Woda a Woda Mineralna: Kluczowe Różnice i Właściwości
- Szczegóły
Wybór odpowiedniej wody do picia to ważna decyzja wpływająca na nasze zdrowie i samopoczucie. Na rynku dostępne są różne rodzaje wód, w tym woda źródlana i woda mineralna. Polacy coraz częściej zwracają uwagę na jakość wypijanej wody, ale wiele osób nie wie, czym te rodzaje wody się różnią. W tym artykule wyjaśnimy, czym się różnią, jakie mają właściwości i dla kogo są przeznaczone.
Czym różni się woda źródlana od mineralnej?
Zanim zdecydujesz, która woda jest dla Ciebie najlepsza, zapoznaj się z różnicami pomiędzy wodą mineralną a źródlaną. Mówiąc najprościej, woda mineralna to taka, w której ilość składników mineralnych wynosi przynajmniej 1000 mg/l lub co najmniej 250 mg/l CO2 pochodzenia naturalnego lub nie więcej niż 20 mg/l sodu. Wody źródlane zawierają mniej składników mineralnych, zazwyczaj do 500 mg/l.
Prawnie uregulowane jest, że naturalna woda mineralna jest to woda podziemna, która pochodzi z naturalnych ujęć lub odwiertów, a dodatkowo charakteryzuje się ustalonym składem chemicznym, jak również ewentualnymi właściwościami prozdrowotnymi.
- Woda źródlana, to woda która pochodzi z podziemnych źródeł. Charakteryzuje się niskim stężeniem minerałów, bo do 500 mg/l.
- Woda mineralna także pochodzi z podziemnych źródeł, ale charakteryzuje się obecnością minerałów powyżej 1000 mg/l.
- Woda stołowa, a inaczej lecznicza jest wydobywana ze specjalnych źródeł, o szczególnie wysokiej obecności minerałów, ponieważ powyżej 4000 mg/l. Powinna być wypijana dopiero po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem właśnie ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych.
Woda mineralna od źródlanej różni się także pochodzeniem. Ta pierwsza wydobywana jest z podziemnych źródeł, gdzie jest gromadzona naturalnie w podziemnych warstwach skalnych. Z kolei woda źródlana pochodzi bezpośrednio z naturalnych źródeł w postaci strumieni, jezior, studni lub innych źródeł wodnych.
Warto wiedzieć, że w grupie wód mineralnych znajdują się wody o zróżnicowanym składzie mineralnym. Zazwyczaj są to wody bogate w składniki mineralne, takie jak magnez, sód, wapń czy żelazo. Jednak każda woda może wyróżniać się innymi proporcjami wymienionych soli mineralnych.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Podobieństwa między wodą mineralną a źródlaną
Woda mineralna i źródlana oczywiście mają także sporo podobieństw, wśród których wyróżniamy:
- Naturalne pochodzenie - jedna i druga woda to produkt naturalny wydobywany z podziemnych źródeł lub naturalnych źródeł wodnych, które są chronione przed zanieczyszczeniami;
- Zarówno woda mineralna, jak i woda źródlana są poddawane rygorystycznym kontrolom jakościowym i muszą spełniać określone standardy, aby być uznawane za bezpieczne do spożycia. Oba rodzaje wód powinny być wolne od zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych;
- Zarówno woda mineralna, jak i źródlana jest butelkowana bezpośrednio po wydobyciu;
- Naturalny skład mineralny obu wód uwarunkowany jest czynnikami geologicznymi;
- Zarówno woda mineralna, jak i woda źródlana są postrzegane jako zdrowe i korzystne dla organizmu.
Właściwości i zalety wody źródlanej
Woda źródlana charakteryzuje się uboższym składem mineralnym, dlatego jest bardziej uniwersalna i mogą ją pić praktycznie wszyscy. Wodę źródlaną podaje się dzieciom już od pierwszych miesięcy życia, podczas gdy woda mineralna dla niemowląt może być uznawana za zbyt bogatą w sole mineralne. Wody źródlane przeznaczone są do spożywania bez szczególnych ograniczeń. Ze względu na mniejszą zawartość składników mineralnych, taka woda charakteryzuje się tym, że jest bardziej miękka i łagodniejsza w smaku.
Kto powinien wybrać wodę źródlaną?
- Niemowlętom i małym dzieciom;
- Kobietom w ciąży;
- Osobom starszym;
- Cierpiącym na nadciśnienie i choroby nerek.
Woda źródlana to idealna woda dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. To optymalny wybór dla osób prowadzących tryb życia charakteryzujący się umiarkowaną aktywnością fizyczną oraz osób cierpiących na nadciśnienie, choroby nerek i serca. Niska zawartość minerałów sprawia, że woda źródlana idealnie nadaje się do spożywania przez osoby borykające się z różnego rodzaju schorzeniami (np. cukrzycą). To również doskonała baza do przygotowywania innych napojów (w tym gorących - kawy i herbaty) oraz rozmaitych posiłków (np. zup i sosów, gotowania makaronu, kasz czy pierogów). Nie tylko skutecznie gasi pragnienie i nawadnia, ale również wspiera organizm człowieka w utrzymywaniu równowagi kwasowo - zasadowej.
Właściwości i zalety wody mineralnej
Woda mineralna polecana jest nie tylko w celu nawodnienia, ale też uzupełnienia cennych składników mineralnych. Woda mineralna dostarcza cennych minerałów niezbędnych dla zdrowia. Pomaga utrzymać równowagę elektrolitową, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, mięśniowego i kostnego. Może również regulować pH żołądka i poprawiać perystaltykę jelit. Jest szczególnie korzystna dla sportowców oraz tych, które mają zwiększone zapotrzebowanie na minerały.
Dla kogo będzie najlepsza woda mineralna?
- Osobom aktywnym fizycznie: Podczas intensywnego wysiłku fizycznego organizm traci wodę i minerały, które są niezbędne do utrzymania równowagi elektrolitowej. Woda mineralna może pomóc w uzupełnieniu tych strat i nawodnieniu organizmu.
- Osobom cierpiącym na niedobory elektrolitów i innych minerałów występujących w wodzie: Woda mineralna zawiera różne składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, potas czy żelazo. Dla osób z niedoborem konkretnych minerałów, picie odpowiedniej wody mineralnej może przyczynić się do zwiększenia dostępu do tych ważnych składników odżywczych.
- Osobom pracującym w środowisku o wysokiej temperaturze i innym osobom podczas upałów.
- Osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi: Niektóre wody mineralne posiadają właściwości związane z neutralizacją kwasów żołądkowych i mogą być pomocne w łagodzeniu objawów zgagi lub niestrawności.
Wody mineralne różnią się od siebie zawartością poszczególnych składników mineralnych, dlatego najlepiej wybierać taką, która będzie odpowiednia do indywidualnych celów dietetycznych. Przykładowo woda magnezowa (z wyższą zawartością magnezu) może być dobrym wyborem dla osób aktywnych oraz cierpiących na niedobory magnezu. Osoby zmagające się z problemami zdrowotnymi mogą wykazywać wskazania do stosowania wody leczniczej, czyli takiej, która zawiera najwyższe proporcje określonych składników mineralnych. Taka terapia powinna jednak odbywać się pod okiem lekarza.
Przeczytaj także: Wybór Wody Mineralnej w Baniaku: Poradnik
Kiedy powinno się pić wodę mineralną?
Omówione wyżej właściwości wód mineralnych sprawiają, że są one polecane określonym grupom konsumentów, np. sportowcom; osobom często przebywającym w wysokich temperaturach, w ciepłym klimacie czy osobom zmagającym się z zaburzeniami układu trawienia i dolegliwościami żołądkowymi. W zależności od zapotrzebowania naszego organizmu na poszczególne składniki mineralne, wybieramy te wody, które zawierają odpowiednią ilość niezbędnych nam akurat składników.
Wodę mineralną powinno się pić jako element zbilansowanej diety (np. woda niskosodowa), suplementacji (np. woda magnezowa), czy w ramach regulacji niektórych funkcji fizjologicznych (woda mineralna z dużą zawartością wodorowęglanu sodowego lub siarczanu magnezu).
Jaka woda jest najlepsza?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, która woda - mineralna czy źródlana - jest zdrowsza. Najważniejsze jest to, aby wodę pić regularnie. Dla zachowania zdrowia dorosła osoba powinna spożywać około 2 litrów wody dziennie, choć zapotrzebowanie może się różnić w zależności od indywidualnych potrzeb i poziomu aktywności fizycznej. Pamiętaj, że każdy rodzaj wody posiada unikalne korzyści.
Wybór odpowiedniej wody to kwestia nie tylko smaku, ale także dopasowania jej właściwości do potrzeb zdrowotnych i stylu życia. Kluczowe jest zwrócenie uwagi na etykiety, które dostarczają informacji o składzie wody i zawartości poszczególnych minerałów.
Ostateczny wybór między wodą mineralną a źródlaną zależy od preferencji smakowych i potrzeb zdrowotnych.
Przeczytaj także: PE a bezpieczeństwo wód mineralnych
Woda z kranu a woda butelkowana
Woda z kranu w Holandii (skąd pochodzi ZeroWater) jest jedną z najlepszych na świecie. Mimo to każdego roku Holendrzy wypijają 400 milionów litrów wody butelkowanej. Woda butelkowana jest droższa, pochodzi z tych samych źródeł co woda z kranu i musi spełniać mniej wymagań jakościowych. Dlaczego więc wybieramy właśnie ją, a nie wodę płynącą z kranu?
Warto wiedzieć, że w 60% przypadków woda z kranu jest wydobywana z tego samego źródła co woda źródlana. Jest jednak jedna wyraźna różnica: zarówno wody źródlane, jak i mineralne są droższe.
Firma Vitens produkująca wodę pitną pobiera opłatę w wysokości 0,70€ (plus opłata za nieruchomość) za tysiąc litrów wody.
Według statystyk Holendrzy zużywają około 134 litrów wody z kranu dziennie, ale tylko 1,3 litra tej ilości przeznaczane jest na kawę, herbatę i wodę pitną.
Firma produkująca wodę pitną Vitens czerpie wodę z obu źródeł [brak źródła dla tej informacji].
Zjawisko to można wyjaśnić surowymi przepisami obowiązującymi w Holandii, gdzie woda z kranu musi spełniać bardzo wysokie standardy. Firmy produkujące wodę pitną ciężko pracują, aby oczyścić wodę, którą pobierają ze źródeł wód powierzchniowych i gruntowych, aby przestrzegać limitów określonych dla 65 substancji w dekrecie dotyczącym wody pitnej. Jednak woda butelkowana nie podlega tym samym zasadom. Dekret w sprawie wody butelkowanej określa limity dla zaledwie 15 substancji (antymonu, arsenu, baru, kadmu, chromu, miedzi, cyjanku, fluorku, ołowiu, manganu, rtęci, niklu, azotanów, azotynów i selenu).
Jeśli chcesz mieć pewność, że w Twojej wodzie pitnej nie ma żadnych niepożądanych substancji, musisz je odfiltrować. Filtry ZeroWater usuwają ołów, glifosat, PFAS (PFOS/PFOA), miedź i wiele innych zanieczyszczeń.
Woda a środowisko
Pozyskiwanie wody z innych krajów ma wpływ na środowisko. Używanie plastikowych butelek jest również powodem do niepokoju o środowisko. W Europie tylko 46% plastikowych butelek jest poddawanych recyklingowi. A szklane butelki? Nie zasługują na swoje uznanie. Niedawne badanie przeprowadzone przez University of Southampton wykazało, że szkło jest bardziej szkodliwe dla środowiska, ponieważ jest wydobywane z rzadkich materiałów i wymaga więcej paliw kopalnych do produkcji i transportu.
Statystyki pokazują, że ślad węglowy, jaki zostawia po sobie 1,5-litrowa butelka wody, wynosi od 323 do 447 gramów CO2. Dla porównania podróż samochodem emituje około 192 gramów CO2 na kilometr.
Szokujące badanie przeprowadzone przez State University of New York wykazało, że 9 na 10 butelek wody jest zanieczyszczonych cząsteczkami plastiku. Naukowcy pobrali próbki z 259 butelek 11 marek z dziewięciu różnych krajów i znaleźli średnio 325 cząstek mikroplastiku na litr. Zanieczyszczenie mikroplastikiem stwierdzono również w wodzie ze szklanych butelek.
Badanie przeprowadzone przez OrbMedia wykazało, że 83% wody z kranu na całym świecie zawiera mikrodrobiny plastiku.
Naukowcy odkryli ślady plastiku w tkankach organów, co wskazuje na to, że mikroplastik gromadzi się w organizmie. Chociaż nie przeprowadzono żadnych badań w celu oceny wpływu tego zjawiska, wiemy, że niektóre substancje chemiczne zawarte w plastiku są wysoce toksyczne dla zdrowia.
tags: #woda #a #woda #mineralna #różnice

