Woda Mineralna: Klucz do Zdrowia i Dobrej Kondycji

Odpowiednie nawodnienie organizmu jest kluczowe dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji. W ciele dorosłego człowieka woda stanowi około 65% masy, a ten odsetek maleje wraz z wiekiem. Organizm człowieka nie może magazynować większej ilości wody, dlatego też musimy mu ją stale dostarczać. Osoby w podeszłym wieku są szczególnie narażone na odwodnienie. Odwodnienie to stan, kiedy zawartość wody w organizmie spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania.

Rodzaje Wód Mineralnych

Wyróżniamy różne rodzaje wód, w zależności od ich pochodzenia i stopnia zmineralizowania:

  • Naturalna woda mineralna - pochodzi z udokumentowanych zasobów wody podziemnej, jest wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi. Pierwotnie ta woda jest czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym.
  • Naturalna woda źródlana - również pochodzi z udokumentowanych zasobów podziemnych, jest wydobywana otworami naturalnymi lub wierconymi i jest pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym.

Wody zawierające od ok. 200 mg/l do ok. Naturalne wody mineralne średniozmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l) oraz wysokozmineralizowane (> 1500 do ok.

Składniki Mineralne w Wodzie

Jak sama nazwa wskazuje, woda mineralna może zawierać pewne ilości minerałów i innych naturalnie występujących związków, w tym magnez, wapń, wodorowęglan, sód, siarczan, chlorek i fluor. Rodzaje i ilości minerałów zależą od tego, skąd pochodzi woda. W rezultacie korzyści zdrowotne i smak wody mineralnej są bardzo zróżnicowane.

Woda mineralna musi zawierać nie więcej niż 20 mg/l sodu oraz co najmniej jeden składnik mineralny (wapń, magnez, sód, żelazo, chlorki, siarczany czy wodorowęglany).

Przeczytaj także: Wpływ wilgotności na samopoczucie

Korzyści Zdrowotne

Naturalna woda mineralna ze względu na swój unikalny skład minerałów i związków organicznych może przynieść pewne korzyści zdrowotne.

  • Wapń: Odpowiednie spożycie wapnia jest ważne dla zdrowia kości na wszystkich etapach życia, ponieważ wspomaga rozwój i utrzymanie kości. Wykazano, że woda mineralna jest dobrym źródłem wapnia. Badania wykazały, że ludzki organizm może wchłaniać wapń z wody mineralnej równie skutecznie, jeśli nie lepiej, niż wapń z produktów mlecznych.
  • Magnez: Badania sugerują, że nieodpowiedni poziom wapnia i magnezu mogą przyczyniać się do wysokiego ciśnienia krwi, które jest czynnikiem ryzyka chorób serca. Woda mineralna bogata w magnez może również pomóc w trawieniu, jak i zapobieganiu oraz leczeniu zaparć. Magnez wciąga wodę do jelit i rozluźnia mięśnie.

Woda w Szklanych Butelkach

Woda mineralna w szkle zyskuje na popularności. Ochrona zdrowia i troska o środowisko to tylko część powodów, dla których warto rozważyć przejście z plastikowych butelek na butelki szklane. Szkło jest nie tylko bardziej przyjazne dla środowiska, ale oferuje również lepszy smak wody mineralnej.

Woda mineralna jest ważna dla naszego organizmu i należy pić wodę tak często jak to możliwe, najlepiej ze szklanych butelek. Rola szklanych butelek jest duża zarówno dla zdrowia jak i środowiska. Główną zaletą szkła jest to, że nie przepuszcza do wody żadnych substancji chemicznych i nie wchodzi także w reakcje z innymi, niepożądanymi substancjami. To dlatego tak wiele ludzi uważa, że woda w szklanej butelce smakuje lepiej. Szkło przez swój brak podatności na szkodliwe substancje nie zmienia smak wody mineralnej czy innego napoju.

Woda w szklanych butelkach jest nieco droższa od wody w plastikowych butelkach. Niemniej, nie oznacza to, że przeznaczony na nią budżet należy rozpatrywać w kategoriach wielkich wydatków. Woda mineralna w szklanych butelkach posiada wiele zalet. Przede wszystkim jest korzystna dla naszego zdrowia, jak i smaczniejsza.

Istotną kwestią jest fakt, że woda w szklanych butelkach jest o wiele bardziej reprezentatywna niż wersje wody mineralnej oferowane w butelkach PET. Dlatego wody mineralne w butelkach szklanych to doskonałe rozwiązanie na przyjęcia np. klientów czy konferencje, jak i wszędzie tam gdzie chcemy zachwycić naszych gości oraz sprawić, by poczuli się wyjątkowo.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Miedź, plastik, metal, szkło - na rynku dostępnych jest wiele materiałów na butelki. Szklane butelki dłużej utrzymują temperaturę.

W ostatnich latach dość często poruszany jest temat wpływu plastiku na zanieczyszczenie środowiska naturalnego. Postępujące, niekorzystne zmiany klimatu nader często ilustrowane są obrazkami zbiorowiskiem plastikowych butelek, które zanieczyszczają rzeki, morza, oceany oraz lądy. Woda w szklanych butelkach jest zdrowsza dla naszego organizmu. Szkło nie zawiera szkodliwych chemikaliów (BPA, ftalany, PCW, poliwęglan itp.), które są powszechnie stosowane w produkcji plastikowych butelek na wodę.

Po pierwsze, do produkcji jednorazowych butelek do picia zużywa się rocznie kilka milionów ton plastiku. W związku z tym, jako producent wody mineralnej dla firm oferujemy do wyboru trzy rodzaje butelek: szklane, pet, rPET.

Aqua Carpatica

Aqua Carpatica ma naturalnie czysty i rześki smak - tak, jak to tylko możliwe w przypadku naturalnej wody mineralnej z Karpat. Smak wody, dla niektórych obojętny czy nierozróżnialny, dla koneserów jest istotny. Można wypróbować wiele butelek, zanim znajdzie się swoją ulubioną, o odpowiednio zbalansowanym smaku.

Kluczowe do osiągnięcia wspaniałego smaku są warunki, w jakich przepływa. I tak właśnie się dzieje w przypadku AQUA Carpatica, która pochodzi z jednego z ostatnich dzikich lasów Europy. Jej podziemna podróż przez prehistoryczne wulkaniczne skały trwa od około 20 do 40 lat - na tyle długo, że woda jest idealnie czysta oraz czerpie minerały z kolejnych skalnych warstw.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Normy Unii Europejskiej dotyczące pożytecznych dla roślin, a szkodliwych dla człowieka azotanów w wodzie pitnej wynoszą maksymalnie 50 mg/l. Dobrze szukać wody o jak najniższej zawartości azotanów. O jakości wody świadczy też niska zawartość sodu, korzystna dla osób z chorobami serca, nadciśnieniem czy tendencją do zatrzymywania wody w organizmie. Normy dopuszczają 200 mg/l w wodzie pitnej. Nie bez znaczenia dla zdrowia pozostaje również to, że woda AQUA Carpatica jest naturalnie gazowana.

Specjaliści mówią o zawartości wapnia powyżej 150 mg/l, a magnezu w granicach 50-100 mg/l. AQUA Carpatica naturalnie spełnia te wymogi. Wielbiciele AQUA Carpatica określają go jako rześki, miękki czy gładki na podniebieniu. Po takiej zachęcie najlepiej jej spróbować samemu i sprawdzić, jak smakuje woda z nieskazitelnych źródeł - póki jeszcze mamy do nich dostęp.

Rodowita z Roztocza

Rodowita z Roztocza wita wiosnę nowymi, całkowicie odmienionymi etykietami, by zachęcić konsumentów do zakupu produktu. Jej menedżerowie twierdzą, że ten kto choć raz ją spróbował, docenił jej smak z pewnością zechce ponowić zakup.

Woda mineralna Rodowita z Roztocza została wprowadzona na rynek polski w sierpniu 2019 roku. Wyniki sprzedaży za rok 2020, pierwszy pełny rok obecności Rodowitej z Roztocza na rynku, są optymistyczne i firma postrzega je jako duży sukces.

Wnikliwe badania laboratoryjne potwierdziły, że jest to woda mineralna, o wysokich walorach smakowych, niezwykłej czystości geologicznej i zrównoważonej kompozycji minerałów. Pod względem składu Rodowita z Roztocza to woda średnio zmineralizowana, niskosodowa, o dobrej proporcji wapnia i magnezu. Jest odpowiednia dla wszystkich członków rodziny, w tym dla niemowląt i dzieci.

Ważne, że dla 38 proc. badanych Roztocze to region kojarzony z wysoką jakością wody, drugi w kolejności to Bieszczady wymieniony przez 20 proc.

Zmiany widoczne są już w samym logo marki oraz liternictwie nazwy Rodowita, które nawiązują do słowiańskich korzeni i pisma runicznego, by podkreślać rodowód marki i związki z tym terenem. W centrum uwagi nadal widnieje biała wilczyca, strażniczka drogocennego naturalnego źródła wody mineralnej, symbol mądrości dzikiej natury i matczynej troski o najbliższych. W tle widać dzikie, nietknięte ręką człowieka, ciemnozielone lasy Roztocza, z unoszącą się o poranku rześką mgłą oraz czyste, przejrzyste niebo.

Rodowita z Roztocza jest naturalną wodą mineralną o średniej mineralizacji oraz niezwykłej czystości geologicznej.Konsumenci określają jej smak jako delikatny i rześki. Jest wydobywana ze źródła zlokalizowanego w otulinie Roztoczańskiego Parku Narodowego. Jest wodą niskosodową, odpowiednią dla całej rodziny, także dla niemowląt.

Znaczenie Odpowiedniego Nawodnienia

Jakość pitej wody jest równie ważna, jak jej ilość. Owszem, większość z nas jest świadoma, jak ważne jest nawodnienie organizmu. Przecież żadna reakcja w żywych organizmach nie odbędzie się bez wody. Przez nasze ciała każdego dnia wędrują tysiące jej litrów. Przez nerki przepływa 1500 litrów, a przez mózg 11001. Woda transportuje do komórek tlen i składniki odżywcze, reguluje temperaturę ciała, usuwa toksyny, nawilża tkanki i stawy.

Szklanka wody rano, po lekkim odwodnieniu w czasie snu, pobudza metabolizm. Gdy pijemy wystarczająco dużo, w ciągu dnia możemy spalić o 2-3 proc. kalorii więcej. Możemy też poprawić wydolność i powysiłkową regenerację mięśni (które składają się w 75 proc.

Woda może poprawić nie tylko naszą kondycję, lecz także wygląd. Badania mówią, że nawodnienie jest kluczowym elementem w pielęgnacji skóry, jako że żaden krem nie dotrze do skóry właściwej i nie poprawi jej sprężystości, zapobiegając zmarszczkom. A my nie musimy od razu sięgać po pastylkę przy bólu głowy. Ten dyskomfort, podobnie jak zły nastrój, drażliwość, zaburzenia snu i pamięci czy problemy z koncentracją, może wystąpić już przy dwuprocentowym odwodnieniu (a pragnienie odczuwamy przy niedoborze wody na poziomie 1-1,5 proc.

Bez przyswajania odpowiedniej ilości wody: mamy słabszą koncentrację, nasza skóra wysusza się, narządy słabiej pracują, następują bóle głowy oraz inne dość dolegliwości.

Częstym problemem w okresie zimowym jest obniżenie progu uczucia pragnienia. Nie czujemy potrzeby picia wystarczającej ilości wody względem naszego dobowego zapotrzebowania. Problemy pogłębia fakt, że zimą najczęściej mamy ochotę na coś ciepłego, gorącą herbatę, kawę. Tylko, że nie są to napoje bogate w minerały, co przyczynia się do obniżenia w naszym ustroju zawartości jonów, takich jak magnez czy potas. Czujemy się przez to osłabieni, mogą wystąpić nieprzyjemne samoistne skurcze mięśni, rozdrażnienie, bóle głowy. To wszystko oznaki odwodnienia wraz z niedoborem minerałów.

Jeśli nie chorujemy na kamicę nerkową, a także nie mamy innych przeciwwskazań lekarskich, wybierzmy wodę mineralną wysoko zmineralizowaną. Skład i zawartość minerałów dostępna jest na każdej etykiecie. Najczęściej osobno wymieniane są główne składniki mineralne, jak magnez, wapń, sód, potas. Zawartość podawana jest w miligramach na litr (mg/l).

W celu odpowiedniego, dziennego nawodnienia kolejne porcje płynów powinniśmy spożywać w regularnych odstępach, co sprzyja właściwej redystrybucji wody wchłoniętej z przewodu pokarmowego. Najlepiej zastosować zasadę jednej 200 ml szklanki na godzinę. Minimalnie powinniśmy wypijać 1500 ml czystej wody. Nie wliczamy w to herbaty, kawy, wszelkiego rodzaju zup, a także wody zawartej w pokarmach. Jeśli dodatkowo uprawiamy sport, w celu optymalnego nawodnienia zastosujmy prosty wzór zapotrzebowania na spożycie: 1 litr wody na 30 kg masy naszego ciała.

"Przesilenie Wiosenne" i Woda Mineralna

Po kilku jesienno-zimowych miesiącach nadchodzi wyczekiwana wiosna. Często słyszymy jednak narzekania na gorsze samopoczucie, brak energii i motywacji do działania. Z czego wynikają takie objawy? Czy jest to tzw.

Ilość światła determinuje częściowo funkcjonowanie naszego zegara biologicznego, powodując trudności z obudzeniem się oraz nadmierną senność. Ponadto, tak mała ilość światła dziennego ma udowodniony wpływ na naszą sferę psychiczną. Może wystąpić depresja sezonowa, która w sposób bezpośredni jest powiązana z małą ilością dziennego światła. Występuje wyłącznie w miesiącach jesienno-zimowych. Skutecznym leczeniem jest fototerapia. Polega ona na użyciu silnego sztucznego światła, co najmniej 2500 luksów i czasie naświetlania około 2. godzin. Terapię prowadzi się przez 2-3 tygodnie. W zależności od możliwości finansowych osoby doświadczającej depresji sezonowej , możliwe jest też nabycie lampy przeznaczonej do stosowania w domu i używanie jej jak najwcześniej po przebudzeniu. Ekspozycja na światło powoduje zmniejszenie ilości melatoniny, która w założeniu może mieć działanie obniżające nastrój. Powodując stany depresyjne. Leczenie zaburzeń nastroju światłem szeroko stosują np.

Wytwarzanie aktywnej postaci witaminy D w ludzkim ustroju jest ściśle związane z ilością światła słonecznego padającego na skórę człowieka. Dlaczego ta „słoneczna” witamina jest dla nas tak ważna? Badania pokazują, iż spektrum jej działania jest bardzo szerokie. Poza często omawianym i znanym wpływem na gospodarkę wapniowo-fosforanową, a co za tym idzie właściwe uwapnienie kości i ich odporność na złamania, receptory dla aktywnego metabolitu witaminy D znajdują się także m.in. w: jelicie, nerkach, trzustce, limfocytach T. Niedobór po miesiącach zimowych może objawiać się zaburzeniami odporności - częstszymi infekcjami, gorszym samopoczuciem. Ale nie tylko. Także osłabieniem struktury kostnej, czego pacjent nie odczuwa (do pierwszego złamania). O zbadaniu poziomu witaminy D3 oraz włączeniu jej suplementacji powinny szczególnie pomyśleć kobiety po 50. roku życia.

To, ile i jak śpimy wpływa na cały nasz organizm. Od wieków znamy możliwości samoleczenia i regeneracji organizmu w czasie snu. Sygnałami zbyt małej ilości snu mogą być objawy takie jak: zmęczenie, rozdrażnienie, brak koncentracji, zaburzenia hormonalne zarówno u mężczyzn (spadek poziomu testosteronu i co za tym idzie męczliwość, osłabienie libido), jak i u kobiet (zaburzenia cyklu miesiączkowego).

