Woda Mineralna Jonizowana: Właściwości i Korzyści

Regularne picie wody jest kluczowe dla zdrowia, a woda jonizowana zyskuje popularność ze względu na swoje potencjalne korzyści. Obecnie na rynku można spotkać się z różnymi jej gatunkami, od filtrowanej, przez mineralną, po jonizowaną. Ta ostatnia posiada właściwości, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Warto dowiedzieć się więcej na temat jej zalet oraz zastosowania.

Czym jest woda jonizowana?

Woda jonizowana charakteryzuje się zróżnicowanym odczynem alkalicznym. Może posiadać odczyn zasadowy lub kwaśny. Pozyskiwana jest w tak zwanym procesie elektrolizy, czyli wodę kranową poddaje się zmianie struktury chemicznej z udziałem napięcia elektrycznego. Jonizacja, jakiej poddaje się wodę, polega na oddzielaniu związków o odczynie zasadowym oraz kwaśnym. Wodę jonizowaną w warunkach domowych uzyskuje się za pośrednictwem specjalistycznego urządzenia, czyli jonizatora wody.

W wyniku działania jonizatora można uzyskać dwa rodzaje wody. Pierwszą jest woda alkaliczna, której pH wynosi powyżej 7. Ten rodzaj nadaje się do spożywania, a właściwości, jakie posiada są pozytywne dla organizmu. Inną, często spotykaną nazwą wody alkalicznej jest określenie woda żywa. Druga osiąga pH poniżej 7, dlatego też nazywana jest wodą kwaśną. Nie nadaje się do picia, ale posiada silne właściwości antybakteryjne. Dzięki jej odczynowi można ją wykorzystać na wiele sposobów.

Właściwości wody jonizowanej - alkalicznej (pH powyżej 7)

Woda alkaliczna głównie przeznaczona jest do picia i dogłębnego nawadniania organizmu. Dzięki wyjątkowej budowie pojedynczej cząsteczki wody posiada zdolność do szybkiego wnikania do komórek, powodując ich natychmiastowe nawodnienie. Dobrze nawodnione komórki są lepiej dotlenione, co sprawia, że ich praca jest lepsza. Wszelkie obecne w nich toksyny sprawniej się rozpuszczają i opuszczają ciało. Szczególnie warto sięgać po wodę jonizowaną, jeśli jesteś osobą żyjącą w permanentnym stresie.

Woda żywa dobroczynnie oddziałuje na układ sercowy i naczynia krwionośne właśnie dzięki lepszym utlenieniu i nawodnieniu pojedynczych komórek. Zaletą wody alkalicznej jest również pomoc w walce ze starzeniem się komórek organizmu. Posiada działanie antyoksydacyjne, co jest pomocne przy walce z wolnymi rodnikami. Zdrowe komórki są chronione i oczyszczane z toksyn, czego konsekwencją jest solidne wzmocnienie układu odpornościowego.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Jeśli posiadasz problem z zakwaszeniem organizmu, również warto pomyśleć o zakupie jonizatora wody. Zakwaszony organizm wpływa na ogólne samopoczucie, obniża nastrój, powoduje zmęczenie i senność, a także doprowadza do wypadania włosów i pogorszenia się stanu skóry. Do zakwaszenia organizmu przyczynia się niezdrowa dieta, najczęściej z dużą ilością białka, a także siedzący tryb życia. Woda żywa, dzięki swojemu alkaliczne odczynowi pomaga pozbyć się kwasoty organizmu. Jej odczyn jest identyczny, jak płynów ustrojowych, które znajdują się wewnątrz ciała.

Właściwości wody kwaśnej (odczyn poniżej 7 pH)

Woda kwaśna nie nadaje się do spożycia. Jak nazwa wskazuje, posiada kwaśny odczyn, więc jej stosowanie powinno odbywać się zewnętrznie, najczęściej przy problemach skórnych. Dzięki swoim antyseptycznym właściwościom doskonale sprawdza się przy leczeniu grzybicy skóry i paznokci. Stosuje się ją, przepłukując zakażone miejsca. Stosuje się ją także przy zakażeniu opryszczką, łupieżu czy leczeniu trądziku. Jej zastosowanie na zainfekowane miejsca zabija wirusy, bakterie i grzyby, jednocześnie przyspieszając procesy regeneracyjne.

