Woda do Picia w Kulkach: Rewolucja w Nawadnianiu?

Woda jest niezbędnym elementem życia. Ludzie składają się w ok. 60% właśnie z wody, odgrywa ona kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Jedną z podstawowych funkcji wody w organizmie jest regulacja temperatury ciała. Woda jest także niezbędna do trawienia, pomaga rozkładać jedzenie i przemieszczać je przez układ pokarmowy. Jest niezbędnym składnikiem płynu maziowego, który znajduje się w stawach. Woda jest również kluczowym składnikiem krwi odpowiedzialną za transport składników odżywczych i tlenu w całym organizmie. Woda jest niezbędna dla zdrowej skóry, do wypłukiwania toksyn z organizmu itd. Utrzymanie właściwego nawodnienia jest istotne dla zachowania dobrego zdrowia.

Woda w Kulce: Nowa Era w Pakowaniu Napojów?

Pod mało komfortową nazwą "woda w kulkach" kryje się dzieło trzech młodych ludzi z Londynu, którzy studiują wzornictwo przemysłowe. Młodzianie nazywają się Rodrigo García González, Pierre Paslier oraz Guillaume Couchez, a ich pomysł ma szansę zrewolucjonizować kwestię zagospodarowywania pustych opakowań po napojach. Idea polega bowiem na tym, że opakowań nie będzie, ponieważ je zjemy. Głównym założeniem Ooho jest pomysł, by zamiast do butelek, wpakować wodę do jadalnych, przezroczystych opakowań.

Jak twierdzą autorzy Ooho, inspiracją do stworzenia wynalazku były technologie stosowane w kuchni molekularnej. Stworzone przez studentów jadalne opakowanie wykonane jest z mieszanki chlorku wapnia oraz alginianu sodu, pozyskiwanego z brunatnic (czyli alg). W ten sposób traktować można zresztą nie tylko wodę, ale też inne ciecze. W Ooho wodne sfery pakuje się do dwóch warstw jadalnego opakowania. Podwójna membrana sprawia, że kulki są bardziej wytrzymałe, a poza tym stwarza też szereg możliwości marketingowych.

Zapewne zastanawiacie się, jak może smakować taka woda. Jakieś alginiany i inne chlorki nie brzmią szczególnie apetycznie. Nie zmienia to jednak faktu, że już dzisiaj zajadamy się nimi na potęgę. Chlorkiem jest np. sól kuchenna (co prawda chlorkiem sodu, ale jednak). Z kolei alginian już od dawna stosowany jest w wielu produktach spożywczych jak np. w jogurtach, serach, budyniach, dżemach czy lodach. Występuje tam pod pseudonimem E401. Osobom reagującym podejrzliwie na wszelkie „E” przypominamy, że tą literką oznaczamy również zupełnie nieszkodliwe, a wręcz zdrowe dodatki do jedzenia, jak choćby E300.

Poza tym pamiętajmy, że wcale nie musimy ograniczać się do wody. Do Ooho można wpakować niemal każdy płyn, a więc również musztardę, ketchup, kawę, zupę, a nawet... tak, wiemy, że czekaliście na tę informację. Czy zatem ciecze w kulkach zrewolucjonizują nasz sposób myślenia o zapasach na rejs? Pożyjemy, zobaczymy. Z pewnością będzie mniej zmywania. Sam pomysł jest bardzo ciekawy i osobiście uważamy, że jest on jak najbardziej „eko”.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Alternatywne Metody Uzdatniania Wody: Kulki Biocera

Kulki Biocera to rodzaj kulek ceramicznych, które są stosowane w systemach filtracji wody w celu zapewnienia bezpiecznej i zdrowej wody pitnej. Podstawową funkcją kulek Biocera jest zwiększenie zasadowości wody, co pomaga zneutralizować kwasowość i uczynić wodę bardziej zrównoważoną. Kulki Biocera są również znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Materiały ceramiczne użyte w tych kulach zawierają jony ujemne, które pomagają neutralizować wolne rodniki i zmniejszają stres oksydacyjny w organizmie. Kulki Biocera zostały gruntownie przetestowane i wykazały skuteczność w usuwaniu szeregu zanieczyszczeń z wody, w tym chloru, metali ciężkich, bakterii i wirusów.

Kulki Biocera są powszechnie stosowane w systemach filtracji wody, takich jak filtry dzbankowe, kranowe i prysznicowe. Jedną z unikalnych cech kulek Biocera jest ich zdolność do rozbijania cząsteczek wody na mniejsze skupiska. Jak korzystać z dobrodziejstw kulek Biocera? Najlepiej zaopatrzyć się w dobry system filtracji wody, który używa takich kulek. Najlepsze będą oczywiście autorskie rozwiązania Biocera. Przykładem jest dzbanek jonizujący i alkalizujący wodę Biocera, który wytwarza wodę alkaliczną w oparciu o składniki mineralne. Tak korzystną dla organizmu wodę można zatem łatwo wytwarzać w domowych warunkach w kuchni i pić ją codziennie. Co pewien czas należy tylko wymieniać wkłady do dzbanka jonizującego Biocera.

Filtry te mają w sobie m.in. kuleczki alkaliczne Biocera nadające wodzie właściwości przeciwutleniających, kuleczki FIR przechwytujące metale ciężkie i kuleczki ceramiczne o działaniu przeciwbakteryjnym i dezynfekującym. Inne rozwiązanie to filtr alkalizujący Biocera Redox 11” lub 14”, który montuje się bezpośrednio w instalacji wodnej.

Kulki Biocera są naturalnym i skutecznym sposobem na poprawę jakości wody pitnej. Zapewniają szereg korzyści zdrowotnych, w tym zwiększoną alkaliczność i właściwości antyoksydacyjne, a ponadto są przyjazne dla środowiska i nadają się do wielokrotnego użytku.

Woda Gazowana: Smak i Zdrowie w Jednym?

Woda gazowana jest uwielbiana przez wiele osób. Ma charakterystyczny smak, doskonale gasi pragnienie i zwykle zawiera sporo cennych pierwiastków, takich jak magnez, fosfor czy sód. Ponadto korzystnie wpływa na trawienie i pomaga osobom cierpiącym na nadkwasotę żołądka i infekcje dróg moczowych. Woda gazowana świetnie nawadnia i dostarcza do organizmu ważne pierwiastki, które korzystnie wpływają na układ kostny. Działa ona dobroczynnie na jelita, dlatego jest polecana osobom cierpiącym na zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego. Zawarty w niej dwutlenek węgla, który odpowiada za wytwarzanie bąbelków, wspomaga wchłanianie magnezu i wapnia. Woda gazowana pomaga pozbyć się niestrawności i zaparć, a ponadto oczyszcza organizm z toksyn.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Jest również zalecana osobom trenującym, gdyż doskonale gasi pragnienie. Dodatkowo świetnie nawadnia organizm i bardzo szybko się wchłania. Należy jednak pamiętać, że musi być spożywana naprzemiennie z wodą niegazowaną. Może być ona świetną alternatywą dla słodkich, gazowanych napojów, które zawierają szkodliwe substancje i ogromne ilości cukru.

Jak Zrobić Wodę Gazowaną w Domu?

Regularne kupowanie wody z bąbelkami wiąże się ze sporymi kosztami i jest mało ekologiczne ze względu na wytwarzanie dużych ilości plastiku. Istnieje jednak sposób na samodzielne przygotowywanie wody gazowanej - zakup dystrybutora. Inwestując w dystrybutor wody gazowanej, będziesz mógł codziennie cieszyć się pysznym, orzeźwiającym płynem z bąbelkami. Te niezwykłe urządzenia zajmują niewiele miejsca, dlatego bez problemu można umieścić je w szafce kuchennej. Umożliwiają one szybkie, łatwe i higieniczne wytwarzanie wody z bąbelkami.

Dystrybutor Wody Gazowanej - Jaki Wybrać?

W sprzedaży dostępne są różne modele dystrybutorów wody gazowanej. Warto postawić na urządzenie o niewielkich wymiarach, które nie będzie zabierało dużo miejsca. Ponadto należy zwrócić uwagę, w jakie funkcje wyposażony jest sprzęt. Szczególnie polecanym modelem jest dystrybutor wody gazowanej Family Drink, serwujący płyny w temperaturze pokojowej, chłodzone oraz z bąbelkami. Umożliwia on indywidualne dostosowanie temperatury cieczy, według własnych preferencji. Dystrybutor Family Drink charakteryzuje się niewielkimi wymiarami, przez co doskonale nadaje się do umieszczenia w meblach kuchennych. Ponadto jest on bardzo prosty w obsłudze, dlatego bez problemu poradzisz sobie z wymianą naboju z gazem CO2 i wkładu filtrującego. Dużą zaletą tego urządzenia jest fakt, że może być ono podłączone do wybranego zestawu filtrującego, także do systemu odwróconej osmozy.

Jak Działa Dystrybutor Wody Gazowanej?

W większości dystrybutorów wody gazowanej dochodzi do mieszania naturalnej cieczy z dwutlenkiem węgla. Pierwszy etap polega na filtracji wody z systemu zasilającego w celu zatrzymania zanieczyszczeń i zagwarantowania płynu o jak najwyższej jakości. W kolejnym etapie przefiltrowana woda trafia do zbiornika, zwykle wykonanego ze stali nierdzewnej, w którym rozpoczyna się proces chłodzenia. Następnie płyn miesza się z dwutlenkiem węgla, dzięki czemu pojawiają się bąbelki. Właśnie w ten sposób powstaje woda gazowana z dystrybutorów.

Inne Sposoby na Wodę Gazowaną w Domu

W czasach PRL-u gaszono pragnienie wodą sodową z saturatora, czyli wózka wyposażonego w butlę z gazem i wąż, który należało podłączyć do ujęcia wody. Saturatory na kółkach poszły jednak w zapomnienie, gdy w sprzedaży pojawiły się dystrybutory wody gazowanej oraz nowoczesne, innowacyjne saturatory oraz syfony. Wszystkie z wymienionych urządzeń umożliwiają otrzymanie wody z bąbelkami. Zatem, jeśli nie jesteś przekonany do dystrybutora, powinieneś sprawdzić ofertę syfonów i saturatorów. Pierwsze z nich charakteryzują się prostą konstrukcją i kształtem, przypominającym klasyczną butelkę. Mogą być transportowane i używane w każdym miejscu, gdyż nie wymagają zasilania. Saturatory są nieco bardziej zaawansowanym sprzętem. Przypominają one ekspres do kawy. Aby móc serwować wodę gazowaną, należy umieścić w nich butelkę.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Jakość Wody z Kranu: Czy Jest Się Czego Bać?

W Polsce obowiązuje prawo nakazujące prowadzenie szczegółowych badań jakości wody, ale nie jest ono respektowane z prostego powodu - braku pieniędzy. W tych nielicznych miejscach, gdzie badania są przeprowadzane, ujawniają się takie horrory jak w np. Tarnowskich Górach, gdzie 66 tys. osób pije wodę zanieczyszczoną trójchloroetylenem - środkiem silnie rakotwórczym. Są takie miejsca, gdzie normy są znacznie przekroczone, np. w Olkuszu jest nadmiar ołowiu, w Janowicach Wielkich - radonu, w Świeradowie Zdroju - arsenu. Pod Bolesławcem 13 tys. osób od pół roku dostaje wodę z kopalni miedzi, w której zawartość siarczanów jest przekroczona trzykrotnie. Prowadzi to do zmian skórnych, nudności, rozstroju żołądka, biegunki.

Wielokrotnie zdarza się, że inspektorzy sanitarni zapewniają, iż woda jest zdatna do picia, ale opierają się na niepełnych danych. Na przykład dotyczących parametrów wskaźnikowych, czyli tych, które każdy z nas może zauważyć organoleptycznie (chodzi o smak, barwę, zapach, mętność). Na szczegółowe analizy, pozwalające wykryć substancje niebezpieczne dla zdrowia, nie ma pieniędzy.

Pamiętajmy, jeżeli w wodzie widać osad czy piasek, to nie wolno jej pić. Skoro coś takiego zdołało przedostać się do kanalizacji, to zapewne przedostały się także bakterie i substancje toksyczne.

Sezonowe Zmiany w Jakości Wody

Wysoka temperatura sprawia, że w rzekach, jeziorach i sieci wodociągowej dochodzi do gwałtownego rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Mnożą się bakterie. W jeziorach sinice wytwarzają silne toksyny - mikrocystyny. Z kranu płyną cysty pierwotniaków, takich jak lamblie czy toksoplazmy. Następuje zagęszczenie substancji toksycznych w ściekach (metale ciężkie, substancje organiczne). Jest to spowodowane wysychaniem rzek i jezior oraz zaleganiem wody w rurach przesyłowych. W związku z tym latem zakłady wodociągowe zwiększają dawkę preparatów chloru i w efekcie z kranu płynie woda gęsta od rakotwórczych trójhalometanów. Natomiast niezależnie od pory roku mamy w Polsce mnóstwo ścieków nieoczyszczanych, które są zrzucane do rzek, takich jak Wisła czy Odra, stanowiących źródło zaopatrzenia w wodę uzdatnianą później do picia.

Co Możemy Zrobić, by Pić Lepszą Wodę?

Można kupować wodę butelkowaną. Często jednak nie jest ona właściwie przechowywana. Plastikowe butelki są przeznaczone do przechowywania w temperaturze do 15 st. C, tymczasem sprzedawcy nieraz wystawiają je na słońce, a więc na temperatury sięgające 50 st. C. Polimery, ta cała chemia bazująca na benzenie i pochodnych ropy naftowej przechodzi z opakowania do wody i ludzie, którzy chcą uniknąć nieszczęść związanych z wodą kranową, piją wodę butelkowaną także nie najlepszą. W tym przypadku około 20% to fałszywki. Może się zdarzyć, że płacimy po prostu za kranówkę.

Innym sposobem jest zaopatrywanie się w wodę, zamawiając ją u firm rozwożących wodę w pięciogalonowych pojemnikach (19 litrów). Można także zainstalować filtr. Choć nie wszystkie spełniają dobrze swoją rolę. Filtry węglowe czy polietylenowe stanowią nieraz rozsadnik bakterii. I jeśli mają dobrze funkcjonować, trzeba je często wymieniać. Ci, których nie stać na urządzenia filtrujące czy wodę w butelkach albo dowożoną przez specjalistyczne firmy, są skazani na wodę wodociągową. Pozbawienie osób ubogich bezpiecznej wody jest wysoce nieetyczne. Ludziom należy się czysta woda z kranów.

Jedyne miejsce, gdzie możemy zbadać jakość wody, które wypełni wszystkie wymagania ministra zdrowia, to Centralne Laboratorium Chemiczne Państwowego Instytutu Geologicznego.

Woda z Powietrza: Przyszłość Dostępu do Wody Pitnej?

Inżynierowie związani z MIT postawili na koncepcję, która na pierwszy rzut oka może przywodzić na myśl folię bąbelkową. Prawdopodobnie najlepszą referencją dla tego urządzenia jest fakt, że zostało już przetestowane w Dolinie Śmierci w Kalifornii. I choć mówimy o stosunkowo niewielkich jej ilościach, bo rzędu 50 mililitrów dziennie, to biorąc pod uwagę lokalizację eksperymentu i tak jest to imponującym wynikiem. Co więcej, szacuje się, iż nawet 4,5 miliarda ludzi na świecie nie posiada stałego dostępu do wody pitnej. Z tego względu postępy w projektowaniu urządzeń jej dostarczających będą na wagę złota.

Mówimy o rozwiązaniu, w ramach którego woda jest pozyskiwana bezpośrednio z atmosfery. Dotychczas stosowane koncepcje nie powalały na kolana przede wszystkim ze względu na niską wydajność, zapewniającą co najwyżej kilka mililitrów wody dziennie. Połączenie tych składników doprowadziło do powstania narzędzia umożliwiającego pochłanianie wilgoci znajdującej się w powietrzu. Uzyskany hydrożel przypomina nieco folię bąbelkową. Kiedy przyszła pora na testy, w nocy możliwe było pozyskanie nawet 160 mililitrów wody. Wtedy też wilgotność jest najwyższa. W ciągu dnia woda wychwycona przez żel ulega podgrzaniu, co prowadzi do jej parowania. Następnie zachodzi skraplanie na chłodniejszej powierzchni szkła. Później do akcji wkracza grawitacja, za sprawą której woda spływa do zbiornika.

Saturatory: Powrót do Przeszłości?

Osoby, które pamiętają czasy PRL-u, wspominają z sentymentem wózki z wodą gazowaną, które królowały na chodnikach miast. Polacy ochrzcili ten rodzaj napitku "gruźliczanki". Saturator połączony był gumowym wężem z najbliższym hydrantem, z którego czerpał wodę. Woda, prosto z miejskich wodociągów została dzięki saturatorowi wzbogacona o dwutlenek węgla. Dwutlenek węgla znajdował się w specjalnych butlach, które znajdowały się właśnie we wnętrzu saturatora. Taką bąbelkową wodę sodową sprzedawano.

Największym producentem saturatorów w latach 50. był Związek Radziecki i to z tego kraju pochodziła duża ich część. A, że Polak potrafił zrobić coś z niczego, co zresztą wymuszone było w PRL-u brakiem towarów w sklepach - rodacy zaczęli produkować ich szkielety w warunkach domowych. Profesjonalnie saturatory zaczęto produkować w Polsce w Spółdzielni Mechaników w Warszawie oraz w poznańskiej Fabryce Pofamia. Obecnie saturatory stosuje się w różnych dziedzinach przemysłu i w medycynie. Dzięki nim nasyca się, na przykład wodę dwutlenkiem węgla w celu przygotowania kąpieli leczniczych.

Porównanie metod uzdatniania wody
Metoda Zalety Wady
Kulki Biocera Zwiększają zasadowość, właściwości antyoksydacyjne, usuwają zanieczyszczenia Wymagają systemu filtracji
Dystrybutory wody gazowanej Wygodne, łatwe w użyciu, produkują wodę gazowaną w domu Koszty zakupu i eksploatacji
Filtry do wody Usuwają zanieczyszczenia z wody kranowej Wymagają regularnej wymiany, niektóre mogą być rozsadnikiem bakterii
Woda butelkowana Łatwo dostępna Koszty, problem z przechowywaniem, ryzyko fałszerstw
Saturatory Pozwalają na przygotowanie wody gazowanej Wymagają podłączenia do źródła wody i butli z CO2

tags: #woda #do #picia #w #kulkach #technologia

Popularne posty: