Woda Mineralna Bonaqua: Skład, Właściwości i Klasyfikacja Wód Butelkowanych w Polsce

Na polskim rynku istnieje wiele wód butelkowanych, których konsumenci często nie rozróżniają. Dla wielu osób każda woda w butelce jest wodą mineralną, co wynika z trudności w przypisaniu jej do konkretnej kategorii ze względu na różnorodne kryteria klasyfikacji.

Badania nad postrzeganiem klasyfikacji wód w opakowaniach przez konsumentów oraz ich rozumieniem poszczególnych kategorii wód prowadziła dr Jolanta Mirek z Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Jednoznaczne definiowanie wód w opakowaniach od lat sprawia trudności, wynikające z częstych zmian przepisów prawnych w tym zakresie.

Kryteria Klasyfikacji Wód w Polsce

Istotny wpływ na nazewnictwo miała norma branżowa z 9 lipca 1990 r., która wszystkie podziemne wody o mineralizacji powyżej 200 mg/l klasyfikowała jako naturalne wody mineralne. Norma ta obowiązywała do lipca 1997 r., kiedy to pojawiło się pierwsze rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej regulujące te kwestie.

Obecnie obowiązuje rozporządzenie Ministra Zdrowia z 29 kwietnia 2004 r. (z późniejszymi zmianami z 17 grudnia 2004 r.) w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych. W świetle tego rozporządzenia:

  • Naturalne wody mineralne: To wody pochodzące z udokumentowanych zasobów wody podziemnej, wydobywane jednym lub kilkoma otworami naturalnymi, lub wierconymi. Charakteryzują się pierwotną czystością chemiczną i mikrobiologiczną, stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, wpływającymi korzystnie na zdrowie ludzkie i określonymi według stosownych wymagań i kryteriów. Muszą zawierać minimum 1000 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych lub co najmniej 250 mg/l wolnego dwutlenku węgla pochodzenia naturalnego.
  • Wody źródlane: To także wody pochodzące z udokumentowanych zasobów wody podziemnej, wydobywane jednym lub kilkoma otworami naturalnymi, lub wierconymi, pierwotnie czyste chemicznie i mikrobiologiczne, jednak nieróżniące się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określonymi w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę.

W rozporządzeniu brakuje definicji wód leczniczych w opakowaniach jednostkowych, gdyż podlegają one innym przepisom prawnym - rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 14 lutego 2006 r. w sprawie złóż wód podziemnych zaliczonych do solanek, wód leczniczych i termalnych oraz złóż innych kopalin leczniczych. Wody lecznicze to pierwotnie czyste, nieuzdatnione wody podziemne z jednego złoża, które poprzez swój skład chemiczny i właściwości fizyczne warunkują określone działanie lecznicze, potwierdzone wynikami stosownych badań farmakologicznych i klinicznych.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Badania Konsumenckie

W skład próby badawczej wchodziło 45 osób zróżnicowanych pod względem wieku, płci i miejsca zamieszkania. Zastosowano test uzupełniania niedokończonych zdań jako metodę badawczą, analizę zebranych wyników przeprowadzono w formie jakościowej analizy treści.

Naturalna Woda Mineralna

Pierwszym zadaniem badanych osób było dokończenie zdania: „Naturalna woda mineralna to...”. W odpowiedzi uzyskano wiele rozbudowanych opisów. Na podawane przez badanych odpowiedzi istotny wpływ miało słowo „mineralna”. Najwięcej uzyskanych odpowiedzi odnosi się do zawartości składników mineralnych. Okazało się, że kobiety większą wagę przywiązywały do właściwości i funkcji wody, natomiast dla mężczyzn większe znaczenie miało pochodzenie wody i obecność dwutlenku węgla.

Wśród przykładowych marek naturalnych wód mineralnych, badani najczęściej wymieniali takie wody jak: Nałęczowianka, Żywiec-Zdrój, Muszynianka, Bonaqua Kryniczanka, Cisowianka, Agua Minerale, Vita, Multivita, Piwniczanka, Arctic.

Woda Źródlana

Podobnie postąpiono w przypadku wód źródlanych. Analizując uzyskane wyniki można zauważyć pewną analogię do naturalnych wód mineralnych - w przypadku wód źródlanych na podawaną definicję największy wpływ miało słowo „źródlana” odnoszące się do pochodzenia wody. Poza tym panie częściej pisały o małej zawartości składników mineralnych i braku uzdatnienia, z kolei panowie akcentowali właściwości wód źródlanych.

Wśród przykładów marek wód źródlanych podawano najczęściej: Kroplę Beskidu, Nałęczowiankę, Żywiec-Zdrój, Kryniczankę, Piwniczankę, Muszyniankę, Multivitę.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Woda Stołowa

W przypadku wód stołowych aż 1/3 uczestników (głównie kobiet) nie potrafiła podać żadnej definicji wód stołowych. Badani respondenci obojga płci wodę stołową utożsamiają: z wodą z kranu (zdatną do picia bezpośrednio lub po przegotowaniu/przefiltrowaniu), z wodą podawaną przy stole do posiłków (analogia do słowa „stołowa”), z wodą do przyrządzania posiłków lub z wodą niskozmineralizowaną, lub całkowicie pozbawioną minerałów.

Odnośnie znajomości marek wód stołowych 80% osób nie potrafiło podać żadnej nazwy wody.

Woda Lecznicza

Uczestnicy badania najlepiej poradzili sobie z wodami leczniczymi, które stanowiły ostatnią definiowaną kategorię wód w opakowaniach. Zastosowano identyczną procedurę jak w przypadku pozostałych wód. Uzyskane wyniki w tym zakresie wykazały, że większość osób zasugerowała się nazwą i podała, że wody lecznicze to wody o działaniu leczniczym. W uzyskanych odpowiedziach dotyczących tej wody często podawano sformułowania o wysokiej mineralizacji tych wód, ich uzdrowiskowym pochodzeniu (najczęstszy przykład - Krynica) oraz charakterystycznym smaku i zapachu wód. Pojawiły się także bardziej kompleksowe definicje wód leczniczych uwzględniające wody wykorzystywane w uzdrowiskach do kąpieli leczniczych oraz wody termalne.

Wśród marek wód leczniczych znanych respondentom podawano najczęściej wody: Jan i Zuber. Pozostałe wymienione marki, mimo iż pochodziły z miejscowości uzdrowiskowych, nie były wodami leczniczymi.

Wpływ Wody na Zdrowie

Woda jest substancją, bez której nie byłoby życia. Przeciętny człowiek składa się w 60 % z wody. Nasz organizm nie jest w stanie sam sobie jej „wyprodukować”, stąd konieczność codziennego picia. Dzienna ilość, która potrzebna jest człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania wynosi 8 szklanek. Wynika ona z tego, że tyle mniej więcej tracimy na oddychanie, wydzielanie potu, mocz, nawilżenie śluzówek itd. Bez wody organizm się wysusza, widać to najbardziej na zewnatrz nas, czyli na skórze. Łokcie są szorstkie i zgrubiałe, naskórek popękany i swędzący.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opracował normy dzienne na spożycie wody:

  • Dzieci w wieku 2-3 lata - 1300 ml
  • Dzieci w wieku 4-8 lat - 1600 ml
  • Chłopcy w wieku 9-13 lat - 2100 ml
  • Dziewczynki w wieku 9-13 lat - 1900 ml
  • Kobiety powyżej 13. roku życia - 2000 ml
  • Chłopcy powyżej 13. roku życia - ilość większa niż dla dziewczynek

Rodzaje Wód i Ich Właściwości

  • Wody naturalne źródlane: Zazwyczaj niskozmineralizowane, szczególnie polecane dzieciom oraz osobom z problemami układu pokarmowego. Są niezwykle łagodne, ponieważ w ich składzie występuje niski poziom sodu. Dzięki temu nie obciążają nerek, idealnie nadają się jako baza do przyrządzania posiłków.
  • Wody naturalne mineralne: Najczęściej występują pod postacią wód śrenio i wysokozmineralizowanych. Polecane dla osób po intensywnym wysiłku fizycznym. Świetnie sprawdzają się w trakcie upałów w celu nawodnienia organizmu. Wody śreniozmineralizowane (Nałęczowianka, Cisowianka) można pić codziennie, tak jak wody źródlane.
  • Wody stołowe: Powstają w wskutek zmieszania naturalnej wody źródlanej lub wody mineralnej z przefiltrowaną wodą wodociągową. Służą do gaszenia pragnienia. Są ubogie w składniki mineralne.
  • Wody naturalne lecznicze: Charakteryzują się wysokim stężeniem składnika leczniczego. Polecane w konkretnych schorzeniach i nie powinno się siegać na własną rękę po wody Jan, Franciszek itp. Lekarz po konsultacji sam określi jaką i w jakich ilościach powinniśmy spożywać, aby pomóć w terapii schorzenia.

Dwutlenek węgla występujący naturalnie w wodzie mineralnej, na ogół nie wywołuje negatywnych skutków ubocznych po wypiciu wody, poneważ stopień wysyscenia CO2 jest duzo niższy od tego, który występuje w wodzie sztucznie gazowanej. Woda gazowana (sztucznie) pita w codziennej diecie powoduje wzdęcia, odbijanie, a co najgorsze nie nawodni dobrze organizmu. Bąbelki gazu rozpychają ścianki żołądka, powodując złudne uczucie zaspokojenia pragnienia.

Woda z Kranu

Woda dostępna w naszych kranach jest bardzo dobrze przebadana. Często posiada skład podobny do składu wód źródlanych. Na www. miejskich wodociągów umieszcany jest regularnie raport dotyczący czystości wody dostępnej na terenie naszej gminy. Nie ma przeciwskazań do picia takiej wody.

Wybór Wody dla Dzieci

Po okresie karmienia pokarmem naturalnym, maluszki przestawiane są na pokarm sztuczny i zaczyna się je dopajać. Rodzice popełniają często błąd, polegający na tym, że zamiast podawać dziecku wodę do picia, dają im soczki lub wodę z syropem. Konsekwencją takiego postępowania jest przedwczesne psucie się zębów mlecznych, brak apetytu, a także niechęć do picia napojów innych niż słodkie. Soki są oczywiście dobre dla dziecka, ale rozcieńczone z wodą. W takiej formie organizm lepiej zostanie nawodniony. Woda jest najlepszym płynem do picia, ma obojętny smak, nie wpływa na apetyt, nie psuje zębów.

Modne ostatnio „wody smakowe” to tak naprawdę napoje, w których składzie owszem jest woda, ale również aromaty i słodziki.

Dlaczego Warto Pić Wodę?

Bo jest źródłem naturalnych minerałów, bezkonkurencyjnie zaspokaja pragnienie. Posiada też właściwości lecznicze ( woda Franciszek sprawdza się na dzień po raucie). Ze względu na swoją obojętność, jako jedyna może służyć do przepijania leków. Niestety wciąż pijemy jej za mało.

Krenoterapia - Leczenie Wodami Mineralnymi

Picie naturalnych wód mineralnych można uznać za jedną z najstarszych metod leczenia. Pierwiastki zawarte w wodzie mineralnej występują w postaci zjonizowanej, przez co są łatwo przyswajalne, dlatego też regularne picie wody mineralnej pozwala na uzupełnienie ich niedoborów. Leczniczą wartość wody uznano już w starożytności.

Wodami mineralnymi nazywamy wody podziemne zawierające rozpuszczone sole mineralne i gazy w ilości nie mniejszej niż 1g/l. Naturalna woda mineralna ma potwierdzony stały - korzystny dla zdrowia - skład chemiczny; ujęcie, z którego jest czerpana musi mieć określoną nazwę; pochodzi z podziemnych źródeł odizolowanych geologicznie od zanieczyszczeń zewnętrznych; musi mieć zachowane naturalne właściwości wody podziemnej oraz musi być doprowadzana rurociągiem do rozlewni.

Naturalna woda źródlana musi być pierwotnie czysta; ujęcie, z którego się ją pozyskuje musi mieć określoną nazwę; pozyskuje się ją ze źródeł podziemnych, których zasoby zostały udokumentowane. Skład chemiczny i właściwości wody źródlanej mogą ulegać niewielkim wahaniom w zależności od sytuacji geologicznej podłoża; dopuszcza się dwukrotnie większą zawartość azotanów niż w przypadku wód mineralnych (do 20 mg/l).

Woda stołowa otrzymuje się ją poprzez zmieszanie wody źródlanej lub wody podziemnej zwykłej (wody pitnej służącej do zaopatrywania ludności) z naturalną wodą mineralną, solami mineralnymi lub innymi składnikami mineralnymi.

W nazwach wód leczniczych najpierw uwzględniane są aniony, a potem kationy w kolejności malejących stężeń.

Wody klasyfikowane są również ze względu na stopień mineralizacji:

  • Wody wysokozmineralizowane - zawierające ponad 1500 mg/l składników mineralnych.
  • Wody średniozmineralizowane - zawierające od 500 do 1500 mg/l składników mineralnych.
  • Wody niskozmineralizowane - zawierające do 500 mg/l składników mineralnych.

Do codziennego spożycia najlepsze są wody o średniej i niskiej mineralizacji, z małą zawartością sodu, poniżej 15-20 mg/l. Większość wód powszechnie dostępnych w sklepach odpowiada powyższym kryteriom, więc można je spożywać bez ograniczeń.

Przykłady Wód i Ich Zastosowanie

Wody o wysokiej zawartości sodu, np. Krystynka z Ciechocinka (950 mg/l) czy Celestynka z Rymanowa (630 mg/l) znajdują zastosowanie w przypadkach konieczności uzupełnienia poziomu sodu i tym samym utrzymania wody w organizmie. Nie zalecane są w przypadkach nadciśnienia i niewydolności krążenia.

Wielka Pieniawa wykazuje udokumentowane klinicznie znaczenie w leczeniu kamicy nerkowej. Dzięki dużej zawartości wodorowęglanów alkalizuje mocz i rozpuszcza nieuwapnione kamienie w drogach moczowych. Co najważniejsze, jej silne działanie alkalizujące zapobiega powstawaniu kamicy szczawianowej. Jest odpowiednikiem włoskiej wody Fiuggi.

Henryk - naturalna lecznicza woda mineralna z Uzdrowiska Wysowa; szczawa wodorowęglanowo-chlorkowo-sodowa-borowa; wysokozmineralizowana - 5.959 mg/l. Ze względu na wysoką zawartość jodu stosuje się ją w niedoczynności tarczycy spowodowanej niedoborem jodu.

Picie wód leczniczych o bardzo wysokiej mineralizacji, tzn. powyżej 10.000 mg/l (np. Zuber, Franciszek), powinno zawsze odbywać się pod kontrolą lekarską, ściśle według wskazań specjalisty. Wody te przyspieszają ruchy robaczkowe, szybko przechodząc z żołądka do dwunastnicy; stanowią silny bodziec wydzielniczy dla soków trawiennych. Znane jest m.in. ich działanie przyspieszające wypróżnianie, w przypadkach uporczywych zaparć. Wody wysokozmineralizowane nie są więc odpowiednie dla każdego, gdyż istnieje wiele przeciwwskazań, które należy brać pod uwagę.

tags: #woda #mineralna #bonaqua #skład #właściwości

Popularne posty: