Woda do picia butelkowana – rodzaje i właściwości
- Szczegóły
Jak powszechnie wiadomo, woda jest bardzo istotna dla naszego organizmu. Stanowi od ok. 55-60% masy ciała, wchodzi w skład każdej komórki organizmu, warunkuje prawidłowe krążenie krwi, potrzebna jest do trawienia i wchłaniania, regulacji ciepłoty ciała, wydalania produktów przemiany materii. Niemal każdy wie, że wodę pić należy, lecz mało kto wie, że woda wodzie nierówna i nie każda nadaje się do codziennego picia. Na półkach sklepowych stoi mnóstwo różnorodnych butelek z wodą i do końca nie wiadomo po którą sięgnąć. W niniejszym artykule postaram się rozwiązać ten problem i mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Dlaczego woda jest tak ważna?
Za minimalną ilość wody, którą człowiek dorosły musi bezwzględnie otrzymać uznano 0,8-1 l/24h, ale przeciętnie, łącznie z napojami i pokarmem stałym powinniśmy spożyć 2-2,5 l/24h (ok. 20% pokrywa woda z pokarmów). Można też przedstawić tę ilość jako 1 l wody na 1000 spożytych kcal. Przy bardzo intensywnym wysiłku fizycznym, wysokiej temperaturze otoczenia lub niektórych stanach chorobowych (np. gorączki, biegunki, wymioty) spożycie może wzrosnąć nawet do 3-4 l/24h.
Eksperci zalecają, by czysta woda stanowiła ok. 70% całkowitego spożycia płynów. Wodę należy pić w ciągu całego dnia małymi porcjami (100-150 ml), gdyż nerki są w stanie przefiltrować około 1 l płynów na godzinę, jeżeli w ciągu tego czasu wypijemy zdecydowanie więcej, wówczas można doprowadzić do niewydolności nerek.
Skutkiem niedoboru wody mogą być bóle i zawroty głowy, wysychanie jamy ustnej, niska produkcja śliny, zaburzenia ciśnienie tętniczego oraz zaburzenia elektrolitowe. Na niedobór szczególnie narażone są niemowlęta i osoby cierpiące na biegunki. Ubytek wody o wartości 20% masy ciała prowadzi do zgonu.
Nadmierne spożycie płynów o małej zawartości elektrolitów powoduje również zaburzenia elektrolitowe, osłabienie, nudności, brak apetytu, obniżenie ciśnienia krwi, w skrajnych wypadkach może prowadzić do hiponatremii, czyli zatrucia wodnego (zmniejszonej zawartości sodu). Zatrucie wodne objawia się osłabieniem, nudnościami, wymiotami, brakiem apetytu, obniżeniem ciśnienia krwi. Nadmierne spożycie płynów o dużej zawartości elektrolitów może przyczynić się z kolei do odwodnienia organizmu, ponieważ powoduje odpływ wody z krwiobiegu do przewodu pokarmowego. Niekorzystne skutki nadmiernego spożycia płynów u osób zdrowych występują bardzo rzadko.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Rodzaje wody butelkowanej
Na naszym rynku dostępnych jest wiele wód, zarówno mineralnych jak i źródlanych.
- Wody wysokozmineralizowane polecane są dla osób o dużej aktywności fizycznej, nie nadają się jednak do gotowania, gdyż wytrąca się z nich dużo kamienia. Wody te także można pic przy niedoborach określonych składników mineralnych.
- Wody średniozmineralizowane nadają się do codziennego picia, jednak według zaleceń Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego nie są odpowiednie dla dzieci poniżej 3 roku życia. Wody średniozmineralizowane mogą u osób dorosłych spełniać funkcję profilaktyczną, wspomagając naszą dietę w utrzymaniu odpowiedniego poziomu składników mineralnych w organizmie.
- Wody nisko- i bardzo niskozmineralizowane, którymi są wody źródlane idealne są do przygotowywania posiłków dla dzieci i niemowląt, można je gotować i stosować w razie wątpliwej czystości wody wodociągowej.
Wody mineralne pochodzą z jednego złoża, mają stały i stabilny skład. Wody stołowe, także dostępne w naszych sklepach (np. Aquarel, Primavera, Celestynka) to mieszaniny o zmodyfikowanym składzie. Są produkowane z naturalnych wód źródlanych, do których dodaje się wody bogate w minerały lub wzbogaca je samymi solami mineralnymi zgodnie z recepturą.
Czasami na etykietach butelek widnieją różne informacje np. woda niskosodowa - woda o niskiej zawartości sodu, do 20 mg/l. Informacja istotna dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze i obrzęki, woda hipoosmotyczna - woda o stężeniu minerałów (głównie sodu) niższym niż w płynach ustrojowych, czyli nisko zmineralizowana.
Jak wybierać wodę w butelce?
Wybieraj wody pochodzenia podziemnego, które zawierają kilkadziesiąt pierwiastków chemicznych, w tym te pełniące funkcje katalityczne w procesach ustrojowych, oraz makroskładniki niezbędne dla podstawowych funkcji życiowych, takich jak wapń, magnez czy sód. Informacje typu zawiera wapń” i/lub „zawiera magnez”, „z niską zawartością sodu” są widoczne na etykiecie butelki.
Wody zawierające od ok. 200 mg/l do ok. 600 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych w zrównoważonych stężeniach są odpowiednie do picia w celu racjonalnego uwodnienia organizmu i jego prawidłowego funkcjonowania. Przykładowo naturalne wody mineralne średniozmineralizowane zawierają 500-1500 mg/l, wysokozmineralizowane powyżej 1500 do 4000mg/l.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Wody z niską zawartością sodu i chlorków (< 20 mg/l) są odpowiednie dla osób stosujących dietę niskosodową oraz dla małych dzieci i niemowląt.
Woda w szkle a woda w plastiku
Woda w szkle jest zdrowsza od wody w butelkach wykonanych z tworzyw sztucznych. Szklane butelki nie zawierają bowiem substancji chemicznych, takich jak bisfenol A (BPA), które mogą migrować z butelek do wody i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Woda butelkowana w szkle nie naraża nas również na ryzyko wydzielania się ftalanów, które są obecne w butelkach z tworzyw sztucznych.
Popularność wód butelkowanych w Polsce
Woda w butelkach to jeden z podstawowych produktów w polskich gospodarstwach domowych - 97% Polaków przynajmniej raz kupiło wodę w butelce. W 2021 roku Polacy kupili 55% wody niegazowanej i 45% gazowanej. Trzy najczęściej wybierane w butelkach to Cisowianka niegazowana 1500 ml, Żywiec Zdrój niegazowany 1500 ml oraz Muszynianka naturalnie gazowana 1500 ml.
Rodzaje wody pitnej w butelkach - szczegółowy podział
- Woda źródlana - pochodzi z naturalnego źródła i jest zbierana bezpośrednio z ujęcia. Charakteryzuje się niską zawartością składników mineralnych i stałym składem chemicznym.
- Woda mineralna - pochodzi z naturalnego źródła i zawiera określony skład chemiczny oraz stałe proporcje składników mineralnych.
- Woda stołowa - to woda, która pochodzi z różnych źródeł, jest poddana procesowi oczyszczania oraz dodatkowo może być wzbogacana o składniki mineralne.
- Woda lecznicza - to woda mineralna lub źródlana, która posiada specyficzne właściwości zdrowotne i jest przeznaczona do leczenia lub profilaktyki konkretnych chorób.
- Woda gazowana - to woda, która zawiera dwutlenek węgla, co powoduje, że jest gazowana i posiada specyficzne właściwości smakowe i zapachowe.
- Woda alkaliczna - to woda, która posiada wyższe pH niż neutralne 7,0, co oznacza, że jest mniej kwaśna i bardziej zasadowa.
Wybór rodzaju wody pitnej zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji. Woda pitna powinna być przede wszystkim bezpieczna do picia i zachować swoje walory smakowe i zapachowe, a także mieć odpowiedni skład mineralny, aby wpłynąć korzystnie na nasze zdrowie.
Woda alkaliczna - czy to woda lecznicza?
Woda alkaliczna to nie jest woda lecznicza w sensie prawnym i medycznym. Woda alkaliczna to woda, która posiada wyższe pH niż neutralne 7,0, co oznacza, że jest mniej kwaśna i bardziej zasadowa. Woda alkaliczna jest reklamowana jako woda, która pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, poprawia trawienie i zapobiega chorobom. Jednocześnie nie ma naukowych dowodów na to, że picie wody alkalicznej ma rzeczywiste korzyści dla zdrowia, a w przypadku nadmiernej konsumpcji wody alkalicznej mogą wystąpić niepożądane skutki zdrowotne. Woda alkaliczna to woda, która ma specyficzne właściwości, ale nie jest uznawana za wodę leczniczą.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Woda mineralna a woda źródlana - co wybrać?
Wybór między wodą mineralną a wodą źródlaną zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji. Woda mineralna może być korzystna dla osób, które potrzebują uzupełnić niedobory składników mineralnych w organizmie, a woda źródlana dla tych, którzy preferują picie naturalnej wody. Ważne jest jednak, aby wybierać wodę z uznanych źródeł i dbać o jej odpowiednie przechowywanie, aby zachować jej walory smakowe i zapachowe oraz zapewnić bezpieczeństwo dla naszego zdrowia.
Woda gazowana a niegazowana
Zarówno na butelce naturalnej wody mineralnej jak i wody źródlanej jest informacja dotycząca stopnia nasycenia dwutlenkiem węgla (CO₂). Woda niegazowana w butelkach to woda nienasycona CO₂. Woda w butelkach całkowicie odgazowana lub woda częściowo odgazowana to woda nasycona naturalnym dwutlenkiem węgla, która została całkowicie lub częściowo pozbawiona tego gazu metodami fizycznymi.
Nawodnienie organizmu wodą butelkowaną
Woda w butelkach to jedna z wielu opcji, które pozwalają nam na nawodnienie organizmu. Picie wody z butelek może być dobrym sposobem na uzupełnienie płynów w organizmie, zwłaszcza gdy nie mamy dostępu do wody z kranu. Jednocześnie warto pamiętać, że woda z kranu również jest zdrowa i bezpieczna do picia, a ponadto jest tańsza i bardziej ekologiczna. Dlatego najlepszym sposobem na nawodnienie organizmu jest picie wody, bez względu na jej źródło. Warto dbać o to, aby pić odpowiednią ilość wody każdego dnia, co pozwoli nam utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu i dbać o jego zdrowie.
Ile wody dziennie powinniśmy pić?
Dziennie człowiek spożywa od 1.7 do 2.6 litra wody, w tym od 1.2 do 1.5 litra w postaci płynów a resztę w postaci pokarmów, takich jak warzywa czy owoce. Jednocześnie, w trakcie oddychania i pocenia oraz załatwiania się człowiek traci od 2 do 2.4 litra na dobę. Przy intensywnym treningu dzienne zapotrzebowanie na wodę wzrasta dwukrotnie z 2 do 4 litrów na dobę. Szczególnie w podwyższonej temperaturze powietrza tracimy znacznie więcej wody zarówno drogą oddechową jak też przez pocenie. Jednocześnie z potem wydalane są z organizmu elektrolity, w tym chlorki i sód co dodatkowo zaburza funkcje życiowe. Aby pożądane dla zdrowia składniki odżywcze, wprowadzane z wodą, działały znacząco na organizm, należy pić wodę systematycznie.
Jak uniknąć odwodnienia?
Odwodnienie powoduje rozdrażnienie, bezsenność, utratę apetytu, osłabienie fizyczne a nawet czasem zaczerwienienie skóry. Aby uniknąć odwodnienia należy systematycznie pić wodę w ciągu całego dnia (w małych porcjach jednorazowych) w ilości: dorośli 2-4 % masy ciała, dzieci 10-15 % masy ciała. Jest to ważne z uwagi na to że organizm nie potrafi „magazynować zapasu” wody.
Skład wody a rodzaj butelki
Skład wody butelkowanej zależy przede wszystkim od źródła, z którego pochodzi, a nie od rodzaju butelki. Butelki szklane i PET nie wpływają na skład wody ani jej wartość odżywczą. Jednocześnie warto jednak zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonane są butelki, ponieważ woda może być narażona na kontakt z substancjami chemicznymi, takimi jak bisfenol A (BPA) czy ftalany, które mogą migrować z butelek do wody. Dlatego woda butelkowana w butelkach PET może zawierać śladowe ilości tych substancji, co nie ma wpływu na skład wody, ale może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia w dłuższej perspektywie. Woda butelkowana w butelkach szklanych lub szklanych z zamknięciem z tworzywa sztucznego nie naraża nas na to ryzyko.
Informacje na etykiecie wody butelkowanej
Informacje na etykiecie naturalnej wody mineralnej w butelkach PET:
- nazwa handlowa
- informacje dotyczące zawartości charakterystycznych składników wody w litrze
- ogólna zawartość rozpuszczonych składników mineralnych
- nazwa otworu lub otworów tworzących ujęcie oraz ich położenie
- nazwa producenta wody butelkowanej oraz miejsce produkcji, informacje o zastosowanych procesach technologicznych
W przypadku wód zawierających ponad 1,5 mg fluorków w litrze, informację na etykiecie: „Zawiera ponad 1,5 mg/l fluorków.
Najlepsza woda mineralna - czyli jaka?
Najlepsza woda mineralna to taka, która pozwoli na odpowiednie nawodnienie organizmu, jednocześnie dostarczając mu stosownej dawki ważnych minerałów. Wody mineralne mogą różnić się od siebie składem i mieć przewagę określonych minerałów, np. woda potasowa z większą zawartością potasu, woda szczawiowa, czy woda magnezowa, w której występuje magnez w większej ilości. Wybierając najlepszą wodę mineralną dla siebie, należy wziąć pod uwagę zapotrzebowanie organizmu na konkretne składniki mineralne i dostosować wodę do indywidualnych wymagań. Woda zawierająca znaczną przewagę jednego minerału nad innymi nazywana jest często wodą leczniczą i stosowana jest głównie w krenoterapii u osób z niedoborami lub zwiększonym zapotrzebowaniem na konkretny minerał.
Poszukując najlepszej wody mineralnej, warto wziąć pod uwagę kilka aspektów:
- Czystość: Woda mineralna powinna być wolna od zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych. Warto sprawdzić, czy wybrana woda została opatrzona odpowiednimi atestami, które mają potwierdzić jej czystość i czy w wodzie nie ma szkodliwych dla zdrowia azotanów.
- Skład mineralny: Suma składników mineralnych w wodzie, inaczej TDS (od ang. „total dissolved solids”) oznacza poziom mineralizacji wody. Wody mineralne dzielimy w zależności od stopnia zmineralizowania i stąd mamy wody nisko, średnio i wysokozmineralizowane, oraz wodę źródlaną.
- Twardość wody: Na twardość wody ma wpływ przede wszystkim zawartość magnezu. Wody z dużą zawartością tego minerału określane są jako wody twarde. Według specjalistów z WHO nie ma przeciwwskazań do picia twardej wody, a niektórzy naukowcy uważają, iż jest ona najzdrowsza właśnie ze względu na to, że zawiera magnez w dużej ilości.
Wpływ wody mineralnej na organizm
Organizm człowieka składa się w 60-70% z wody, dlatego uzupełnianie płynów jest niezmiernie ważne dla utrzymania dobrej kondycji i poprawnego funkcjonowania. Woda uczestniczy praktycznie w każdym procesie, wykonywanym przez organizm, między innymi:
- jest niezbędna do prawidłowego przebiegu przemiany materii oraz usuwania toksyn i końcowych produktów metabolizmu;
- pomaga w regulacji temperatury ciała;
- sprzyja utrzymaniu prawidłowej równowagi wodno-elektrolitowej;
- uczestniczy w procesach oddychania;
- dostarcza ważnych składników odżywczych, takich jak magnez, potas, wapń, jod, sód i inne sole mineralne;
- chroni narządy i ma duży wpływ na prawidłowe działanie stawów.
Woda mineralna zawiera różne minerały i pierwiastki śladowe, które mogą mieć korzystny wpływ na organizm. Na przykład, woda z wysoką zawartością wapnia może pomóc w utrzymaniu mocnych kości, a woda z wysoką zawartością magnezu może korzystnie wpływać na funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.
Rodzaje wody mineralnej
Wśród wód mineralnych wyróżniamy cztery podstawowe rodzaje:
- woda bardzo niskozmineralizowana - o zawartości nie więcej, niż 50 mg jonów na litr;
- woda niskozmineralizowana - do 500 mg jonów na litr;
- woda średniozmineralizowana - od 500 do 1500 mg jonów na litr;
- woda wysokozmineralizowana - o zawartości jonów powyżej 1500 mg na litr.
Woda bardzo niskozmineralizowana zawiera tylko minimalne ilości minerałów, takich jak wapń, magnez, potas, sód i żelazo. Jej głównym celem jest dostarczenie organizmowi wody pitnej, bez większego wpływu na bilans mineralny. Woda ta jest często zalecana dla osób, które mają restrykcje dotyczące spożycia soli lub minerałów, takich jak osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, schorzenia nerek czy problemy metaboliczne.
Woda niskozmineralizowana jest zwykle przeznaczona do spożycia jako woda pitna codziennego użytku. Ma łagodny smak i nie wpływa znacząco na bilans mineralny organizmu. Woda niskozmineralizowana jest często zalecana jako alternatywa dla osób, które preferują wodę o niskiej zawartości minerałów lub mają pewne ograniczenia zdrowotne, które wymagają kontrolowanego spożywania niektórych soli mineralnych. Ze względu na pierwotną czystość, taki rodzaj wody zalecany jest np. do przyrządzania posiłków, parzenia kawy, herbaty. Niektóre z takich wód można znaleźć na rynku pod nazwą wody źródlanej. Woda niskozmineralizowana może być stosowana u niemowląt i dzieci.
Woda średniozmineralizowana zawiera już wystarczającą ilość minerałów, aby być stosowana profilaktycznie nie tylko w celu nawodnienia, ale też uzupełnienia odpowiedniej dawki składników odżywczych. Jest to najbardziej uniwersalny z rodzajów wód mineralnych i może być stosowany przez większość osób, ponieważ zawiera stabilną ilość minerałów, takich, jak: magnez, wapń, potas czy sód. Woda średniozmineralizowana pomaga utrzymać równowagę wodno-elektrolitową organizmu i zazwyczaj może być stosowana także przez osoby, u których występują przeciwwskazania do stosowania wody wysokozmineralizowanej.
Woda wysokozmineralizowana charakteryzuje się zwiększoną zawartością składników mineralnych. Niektórzy uważają, że ze względu na skład, jest to najzdrowsza woda do picia, jednak według naukowców nie powinno się jej pić w nieograniczonych ilościach. Woda wysokozmineralizowana polecana jest najczęściej sportowcom oraz osobom, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na elektrolity. Takiej wody nie zaleca się jednak kobietom w ciąży, matkom karmiącym, małym dzieciom czy osobom cierpiącym na choroby nerek.
Wśród wód mineralnych znajdziemy także wodę leczniczą, która najczęściej charakteryzuje się zwiększoną zawartością konkretnych minerałów. W sprzedaży znajdziemy np. wodę magnezową, wodę potasową czy wodę szczawiową. W zależności od łącznej mineralizacji, i składników mineralnych zawartych w wodzie leczniczej, woda lecznicza może być stosowana do uzupełnienia niedoborów określonych minerałów, w terapii niektórych schorzeń jak cukrzyca, zaburzenie trawienia, kamienie nerkowe ale również przy infekcjach górnych dróg oddechowych (gardło, zatoki) poprzez inhalacje i płukanie gardła.
Woda gazowana a niegazowana - różnice
Woda gazowana od niegazowanej różnić się głównie tym, że ta pierwsza została sztucznie lub naturalnie nasycona dwutlenkiem węgla. Ten rodzaj wody wyróżnia się charakterystycznymi bąbelkami i często stosowana jest jako napój orzeźwiający. Bąbelki dwutlenku węgla nadają wodzie lekkości i delikatnej ostrości, co niektórym osobom może przypaść do gustu. Jeżeli chodzi o względy zdrowotne, to nie ma znaczenia, czy będziemy pić wodę gazowaną, czy niegazowaną, ponieważ jedna i druga zapewnia podobne nawodnienie. Biorąc pod uwagę właściwości odżywcze wód mineralnych, znaczenie ma przede wszystkim skład wybranej wody.
Skład wody mineralnej
Woda mineralna, w zależności od źródła, może zawierać w sobie nawet ponad 70 różnych minerałów. Najczęściej występujące to: wapń, magnez, potas, sód, żelazo, mangan, cynk, miedź, chrom, jod, fluor, choć wody mineralne zawierają także wiele innych pierwiastków śladowych, które obecne są w znacznie mniejszych ilościach. W zależności od tego, skąd dana woda pochodzi, może zawierać pierwiastki śladowe, takie jak: selen, molibden, bor, lit, krzem itp.
W wodzie mineralnej znajdują się także związki chemiczne, między innymi siarczany chlorki, jodki, fluorowodorki i inne. Związki te mogą mieć wpływ na pH wód mineralnych oraz ich smak i działanie lecznicze. Skład danej wody mineralnej powinien być dostępny na opakowaniu butelki. Wybierając konkretną markę wody, warto zapoznać się z jej składem, aby mieć pewność, że zawiera odpowiednią dawkę soli mineralnych.
Jak często pić wodę mineralną?
Wodę mineralną można pić codziennie. Specjaliści zalecają picie ok. 1,5-2 litry czystej wody mineralnej każdego dnia w normalnym klimacie. Zwiększone zapotrzebowanie na nawodnienie mają sportowcy oraz osoby pracujące fizyczne. Zaleca się pić więcej czystej wody także w czasie upałów. Wtedy spożycie płynów może wzrosnąć nawet do 4 litrów na dobę. Warto zwrócić uwagę na to, jaką wodę mineralną się pije, a szczególnie na zawartość minerałów. Najbardziej uniwersalną i najczęściej zalecaną do codziennego stosowania przez osoby dorosłe, jest woda średniozmineralizowana, zawierająca umiarkowaną dawkę soli mineralnych. Wodę wysokozmineralizowaną można stosować jako uzupełnienie nawodnienia i składników mineralnych, i, jeżeli nie ma co do tego przeciwwskazań, pić w ograniczonych ilościach.
Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana?
Wybór wody jest na tyle spory, że można mieć nie lada problem z wyborem. Możemy kupować wodę w sklepie lub korzystać z tej, którą mamy w kranie, mając świadomość, że woda kranowa również zawiera cenne dla zdrowia pierwiastki. Do tego dochodzą aspekty ekonomiczne, zdrowotne i ekologiczne. Woda kranowa, z uwagi na to, że płynie w domowych kranach, jest przede wszystkim łatwo dostępna, a co za tym idzie - ekonomiczna. 1 litr wody wodociągowej kosztuje około 1 grosza. Ponadto jest bezpieczna dla zdrowia. Nad jej jakością czuwają specjalnie powołane do tego instytucje, które kontrolują ją na bieżąco. Niestety, woda kranowa zawiera także związki chloru. Choć w takiej ilości nie są one niebezpieczne dla zdrowia, mogą wpływać na zapach i smak wody oraz przygotowywanych na jej bazie potraw. “Kranówka” zawiera również cenne dla zdrowia pierwiastki i minerały (takie jak wapń, magnez, potas, fosfor, sód, a nawet fluor). Ich ilość jest jednak zazwyczaj dużo mniejsza niż w wodzie mineralnej. Nierzadko jednak niewiele różni się od ilości minerałów w wodzie źródlanej.
Picie kranówki jest zdecydowanie najbardziej ekologiczne. Zaletą wody butelkowanej jest z pewnością ilość pierwiastków i minerałów. Ponadto często pozyskiwana jest z górskich źródeł i dodatkowo oczyszczana. Woda z plastiku jest jednak zdecydowanie najdroższa. Litr wody mineralnej kosztuje zazwyczaj około 2 zł, co przy wieloosobowej rodzinie może stanowić spory wydatek w skali miesiąca. W przypadku wody mineralnej kupowanej w butelkach aspekty zdrowotne nie są jednoznaczne. Choć dostarcza wielu minerałów, okazuje się, że plastikowa butelka PET może stwarzać potencjalne zagrożenie dla naszego zdrowia wskutek… wypłukiwania chemikaliów z plastiku. Naukowcy z Uniwersytetu w Nowym Jorku już w 2014 roku zwrócili uwagę na to, że pod wpływem wysokiej temperatury - np. trzymania butelki w nagrzanym samochodzie lub pod wpływem światła słonecznego - plastik może wydzielać do wnętrza takie substancje jak bisfenol A (BPA) lub ftalany. Te z kolei mogą negatywnie wpływać na rozrodczość, a nawet powodować nowotwory. Niestety, woda butelkowana to najwyższy koszt dla środowiska naturalnego. Nie tylko generuje wysoki ślad węglowy wynikający z produkcji i transportu.
Woda filtrowana ma zazwyczaj lepszy smak niż kranowa, choć dla niektórych osób, może być mniej smaczna niż mineralna. Jest też w naturalny sposób oczyszczona z chloru, a także pestycydów i metali ciężkich, gdyby takie się w niej znalazły. Woda filtrowana jest zdecydowanie tańsza od butelkowanej. Nawet przy uwzględnieniu zakupu i wymianie filtra jest to kwota kilkadziesiąt razy niższa. Wymiana filtrów czyni ją jednocześnie bardziej kosztowną alternatywą kranówki. Woda filtrowana to też dużo niższy koszt dla środowiska niż woda butelkowana.
tags: #woda #do #picia #butelkowana #rodzaje

