Woda Mineralna 4000 Litrów: Właściwości i Korzyści
- Szczegóły
Coraz częściej słyszymy o szkodliwości napojów gazowanych. Niestety coraz częściej jest kojarzona i niesłusznie stawiana w grupie ze słodzonymi napojami woda gazowana. W przeciwieństwie do słodzonych napojów woda gazowana nie zawiera kalorii, ale przede wszystkim szkodliwych i zakwaszających organizm cukrów prostych.
Rodzaje Wód Mineralnych
Mamy cztery rodzaje wód, które znajdziemy na półkach sklepowych w butelce: woda źródlana, mineralna, stołowa i lecznicza. Cechy trzech pierwszych zostały określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2004r.
- Woda źródlana pochodzi z zasobów podziemnych, jest pierwotnie czysta. Tych cech nie musi posiadać woda kranowa, jednak pod względem właściwości i zawartości składników mineralnych praktycznie niczym się nie różni.
- Woda mineralna również jest pierwotnie czysta i pochodzi z zasobów podziemnych, a różnica między źródlaną polega na tym, że woda mineralna ma stabilny skład mineralny o specyficznych korzyściach zdrowotnych. Stabilny skład mineralny gwarantuje, że to, co producent zadeklarował na etykiecie znajduje się wewnątrz butelki.
- Wodę stołową otrzymujemy poprzez dodanie do wody źródlanej wody mineralnej lub soli mineralnych, które zawierają sód, wapń, magnez, chlorki, siarczany, wodorowęglany. Do takiej wody zaliczamy m.in. Jan, Zuber, Słotwinka, Magdalena, Mieszko, Pieniawa.
- Z kolei woda lecznicza jest wodą podziemną, nie zanieczyszczoną, ale o zmiennych cechach fizycznych i chemicznych co czyni ją narzędziem w profilaktyce zdrowia i leczeniu schorzeń pod nadzorem lekarza.
Nie sposób tutaj nie wspomnieć o rodzajach wód mineralnych i stopniu mineralizacji:
- niskozmineralizowane (do 500 mg/l)
Woda Wysokozmineralizowana
Woda wysokozmineralizowana zawiera od 1500 do 4000 mg składników mineralnych na litr. W ostatnich czasach coraz częstszym trendem jest wybór wody wysokozmineralizowanej, która nie tylko dostarcza nam dużej dawki płynów, ale też zawiera w sobie sporą dawkę cennych dla zdrowia minerałów. Woda, charakteryzująca się dużą dawką składników mineralnych stanowi więc najlepszą i najtańszą opcję na uzupełnienie niedoborów cennych składników odżywczych.
Taka woda charakteryzuje się wysoką zawartością pierwiastków mineralnych, od 1500 do 4000 mg na litr, dlatego stanowi najlepszą opcję połączenia systematycznego nawadniania z uzupełnianiem niedoborów składników mineralnych.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Wody wysokomineralizowane mogą różnić się od siebie zawartością pierwiastków. Skład takiej wody zależy przede wszystkim od miejsca jej wydobycia. Ze względu na skład chemiczny możemy wyróżnić kilka rodzajów wód wysokomineralizowanych:
- woda szczawa zawierająca co najmniej 1000 mg/ l dwutlenku węgla,
- woda jodkowa, czyli woda lecznicza zawierająca co najmniej 1 mg/ l jonu jodkowego,
- woda fluorkowa, czyli woda lecznicza zawierająca co najmniej 1 mg/ l jonu fluorkowego,
- woda żelazista, czyli woda lecznicza zawierająca co najmniej 10 mg/ l jonu żelazawego,
- woda siarczanowa, w której dominuje jon siarczanowy.
Oprócz powyższych wyróżniamy również wodę bromkową, borową, chlorkową i manganową. Woda lecznicza Dziedzilla to wysokozmineralizowana woda lecznicza o łącznej zawartości minerałów jak jod, wapń oraz magnez na poziomie 3650 mg/L.
Składniki Mineralne w Wodzie Butelkowanej
Woda butelkowana oprócz dwóch cząsteczek wodoru (H) związanych z jedną cząsteczką tlenu (O) tworząc związek H2O zawiera inne składniki, które różnicują dostępne na rynku wody. Są to składniki mineralne, które decydują o wartości odżywczej wody oraz gazy.
- Sód: Pierwiastek reguluje gospodarkę elektrolitową, zapobiega odwodnieniu, a brak może powodować zmęczenie i zaburzenia trawienia.
- Potas: Reguluje pH komórki i ciśnienie osmotyczne. Jest niezbędny do pracy zwłaszcza układu krwionośnego, nerwowego i mięśniowego.
- Wapń: Jest materiałem budulcowym kości, bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych i regulacji układu krwionośnego, kurczliwości mięśni i aktywacji enzymów.
- Magnez: Pierwiastek ten uczestniczy w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować poprawne działanie systemu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów.
- Anion chlorkowy: Jest obecny w soku żołądkowym w postaci kwasu solnego, a jako chlorek sodu pozwala utrzymać właściwe ciśnienie osmotyczne krwi i płynów ustrojowych.
- Siarka: Jest niezbędna do działania wielu enzymów. Z kolei występując w formie związków - siarczanów działają korzystnie na przemianę materii, pracę wątroby i wytwarzanie żółci.
- Wodorowęglany: Są korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę, alkalizując sok żołądkowy. Podobnie jak siarczany pomagają kontrolować gospodarkę cukrową, obniżając zawartość cukru we krwi i moczu. Oprócz tego regulują pH krwi.
Właściwości Wody Gazowanej
Woda gazowana od niegazowanej różni się jedynie zawartością dwutlenku węgla (Co2). Wody niegazowane zawierają śladowe ilości tego gazu. Posiada kwaśny odczyn - dwutlenek węgla rozpuszczając się w wodzie tworzy lekki kwas węglowy. Dlatego każda woda gazowana ma kwaśny odczyn (pH poniżej 7). W zależności od stopnia nasycenia Co2 woda gazowana może przyjmować pH od 4 do 6,5. Ta cecha nadaje też korzystny walor wodzie gazowanej, gdyż w kwaśnym środowisku wolniej rozwijają się mikroorganizmy.
Wpływa na równowagę kwasowo -zasadową - lekki kwas węglowy H2CO3 jaki wytwarza się w wodzie gazowanej jest istotnym składnikiem w utrzymaniu przez organizm równowagi kwasowo-zasadowej, gdyż jest głównym składnikiem największego, naturalnego buforu kwasowo-zasadowego organizmu człowieka - buforu wodorowęglanowego. Około 95% kwasu węglowego dysocjuje do anionu HCO3¯ i jonu wodorowego H+, którego stężenie decyduje o pH krwi i tkanek. Paradoksalnie zatem pijąc wodę gazowaną o kwaśnym odczynie pH, wspieramy w działaniu naturalny bufor alkaliczny organizmu.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Wspiera leczenie niektórych schorzeń - woda gazowana wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, dlatego jest zalecana w profilaktyce oraz leczeniu niektórych schorzeń. W połączeniu z sodem uzyskuje się korzystne efekty w leczeniu nadkwasoty żołądka, w zaburzeniach funkcjonowania jelit oraz infekcjach dróg moczowych. Kwaśny odczyn wody gazowanej w zderzeniu z pH soku żołądkowego, które wynosi około 2-3, nie zaburza tak silnie jego odczynu, jak woda niegazowana.
Dla Kogo Woda Wysokozmineralizowana?
Picie wody wysokozmineralizowanej to świetna opcja na uzupełnienie ważnych minerałów przez osoby, które wykazują zwiększone zapotrzebowanie na sole mineralne. Do tej grupy możemy zaliczyć sportowców, którzy podczas intensywnych treningów tracą duże ilości elektrolitów i innych cennych substancji. Wyższe zapotrzebowanie na magnez i potas wykazują osoby, żyjące w ciągłym stresie, którym również zalecane jest picie wody o dużej zawartości minerałów.
Woda wysokozmineralizowana o dobry dodatek do diety osób odchudzających się, zwłaszcza stosujących diety restrykcyjne, które często są niedoborowe. Picie wody z wysoką dawką minerałów powinno być jednak dokładnie kontrolowane. Zalecana dawka wynosi 1 szklankę na dobę.
Woda Wysokomineralizowana na Choroby
Co ciekawe, woda wysokomineralizowana zalecana jest w terapii niektórych chorób. Minerały zawarte w naturalnej wodzie są łatwo przyswajalne, dlatego systematyczne picie takiego płynu stanowi najlepszy sposób uzupełniania niedoboru minerałów. Woda z wysoką zawartością żelaza może być stosowana w przypadku anemii z niedoboru żelaza. Osoby zmagające się z migreną, być może potrzebują większej dawki magnezu, który mogą dostarczyć wraz z wodą. W przypadku występowania chorób tarczycy warto sięgnąć po wodę bogatą w jod.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #woda #mineralna #4000 #litr #właściwości

