Woda Mineralna Niegazowana: Przyswajalność i Właściwości
- Szczegóły
Woda mineralna to doskonałe źródło magnezu i innych składników mineralnych. Pijąc wodę, dostarczamy do organizmu spore ilości cennych pierwiastków, minimalizując ryzyko ich niedoboru i kompleksowo wspomagając zdrowie. Naprawdę warto pić wodę mineralną - zarówno sama woda, jak i zawarte w niej jony są nam potrzebne do życia.
Magnez w Wodzie Mineralnej
Lecznicza woda mineralna jest doskonałym źródłem przyswajalnego magnezu. Zawartość magnezu w wodzie wysokozmineralizowanej przekracza 200 mg magnezu/l. Regularne picie takiej wody pozwala zapobiegać niedoborom magnezu i wapnia, a także innych cennych pierwiastków. Woda z magnezem dostarcza naturalnej, najlepiej przyswajalnej postaci kationów magnezowych.
Wody mineralne wyróżniają się wysoką zawartością jonów magnezowych. W wodzie mineralnej magnez może występować około 50 - 100 mg magnezu. Z kolei woda lecznicza zawiera ponad 200 mg magnezu na litr.
Dzienne Zapotrzebowanie na Magnez
Zalecane dzienne spożycie magnezu dla poszczególnych grup wiekowych przedstawia się następująco:
- do 6 miesiąca życia - 30 mg
- od 7 do 12 miesiąca - 75 mg
- od 1 do 3 roku - 80 mg
- od 4 do 8 roku - 130 mg
- od 9 do 13 roku - 240 mg
- od 14 do 18 roku - 360 mg dziewczęta, 410 mg chłopcy
- kobiety do 30 r. ż. - 310 mg, powyżej 30 r. ż. - 320 mg
- kobiety w ciąży - 360 mg
- kobiety karmiące piersią - 320 mg
- mężczyźni do 30 r. ż. - 400 mg, powyżej 30 r. ż. - 420 mg
Bogatymi źródłami magnezu w diecie są wody mineralne, orzechy (włoskie, nerkowce), migdały, pestki dyni, kakao, pełne ziarna zbóż. Spore ilości magnezu zawierają także zielone liście warzyw, awokado, brązowy ryż, ryby, drób, strączki i banany.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Wpływ Magnezu na Organizm Człowieka
Magnez jest pierwiastek wpływającym kompleksowo na funkcjonowanie całego organizmu. Reguluje funkcjonowanie wielu tkanek, narządów i układów. Zbyt niski poziom magnezu w organizmie może zaburzać funkcjonowanie tych układów. Magnez wspomaga funkcjonowanie układu sercowo - naczyniowego. Wpływ magnezu na obniżanie ciśnienia krwi może przekładać się na redukcję ryzyka udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu. Istnieją dowody na to, że osoby dotknięte migrenami znacznie częściej doświadczają niedoborów magnezu. Zastosowanie magnezu może sprawdzić się jako profilaktyka napadów migrenowych. Suplementowanie magnezu przekłada się na spadek częstości ataków migrenowych. Zespół napięcia przedmiesiączkowego to dolegliwość powszechnie występująca u kobiet w okresie reprodukcyjnym. Na skutek zmian hormonalnych charakterystycznych dla drugiej fazy cyklu dochodzi do pogorszenia nastroju, rozdrażnienia, bolesności piersi i zatrzymywanie wody w organizmie. U kobiet dotkniętych zespołem napięcia przedmiesiączkowego stwierdza się niższy poziom magnezu.
Uzupełnienie Niedoboru Magnezu przy Pomocy Wody Mineralnej
Przyczyny niskiego poziomu magnezu w organizmie są zróżnicowane. Jedną z nich jest zbyt niska podaż magnezu w diecie. Czynnikami ograniczającymi przyswajalność magnezu z diety są m. in. fityniany, błonnik oraz wysoka zawartość tłuszczów. Przyswajalność magnezu ograniczana jest także podczas nadużywania alkoholu czy kawy. Kolejnym czynnikiem sprzyjającym niedoborowi magnezu to zaburzenia wchłaniania w przewodzie pokarmowym, np. w przebiegu celiakii, choroby Crohna czy chorób zapalnych jelit. Niski poziom magnezu w organizmie może być ponadto konsekwencją nasilonej utraty magnezu z organizmu drogą układu pokarmowego lub moczowego.
O niedoborze magnezu, czyli hipomagnezemii mówimy wówczas, gdy poziom magnezu we krwi jest niższy niż 0,66 mmol/l. Hipomagnezemia objawia się na wiele sposobów. Najczęstsze symptomy to: zaparcia, bóle głowy, osłabienie, rozdrażnienie i nerwowość, skurcze mięśni i osłabienie siły mięśniowej, zaburzenia miesiączkowania, zaburzenia pamięci i koncentracji, utrata apetytu, mniejsza odporność na stres, nadciśnienie, arytmia, zaburzenia lipidogramu (wzrost poziomu trójglicerydów i cholesterolu), ograniczona tolerancja glukozy i insulinooporność, osteoporoza, komplikacje położnicze.
Składniki Mineralne w Wodzie z Magnezem
Wody mineralne, które cechują się wysoką zawartością magnezu, stanowią ponadto bogate źródło innych składników mineralnych. Zazwyczaj są to jony wapnia, potasu, sodu czy chlorku. Wapń wspomaga pracę układu sercowo - naczyniowego, wzmacnia kości i zęby, warunkuje prawidłową pracę mięśni. Ponadto pierwiastek ten uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi. Wapń może łagodzić objawy alergii, normalizuje wartość ciśnienia krwi, aktywuje wiele enzymów i wpływa na przebieg syntezy hormonów. Sód i potas to najważniejsze elektrolity, odpowiadające za utrzymanie równowagi wodno - elektrolitowej. Pierwiastki te są ze sobą powiązane i utrzymują tzw. potencjał błonowy, czyli odpowiednią różnicę w stężeniu jonów dodatnich i ujemnych zlokalizowanych wewnątrz i na zewnątrz błon komórkowych. Jony potasu dominują wewnątrz komórek, a jony sodowe - w środowisku pozakomórkowym. Wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo - naczyniowego, a także mięśniowego.
Dlaczego Woda Mineralna to Dobre Źródło Magnezu?
Zawartość magnezu w wodach mineralnych jest naprawdę spora, a w związku z tym, że w ciągu dnia możemy wypić nawet 1,5 - 2 l wody mineralnej, dostarczamy w ten sposób magnez i wapń, a także potas i sód w optymalnych ilościach. Ponadto można sięgać po wody lecznicze, cechujące się najwyższą zawartością składników mineralnych. Przyswajalność magnezu z diety może być ograniczona obecnością błonnika czy kwasu fitynowego. Pijąc wodę mineralną o wysokiej zawartości magnezu eliminujemy ten problem, dbając o doskonałą przyswajalność magnezu. Najlepszym źródłem magnezu są wody wysokozmineralizowane. Dobrze jest, gdy proporcje jonów magnezu i wapnia są zbliżone do 1: 2.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Woda a Nawodnienie Organizmu
Organizm człowieka składa się w około 75% z wody. Zawartość wody maleje z wiekiem i procentowym udziałem tkanki tłuszczowej. Woda jest doskonałym wyborem, aby nawodnić organizm, ponieważ nie zwiększa liczby przyjmowanych kalorii. W większości sytuacji picie wody jest wystarczające, aby optymalnie nawodnić organizm. Wody wysoko mineralizowane, zawierające powyżej 1500 mg składników mineralnych na litr, są zalecane dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Dla większości zdrowych osób o umiarkowanej aktywności odpowiednia będzie woda stołowa, średnio-zmineralizowana (500-1500 mg składników mineralnych na litr) lub woda z kranu.
Gazowana czy Niegazowana?
Jeśli preferujesz gazowaną wodę, sięgaj po nią bez obaw. Woda gazowana nie jest szkodliwa. Nie powinno się jej jednak podawać małym dzieciom. Zalecenie unikania zimnych napojów podczas nawadniania nie jest słuszne. Rzeczywiście opróżnianie żołądka, a przez to wchłanianie płynów w jelicie jest w niewielkim stopniu zależne od temperatury napoju. Większość ludzi w upalne dni preferuje zimne napoje i pije więcej, jeśli napoje są schłodzone.
Zapotrzebowanie na Płyny
Nie ma wytycznych określających, ile powinniśmy pić czystej wody każdego dnia, jednak istnieją normy żywienia określające zalecane spożycie płynów zawartych w napojach bądź produktach spożywczych. Zalecane spożycie płynów różni się w zależności od płci i wieku, jest inne dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Zwróć uwagę na prawidłowe nawodnienie dzieci i osób starszych. Warto pamiętać, że osoby w podeszłym wieku mają zmniejszone pragnienie i często cierpią na zaburzenia termoregulacji. Dodatkowo seniorzy mogą zażywać moczopędnie działające leki i napary ziołowe lub unikać picia z powodu dolegliwości nietrzymania moczu. Spożywaj owoce i warzywa z dużą zawartością wody np. Mleko lub soki owocowe lub warzywne (100% soku bez dodatku cukru) także są istotne w nawadnianiu oraz wzbogacają dietę w istotne składniki odżywcze i witaminy.
Pozostałe Składniki Mineralne
Pozostałe składników zawarte w wodzie to mikroskładniki takie jak: jod, fluor i żelazo. Praktycznie nie ma już wody o znaczącej ilości fluoru (1,5-5,0 mg/l), a znaczącą granicę określającą początek oddziaływania fizjologicznego jodu, wynoszącą 0,5 mg/l, przekracza w nieznacznym stopniu tylko kilka wód mineralnych. Na obszarach, gdzie poziom jodu w wodzie pitnej jest bliski zera, notuje się najwięcej schorzeń tarczycy. Cennym źródłem jodu mogłyby być wody mineralne, w których jego zawartość wynosiłaby od 0,5-10,0 mg/l. Duże znaczenie dla organizmu może mieć zawarty w wodzie mineralnej dwuwartościowy jon żelaza. Jest on najbardziej przyswajalną postacią żelaza. Wody takie wpływają korzystnie przy niedokrwistości. Ponadto przyspieszają przemianę materii.
Wodorowęglany w Wodzie Mineralnej
Niestety niewielką uwagę przywiązuje się do wodorowęglanów znajdujących się w wodzie mineralnej. Mają one duże znaczenie dla organizmu człowieka a ponadto dają szybko odczuwalne efekty, prawie bezpośrednio po wypiciu. Wodorowęglany alkalizują kwasy żołądkowe i są korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę przynosząc ulgę w tych dolegliwościach. Wody o wysokim poziomie wodorowęglanów wpływają także korzystnie w początkowych stadiach cukrzycy. Przyczyniają się do obniżenia ilości glukozy we krwi i moczu, zmniejszają wydzielanie acetonu i korzystnie wpływają na działanie insuliny. Regulują one także pH krwi.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Są także osoby, które powinny unikać wód zawierających duże ilości wodorowęglanów. Wód o zawartości wodorowęglanów powyżej 600 mg/l powinny wystrzegać się osoby mające niedokwasotę. Spożywanie wody mineralnej zawierającej powyżej 1000 mg/l wodorowęglanów, nawet u osób zdrowych, może zaburzać procesy trawienne.
Woda Gazowana vs. Niegazowana
Mitem jest twierdzenie, że należy pić przede wszystkim wodę niegazowaną. Po pierwsze, woda gazowana nie szkodzi, a tylko w niektórych przypadkach należy jej unikać z określonych powodów zdrowotnych. Przede wszystkim przy nadkwasocie, zaburzeniach trawienia oraz przy chorobie gardła i strun głosowych. Natomiast woda gazowana, w przeciwieństwie do wody niegazowanej, drażniąc kubki smakowe w jamie ustnej powoduje orzeźwienie, wpływając na lepsze samopoczucie i gasząc pragnienie. Wody mogą mieć naturalną zawartość dwutlenku węgla, niektóre z nich są wzbogacane a są i takie, które wcale go nie zawierają. Obecność dwutlenku węgla w wodzie przyczynia się do obniżenie pH wody. Stają się one bardziej kwaśne -to obniżenie wynosi od 0,05 pH do 2,66 pH w stosunku do wody niegazowanej.
Zapotrzebowanie na Wodę
Zapotrzebowanie na wodę uzależnione jest od wielu czynników zależnych i niezależnych od człowieka. Powinny tu być brane pod uwagę te same czynniki, które uwzględnia się przy określaniu norm żywieniowych, czyli wiek, płeć, stan fizjologiczny, wydatek energetyczny i związana z tym aktywność fizyczna. Niezależne od nas są warunki klimatyczne, w tym także temperatura otoczenia. W życiu człowieka istotne są trzy okresy, gdy najbliższe otoczenie powinno zwracać szczególną uwagę na ilość wypijanych płynów. Dotyczy to niemowląt i małych dzieci oraz osób starszych, jak również kobiet w ciąży i karmiących. Te pierwsze, bo nie są zdolne do samodzielnego przygotowania i wypicia, a te drugie dlatego, że często nie odczuwają pragnienia i nie pamiętają o wypiciu wystarczającej ilości płynów. W przypadku kobiet karmiących należy pamiętać, że do codziennego wytworzenia około 750 ml mleka (tak dzieje się w pierwszych 6 miesiącach życia dziecka) niezbędne jest dostarczanie odpowiedniej ilości płynów.
Rekomendacje dla niemowląt i dzieci uwzględniają wydatek energetyczny w ciągu dnia i przyjmuje się, że średnio ilość ta wynosi 1,5 ml wody/kcal wydatkowanej energii w ciągu dnia. Rekomendacje te uwzględniają dużą powierzchnię ciała dziecka w stosunku do jego masy ciała w porównaniu do osób dorosłych, większą ilość wody w organizmie i stąd większy obrót wodą oraz niedojrzałość nerek. W przypadku osób starszych ogólna objętość wypijanych płynów w ciągu dnia powinna wynosić od 2 do 2,5 l (dodatkowego omówienia wymaga podaż płynów u osób starszych z niewydolnością nerek) Ściślejszego przeliczania wymaga zapotrzebowanie na wodę dla tych osób, które są chore lub nie są w stanie żyć samodzielnie. Stosuje się wtedy następującą formułę: 100 ml płynu/kg dla pierwszych 10 kg aktualnej masy ciała i 50 ml płynu/na pozostałe kg aktualnej masy ciała. Wody mineralne są w tym przypadku niezwykle cenne bo łatwo dostępne i szybkie do podania. Zapotrzebowanie na wodę u kobiet karmiących określa się średnio na poziomie od 750 ml do 1000 ml/dzień powyżej zalecanych ilości dla kobiet.
Wszyscy jesteśmy przekonani o tym, że w okresie lata pocimy się i w związku z tym należy uzupełniać płyny. Powinniśmy wtedy zwrócić uwagę na skład mineralny wody jaką pijemy. Z potem tracimy elektrolity i to one oprócz czystej wody powinny być również uzupełniane. Podanie wody niskozmineralizowanej powoduje jedynie „rozcieńczenie elektrolitów” i pomimo odpowiedniej ilości podanej wody może dojść do osłabnięcia, a nawet w skrajnym przypadku do śmierci. Faktycznie przy temperaturze powietrza poniżej -20 °C odczuwamy pragnienie, gdyż szybciej dochodzi do utraty wody z organizmu na skutek oddychania i potrzeby utrzymania temperatury ciała na stałym poziomie. Według badań amerykańskich, wykonanych na potrzeby wojsk NASA stacjonujących w ekstremalnych warunkach, zapotrzebowanie na wodę wzrasta, podobnie jak w upalne lato. Podawać powinno się wtedy ciepłe napoje lub napoje o temperaturze pokojowej w ilości do 3 litrów.
W Polsce wytwarza się kilkaset wód butelkowanych, z tego tylko około 30 prawdziwych wód mineralnych oraz kilka wzbogaconych w składniki mineralne wód mineralizowanych, które przy systematycznym piciu mogą spełniać funkcje profilaktyczno-zdrowotne. Dla potrzeb własnego organizmu trzeba je dobierać według funkcji, jakie spełniają poszczególne składniki mineralne. Znając potrzeby własnego organizmu można dobrać sobie taką wodę, która pomoże uzupełnić braki tych składników mineralnych, których najbardziej potrzebuje nasz organizm, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Jeżeli nie jesteśmy od razu pewni, który rodzaj wody jest nam najbardziej sprzyjający, to najlepiej pić różnego rodzaju wody obserwując ich działanie na nasz organizm.
Dlatego kupując dla siebie i swojej rodziny wodę mineralną trzeba kierować się przede wszystkim ilością poszczególnych składników mineralnych zawartych w wodzie i dobierać ją do swoich indywidualnych potrzeb, pijąc ją małymi porcjami tj. po 100-150ml. Kierując się tym, na pewno już po niedługim czasie zauważycie Państwo zmiany w swoim zdrowiu i samopoczuciu. Mniej podatni będziecie na stresy pijąc wodę o dużej ilości magnezu i wapnia. Ustąpią dolegliwości żołądka, gdy będziecie pić wodę o dobranej ilości wodorowęglanów. Wykonując ciężką pracę i w dni upalne poczujecie się lepiej pijąc wodę o zwiększonej zawartości soli, natomiast cierpiący na nadciśnienie złagodzą swoje dolegliwości ograniczając picie wody zawierającej zbyt duże ilości sodu.
Tabela 1. Składniki mineralne w wodzie
| Składnik | Wpływ na organizm |
|---|---|
| Magnez | Zmniejsza podatność na stresy |
| Wapń | Wspomaga układ kostny |
| Wodorowęglany | Łagodzą dolegliwości żołądka |
| Sól | Uzupełnia niedobory przy ciężkiej pracy i upałach |
| Sód | Ogranicza dolegliwości nadciśnienia |
tags: #woda #mineralna #niegazowana #przyswajalność #właściwości

