Woda Gazowana: Skład, Właściwości i Wpływ na Zdrowie
- Szczegóły
Nawadnianie organizmu jest kluczowe dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Na rynku dostępne są różne rodzaje wód, w tym woda gazowana, mineralna, źródlana, stołowa i lecznicza. Warto wiedzieć, czym się charakteryzują i jakie mają właściwości.
Rodzaje Wód Dostępnych na Rynku
Mamy cztery rodzaje wód, które znajdziemy na półkach sklepowych w butelce: woda źródlana, mineralna, stołowa i lecznicza. Cechy trzech pierwszych zostały określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2004r.
- Woda źródlana: Pochodzi z zasobów podziemnych i jest pierwotnie czysta.
- Woda mineralna: Również jest pierwotnie czysta i pochodzi z zasobów podziemnych, ale ma stabilny skład mineralny o specyficznych korzyściach zdrowotnych. Stabilny skład mineralny gwarantuje, że to, co producent zadeklarował na etykiecie, znajduje się wewnątrz butelki.
- Woda stołowa: Otrzymywana jest poprzez dodanie do wody źródlanej wody mineralnej lub soli mineralnych, które zawierają sód, wapń, magnez, chlorki, siarczany, wodorowęglany. Przykładami wód stołowych są: Jan, Zuber, Słotwinka, Magdalena, Mieszko, Pieniawa.
- Woda lecznicza: Jest wodą podziemną, nie zanieczyszczoną, ale o zmiennych cechach fizycznych i chemicznych, co czyni ją narzędziem w profilaktyce zdrowia i leczeniu schorzeń pod nadzorem lekarza.
Stopień Mineralizacji Wód Mineralnych
Nie sposób tutaj nie wspomnieć o rodzajach wód mineralnych i stopniu mineralizacji.
- niskozmineralizowane (do 500 mg/l)
Składniki Wody Butelkowanej
Woda butelkowana oprócz dwóch cząsteczek wodoru (H) związanych z jedną cząsteczką tlenu (O) tworząc związek H2O zawiera inne składniki, które różnicują dostępne na rynku wody. Są to składniki mineralne, które decydują o wartości odżywczej wody oraz gazy.
Ważne Składniki Mineralne i Ich Rola
- Sód: Pierwiastek reguluje gospodarkę elektrolitową, zapobiega odwodnieniu, a brak może powodować zmęczenie i zaburzenia trawienia. Zawartość sodu w butelce wody to średnio 200mg/l. Dość popularne stały się wody o obniżonej zawartości sodu.
- Potas: Reguluje pH komórki i ciśnienie osmotyczne. Jest niezbędny do pracy zwłaszcza układu krwionośnego, nerwowego i mięśniowego. Przyjęto, że 4700 mg/ dzień to zalecana dawka do spożycia.
- Wapń: Jest materiałem budulcowym kości, bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych i regulacji układu krwionośnego, kurczliwości mięśni i aktywacji enzymów. W takim wypadku warto rozważyć uzupełnienie pierwiastka właśnie z wody mineralnej o wysokiej zawartości wapnia.
- Magnez: Pierwiastek ten uczestniczy w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować poprawne działanie systemu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów. W każdych z tych objawów warto uzupełnić magnez z wysokozmineralizowanych wód, jeśli nie istnieją inne przeciwwskazania. Dzienna zalecana dawka magnezu to 350-420mg magnezu/ dzień.
- Chlorki: Anion chlorkowy jest obecny w soku żołądkowym w postaci kwasu solnego, a jako chlorek sodu pozwala utrzymać właściwe ciśnienie osmotyczne krwi i płynów ustrojowych.
- Siarczany: Siarka jest niezbędna do działania wielu enzymów. Z kolei występując w formie związków - siarczanów działają korzystnie na przemianę materii, pracę wątroby i wytwarzanie żółci. Pozytywne działanie fizjologiczne jest zauważalne, gdy zawartości siarczanów wynosi min. 250 mg/l.
- Wodorowęglany: Są korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę, alkalizując sok żołądkowy. Podobnie jak siarczany pomagają kontrolować gospodarkę cukrową, obniżając zawartość cukru we krwi i moczu. Oprócz tego regulują pH krwi.
Woda Gazowana: Fakty i Mity
Woda gazowana powstaje przez wysycenie wody niegazowanej źródlanej lub mineralnej dwutlenkiem węgla. Dopuszcza się odgazowywanie wody mineralnej, jak i pozbawianie i dodanie dwutlenku węgla w celu wzbogacenia jej właściwości.Wyróżnić można wody gazowane niskonasycone ( stężenie dwutlenku węgla - CO2 do 1500ml/L), średnionasycone ( zawartość CO2 od 1500 do 4000mg/L) oraz wysokonasycone ( o stężeniu CO2 powyżej 4000ml/L).
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
- Mit: Woda gazowana szkodzi zdrowiu.
- Fakt: Woda gazowana w żadne sposób nie szkodzi zdrowej osobie. Przeciwwskazana jest w niektórych przypadkach ze względu na schorzenia takie, jak: nadkwasota, zaburzenia trawienia (zespół jelita drażliwego, choroba wrzodowa żołądka, wzdęcia), choroby gardła czy strun głosowych.
Woda gazowana od wody niegazowanej różni się jedynie obecnością dwutlenku węgla, z tego względu drażni dodatkowo kubki smakowe, co wywołuje uczucie orzeźwienia, a ponadto woda gazowana lepiej gasi pragnienie. Woda gazowana jest też bardziej bezpieczna pod względem bakteriologicznym od wody niegazowanej. Obecny bowiem w wodzie gazowanej dwutlenek węgla działa bakteriostatycznie, co utrudnia rozwój flory bakteryjnej. Dodatkowo dwutlenek węgla wspomaga procesy trawienne, korzystnie oddziałuje przy niedokwaśności, wpływa też na mechaniczne usuwanie bakterii i resztek pokarmowych ze światła jelita. Zatem wybór między wodą gazowaną a niegazowaną to kwestia indywidualnych preferencji.
Wody Wysokozmineralizowane
Wybierając wody wysokzmineralizowane warto wiedzieć, że są one źródłem soli wapniowych, magnezowych i jonów fluorkowych, a dzięki wodorowęglanom i siarczanom pozytywnie wpływają na przemianę materii oraz trawienie. Ponadto wody wysokozmineralizowane wskazane są przy intensywnej pracy fizycznej, podczas uprawiania sportu, a także przy upałach, nie zalecane są natomiast dla dzieci i osób z chorobami nerek oraz nadciśnieniem. Wody nisko - i średniozmineralizowane nadają się z kolei do powszechnego spożycia.
Woda dla Dzieci
Woda dla dzieci powinna spełniać szczególne wymagania. Dla niemowląt i dzieci do 3 roku życia rekomendowana jest woda niskomineralizowana (ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa niż 500 mg/l), niskosodowa (zawartość sodu niższa od 20 mg/l), niskosiarczanowa (zawartość siarczanów niższa niż 20 mg/l).
Zawartość Makropierwiastków w Wodzie
Minerały występujące w wodzie stanowią niewielki odsetek wszystkich niezbędnych organizmowi pierwiastków. Z powyższego wynika, że jedynym makroelementem, na którego suplementacje może mieć wpływ woda jest wapń. Przy spożyciu 1 litra wody o mineralizacji 110 mg/l wapnia, uzupełniane może być do 11% rekomendowanego dziennego spożycia (RDS). Aby w pełni zrealizować RDS dla wapnia należałoby spożyć aż 9 litrów wody, a dla magnezu aż 21 litrów.
Wodorowęglany w Wodzie Mineralnej
Niestety, niewielką uwagę przywiązuje się do wodorowęglanów znajdujących się w wodzie mineralnej. Szkoda, bo mają one duże znaczenie dla organizmu człowieka a ponadto dają szybko odczuwalne efekty, prawie bezpośrednio po wypiciu. Wodorowęglany alkalizują kwasy żołądkowe i są korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę przynosząc ulgę w tych dolegliwościach. Wody o wysokim poziomie wodorowęglanów wpływają także korzystnie w początkowych stadiach cukrzycy. Przyczyniają się do obniżenia ilości glukozy we krwi i moczu, zmniejszają wydzielanie acetonu i korzystnie wpływają na działanie insuliny. Regulują one także pH krwi.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Są także osoby, które powinny unikać wód zawierających duże ilości wodorowęglanów. Wód o zawartości wodorowęglanów powyżej 600 mg/l powinny wystrzegać się osoby mające niedokwasotę. Spożywanie wody mineralnej zawierającej powyżej 1000 mg/l wodorowęglanów, nawet u osób zdrowych, może zaburzać procesy trawienne.
Mikroskładniki w Wodzie
Pozostałe składników zawarte w wodzie to mikroskładniki takie jak: jod, fluor i żelazo. Praktycznie nie ma już wody o znaczącej ilości fluoru (1,5-5,0 mg/l), a znaczącą granicę określającą początek oddziaływania fizjologicznego jodu, wynoszącą 0,5 mg/l, przekracza w nieznacznym stopniu tylko kilka wód mineralnych. Duże znaczenie dla organizmu może mieć zawarty w wodzie mineralnej dwuwartościowy jon żelaza. Jest on najbardziej przyswajalną postacią żelaza. Wody takie wpływają korzystnie przy niedokrwistości. Ponadto przyspieszają przemianę materii.
Wpływ Wody Mineralnej na Organizm
Organizm człowieka składa się w 60-70% z wody, dlatego uzupełnianie płynów jest niezmiernie ważne dla utrzymania dobrej kondycji i poprawnego funkcjonowania. Woda uczestniczy praktycznie w każdym procesie, wykonywanym przez organizm, między innymi:
- jest niezbędna do prawidłowego przebiegu przemiany materii oraz usuwania toksyn i końcowych produktów metabolizmu;
- pomaga w regulacji temperatury ciała;
- sprzyja utrzymaniu prawidłowej równowagi wodno-elektrolitowej;
- uczestniczy w procesach oddychania;
- dostarcza ważnych składników odżywczych, takich jak magnez, potas, wapń, jod, sód i inne sole mineralne;
- chroni narządy i ma duży wpływ na prawidłowe działanie stawów.
Woda mineralna zawiera różne minerały i pierwiastki śladowe, które mogą mieć korzystny wpływ na organizm. Na przykład, woda z wysoką zawartością wapnia może pomóc w utrzymaniu mocnych kości, a woda z wysoką zawartością magnezu może korzystnie wpływać na funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.
Picie odpowiedniej ilości wody mineralnej ma pozytywny wpływ na ogólne zdrowie i samopoczucie. Poprawa nawodnienia może wpływać na kondycję skóry, układu immunologicznego, poziomu energii i funkcjonowania mózgu. Woda mineralna orzeźwia, dodaje koncentracji i poprawia pracę mózgu, przez co jest niezbędna do utrzymania dobrego samopoczucia i zachowania wydajności codziennych działań.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Warto wiedzieć, że systematyczne picie wody mineralnej może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób, takich jak: choroby serca, zapalenie pęcherza, nadciśnienie, cukrzyca typu II.
Podział Wód Mineralnych
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 31 marca 2011 roku określa podział wód mineralnych na 4 rodzaje:
- bardzo nisko zmineralizowane ( do 50 mg s.m./l)
- niskozmineralizowane (50-500 mg s.m./l)
- średniozmineralizowane (500-1500 mg s.m./l)
- wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg s.m./litr)
Zapotrzebowanie na Wodę
Zapotrzebowanie na wodę przez człowieka jest uzależnione od wielu czynników zależnych i niezależnych od niego. Brane tu być powinny pod uwagę te same czynniki, co przy określaniu norm żywieniowych, czyli wiek, płeć, stan fizjologiczny, wydatek energetyczny i z tym związana aktywność ruchowa. Niezależne od nas są warunki klimatyczne, w tym temperatura otoczenia. W życiu człowieka są szczególne trzy okresy, gdy najbliższe otoczenie powinno zwracać uwagę na ilość wypijanych płynów, są to niemowlęta i małe dzieci oraz osoby starsze, jak również kobiety w ciąży i karmiące.
Rekomendacje dla niemowląt i dzieci uwzględniają wydatek energetyczny w ciągu dnia i przyjmuje się, że średnio ilość ta wynosi 1,5 ml/kcal wydatkowanej energii w ciągu dnia. Przypadku osób starszych ogólna objętość wypijanych płynów w ciągu dnia powinna wynosić od 2 do 2,5 l. Ściślejszego przeliczania wymaga zapotrzebowanie na wodę dla tych osób, które są chore lub nie są wstanie żyć samodzielnie. Wody mineralne są w tym przypadku niezwykle cenne, bo łatwo dostępne i szybkie do podania.
Jak Wybierać Wodę Mineralną?
Dla potrzeb własnego organizmu trzeba je dobierać według funkcji, jakie spełniają poszczególne składniki mineralne. Znając potrzeby własnego organizmu można dobrać sobie taką wodę, która pomoże uzupełnić braki tych składników mineralnych, których najbardziej potrzebuje nasz organizm lub korzystnie wpływać będą na nasze zdrowie i samopoczucie. Jeżeli nie jesteśmy od razu pewni, który rodzaj wody jest nam najbardziej sprzyjający, to najlepiej pić różnego rodzaju wody obserwując ich działanie na nasz organizm.
tags: #woda #gazowana #fluoru #skład #właściwości

