Woda Mineralna: Rodzaje i Litraż - Kompleksowy Przewodnik
- Szczegóły
Woda jest substancją najczęściej występującą na naszej planecie i jest czynnikiem niezbędnym do życia. Człowiek w 70% składa się z wody, więc aby dbać o swoje zdrowie oraz kondycję należy spożywać przynajmniej 2 litry wody dziennie. Najbardziej zauważalnym efektem regularnego nawadniania organizmu jest poprawa kondycji skóry. Nawadniając organizm zdecydowanie łatwiej znosimy upały. Właściwości pierwiastków sprawiają, że łatwiej znosimy stresy i lepiej radzimy sobie z infekcjami. Działa uspokajająco i uodparniająco, zwiększa możliwości obronne organizmu. To wspaniała recepta na dolegliwości czasów, w których żyjemy.
Rodzaje Wód Mineralnych
Wszelkie wody dostępne w sprzedaży podlegają regulacjom prawnym, regulującym szczegółowe warunki, jakie powinny one spełniać, aby były one dopuszczone do spożycia przez człowieka. Unormowania prawne wprowadzają również dokładne definicje każdego z rodzaju wód dostępnych w sprzedaży, a mianowicie pozwalają wyróżnić trzy rodzaje wód: naturalną wodę mineralną, naturalną wodę źródlana i wodę stołową. Szczegółowe uregulowania prawne dotyczą również składu mineralnego wód. Do 2010 roku za wodę mineralną uznawano wodę, która zawierała ponad 1000 mg składników mineralnych w 1 litrze wody, zaś obecnie za wodę mineralną można praktycznie uznać każdą wodę wydobywaną spod ziemi, niezależnie od stopnia jej mineralizacji.
Ze względu na stopień mineralizacji ustawodawca wprowadził podział wód na 4 rodzaje, a mianowicie na wody:
- Wysoko zmineralizowane (o ogólnej mineralizacji od 1500 do 4000 mg/L)
- Średnio zmineralizowane (o ogólnej mineralizacji od 500 do 1500 mg/L)
- Nisko zmineralizowane (o ogólnej mineralizacji od 50 do 500 mg/L)
- Lecznicze (wody o udokumentowanych właściwościach farmakodynamicznych, o dużej zawartości niektórych składników mineralnych)
W przypadku wód mineralnych dopuszcza się jednak przekroczenie norm w stosunku do norm wody do picia dla wapnia, magnezu, sodu, żelaza, chlorków, siarczanów, wodorowęglanów, fluorków oraz jodków, jeśli zapewnia to korzystne oddziaływanie wody na organizm człowieka.
Składniki Mineralne i Ich Właściwości
Wody mineralne różnią się zawartością poszczególnych składników, które mają wpływ na nasze zdrowie:
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
- Potas: Zapewnia prawidłową gospodarkę wodno - elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu. Jon potasowy uczestniczy w regulowaniu pH komórki i ciśnienia osmotycznego. Potas jest także niezbędny do prawidłowego spalania węglowodanów i białek.
- Wapń: Niezbędny do budowy zdrowych zębów i kości. Reguluje rytm pracy serca. Zapewnia sprawne działanie układu nerwowego.
- Magnez: Chroni organizm przed nadmierną utratą wody, utrzymuje sprawność mięśni i nerwów. Niezbędny dla zdrowego serca.
- Lit: Jest to pierwiastek, którego rola w procesach życiowych jest nie do końca poznana. Wiadomo, że wpływa na aktywność niektórych enzymów, działa stymulująco na funkcje przytarczyc, a hamująco na tarczycę, zwiększa ilość witaminy B12 w komórkach. Bierze udział w procesach krwiotwórczych i krzepnięcia krwi, zapobiega miażdżycy i chorobom serca.
- Sód i chlorki: Pierwiastki te odpowiadają za równowagę osmotyczną w płynach ustrojowych, a co za tym idzie regulują całą gospodarkę wodą organizmu. Ponadto sód uczestniczy w przewodzeniu przez neurony impulsów nerwowych.
- Siarczany: Mają one pozytywne oddziaływanie na prace wątroby i trzustki. Zalecane są przede wszystkich w stanach cukrzycowych.
Analiza Składu Wybranych Wód
Poniższa tabela przedstawia zawartość wybranych składników mineralnych w wodzie wodociągowej gminy Gniewino oraz w niektórych wodach butelkowanych:
| Składnik | Woda Wodociągowa (Zakres) | Wody Butelkowane (Zakres) |
|---|---|---|
| Sód (mg/L) | 4,9 ± 0,7 - 8,4 ± 1,2 | 1,2 - 319 |
| Chlorki (mg/L) | 6,4 ± 1,4 - 25 ± 6 | 1,3 - 56,6 |
| Wapń (mg/L) | 200 ± 44 - 250 ± 55 | 28,3 - 228 |
| Magnez (mg/L) | 6,0 ± 0,9 - 9,3 ± 1,5 | Brak danych |
| Siarczany (mg/L) | 30 ± 7 - 83 ± 19 | 0,424 - 456,7 |
Woda Butelkowana vs. Woda Wodociągowa
Wiele osób kupuje wodę butelkowaną, motywując się przede wszystkim smakiem oraz jej czystością. Jeszcze kilkanaście, a zwłaszcza kilkadziesiąt lat temu woda kranowa zawierać mogła wiele zanieczyszczeń, jednak dzisiaj firmy wodociągowe muszą spełniać wiele rygorystycznych norm i być poddawana regularnym badaniom fizyczno-chemicznym, dlatego w praktyce podstawowym kryterium są walory smakowe wody. Woda wodociągowa często może mieć gorszy smak na przykład przez obecność kamienia, czy resztek chloru używanego do dezynfekcji wody wodociągowej, stąd też woda kranowa może mieć niezachęcający zapach.
Nie sposób pominąć aspektu ekologicznego. Woda kranowa w tym przypadku jest znacznie lepszym wyborem. Trzeba wziąć pod uwagę, że kupując butelki 1,5 L, zużywamy dziennie ponad jedną butelkę plastikową, która stanowi odpad. Ponadto, wiele związków szkodliwych dla naszego zdrowia może przenikać z plastiku do wody. Takimi związkami są m. in. bisfenole, składniki poprawiające właściwości plastyczne tworzyw sztucznych. Bisfenole (np. bisfenol A lub BPA) świetnie „udają” hormony i przez to zaburzają funkcjonowanie układu hormonalnego ludzi i zwierząt. Przenikanie ich z butelek do wody zależy od czasu przechowywania i zwiększa się znacznie pod wpływem ciepła i promieni słonecznych. Za skorzystaniem z wody kranowej przemawia także aspekt ekonomiczny.
Jak Wybrać Odpowiednią Wodę?
Którą wodę wybrać? To pytanie zadaje sobie wielu konsumentów. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wybierając wodę do picia należy zastanowić się, jakie będzie miała ona przeznaczenie, czy ma zastępować wodę wodociągową, ma nam dostarczać profilaktyczne ilości składników mineralnych czy ma wspomagać leczenie danego schorzenia. Istnieje na rynku bardzo wiele wód, dlatego każdy powinien znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Do codziennego picia nadają się wody średnio zmineralizowane. Zawierają one pewną porcję składników mineralnych, dzięki czemu nie wypłukuje ich z organizmu człowieka i bardzo dobrze gaszą pragnienie. Jeśli natomiast wymagamy od wody, aby miała dodatkowe korzyści dla zdrowia należy wybierać wody wysoko zmineralizowane, które jednak mają ograniczenia dotyczące ilości wypicia.
Przykłady Wód Dostępnych na Rynku
Woda CISOWIANKA niegazowana 1,5l 6szt: Woda mineralna o ogólnej mineralizacji 742 mg/l.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Nałęczowianka
Polska woda z Nałęczowa: Nałęczowianka pochodzi z naturalnych źródeł w Nałęczowie, zlokalizowanych około 100 metrów pod ziemią. Woda ta czerpie swoją czystość i smak z wyjątkowego mikroklimatu uzdrowiska, znanego z naturalnych walorów zdrowotnych. Dzięki temu każda butelka Nałęczowianki to nie tylko orzeźwienie, ale też kawałek nałęczowskiej tradycji i przyrody.
Unikalny smak: Woda charakteryzuje się wyrazistym i orzeźwiającym smakiem, który zawdzięcza zawartym w niej licznym minerałom, takim jak magnez, wapń, sód czy potas. To właśnie te naturalne składniki nadają jej delikatnie słonawy lub lekko metaliczny posmak, który odróżnia ją od zwykłej wody źródlanej. Minerały nie tylko wpływają na smak, ale również wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu - na przykład pomagają w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, wspomagają pracę mięśni i układu nerwowego.
CISOWIANKA
Marka Cisowianka jest jednym z najlepiej rozpoznawalnych producentów wód na rynku polskim. Nazwa wody pochodzi od fikcyjnego uzdrowiska „Cisy”, które w "Ludziach bezdomnych" opisał Stefan Żeromski. Wodę rozpoczęto wydobywać w 1979 roku i dystrybuować początkowo wyłącznie na terenie Lubelszczyzny.
Ustronianka
Woda mineralna niegazowana Ustronianka to woda klasy PREMIUM, o dobrze rozpoznawalnej marce w Polsce. Wydobywa się ją w niezwykle profesjonalny sposób, przy pomocy wysokiej jakości sprzętu, przez rodzinną firmę z Ustronia, w Beskidzie Śląskim. Wydaje się, że dzięki schludnej i przyciągającej wzrok butelce, stworzonej z trwałego, odpornego na upadek materiału idealnie nadaje się do ekspozycji w maszynach. Ustronianka niewątpliwie posiada wyjątkowy smak, ponieważ pochodzi z pierwotnie czystych ujęć głębinowych. Po pierwsze, źródła wody są zlokalizowane na najczystszych terenach, tuż u podnóży gór. Sama woda zawiera 514 mg/l składników mineralnych i jest średniozmineralizowana. Po drugie, warto zauważyć, że w czasie produkcji poddawana jest procesom napowietrzania i filtracji. Co więcej, najwyższą jakość wody potwierdzają liczne certyfikaty oraz stały nadzór wyspecjalizowanego laboratorium.
Podsumowując, Ustronianka to jedna z najstarszych rozlewni wód mineralnych w Polsce. Historia firmy rozpoczęła się w 1980 roku w malowniczym Ustroniu. W ciągu niemal 40 lat Ustronianka stała się rzeczywiście jedną z najnowocześniejszych i najlepiej wyposażonych rozlewni w Polsce. Nowoczesne linie produkcyjne, laboratoria oraz powierzchnie magazynowe pozwalają na produkcję napojów w najnowszych dostępnych technologiach i standardach. Ustronianka konsekwentnie realizuje swoją strategię opartą na innowacji, kreatywności i funkcjonalności. Polska, rodzinna marka, której ufają miliony.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #woda #mineralna #rodzaje #litraż

