Rodzaje Wód Mineralnych Butelkowanych: Przegląd i Charakterystyka
- Szczegóły
Woda jest niezwykle istotnym składnikiem naszej diety. Jej wybór jest jednak na tyle spory, że można mieć nie lada problem z wyborem. Możemy kupować wodę w sklepie lub korzystać z tej, którą mamy w kranie. Kupować wodę mineralną mając świadomość, że woda kranowa również zawiera cenne dla zdrowia pierwiastki. Do tego dochodzą aspekty ekonomiczne, zdrowotne i ekologiczne. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wód pitnych, m.in. wody mineralne, źródlane, a także woda kranowa i filtrowana. Każda z nich ma swoje plusy i minusy. Łatwo się w tym wszystkim pogubić.
Woda Kranowa vs. Woda Butelkowana
Woda z kranu w Holandii (skąd pochodzi ZeroWater) jest jedną z najlepszych na świecie. Mimo to każdego roku Holendrzy wypijają 400 milionów litrów wody butelkowanej. Woda butelkowana jest droższa, pochodzi z tych samych źródeł co woda z kranu i musi spełniać mniej wymagań jakościowych. Dlaczego więc wybieramy właśnie ją, a nie wodę płynącą z kranu? Z uwagi na to, że płynie w domowych kranach, jest przede wszystkim łatwo dostępna, a co za tym idzie - ekonomiczna. 1 litr wody wodociągowej kosztuje około 1 grosza. Ponadto jest bezpieczna dla zdrowia. Nad jej jakością czuwają specjalnie powołane do tego instytucje, które kontrolują ją na bieżąco.
Niestety, woda kranowa zawiera także związki chloru. Choć w takiej ilości nie są one niebezpieczne dla zdrowia, mogą wpływać na zapach i smak wody oraz przygotowywanych na jej bazie potraw. “Kranówka” zawiera również cenne dla zdrowia pierwiastki i minerały (takie jak wapń, magnez, potas, fosfor, sód, a nawet fluor). Ich ilość jest jednak zazwyczaj dużo mniejsza niż w wodzie mineralnej. Nierzadko jednak niewiele różni się od ilości minerałów w wodzie źródlanej. Picie kranówki jest zdecydowanie najbardziej ekologiczne.
Rodzaje Wód Butelkowanych
Półki sklepowe uginają się pod najróżniejszymi butelkami z wodą. Mamy cztery rodzaje wód, które znajdziemy na półkach sklepowych w butelce: woda źródlana, mineralna, stołowa i lecznicza. Cechy trzech pierwszych zostały określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2004r.
- Woda źródlana: To woda podziemna naturalnego pochodzenia, ale najczęściej niskozmineralizowana. Woda źródlana pochodzi z zasobów podziemnych, jest pierwotnie czysta. Tych cech nie musi posiadać woda kranowa, jednak pod względem właściwości i zawartości składników mineralnych praktycznie niczym się nie różni.
- Woda mineralna: Naturalna woda mineralna to woda podziemna naturalnego pochodzenia, która zawiera zróżnicowane składniki mineralne jak wapń, magnez, siarczany, wodorowęglany, fluorki, jodki, sód czy chlorki. Woda mineralna również jest pierwotnie czysta i pochodzi z zasobów podziemnych, a różnica między źródlaną polega na tym, że woda mineralna ma stabilny skład mineralny o specyficznych korzyściach zdrowotnych. Stabilny skład mineralny gwarantuje, że to, co producent zadeklarował na etykiecie znajduje się wewnątrz butelki.
- Woda stołowa: To woda źródlana lub nisko zmineralizowana woda mineralna, do której dodawana jest woda mineralna wysoko zmineralizowana lub wybrane składniki mineralne. Wodę stołową otrzymujemy poprzez dodanie do wody źródlanej wody mineralnej lub soli mineralnych, które zawierają sód, wapń, magnez, chlorki, siarczany, wodorowęglany.
- Woda lecznicza: Z kolei woda lecznicza jest wodą podziemną, nie zanieczyszczoną, ale o zmiennych cechach fizycznych i chemicznych co czyni ją narzędziem w profilaktyce zdrowia i leczeniu schorzeń pod nadzorem lekarza.
Stopień Mineralizacji Wody
Nie sposób tutaj nie wspomnieć o rodzajach wód mineralnych i stopniu mineralizacji.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
- niskozmineralizowane (do 500 mg/l)
- średniozmineralizowane (500-1500 mg/l)
- wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l)
Wody przeznaczone do stałego spożycia to wody nisko- i średnio zmineralizowane, w tym wody odpowiednie dla małych dzieci. Wody wysoko zmineralizowane (zawierające od 1500 do 4000 mg składników mineralnych w litrze) nie są zalecane np. przy schorzeniach nerek.
Wpływ na Zdrowie i Środowisko
Zaletą wody butelkowanej jest z pewnością ilość pierwiastków i minerałów. Ponadto często pozyskiwana jest z górskich źródeł i dodatkowo oczyszczana. W przypadku wody mineralnej kupowanej w butelkach aspekty zdrowotne nie są jednoznaczne. Choć dostarcza wielu minerałów, okazuje się, że plastikowa butelka PET może stwarzać potencjalne zagrożenie dla naszego zdrowia wskutek… wypłukiwania chemikaliów z plastiku.
Naukowcy z Uniwersytetu w Nowym Jorku już w 2014 roku zwrócili uwagę na to, że pod wpływem wysokiej temperatury - np. trzymania butelki w nagrzanym samochodzie lub pod wpływem światła słonecznego - plastik może wydzielać do wnętrza takie substancje jak bisfenol A (BPA) lub ftalany. Te z kolei mogą negatywnie wpływać na rozrodczość, a nawet powodować nowotwory. Niestety, woda butelkowana to najwyższy koszt dla środowiska naturalnego. Nie tylko generuje wysoki ślad węglowy wynikający z produkcji i transportu.
Używanie plastikowych butelek jest również powodem do niepokoju o środowisko. W Europie tylko 46% plastikowych butelek jest poddawanych recyklingowi. A szklane butelki? Nie zasługują na swoje uznanie. Niedawne badanie przeprowadzone przez University of Southampton wykazało, że szkło jest bardziej szkodliwe dla środowiska, ponieważ jest wydobywane z rzadkich materiałów i wymaga więcej paliw kopalnych do produkcji i transportu. Statystyki pokazują, że ślad węglowy, jaki zostawia po sobie 1,5-litrowa butelka wody, wynosi od 323 do 447 gramów CO2. Dla porównania podróż samochodem emituje około 192 gramów CO2 na kilometr.
Szokujące badanie przeprowadzone przez State University of New York wykazało, że 9 na 10 butelek wody jest zanieczyszczonych cząsteczkami plastiku. Naukowcy pobrali próbki z 259 butelek 11 marek z dziewięciu różnych krajów i znaleźli średnio 325 cząstek mikroplastiku na litr. Zanieczyszczenie mikroplastikiem stwierdzono również w wodzie ze szklanych butelek.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Woda Filtrowana
Woda filtrowana ma zazwyczaj lepszy smak niż kranowa, choć dla niektórych osób, może być mniej smaczna niż mineralna. Jest też w naturalny sposób oczyszczona z chloru, a także pestycydów i metali ciężkich, gdyby takie się w niej znalazły. Woda filtrowana jest zdecydowanie tańsza od butelkowanej. Nawet przy uwzględnieniu zakupu i wymianie filtra jest to kwota kilkadziesiąt razy niższa. Wymiana filtrów czyni ją jednocześnie bardziej kosztowną alternatywą kranówki. Woda filtrowana to też dużo niższy koszt dla środowiska niż woda butelkowana.
Jak Wybrać Najlepszą Wodę Mineralną?
Najlepsza naturalna woda mineralna to taka, którą sami wybierzemy - uważnie, według naszych potrzeb i gustu. Jeżeli nie przepadamy za wodami leczniczymi, ponieważ nie odpowiada nam jej smak, wybierzmy wody średniomineralizowane. Wybierajmy te wody, które zawierają powyżej 50 mg magnezu/l i ponad 150 mg wapnia/l.
Niezwykle ważne przy doborze odpowiedniej dla Nas wody jest składowa poszczególnych biopierwiastków. Dla osób pragnących uzupełnić niedobory wapnia polecamy wodę Staropolską, natomiast w przypadku problemów natury trawiennej zalecamy wybór wód o wysokim stężeniu wodorowęglanów. Jest to najpowszechniejsza i zarazem najbardziej uniwersalna kategoria z uwagi na zawartość składników mineralnych. Wody mineralne z tej kategorii są zalecane do picia dla osób niemal w każdym wieku.
Wiele osób nie przepada za zwykłą, niegazowaną wodą, narzekając na brak smaku i orzeźwienia. Woda gazowana ma w sobie nieco więcej smaku od wersji bez bąbelków - jej odczyn jest lekko kwaśny, przez co dłużej zachowuje swoją świeżość. Jest ona doskonałym kompanem w walce z problemami natury jelitowej czy nadkwasotą żołądka, gdyż dwutlenek węgla hamuje proces rozwoju bakterii.
Składniki Mineralne w Wodzie
Woda butelkowana oprócz dwóch cząsteczek wodoru (H) związanych z jedną cząsteczką tlenu (O) tworząc związek H2O zawiera inne składniki, które różnicują dostępne na rynku wody. Są to składniki mineralne, które decydują o wartości odżywczej wody oraz gazy.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
- Sód: Pierwiastek reguluje gospodarkę elektrolitową, zapobiega odwodnieniu, a brak może powodować zmęczenie i zaburzenia trawienia.
- Potas: Reguluje pH komórki i ciśnienie osmotyczne. Jest niezbędny do pracy zwłaszcza układu krwionośnego, nerwowego i mięśniowego.
- Wapń: Jest materiałem budulcowym kości, bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych i regulacji układu krwionośnego, kurczliwości mięśni i aktywacji enzymów.
- Magnez: Pierwiastek ten uczestniczy w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować poprawne działanie systemu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów.
- Chlorki: Anion chlorkowy jest obecny w soku żołądkowym w postaci kwasu solnego, a jako chlorek sodu pozwala utrzymać właściwe ciśnienie osmotyczne krwi i płynów ustrojowych.
- Siarczany: Działają korzystnie na przemianę materii, pracę wątroby i wytwarzanie żółci.
- Wodorowęglany: Są korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę, alkalizując sok żołądkowy. Podobnie jak siarczany pomagają kontrolować gospodarkę cukrową, obniżając zawartość cukru we krwi i moczu.
Jeśli więc zatem zależy nam na dostarczaniu określonego składnika z wody trzeba zwrócić uwagę na etykietę. Ustalono wartości kryteriów w celu określenia wody jako lecznicza.
| Składnik | Wartość minimalna |
|---|---|
| Wodorowęglany | min. 600 mg/l |
| Chlorki | min. 250 mg/l |
| Wapń | min. 150 mg/l |
| Magnez | min. 50 mg/l |
tags: #woda #mineralna #butelkowana #rodzaje