Najważniejszym czynnikiem wyznaczającym porę snu dla naszego organizmu jest światło. Rejestruje je siatkówka gałki ocznej, a następnie przesyła tę informację do przedniego podwzgórza. Znajdują się tam struktury odpowiedzialne za synchronizację okołodobową układów ciała. W celu skutecznego i regenerującego snu starajmy się bezpośrednio przed pójściem spać nie oglądać telewizji i nie przebywać w pomieszczeniach z nadmiernie silnym oświetleniem.

W zimie z natury rzadziej wychodzimy z domów i mniej chętnie się ruszamy. Szybko się męczymy, mamy problem z podbiegnięciem na przystanek autobusowy, czy też z wniesieniem po schodach siatek z zakupami. Wszystko to dlatego, że zaniedbujemy aktywność fizyczną w miesiącach zimowych. W konsekwencji dochodzi do spadku masy mięśniowej oraz pogorszenia wydolności organizmu. Brak ćwiczeń doprowadza do wzrostu wartości tętna w spoczynku, co może mieć niekorzystny wpływ na nasze samopoczucie. Wysiłek fizyczny znakomicie reguluje problemy z nadciśnieniem i podwyższonymi wartościami glikemii. Zaniechanie ćwiczeń przez okres kilku miesięcy może doprowadzić do zniwelowania poprzednio wypracowanego, korzystnego efektu ćwiczeń i powrotu dolegliwości.

Obecnie uważa się długotrwałe spacerowanie za najkorzystniejszy sport polecany każdemu. Nie obciąża stawów i kręgosłupa w taki sposób jak bieganie. Badania wskazują, iż szybki spacer daje podobne korzyści dla układu sercowo-naczyniowego jak bieganie. Spacer jest wysiłkiem zrównoważonym, w którym mamy do czynienia z metabolizmem tlenowym, dlatego ćwiczenia te nazywamy aerobowymi. Pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej i we zwiększeniu wydolności organizmu.

Dieta powinna być wysoce zróżnicowana z przewagą spożycia warzyw i owoców. Szczególnie polecane są owoce kiwi. Zawierają duże ilości witamin C, E oraz z grupy B, a także potasu, fosforu cynku i magnezu. Kolejnym wartym przybliżenia owocem jest mało znany w Polsce, acz dostępny w większości dużych sklepów, owoc granatu. Znajdziemy w nim żelazo, wapń, krzem, potas, jod, witaminę C. To, co jemy bezpośrednio wpływa na stan naszego zdrowia. Wiosną trudno o świeże warzywa, a w nich jest najwięcej witamin i minerałów. Możemy więc sięgać po kiszone warzywa (ich moc odżywcza pozostaje, a dodatkowo zawierają bakterie probiotyczne, bardzo dobrze wpływające na zdrowie). Co ważne, sami możemy kisić i to wiele warzyw. Uważajmy na nowalijki. Jeśli nie wiemy, jak były uprawiane, raczej zrezygnujmy z sałaty, rzodkiewek, szczypiorku itp.

Nie należy wszystkich symptomów związanych z gorszym samopoczuciem zrzucać na przesilenie wiosenne. Jeśli niepokojące objawy utrzymują się mimo stosowania się do powyższych rad, należy odwiedzić lekarza rodzinnego. Dokładny wywiad lekarski w kierunku podawanych dolegliwości wraz z badaniem fizykalnym i podstawowy pakiet badań laboratoryjnych obejmujących morfologię, oznaczenie elektrolitów potasu i magnezu oraz badanie ogólne moczu, pozwolą uzyskać wstępny obraz stanu zdrowia pacjenta oraz ukierunkować dalszą diagnostykę. Pamiętajmy, aby nie ignorować żadnych niepokojących objawów.

tags: #woda #mineralna #rzeska #badania

Popularne posty: