Woda Imbirowa: Właściwości i Przepis
- Szczegóły
Imbir to jedna z najlepiej poznanych przypraw na świecie, która króluje przede wszystkim w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Imbir to roślina pochodząca z Azji, która jest szeroko stosowana w kuchni i medycynie naturalnej. Imbir “odkryty” został prawdopodobnie na wyspach Melanezji, ale najbardziej rozpowszechniono go w Azji, skąd później dotarł nad Morze Śródziemne i do nas.
Część jadalną stanowi widlasto rozgałęzione podziemne kłącze, które jest podzielone na bulwiaste człony. Korzeń imbiru ma delikatną, beżową skórkę, która okrywa jasnożółty miąższ. Ten charakteryzuje się intensywnym ostrym, korzennym smakiem i zapachem. Najczęściej wykorzystywany jest obrany ze skórki świeży imbir lub mielony imbir w proszku.
W ostatnich latach wzrósł bowiem import świeżego lub sproszkowanego korzenia tej rośliny. Największym zainteresowaniem cieszy się świeży korzeń imbiru, który ma szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach. Świeży imbir może być spożywany na surowo. Imbir ma liczne zastosowania, a jego właściwości są cenione między innymi w kuchni.
W poniższym artykule przybliżamy właściwości zdrowotne imbiru, a także podpowiadamy, jak włączyć go do codziennej diety.
Właściwości zdrowotne imbiru
Imbir to jedna z najstarszych znanych przypraw na świecie, która wyróżnia się również wieloma właściwościach zdrowotnych. Imbir wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego, łagodzi bóle i mdłości. Imbir ma działanie rozgrzewające, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a także przeciwzapalne.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Historia wykorzystywania imbiru w celach leczniczych sięga starożytności. Ta aromatyczna przyprawa ma szerokie prozdrowotne zastosowanie, udokumentowanie wynikami licznych badań naukowych.
Wartość odżywcza imbiru jest zależna od kilku czynników. Duże znaczenie ma przede wszystkim gatunek i pochodzenie rośliny, sezon zbioru, metody przechowywania, stan kłącza oraz forma produktu. Świeży korzeń imbiru w 80% składa się z wody, dlatego jest niskokaloryczny. Sproszkowany imbir jest pozbawiony wody, dlatego zawiera więcej kalorii. Stosujemy go jednak w ilościach symbolicznych, dlatego nie należy się tym martwić.
Korzeń imbiru ma bardzo bogaty skład, któremu to właśnie zawdzięcza swoje cenne dla zdrowia właściwości i działanie. Imbir jest bogaty w witaminy i minerały. Znaleźć można w nim między innymi sód, fosfor, wapń, a także cynk, mangan, żelazo i miedź. Bogaty jest również w witaminę C, witaminę K i witaminę E, a także w witaminę A. Świeży imbir to również cenne źródło witaminy B1, B2 i kwasu foliowego. Poza tym dostarcza do organizmu węglowodany i olejki eteryczne, a dodatkowo wyróżnia go korzenny smak i zapach.
Wpływ na cholesterol i cukier we krwi
Regularne spożywanie imbiru polecane jest osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Metaanaliza 12 badań z udziałem w sumie 586 osób wykazała, że spożywanie 2 g imbiru dziennie wykazuje korzystny wpływ na profil lipidowy krwi. Do ważnych właściwości imbiru należy jego działanie hipoglikemiczne, które polega na obniżaniu poziomu cukru we krwi. Imbir może zwiększać wrażliwość tkanek na działanie insuliny, czyli hormonu, który transportuje glukozę z krwi do tkanek równocześnie obniżając jej poziom we krwi. Ponadto ma ograniczać wchłanianie glukozy w jelitach do krwioobiegu.
Wyniki badań naukowych w tym zakresie dostarczają sprzecznych wniosków. Z pewnością stosowanie imbiru nie zastąpi zdrowej i zbilansowanej diety o obniżonej kaloryczności, a więc z deficytem kalorycznym. Warto pamiętać, że skuteczne odchudzanie to nie tylko pojedyncze składniki, ale przede wszystkim dobrze zbilansowana dieta.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Wsparcie układu trawiennego i odpornościowego
Stosowany doraźnie imbir pomaga niwelować niektóre dolegliwości trawienne. Napój imbirowy sprawdza się przy przejedzeniu, wzdęciach, bólach brzucha oraz niestrawności. Dlatego dobrze mieć w domu kawałek świeżego imbiru lub opakowanie imbiru mielonego, aby skorzystać z jego leczniczych właściwości. Te właściwości warto wykorzystywać nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale w ciągu całego roku, aby wzmacniać naturalną odporność organizmu. Picie naparu z imbiru pomaga złagodzić ból gardła, łagodzi kaszel i rozrzedza zalegającą wydzielinę.
Łagodzenie bólu menstruacyjnego i ciążowych mdłości
Nawet połowa miesiączkujących kobiet doświadcza bólów menstruacyjnych. W celu złagodzenia tych dolegliwości polecany jest imbir. Ból menstruacyjny jest związany z podwyższeniem poziomu prostaglandyn w organizmie. Imbir hamuje ich wytwarzanie, dzięki czemu łagodzi ból. Jednym z popularniejszych zastosowań imbiru jest łagodzenie porannych mdłości w czasie ciąży, których może doświadczać nawet 80% ciężarnych. Imbir łagodzi te dolegliwości bardzo skutecznie, a przy tym jest generalnie bezpieczny do stosowania w czasie ciąży.
Imbir a odchudzanie
Imbir posiada właściwości łagodzące wzdęcia, dzięki czemu jego stosowanie może być pomocne w uzyskaniu płaskiego brzucha. Czy oznacza to, że imbir ułatwia odchudzanie?
Imbir jest źródłem związków fenolowych - gingerolu, zinferonu i shogaolu, które nadają przyprawie nieco ostry, palący smak. Substancje te, aktywują proces termogenezy, który odpowiedzialny jest za spalenie tłuszczów. Spożywanie imbiru wpływa na zwiększenie wydatkowania kalorii, co ułatwia pozbycie się zbędnych kilogramów. Regularne stosowanie wody z imbirem i cytryną korzystnie wpływa na uzyskanie płaskiego brzucha i redukcję tkanki tłuszczowej z jego dolnych partii. Imbir bowiem pobudza wydzielanie śliny, żółci i soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie. Przyprawa ta działając rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, łagodzi objawy wzdęć i zespołu jelita drażliwego.
Warto również podkreślić, że w imbirze zawarte są substancje bioaktywne, przyczyniające się do ustabilizowania we krwi poziomu leptyny, czyli hormonu, który odpowiedzialny jest za uczucie sytości. Ponadto, picie wody z cytryną i imbirem wpływa na przyspieszenie metabolizmu i stymulację organizmu do samooczyszczania się z toksyn. Regularne stosowanie mikstury stanowi skuteczną metodę odchudzania, a także przeciwdziałania nadwadze. Warto jednak podkreślić, że najlepsze efekty można uzyskać pijąc napój, nie zapominając jednocześnie o aktywności fizycznej i odpowiedniej diecie.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Właściwości wody z imbirem
Woda z imbirem to prosty i skuteczny sposób na oczyszczanie organizmu. Imbir jest bogaty w przeciwutleniacze, substancje zwalczające wolne rodniki oraz składniki o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym i antyseptycznym. Dodanie go do wody pozwala na zwiększenie jej właściwości detoksykujących, co pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego oraz pomaga utrzymać odpowiednią wagę ciała.
Imbir zawiera wiele składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w usuwaniu toksyn z organizmu. Dodatkowo, jak już zostało wspomniane, jest on również traktowany jako środek przeciwzapalny.
Poszukujesz sposobu na rozgrzanie oraz wsparcie odporności? W takim razie woda z imbirem i cytryną sprawdzi się w tym celu doskonale. Cytryna dodana do wody z imbirem doskonale rozgrzewa i wspiera oczyszczanie organizmu. Wodę z imbirem warto spożywać przede wszystkim z samego rana, a dodatkowo na czczo. Napar dostarczony organizmowi w taki sposób pobudza go do pracy i sprawia, że poprawiają się procesy trawienia.
Imbir na odporność
Imbir wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne, a poza tym ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych, a także przy wielu innych dolegliwościach.
Jeżeli nie mamy takiego nawyku, to warto działać od razu, bo imbir stanowi idealne rozwiązanie na przeziębienie. Dzięki temu korzeń imbiru na odporność wydaje się niezastąpiony.
Imbir na nadciśnienie
Imbir, jak wskazują badania, może obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Dlatego też przypisuje się mu właściwości przeciwagregacyjne czy antymiażdzycowe. Reguluje wartości cholesterolu we krwi. Jednak nie powinny go stosować osoby, które już zażywają leki oddziałujące na układ krwionośny - w tym na krzepliwość krwi i ciśnienie krwi.
Jak włączyć imbir do codziennej diety?
Przy braku przeciwwskazań i dobrej tolerancji, warto stosować imbir w codziennej diecie. Na szczęście można w różnorodny sposób włączyć go do swojego jadłospisu. Osoby, które nie lubią smaku imbiru, a chcą skorzystać z jego cennych właściwości mogą stosować go w mniejszych dawkach, lub łączyć imbir ze słodkimi dodatkami, które łagodzą jego intensywność.
Przepis na herbatę imbirową
Herbata imbirowa to smaczna propozycja na jesienne i zimowe wieczory. Herbatę zaparz we wrzątku. Następnie dodaj kawałki pokrojonego korzenia imbiru, goździki oraz cynamon. Jakie właściwości ma napój imbirowy? Jego wpicie rozgrzewa organizm, poprawia nastrój i samopoczucie oraz działa antyoksydacyjnie.
Przepis na wodę imbirową
Aby przygotować wodę z imbirem, należy zetrzeć świeży korzeń imbiru na tarce lub zmielić go w młynku do kawy i dodać do szklanki ciepłej wody. Można również wzbogacić ją o cytrynę lub miód do smaku. Należy pić taką wodę rano na czczo, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Wodę z imbirem najlepiej pić raz dziennie, z samego rana. Można spożywać go częściej, jednakże należy pamiętać, że imbir można dostarczyć organizmowi w dawce nie większej niż 4-5 gramy dziennie. Jest to jednak dawka przeznaczona dla zdrowych osób.
Do przygotowania wody imbirowej potrzebne są następujące składniki:
- litr wody
- 5 cm świeżego korzenia imbiru
- opcjonalnie do smaku: miód, sok z cytryny, cynamon, trawa cytrynowa
Obrany i starty korzeń imbiru należy gotować przez kwadrans, po czym odcedzić i przestudzić. Wodę imbirową można wzbogacić o dodatek ulubionych dodatków smakowych.
Przepis na wodę z imbirem, cytryną i miodem
W ciepłej wodzie rozpuść miód i sok pomarańczowy. Ważne, aby woda nie była gorąca, ponieważ dodany do niej miód straci wszystkie swoje cenne właściwości.
Do szklanki z gotowaną, ciepłą wodą należy dodać imbir oraz sok z połowy cytryny. Innym sposobem jest zmieszanie wody, imbiru i cytryny, którą następnie należy doprowadzić do wrzenia, po czym konieczne jest gotowanie mikstury przez 15 minut. Do przyrządzenia mieszaniny można użyć zarówno świeży - starty lub pokrojony korzeń a także suszony imbir. Do mikstury wody, imbiru i cytryny można dodatkowo dodać łyżkę miodu i cynamon, aby wzmocnić właściwości lecznicze napoju.
Przepis na imbir na odchudzanie
Wystarczy zalać plasterki imbiru gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Dla lepszego smaku można dodać miód i cytrynę.
Kto powinien unikać wody z imbirem?
Osoby z problemami żołądkowymi, takimi jak wrzody lub refluks, powinny unikać picia wody z imbirem, ponieważ imbir może podrażniać błonę śluzową żołądka. Kolejną grupą, która powinna unikać picia wody z imbirem, są osoby cierpiące na problemy z krzepnięciem krwi, ponieważ imbir może zwiększać ryzyko krwawienia.
Mimo tych obiecujących wyników, osoby z cukrzycą, stosujące leki obniżające poziom cukru we krwi, powinny z dużą ostrożnością podchodzić do używania imbiru.
Przede wszystkim ma silne działanie oraz nieco drażniący aromat, więc powinny z niego zrezygnować osoby, które borykają się z chorobami układu pokarmowego (wrzodami żołądka lub dwunastnicy czy refluksem żołądkowo-przełykowym).
Spożywanie imbiru podczas ciąży może także stanowić problem. Duże ilości tego składnika w diecie przyszłej mamy mogą doprowadzić do podrażnienia żołądka, jednak pomaga on w przypadku mdłości, więc można sobie pozwolić na jego niewielkie ilości. Na imbir muszą również uważać osoby, które mają problemy z ciśnieniem. Duża ilość tej przyprawy może mieć wpływ na działanie niektórych leków, a także na ogólne samopoczucie osób z nadciśnieniem lub niedociśnieniem.
Skutki uboczne imbiru
Jak każdy produkt, również imbir, może wywoływać skutki uboczne. Stosowany w nadmiarze imbir może wywoływać u części osób skutki uboczne, do których zalicza się np. biegunki, bóle brzucha, zgagę oraz nadmierne gazy. Imbir może też wchodzić w reakcje z lekami, osłabiając ich działanie. W związku z powyższym nie zaleca się łączenia imbiru z lekami na nadciśnienie oraz środkami na obniżenie krzepliwości krwi. Do innych działań niepożądanych imbiru zalicza się podrażnienie układu pokarmowego, błon śluzowych jamy ustnej i języka oraz zmniejszenie ciśnienia krwi.
Innym niepożądanym działaniem wynikającym ze spożywania imbiru może być jego wpływ na poziom cukru we krwi. Imbir zwiększa również ryzyko odwodnienia przy biegunkach. Spożywanie imbiru w nadmiernej ilości może stać się przyczyną kołatania serca. Pojawiać się też mogą bóle i zawroty głowy oraz ogólne osłabienie i krwawienia.
Wprawdzie imbir nie jest rośliną wysoce alergenną, jednak u niektórych osób mogą wystąpić objawy alergii.
tags: #woda #imbirowa #właściwości #i #przepis