Wodę kwaśną stosuje się także przy leczeniu oparzeń skórnych. Jej pH jest zbliżone do tego, jakie posiada świeże oparzenie. Dodatkowo wykazuje działanie kojąco-chłodzące. Przyspiesza regenerację uszkodzonych komórek naskórka oraz niweluje powstawanie blizn. Można ją stosować, nasączając czysty gazik, tworząc okład. Chłodzenie, jakie daje przyłożenie kwaśnej wody, pomoże zwalczyć świąd po ukąszeniu owadów, a także zminimalizować pojawiający się stan zapalny.

Jonizacja wody domowym sposobem

Jonizacja wody to proces, w którym za pomocą specjalistycznych urządzeń, takich jak jonizator wody, można podnieść pH wody, zmieniając jej właściwości na bardziej zasadowe. Proces ten polega na rozdzieleniu wody na frakcje kwasowe i alkaliczne. Poniżej znajdziesz kroki, jak przygotować wodę jonizowaną w domowych warunkach:

  1. Krok 1: Przygotowanie potrzebnych składników

    Aby przygotować wodę jonizowaną w domowych warunkach, nie musisz inwestować w drogie urządzenia. Możesz wykorzystać podstawowe składniki i naczynia, które znajdziesz w swojej kuchni. Oto co będzie potrzebne:

    Przeczytaj także: Wybór Wody Mineralnej w Baniaku: Poradnik

    • Cytryny - podstawowy składnik do naturalnego jonizowania wody.
    • Sól morska lub himalajska - bogata w minerały, która wzbogaci wodę.
    • Szklane naczynie - najlepiej dzbanek o pojemności litra.
    • Woda z kranu lub filtrowana - możesz użyć wody przefiltrowanej, np. przez dzbanki filtrujące, aby usunąć chlor i zanieczyszczenia.
  2. Krok 2: Przygotowanie wody

    Zacznij od przefiltrowania wody, jeśli nie masz pewności co do jakości wody z kranu. W tym celu możesz skorzystać z filtrów do wody na kran lub dzbanków filtrujących. Filtry usuwają podstawowe zanieczyszczenia, takie jak chlor, co poprawia smak i jakość wody.

  3. Krok 3: Dodanie cytryny

    Wciśnij sok z połowy cytryny do litra wody. Cytryna, mimo że ma kwaśny smak, po spożyciu alkalizuje organizm, wzmagając właściwości jonizowanej wody. Następnie, pozostaw wodę z cytryną na kilka godzin, aby naturalnie zwiększyła się jej zasadowość.

  4. Krok 4: Dodanie soli mineralnej

    Dodaj szczyptę soli morskiej lub himalajskiej. Sól ta zawiera minerały, takie jak magnez, wapń i potas, które wzbogacają wodę. Woda z dodatkiem soli staje się bardziej mineralna i przypomina wodę alkaliczną.

  5. Krok 5: Czas odstawienia

    Po dodaniu wszystkich składników, odstaw naczynie na około 8 godzin. W tym czasie minerały z soli oraz cytryna zneutralizują kwasy, co pomoże uzyskać wodę o zasadowym odczynie pH.

  6. Krok 6: Picie wody

    Twoja domowa woda jonizowana jest gotowa do picia. Regularne picie wody o odczynie zasadowym pomaga neutralizować kwasowość w organizmie, wspiera równowagę kwasowo-zasadową oraz nawadnia organizm na głębszym poziomie.

    Przeczytaj także: PE a bezpieczeństwo wód mineralnych

  7. Krok 7: Utrzymanie czystości naczyń

    Pamiętaj na koniec o stałym utrzymywaniu czystości naczyń. Regularne mycie butelek, dzbanków filtrujących oraz innych naczyń, które mają kontakt z wodą, zapobiega osadzaniu się bakterii i innych zanieczyszczeń.

Woda alkaliczna - fakty i mity

Zwolennicy i przeciwnicy spożywania wody alkalicznej przedstawiają liczne argumenty, by udowodnić swoje tezy na temat wody o wysokim pH. Poniżej wskazujemy kilka prawd na temat wody alkalicznej, jej właściwości, ale też samego zakwaszenia organizmu.

  • Woda alkaliczna a likwidowanie zakwaszenia organizmu

    Ważne jest, by zapamiętać, że fachowa literatura medyczna nie zawiera pojęcia zakwaszenia organizmu. Jednakże zwolennicy teorii zakwaszenia organizmy sugerują, że ten stan może powodować utratę ważnych jonów, tj. potasu, wapnia czy magnezu. Ten brak stabilności jonów może prowadzić do cukrzycy, dny moczanowej czy osteoporozy. Niezależnie od zasadności przytaczania pojęcia zakwaszenia, warto pamiętać, że utrata jonów następuje codziennie, nawet wtedy, gdy nasza dieta jest zdrowa. Jony traci się np. po to, by utrzymać homeostazę. Dlatego bardzo ważne jest ich codzienne uzupełnianie - najlepiej poprzez zbilansowaną dietę, bogatą w warzywa i owoce.

  • Woda alkaliczna a zapewnienie alkalicznego środowiska komórek

    To co jemy i pijemy na co dzień nie wpływa w żaden sposób na pH krwi czy płynów ustrojowych. Oczywiście za wyjątkiem moczu. Dlatego też wskazuje się, że pożywienie nie może być źródłem zbyt dużej ilości kwasów w organizmie, z wyjątkiem kwasowych trucizn. Oznacza to, że picie wody alkalicznej nie wpływa na utrzymanie zasadowego środowiska komórek na optymalnym poziomie.

  • Woda alkaliczna a korzystny odczyn pH

    Wypicie wody alkalicznej powoduje, że mieszają się ze sobą dwa roztwory - sok żołądkowy o pH 2 i woda o pH większym niż 7. Wyjściowy roztwór, który ulega wchłanianiu ma niższe, bardziej kwasowe pH (6-7) niż woda alkaliczna. Następuje także zobojętnienie soków żołądkowych, co może być niekorzystne dla naszego zdrowia.

  • Woda alkaliczna a właściwości antyoksydacyjne

    Woda o wysokim pH posiada ujemny potencjał oksydacyjno-redukcyjny. Dlatego też producenci jonizatorów często wskazują, że woda alkaliczna jest wodą antyoksydacyjną. Faktem jest, że niskie ORP ma związek z silniejszym przeciwutleniaczem, ale nie można porównywać właściwości cząsteczkowego wodoru do takich przeciwutleniaczy, jak witamina C, beta-karoten czy selen. Woda alkaliczna nie powinna być postrzegana jako woda o działaniu przeciw utleniającym na organizm człowieka, ponieważ wpływ zdrowotny rozpuszczonego wodoru cząsteczkowego jest wątpliwy.

  • Woda alkaliczna a zapobieganie nowotworom

    Zwolennicy wody alkalicznej twierdzą, że nowotwory rozwijają się w środowisku kwaśnym, giną natomiast w środowisku zasadowym. Nie jest to prawda, gdyż komórki nowotworu złośliwego przeprowadzają rodzaj metabolizmu, w wyniku którego powstają kwasy zakwaszające otoczenie nowotworu. Nie istnieją żadne naukowe dowody czy badania potwierdzające skuteczność wody alkalicznej w zapobieganiu chorób nowotworowych.

Postaw na jonizowaną wodę!

Woda jonizowana posiada wiele zalet. Jej właściwości posiadają szerokie spektrum działania, a jednorazowo zakupione urządzenie wystarczy na wiele lat. Regularne picie wody jest niezwykle ważne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Jeśli zależy Ci na solidnym nawodnieniu organizmu, warto postawić na wodę żywą. Doskonałe nawodnienie, jakie zapewnia, odczujesz w krótkim czasie przy regularnym piciu.

tags: #woda #mineralna #jonizowana #właściwości

Popularne posty: