Woda Destylowana: Właściwości Fizyczne, Barwa i Zapach

Woda destylowana to woda właściwie pozbawiona zanieczyszczeń rozpuszczonych lub koloidalnych jonowych i organicznych, spełniająca najostrzejsze wymagania analityczne, w tym wymagania wysokosprawnej chromatografii cieczowej.

Oczyszczanie Wody: Destylacja i Demineralizacja

Przede wszystkim chodzi o sposób jej oczyszczenia.

Woda destylowana jest poddawana procesowi destylacji, który polega na podgrzaniu wody do temperatury 100 stopni Celsjusza, a następnie skropleniu pary wodnej.

Zebrane krople tworzą wodę destylowaną.

Proces ten nie jest niestety doskonały, wymaga ogromnej ilości energii oraz odpowiedniego poziomu czystości.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Woda demineralizowana natomiast jest pozyskiwana w zupełnie inny sposób, oczyszczana jest przy pomocy procesu odwróconej osmozy.

Polega on na tym, że ciecz pod wysokim ciśnieniem przenika przez membranę - półprzepuszczalną błonę, która rozdziela wodę na dwa roztwory.

Demineralizacja pozwala uzyskać prawdziwie czystą wodę, znacznie lepszej jakości niż woda destylowana.

Woda demineralizowana jest pozbawiona niemalże w 100% wszelkich zanieczyszczeń, wolna jest od bakterii, niebezpiecznych wirusów, metali ciężkich i innych szkodliwych substancji.

Woda może być demineralizowana na kilka sposobów: poprzez destylację, odwróconą osmozę, złoże jonowymienne mieszane (MIX- bed) lub elektrodejonizację.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Pozbawiona soli wapnia i magnezu, jonów metali oraz wszelkich innych zanieczyszczeń cechuje się najwyższą wartością użytkową.

Elektrodejonizacja (EDI)

Elektrodejonizacja (EDI) - jest to nowoczesna i w pełni zautomatyzowana metoda demineralizacji wody, która pozwala uzyskać wodę bardzo wysokiej jakości.

Przed podaniem wody do jednostki EDI woda musi zostać poddana demineralizacji na membranach odwróconej osmozy.

Efektem demineralizacji wody metodą EDI jest redukcja przewodności i zawartości krzemionki w wodzie oraz utrzymywanie stałych parametrów uzdatnionej wody.

Jakość Wody i Jej Parametry

Jakość wody zależy od bardzo wielu parametrów, jak i urządzenia z wodą pracujące.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

W zależności od rodzaju zastosowania, typów prowadzonych badań niezbędna jest wody o odpowiednim stopniu czystości.

Normy są dokumentami opracowywanymi przez niezależnych, międzynarodowych ekspertów z danej dziedziny gospodarki.

Wytyczne są kategorią przepisów służbowych, aktem normatywnym rangi niższej od zarządzenia i instrukcji, podpisanym, przez dyrektora lub kierownika jednostki organizacyjnej.

Rekomendacja to pozytywna opinia wydana o kimś lub o czymś.

Wszystkie powyżej opisane dokumenty, mają ca celu ułatwić producentom, użytkownikom oraz konsumentom, zdobycie informacji, które w jednoznaczny sposób określają standardy, parametry techniczne, cechy jakościowe, itd.

Zakres normy określa wymagania i odpowiadające im badania dotyczące dużych sterylizatorów parowych stosowanych głównie w ochronie zdrowia do sterylizacji wyrobów medycznych i ich wyposażenia i ma zastosowanie do sterylizatorów parowych zaprojektowanych do umieszczania co najmniej jednej jednostki sterylizacyjnej lub mających komorę o objętości przynajmniej 60 l.

Parametry Wody

  • CFU - (jednostka tworząca kolonię): jednostka używana w mikrobiologii do szacowania liczby żywotnych komórek bakterii lub grzybów w danej próbce.
  • TDS - oznacza całkowitą ilość soli rozpuszczonych. Podobnie jak przewodność jest jednostką definiującą stopień zanieczyszczenia wody.

Pomiar przewodności wykonuje się również po to aby oszacować ogólną zawartość soli rozpuszczonych (TDS - total dissolved solids).

W przybliżonym przypadku aby uzyskać wynik pomiaru przewodności wody jako TDS należy pomnożyć wynik w µS/cm przez 1,56.

Zastosowanie Wody Destylowanej

Woda destylowana nadaje się do badan analitycznych najwyższej czułości.

Woda o bardzo małej zawartości zanieczyszczeń nieorganicznych, organicznych i koloidalnych, odpowiednia do zastosowań analitycznych o dużej czułości, w tym spektrometrii absorpcyjnej atomowej (AAS) i do oznaczania składników występujących w ilościach śladowych.

Woda do ogólnego laboratoryjnego zastosowania, używana w większości „mokrych” prac chemicznych oraz do przygotowywania roztworów odczynników.

Zaleca się otrzymywanie jej na przykład przez pojedynczą destylację, dejonizację lub odwróconą osmozę.

przygotowania preparatów do analiz (np. Zimą do spryskiwaczy i chłodnic samochodowych wlewa się specjalne płyny, które zamarzają w temperaturze poniżej -20°C, a nawet -37°C.

tags: #woda #destylowana #właściwości #fizyczne #barwa #zapach

Popularne posty: