Twardość Wody Cisowianka: Skład Mineralny i Wpływ na Zdrowie
- Szczegóły
Naturalna woda mineralna Cisowianka wydobywana jest na Płaskowyżu Nałęczowskim, obfitującym w liczne źródła wód mineralnych, które od dawien dawna wykorzystywane były do celów leczniczych. Pod tą nazwą woda znana jest od 1979 roku i wydobywana jest w Drzewcach w rejonie Nałęczowa przez Spółkę Nałęczów Zdrój powstałą w 1999 r.
Cisowianka nazwę swą zawdzięcza Stefanowi Żeromskiemu, który opisując Nałęczów w Ludziach bezdomnych wspomniał źródło wody mineralnej w parku otaczającym stary zamek w dobrach Cisowskich. Wiek naturalnej wody mineralnej Cisowianka, czyli czas przenikania kropli do pokładów, z których jest czerpana wynosi około 400 lat co stanowi ewenement na skalę światową. Butelkowana u źródła w ultranowoczesnym zakładzie z zastosowaniem rozwiązań umożliwiających zachowanie jej pierwotnych, naturalnych właściwości.
Cisowianka rozlewana jest na nowoczesnej linii rozlewniczej wyposażonej w maszyny rozlewnicze nowej generacji. W czerwcu 2007 r. uruchomiono kolejną, nowoczesną linię technologiczną do butelkowania wody, dzięki temu moce produkcyjne zakładu wzrosły o 30%. Firma ma już zakontraktowaną kolejną wysokiej klasy linię, która będzie montowana w listopadzie. Nad tym aby zachować te wysokie parametry jakościowe wody czuwa własne bardzo dobrze wyposażone i wciąż rozbudowywane specjalistyczne laboratorium. Cisowianka badana jest też systematycznie przez specjalistyczne labolatoria zewnętrzne i Sanepid. Jednym z głównych walorów Cisowianki jest jej wysoka pierwotna czystość, nie skażona żadnymi zanieczyszczeniami bakteriologicznymi ani chemicznymi. Dzięki wysokim standardom higienicznym podczas rozlewu wody uzyskano długi, dwuletni termin przydatności jej do spożycia.
Skład Mineralny Cisowianki
Cisowianka jest wodą średniozmineralizowaną, zawierającą jednak spore ilości wapnia i magnezu, których znaczenie dla zdrowia jest bardzo duże i powszechnie już teraz znane. Dzięki ogólnie umiarkowanej ilości składników mineralnych jest smaczna i ma przyjemny smak, dzięki czemu jest doskonałym napojem do gaszenia pragnienia, chętnie pitym zarówno przez starszych jak i dzieci. Cisowianka jest wodą naturalnie niskosodową, odpowiednią dla diety ubogiej w sód. Średnia mineralizacja i subtelny smak sprawiają, że Cisowianka jest idealną wodą na każdą okazję.
Główne składniki mineralne Cisowianki (mg/l):
Przeczytaj także: Wszystko o twardej wodzie
- Ca2+ (Wapń): 130,3
- Mg2+ (Magnez): 21,9
- Na+ (Sód): 11
- HCO3- (Wodorowęglany): 539,1
- SiO2 (Krzemionka): 22,1
Ogólna mineralizacja (mg/l): 742
Wpływ składników mineralnych na organizm
Dzięki wysokiej zawartości magnezu i wapnia, Cisowianka pozytywnie wpływa na organizm człowieka. Picie dobrej wody, jaką jest Cisowianka, ma także pozytywny wpływ na urodę. Kiedy niema odpowiedniej ilości wody, skóra staje sie sucha i wiotka, pojawiają się zmarszczki i cellulit. Przestaje być wilgotna i gładka, błony śluzowe zaczną się wysuszać. Także dzięki wodzie włosy nie tracą swojego naturalnego blasku a paznokcie mają zapewnioną swoją twardość i elastyczność. Woda jest podstawowym składnikiem w każdej diecie odchudzającej.
Pijąc Cisowiankę wypłukujemy także z organizmu zbędne, szkodliwe produkty jakie tworzą sie w czasie normalnych procesów życiowych. Dlatego przy dobrze zbilansowanej diecie można ją pić w dowolnej ilości nie naruszając ich bilansu w organizmie i zachować ich odpowiedni poziom.
Rodzaje Wody Mineralnej
Różnorodność wody mineralnej na rynku jest bardzo duża, a to utrudnia wielu osobom znalezienie dobrego produktu, który można spożywać regularnie. Wody mineralne dzielimy w zależności od stopnia zmineralizowania i stąd mamy wody nisko, średnio i wysokozmineralizowane, oraz wodę źródlaną.
- Woda bardzo niskozmineralizowana - o zawartości nie więcej, niż 50 mg jonów na litr.
- Woda niskozmineralizowana - do 500 mg jonów na litr.
- Woda średniozmineralizowana - od 500 do 1500 mg jonów na litr. Jest to najbardziej uniwersalny z rodzajów wód mineralnych i może być stosowany przez większość osób, ponieważ zawiera stabilną ilość minerałów, takich, jak: magnez, wapń, potas czy sód.
- Woda wysokozmineralizowana - o zawartości jonów powyżej 1500 mg na litr.
Twardość wody
Na twardość wody ma wpływ przede wszystkim zawartość magnezu. Wody z dużą zawartością tego minerału określane są jako wody twarde. Według specjalistów z WHO nie ma przeciwwskazań do picia twardej wody, a niektórzy naukowcy uważają, iż jest ona najzdrowsza właśnie ze względu na to, że zawiera magnez w dużej ilości.
Przeczytaj także: Jak pozbyć się osadu z twardej wody?
Wpływ wody mineralnej na organizm
Organizm człowieka składa się w 60-70% z wody, dlatego uzupełnianie płynów jest niezmiernie ważne dla utrzymania dobrej kondycji i poprawnego funkcjonowania. Woda uczestniczy praktycznie w każdym procesie, wykonywanym przez organizm.
Picie odpowiedniej ilości wody mineralnej ma pozytywny wpływ na ogólne zdrowie i samopoczucie. Poprawa nawodnienia może wpływać na kondycję skóry, układu immunologicznego, poziomu energii i funkcjonowania mózgu. Woda mineralna orzeźwia, dodaje koncentracji i poprawia pracę mózgu, przez co jest niezbędna do utrzymania dobrego samopoczucia i zachowania wydajności codziennych działań.
Warto wiedzieć, że systematyczne picie wody mineralnej może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób, takich jak:
- Choroby serca
- Zapalenie pęcherza
- Nadciśnienie
- Cukrzyca typu II
Woda gazowana ma w sobie nieco więcej smaku od wersji bez bąbelków - jej odczyn jest lekko kwaśny, przez co dłużej zachowuje swoją świeżość. Jest ona doskonałym kompanem w walce z problemami natury jelitowej czy nadkwasotą żołądka, gdyż dwutlenek węgla hamuje proces rozwoju bakterii.
Przeczytaj także: Jak rozpoznać twardą wodę?
tags: #twardość #wody #cisowianka #skład #mineralny

