Woda gazowana: Historia popularności w latach 80. w Polsce
- Szczegóły
Dziś półki sklepowe uginają się od różnego rodzaju przysmaków, wśród których nie brakuje propozycji wymyślnych i egzotycznych, niejednokrotnie sprowadzanych z najdalszych zakątków świata. Cztery dekady temu wybór mieliśmy znacznie ograniczony, ale nie oznacza to, że smakołyków nam brakowało, bo Polacy to naród kreatywny i jeśli czegoś w sklepie nie było, dokładano wszelkich starań, aby wyczarować satysfakcjonujący zamiennik. Czym z największym smakiem zajadaliśmy się w latach 80.?
Oranżada w woreczku i oranżada w proszku
Dziś przysmakom czy napojom nadawane są tak wymyślne nazwy, że jeśli kupujemy coś po raz pierwszy, możemy nie mieć pewności, co znajduje się pod konkretną etykietą. Oranżada w woreczku była po prostu oranżadą sprzedawaną w foliowym woreczku. Nie miała nazwy, czasem występowała w różnych wariantach smakowych. Bo w Polsce oranżadą nazywano nie tylko napoje pomarańczowe i tak jest zresztą do dzisiaj.
Oranżada w woreczku była hitem np. sklepików szkolnych. Nie przelewało się jej do kubeczka - przebijało się po prostu woreczek plastikową słomką. A później końcówkę tej samej słomki można było wykorzystać do puszczania mydlanych baniek, bo specjalnych płynów i akcesoriów, jakie mamy teraz, w tamtym czasie nie było. Pomyślcie sobie, jak bardzo minimalizowaliśmy wówczas produkcję śmieci. Byliśmy eko, zanim stało się to modne.
Ogromną popularnością cieszyła się też oranżada w proszku (ten przysmak po latach powrócił). Krążyła legenda, że ktoś znał kiedyś kogoś, kto - zgodnie z instrukcją - zalał ją wodą. Ten rodzaj napoju raczej konsumowało się na sucho.
Syfon - domowa produkcja wody gazowanej w PRL-u
W PRL-u w głowie się nie mieściło, żeby płacić w sklepie za zwykłą wodę do picia. Jeśli ktoś miał ochotę na wariant z bąbelkami, sięgał po syfon - to taki domowy wariant ulicznego saturatora. Gaz pochodził z wymiennych nabojów, wypełnionych CO2, a zainteresowanie było tak duże, że powstawały specjalne punkty, zajmujące się wyłącznie napełnianiem takich nabojów.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Syfon do wody to urządzenie do produkcji wody gazowanej, którego działanie jest stosunkowo proste. Opiera się ono na nabojach wypełnionych dwutlenkiem węgla, które umieszczone są w metalowej obudowie. To właśnie one nadają wodzie gazowanego charakteru. Wypuszczają one stopniowo gaz po naciśnięciu dźwigni. Te urządzenia były popularne w Polsce zwłaszcza w okresie PRL-u. Wówczas posiadał je niemal każdy, spotykało się je także w restauracjach. Później ich popularność znacząco spadła, przez co szczególnie młode osoby mogą nawet nie wiedzieć, jak dokładnie wygląda syfon.
Coraz więcej osób rezygnuje z zakupu wody butelkowanej. Po pierwsze - to nieopłacalne. Po drugie - generuje ogromne ilości plastiku. Tymczasem w wielu miastach Polski woda z kranu spełnia restrykcyjne normy sanitarne i jest w pełni zdatna do picia.
Zalety używania syfonu do wody gazowanej:
- niższe koszty - cena przygotowania 1 litra wody gazowanej z syfonu to ok.
- niższe koszty operacyjne - jeden nabój CO₂ pozwala na przygotowanie ok.
- bezpieczeństwo i jakość - nowoczesne modele posiadają zawory ciśnieniowe i są wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością (np.
Dla lokali gastronomicznych syfon do wody gazowanej to nie tylko retro gadżet, ale realne narzędzie pracy, które wpisuje się w rosnący trend personalizowanych napojów i zrównoważonej gastronomii.
Jaki syfon do wody wybrać?
Syfon gazuje wodę nabojami CO₂. Wartość ekonomiczna i ekologiczna. Przygotowanie litra wody kosztuje ok. Wybór modelu zależy od potrzeb. Jest to uniwersalne narzędzie.
Syfon do wody gazowanej znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Występuje w wielu wersjach i rozmiarach, wybrać możesz opcję do wody sodowej, jak również taki, który pomoże w przygotowaniu napojów gazowanych. Urządzenie nie jest drogie. Koszt jego zakupu to ok. Warto też sprawdzić, czy urządzenie posiada elementy ułatwiające dozowanie i czyszczenie - np.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Szukasz syfonu do wody, który będzie prosty w obsłudze i kompaktowy? Wybierz jeden z poniższych modeli.
- Syfon HENDI ma klasyczny kształt i wykonany został ze stali nierdzewnej, dzięki czemu cechuje się wysoką trwałością. Sprawdzi się zarówno na potrzeby domowe, jak również do małej gastronomii, a to z uwagi na niewielką pojemność - 1 litr.
- Soda Siphon z linii Home to niewielkie urządzenie utrzymane w minimalistycznej stylistyce. Dołączony jest do niego pakiet ładowarek sodowych Kayser, które umożliwiają przygotowanie ok. 10 l wody sodowej. Dużą zaletę syfonu KAYSER stanowi lekkość - waży zaledwie 0,9 kg.
- Lekki, poręczny i przezroczysty - syfon iSi Twist’n Sparkle wykonany z tworzywa sztucznego to idealne rozwiązanie do codziennego użytku. Dzięki transparentnej butelce PET łatwo kontrolować ilość płynu, a kompaktowa forma zmieści się w każdej lodówce. Urządzenie pozwala na przygotowanie zarówno napojów bezalkoholowych, jak i koktajli z procentami. W zestawie znajduje się 6 nabojów, a producent zaleca korzystanie z firmowych kapsuł iSi, aby zachować gwarancję.
- Model marki BAR UP to doskonałe uzupełnienie każdego baru. Ma pojemność 1 l, a jego wymiary (wysokość 320 mm, średnica 100 mm) zapewniają wygodę użytkowania.
- Syfon iSi Sodamaker Classic to model o pojemności 1 l, wyposażony w delikatny system dozowania oraz bezkropelkowy kranik. Choć jego korpus wykonano z tworzywa sztucznego, elementy robocze powstały ze stali nierdzewnej - dzięki której zachowuje trwałość na lata. Wewnętrzna miarka zabezpiecza przed przypadkowym przepełnieniem. Podobnie jak inne modele iSi, wymaga stosowania dedykowanych nabojów marki.
Różnica pomiędzy poszczególnymi urządzeniami nie jest duża, jeśli wziąć pod uwagę zasadę działania, czy obsługę. Najpopularniejsze modele posiadają litrową pojemność i wydaje się, że jest to optymalne rozwiązanie. W przypadku, gdy chcesz zabierać go ze sobą, np. na wyjazdy, to zadbaj o jego niewielką wagę.
Jeśli nadal zastanawiasz się, jakie produkty sprawdzą się w Twojej kuchni, barze lub lokalu - odwiedź sklep internetowy Technica i sprawdź naszą ofertę. Znajdziesz tam wyłącznie sprawdzone rozwiązania - zaprojektowane z myślą o profesjonalistach i testowane w wymagających warunkach gastronomicznych.
Technica to nie tylko sprzęt - to także kompleksowe wsparcie: serwis gwarancyjny i pogwarancyjny, usługi projektowe oraz doradztwo techniczne. Od lat dostarczamy rozwiązania, które spełniają oczekiwania najbardziej wymagających użytkowników.
Domowe sposoby na wodę gazowaną
Gazowana woda świetnie gasi pragnienie. I wcale nie trzeba jej kupować - można zrobić ją w domu. Nie od dziś wiadomo, że woda to najzdrowszy z dostępnych napojów. Dotyczy to zarówno zwykłej wody bez gazu, jak i nieco lepszej w smaku „sodówki”, czyli wody gazowanej. Tę drugą najczęściej kupujemy w sklepach, ale można ją też zrobić w zaciszu własnego mieszkania. Prezentujemy domowe sposoby na domową sodówkę.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Z pewnością są wśród nas tacy, którzy pamiętają uliczne saturatory na kółkach, z których podawano orzeźwiającą wodę sodową. Domową alternatywą dla tych urządzeń były syfony i naboje do nich, dzięki którym można było uzyskać podobny efekt. A efekt ten to nic innego jak nasycenie zwykłej wody z kranu dwutlenkiem węgla (CO2).
Dziś w sklepach także znajdziemy urządzenia o nazwach saturator czy syfon do wody gazowanej. I choć są to sprzęty o podobnej zasadzie działania co te sprzed wielu lat, to całkowicie zmienił się ich wygląd zewnętrzny.
Dostępne aktualnie domowe saturatory są niewielkich rozmiarów, efektownie się prezentują i można w nich przyrządzać nie tylko wodą z bąbelkami, ale także napoje gazowane o dowolnym smaku. Jeśli nie chcemy by dodatkowe urządzenie zajmowało przestrzeń kuchenną, możemy zdecydować się na system zintegrowany z baterią, który pozwala na pozyskiwanie wody gazowanej bezpośrednio z kranu.
Syfony do wody gazowanej
Syfon do wody gazowanej wcale nie jest przeżytkiem i wciąż można go spotkać w wielu domach. Najprostszą wersję syfonów oferują niektóre sklepy spożywcze. Wówczas za kaucją otrzymujemy opakowanie typu pet (z tworzywa sztucznego), w którym znajduje się mocno nagazowana woda. Opakowanie to zamiast tradycyjnej nakrętki posiada specjalną dźwignię i kranik, które umożliwiają nalewanie napoju do szklanki. Kaucja za taki syfon wynosi zazwyczaj kilka złotych i pozwala na wymianę pustego opakowania na pełne.
Jednak prawdziwy syfon to taki, do którego potrzebne są jeszcze naboje z dwutlenkiem węgla. Jeden napój pozwala przeważnie na nasycenie gazem około 1 litra wody i kosztuje około 1,50 zł. Dzisiejsze syfony na naboje ładnie wyglądają i są proste w obsłudze. Najpopularniejsze są te, które wykonano ze stali nierdzewnej, ponieważ doskonale pasują do większości aranżacji kuchennych. Dobrze jeśli taki syfon ma ogumowanie od spodu. Poprawia to bowiem jego stabilność. Koszt syfonu o pojemności 1 l to około 200 zł. Wadą tego urządzenia jest to, że nie ma ono możliwości regulowania stopnia nasycenia wody dwutlenkiem węgla.
Ekspresy do napojów gazowanych - saturatory typu sodastream
Ekspres do napojów gazowanych, nowoczesny saturator, urządzenie typu sodastream to zasadniczo ten sam sprzęt. Charakteryzują go: estetyczny wygląd, dostępność w przynajmniej kilku wariantach kolorystycznych, kompaktowe wymiary (przeważnie 45x15x30 cm) oraz szerokie spektrum zastosowania.
W urządzeniach typu sodastream można w warunkach domowych przygotować tak wodę o zróżnicowanym stopniu nasycenia dwutlenkiem węgla, jak i całą gamę innych napojów gazowanych (producenci ekspresów oferują również specjalne syropy smakowe). W niektórych saturatorach można też gazować soki domowej roboty.
Właściwie wszystkie dostępne w sklepach saturatory wyposażone są w wyświetlacz, który informuje użytkownika o stopniu nasycenia napoju gazem. Przeważnie do wyboru są trzy stopnie gazowania: lekki, średni i wysok
Obsługa saturatora nie jest skomplikowana i sprowadza się do zamocowania butelki z wodą w specjalnej głowicy, w której znajduje się nabój z CO2. Butelkę mocuje się na wcisk lub na wkręt. Pojedynczy nabój wystarcza do nasycenie gazem około 60-80 litrów wody. Pierwszy dołączony jest do kupowanego urządzenia. Następnie naboje napełnia się w wyznaczonych do tego celu punktach. Koszt takiej usługi nie powinien przekraczać 50 zł. Cena nowego (dodatkowego) naboju to około 100 zł. Ekspres (w zależności od producenta) kosztuje od 200 do 400 zł.
Domowa woda gazowana - systemy zintegrowane z baterią kuchenną
System chłodząco-gazująco wodę zintegrowany z baterią w kuchni to propozycja dla szczególnie wymagających użytkowników. Pojemnik z dwutlenkiem węgla i wkładem chłodzącym ma kompaktową budowę, co umożliwia schowanie go w szafce pod zlewozmywakiem. Na wierzchu pozostaje jedynie panel sterujący, dzięki któremu można korzystać z wody niegazowanej, lekko gazowanej i o wysokim nasyceniu CO2. Każda z nich może być odpowiednio schłodzona.
Zintegrowanie innowacyjnego sytemu z baterią pozwala czerpać z niej zarówno wodę do picia, jak i do zmywania, co niewątpliwie jest wysoce komfortowe. Wkłady (filtrujący, chłodzący i do saturatora) są wymienne. Nie trzeba jednak zbytnio się tym martwić, bo starczają na bardzo długo. W razie potrzeby zamawia się je u producenta. Największa wada systemu to jego cena - około 6 tys. zł.
Domowe sposoby na wodę gazowaną - czy warto?
Odpowiedź na postawione pytanie brzmi: tak. Wprawdzie kupno urządzenia do gazowania wody w domu generuje jednorazowy koszt, ale jest to inwestycja, która się zwraca. Warto również ponosić wydatki na kolejne naboje, bo i tak są one niższe od tych, z którymi trzeba się liczyć przy zakupie porządnej jakości wody butelkowanej.
Na korzyść przygotowywania wody gazowanej w domu przemawiają również względy ekologiczne oraz związane z naszą własną wygodą - nie musimy przynosić ze sklepu ciężkich zgrzewek z wodą i jednocześnie zmniejszamy ilość produkowanych odpadów.
tags: #woda #gazowana #historia #popularność #lata #80

