Uzdatnianie Wody i Oczyszczanie Ścieków: Kluczowe Procesy i Technologie

Woda jest jednym z kluczowych elementów obecnych w codziennym życiu każdego z nas. Jest niezbędna przede wszystkim do funkcjonowania ogromnej różnorodności organizmów żywych występujących na Ziemi. Ciągły dostęp do tego medium wymagany jest do celów sanitarno-bytowych, w uprawie roślin, hodowli zwierząt oraz produkcji żywności, a w zależności od jego przeznaczenia musi spełniać określone wymagania pod względem jakości. Pomimo odnawialności zasobów wody, która związana jest z opadami atmosferycznymi, ciągły wzrost poziomu zanieczyszczeń w połączeniu z nierównomiernym rozmieszczeniem na świecie powoduje, że w niektórych obszarach występują jej deficyty. Co więcej, regularny wzrost liczby ludności generuje rosnące zapotrzebowanie na wodę.

Uzdatnianie wody jest procesem, którego zadaniem jest doprowadzenie wody zanieczyszczonej do stanu, w jakim może być ona zastosowana zgodnie z przeznaczeniem i zapotrzebowaniem. Uzdatnianie wynika głównie z konieczności pozbywania się z wody zanieczyszczeń o charakterze mechanicznym, powstających na skutek osadzania się rdzy, piasku, mułu i innych substancji, organicznych i nieorganicznych, zarówno w sieci wodociągowej, jak i w wodzie studziennej i powierzchniowej.

Nieodłącznym elementem korzystania z wody są ścieki (przemysłowe, rolnicze, bytowe i komunalne), powstające w wielu procesach związanych z działalnością człowieka. Obróbka ścieków to kluczowy proces w zarządzaniu zasobami wodnymi, zapewniający ochronę środowiska naturalnego i optymalizację zużycia wody w różnych branżach przemysłowych. Usuwanie zanieczyszczeń i dezynfekcja wody oraz ścieków są często trudnym wyzwaniem, z którym mierzy się coraz więcej miast, zakładów, fabryk i gospodarstw domowych na całym świecie.

Metody i Technologie Uzdatniania Wody

Odpowiednia jakość wody jest uzyskiwana dzięki procesom uzdatniania, mającym na celu poprawę jej parametrów za pomocą różnych metod oczyszczania. Stosowane są różne metody uzdatniania wody w zależności od jej przeznaczenia. Inaczej uzdatnia się wodę dla celów spożywczych i higienicznych w gospodarstwie domowym, inaczej do instalacji grzewczych, do zastosowań w przemyśle, jeszcze inaczej do celów laboratoryjnych.

Parametry jakościowe wody zależą od wielu czynników; miejsca ujęcia, poziomu wód gruntowych itp. Nie ma przy tym uniwersalnej metody uzdatniania, bowiem różne są przyczyny powstawania zanieczyszczeń.

Przeczytaj także: Technologie oczyszczania wody: Przegląd

Technologie Membranowe w Oczyszczaniu Wody i Ścieków

Technologie membranowe to przyszłość w dziedzinie oczyszczania wody i ścieków. Dzięki swojej wszechstronności, efektywności oraz możliwości zastosowania na różnych etapach procesu oczyszczania, membrany znajdują zastosowanie w wielu branżach, od przemysłu spożywczego po farmaceutyczny.

MBR (Membrane Biological Reactor)

Membrany MBR (ang. Membrane Biological Reactor) nazywane też reaktorami membranowymi, bioreaktorami membranowymi łączą oczyszczanie biologiczne z filtracja membranową, zapewniając odzysk wody najwyższej jakości. System membranowy MBR składa się z dwóch etapów: reakcji biologicznej i separacji membranowej. Ścieki oczyszczone w bioreaktorze przechodzą do etapu separacji membranowej. Mały rozmiar porów membrany MBR zatrzymuje zanieczyszczenia, takie jak zawieszone ciała stałe, mikroorganizmy i cząstki stałe na powierzchni membrany, tworząc skoncentrowany osad.

Mikrofiltracja

Mikrofiltracja jest podstawowym etapem oczyszczania wód przemysłowych. Jej głównym celem jest usunięcie zawiesin i większych zanieczyszczeń z wody. Dużą zaleta mikrofiltracji jest niewrazliwość na zmieny wody zasiljącej. Mikrofiltracja cząsto znajduje zastosowanie jako wtap wstępny oczyszczania ścieków np.

Ultrafiltracja

Zastosowanie technologi ultrafiltracji pozwala na oczyszczenie ścieków z zanieczyszczeń stałych rozproszonych lub koloidalnych, mikroorganizmów, bakterii czy wirusów większych od 0,01um. Membrany UF można stosować jako wstępny etap oczyszczania wody przed stacja odwróconej osmozy - sprawia to, że żywotność takiej instalacji (w tym membran) się wydłuża. Membrany ultrafiltracyjne znajdują zastosowanie w procesach oczyszczania ścieków zaolejonych. Ścieki zaolejone są uznawane ze jedną z najbardziej niebezpiecznych form zanieczyszczeń środowiska. Jedna z najskuteczniejszych metod oczyszczania takich ścieków jest zastosowania technologii membranowych. Przykładem takich membran są ultrafiltracyjne membrany hydrofilowe. Silna hydrofilowość tych membran zapobiega zatrzymaniu się na ich powierzchni (zapychania porów) związków organicznych.

Nanofiltracja

Nanofiltracja jest jedną z najważniejszych metod wykorzystywanych w procesach oczyszczania ścieków. Technologia nanofiltracji znajduje zastosowanie w róznych gałęziach przemysłu w pocesach oczyszczania wody i ścieków. NF jest wstanie usunąć z wody czastki o bardzo małych rozmiarach (0,001 um. Jedną z głównych zalet nanofiltracji jest zdolność do niemal całkowitego usuwania twardości wody, co umożliwia stosowanie metody w systemach uzdatniania wody w trybie przepływu bocznego.

Przeczytaj także: Grupa Azoty Puławy - oczyszczanie wody

Membrany Ceramiczne

Membrany ceramiczne charakteryzują się wysoką odpornością chemiczną, mechaniczna oraz termiczną. Wykonane są z tlenków metali np. tlenek glinu, cyrkony, krzemu czy tytanu. Charakteryzujące się długa żywotnością membrany ceramiczne znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym i napojowym , farmaceutycznym, chemicznym oraz przy uzdatnianiu wody. Podstawowa struktura membran ceramicznych składa się z makroporowatej warstwy nośnej i mezo- lub mikroporowatej warstwy aktywnej. W oparciu o ich unikalną strukturę o doskonałej stabilności termicznej i chemicznej, membrany ceramiczne są szeroko stosowane do separacji olej-woda, ścieków przemysłowych i oczyszczania odpadów niebezpiecznych.

Inne Metody Uzdatniania Wody

Fizyczne metody oczyszczania, takie jak flokulacja, filtracja i adsorpcja, nie zawsze są w stanie zapewnić wodę pitną o odpowiedniej jakości, która musi spełniać szczególnie restrykcyjne wymagania. Chlor, podchloryn sodu oraz ług sodowy to podstawowe chemikalia znajdujące szerokie zastosowanie w dezynfekcji ujęć i instalacji wodnych. Substancje te doskonale sprawdzają się w uzdatnianiu wody do spożycia, przede wszystkim poprzez usuwanie zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

W procesie dezynfekcji UV woda przepływa przez komorę, w której wystawiana jest na działanie promieniowania UV o odpowiedniej długości fali, które niszczy lub dezaktywuje obecne w wodzie mikroorganizmy. Niepodważalną zaletą tej metody jest fakt, że dezynfekcja UV nie wymaga użycia substancji chemicznych oraz nie zmienia parametrów wody. Jako że technologia ta jest również stosunkowo łatwa do utrzymania i nie wymaga dużej ilości energii, coraz częściej stosuje się ją w przemyśle.

Zanieczyszczenia Wody i Ich Źródła

Woda surowa (nieuzdatniona) zawiera składniki naturalne oraz rozmaite związki wprowadzone do niej wskutek działalności człowieka, w tym szczególnie niebezpieczne substancje pochodzenia chemicznego - nawozy i pestycydy, produkty ropopochodne czy metale ciężkie. Mogą znajdować się w niej zanieczyszczenia mikrobiologiczne, mechaniczne, a także różnego rodzaju związki organiczne i nieorganiczne w postaci jonów, osadów, koloidów lub zawiesin.

Zagrożenie chemiczne i skażenie przemysłowe spowodowane jest przedostawaniem się do wody związków i substancji chemicznych pochodzących z przemysłu, rolnictwa, ścieków komunalnych, transportu, wreszcie awarii rurociągów paliwowych i zbiornikowców. Zanieczyszczenia pochodzenia przemysłowego powodują głównie związki metali ciężkich - rtęci, kadmu, chromu, ołowiu, detergenty, węglowodory, fenole.

Przeczytaj także: Przewodnik po uzdatnianiu wody szkłem

Zagrożenie biologiczne i mikrobiologiczne powstaje przede wszystkim w sytuacji przedostania się do wody odchodów ludzkich i zwierzęcych lub produktów rozkładu. Chorób przenoszonych tą drogą jest bardzo dużo i niektóre z nich są groźne dla życia. Fekalia są szczególnie groźne ze względu na możliwość zakażenia robaczycami. Pijąc wodę zanieczyszczoną odchodami ludzkimi można zarazić się glistnicą.

Wskaźniki Jakości Wody

Jedyną miarodajną metodą określenia jakości wody w naszym domu jest zlecenie jej zbadania, niezależnie od tego, czy korzystamy z wodociągu, czy mamy własne ujęcie (studnię), choć w tym drugim przypadku jest to bezwzględnie konieczne. W warunkach domowych można polegać jedynie na badaniu organoleptycznym, które może wykazać przekroczony poziom żelaza i manganu, twardość, mętność i przebarwienia. Nie stwierdzi ono jednak np. zanieczyszczeń mikrobiologicznych, które mogą przedostać się do wody tak studziennej, jak i wodociągowej.

Do podstawowych wskaźników jakości wody należą:

  • Escherichia coli: Norma jest bardzo surowa, nie dopuszcza w ogóle obecności tych bakterii w wodzie pitnej (0 mikroorganizmów w 1 ml wody). Jest to bakteria, która znajduje się w dużych ilościach w odchodach i nie wytwarza form przetrwalnych, dlatego stwierdzenie jej obecności w wodzie świadczy o świeżym zanieczyszczeniu.
  • Ogólna liczba mikroorganizmów: Ich obecność może wykazać jedynie badanie mikrobiologiczne. Badana jest woda pitna zimna (22°C) i ciepła (36°C).
  • Enterokoki kałowe: Mogą być wykorzystywane jako wskaźnik zanieczyszczenia środowiska kałem oraz higieny wody pitnej.
  • Barwa: Pomiar nie powinien wykazywać więcej niż 15 mgPt/dm3, aczkolwiek po zmianie przepisów obecnie nie jest podawany konkretny stopień, a stosuje się wymóg akceptowalności barwy przez konsumentów.
  • Mętność: Dla wody pitnej wskaźnik ten nie może przekraczać 1 NTU.
  • Zapach: Analizuje się według pięciostopniowej skali, na zimno lub na gorąco.
  • Odczyn pH: Woda pitna powinna mieć przedział pH 6,5 - 9,5 (około 7 to odczyn obojętny).
  • Przewodność: Zależy ona od zawartości jonów w wodzie.
  • Amoniak: Jego obecność może świadczyć o zanieczyszczeniu wody produktami rozkładu materii organicznej, co sugerowałoby przedostawanie się do niej ścieków.
  • Żelazo i mangan: Ich nadmiar w wodzie zasadniczo zmienia jej zapach i smak, ale także barwę - staje się ona od beżowej do brunatnej.
  • Chlorki: Ich obecność jest wynikiem procesów naturalnych lub może być spowodowana działalnością człowieka.
  • Siarczany: Woda z wysoką zawartością siarczanów może wykazywać charakterystyczny smak lub zapach.
  • Utlenialność: Woda z niską utlenialnością może być bardziej podatna na procesy korozji i utleniania innych związków chemicznych.
  • Twardość ogólna: Woda twarda jest łatwa do rozpoznania w warunkach domowych z uwagi na odkładanie się kamienia i osadów.

Technologie Oczyszczania Ścieków

Jako że zasoby wody są ograniczone, niezwykle ważnym procesem w przemyśle produkcyjnym jest oczyszczanie ścieków i prowadzenie zrównoważonej gospodarki wodnej. Dzięki oczyszczaniu ścieków w przemyśle produkcyjnym, ograniczana jest ilość zanieczyszczeń wprowadzanych do środowiska, a także zmniejszony zostaje ślad wodny. Ponowne wykorzystywanie wody użytej w procesach produkcyjnych umożliwia znaczne oszczędności kosztów wody wodociągowej i energii.

W przemyśle produkcyjnym poziomy i rodzaje zanieczyszczeń są niezwykle zróżnicowane, dlatego konieczne jest indywidualne dostosowanie technologii oczyszczania dla każdego obiektu. W obecnych czasach, z uwagi na zmiany klimatyczne i niedobory wody, recykling wody przemysłowej szczególnie zyskuje na znaczeniu.

Podsumowanie

Uzdatnienie wody technologicznej i jej ponowne wykorzystanie wpływa pozytywnie na bezpieczeństwo procesów, ciągłość produkcji, zapobiega kosztownym awariom, oszczędza wodę i zmniejsza straty energii. Bardzo ważny jest też aspekt ekologiczny - zmniejsza się ilość zanieczyszczeń, które trafiają do środowiska naturalnego, co skutkuje poprawą jakości wód gruntowych, rzek i jezior. Oczyszczanie ścieków w przemyśle produkcyjnym umożliwia też oszczędności surowców, co jest korzystne zarówno dla środowiska, jak i dla gospodarki.

Technologia oczyszczania ścieków oparta jest na procesach mechanicznych i biologicznych, z możliwością chemicznego wspomagania.

Proces Oczyszczania Ścieków Krok po Kroku

  1. Separacja części stałych: Ścieki zostają pozbawione części stałych tzw. skratek i piasku.
  2. Reaktory biologiczne: Rozkład materii organicznej i usuwanie ze ścieków związków biogennych, tj. związków azotu i fosforu.
  3. Osadniki wtórne: Następuje proces sedymentacji, w wyniku czego kłaczki osadu czynnego opadają na dno, a sklarowane ścieki trafiają do odbiornika.
  4. Przeróbka osadu: Osad jest zagęszczony, zmieszany z osadem wstępnym i poddany procesowi fermentacji metanowej.
  5. Odzysk biogazu: Biogaz jest odzyskiwany, oczyszczany i wykorzystywany jako paliwo do kotłów produkujących energię cieplną.

Porównanie Metod Filtracji

Metoda Filtracji Separowane Cząstki
Mikrofiltracja Wirusy, bakterie
Ultrafiltracja Substancje wielocząsteczkowe, koloidalne (np. białka)
Nanofiltracja Jony wielowartościowe i związki organiczne
Odwrócona osmoza Substancje małocząsteczkowe (np. jony)

tags: #uzdatnianie #wody #i #oczyszczanie #ścieków #procesy

Popularne posty: