicza.

Składnik Minimalna zawartość
Wodorowęglany min.
Chlorki min.
Wapń min.
Magnez min.

tags: #woda #mineralna #rynek #analiza

Popularne posty: