Woda – kluczowy składnik odżywczy: Skład mineralny i wybór odpowiedniej wody
- Szczegóły
Niczym nowym jest stwierdzenie, że woda to życie. Organizm człowieka składa się z wody w ok. 60-70%. Pomimo tego, nadal wiele osób spożywa niewystarczającą ilość płynów. Wiele osób za jeden z ważniejszych priorytetów każdego dnia stawia sobie picie odpowiedniej ilości wody. Utrzymywanie odpowiedniego stopnia nawodnienia organizmu ma kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia, formy fizycznej i zdolności wysiłkowych, czy ta ważnego dobrego samopoczucia!
Rodzaje wód dostępnych na rynku
Na rynku znajduje się wiele rodzajów dostępnych wód (mineralne, smakowe, źródlane, typu „fit”, gazowane i niegazowane, itd.).
Wciąż pojawia się pytanie, jaką wodę najlepiej pić? Czy analizujesz skład wody? Jeśli nie to przekonaj się, jakie są najczęstsze błędy i dlaczego warto wybierać świadomie!
Woda mineralna - dlaczego warto ją wybierać?
Zdecydowanie dobrze jest, aby osoby dorosłe wybierały wodę mineralną. Wody mineralne zawierają min. 1000 mg składników mineralnych w litrze. Dzielą się one ze względu na stopień mineralizacji.
Wyróżniamy:
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
- wody niskozmineralizowane (do 500 mg/l),
- wody średniozmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l),
- wody wysokozmineralizowane (ponad 1500 mg/l).
Obecnie coraz rzadziej używa się podobnych przedziałów.
Jeśli osoba ma problemy z nadciśnieniem tętniczym lub nerkami, dobrym wyborem będą wody niskosodowe. Woda wysokozmineralizowana może być dobrym wyborem dla sportowców lub innych osób w uzasadnionych przypadkach, celem lepszego uzupełnienia ubytków pierwiastków. Dobra woda wysokozmineralizowana jest bogata w składniki mineralne takie jak magnez i wapń, a której suma składników mineralnych wynosi nawet ok.
Woda źródlana - alternatywa dla niemowląt i dzieci
Zawartość składników mineralnych w wodzie źródlanej wynosi tylko ok. 200-500 mg/dm3. Wodę źródlaną można podawać np. dzieciom i niemowlętom (woda o niskiej zawartości sodu i siarczanów).
Wody smakowe i „wody typu fit” - na co zwracać uwagę?
Jest to dobre rozwiązanie dla osób chcących sukcesywnie ograniczyć picie słodkich napojów i przechodzić na picie wody naturalnej w celu poprawy stylu życia i ograniczenia kalorii. Należy jednak pamiętać, że wody smakowe posiadają właśnie wspomniane kalorie, ale i konserwanty oraz sztuczne barwniki. Jeśli już traktujemy wodę jako „okres przejściowy”, to warto wybierać te produkty, które na etykiecie mają ograniczone konserwanty i zawierają naturalne soki z owoców. Jeszcze lepszym rozwiązaniem może być skomponowanie wody z dodatkiem np.
Wybór praktycznie zależy od naszych preferencji smakowych! Dużo osób testując na sobie wody, z czasem przekonuje się do wód z bąbelkami lub bez. Pośrednim rozwiązaniem mogą być wody średniogazowane.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Woda gazowana - dla kogo nie jest wskazana?
Wód gazowanych jednak nie poleca się niektórym grupom osób, a zaliczyć do nich można np. Ze względu na skład i specyficzne właściwości, każda woda lecznicza może być wykorzystywana w innym celu.
Czy gazowane napoje wpływają na tempo opróżniania żołądka, czyli na to jak szybko spożyty napój trafia do jelit? W badaniu z początku lat 50-tych wykazano, że dodatek gazu w napojach może zwiększać tempo opróżniania żołądka w wyniku wzrostu ciśnienia wewnątrz żołądka spowodowanego uwalnianiem dwutlenku węgla. W kilku kolejnych badaniach autorzy wykazali, że dodatek gazu do napoju ma niewielki wpływ na to jak szybko spożyty płyn pojawi się w dalszej części przewodu pokarmowego, zarówno w trakcie spoczynku jak i ćwiczeń.
Czy gazowane napoje powodują, że ilość wypijanych płynów jest mniejsza? Czy gazowane napoje mogą powodować problemy żołądkowo-jelitowe? Odpowiedź na to pytanie pozostaje bez wsparcia w literaturze, ale ze względu na proces odbijania na pewno gazowane napoje nie będą pomagać osobom, które podatne są na występowanie problemów górnej części przewodu pokarmowego. Pierwszym wyborem powinny być napoje pozbawione gazu, ale nie oznacza to że dodatek dwutlenku węgla będzie nad wyraz niepożądany w napoju spożywanym w trakcie treningu.
Woda butelkowana vs. kranówka
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) picie wody butelkowanej nie daje korzystniejszych efektów zdrowotnych niż... picie czystej kranówki. Wody butelkowane mogą mieć podobne właściwości jak wody z kranu. Rodzi się więc pytania, czy warto kupować wodę w sklepie? Przecież „kranówka” też się nadaje… Jednak wody butelkowane mogą mieć nieco więcej składników odżywczych i zawierać wodorowęglany przydatne w nadkwasocie. Samo uzupełnienie składników tj. wapń, magnez, jod może natomiast stanowić uzupełnienie codziennej diety.
Dlaczego warto interesować się wodą?
Ponieważ pijąc odpowiednią wodę możemy uzupełnić codzienną dietę o wiele składników mineralnych. Warto wybierać wody, w której odpowiednie składniki zaspokajają nasze indywidualne potrzeby.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Woda dla dzieci - jak kształtować prawidłowe nawyki?
Dzieci powinny wypić w ciągu dnia 4-6 szklanek płynów. Zdecydowana większość pije niestety o wiele za mało. Rzadko kiedy sięga też po wodę, która stale przegrywa z napojami gazowanymi i słodkimi sokami.
Woda jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym zarówno dla dorosłych, jak i dzieci, ponieważ jest nie tylko nośnikiem składników odżywczych, ale także rozpuszczalnikiem dla wielu substancji czynnych metabolicznie. Zawartość wody w organizmie człowieka zmienia się wraz z wiekiem. Najwięcej wody znajduje się w organizmie noworodka i niemowlęcia - odpowiednio 94 proc. i 75 proc., najmniej u osób starszych, w podeszłym wieku.
Odpowiednie nawodnienie jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Odwodnienie znacznego stopnia zaburza czynności metaboliczne ustroju, a średniego stopnia może skutkować powstawaniem kamieni nerkowych, zaparć, zaburzeń w układzie sercowo-naczyniowym, czy ośrodkowym układzie nerwowym.
Dzienne zapotrzebowanie na wodę u dziecka szacuje się na 10 - 15 proc. jego masy ciała. Zapotrzebowanie na płyny u osób dorosłych wynosi 2 - 4 proc. ich masy ciała. Średnie zapotrzebowanie na płyny zależy ponadto od temperatury otoczenia, aktywności fizycznej, ogólnego stanu zdrowia, w tym czynności nerek. Podstawowym źródłem wody w organizmie jest pożywienie i różne płyny, w tym dobrej jakości woda pitna.
W modelach bezpiecznego żywienia dzieci zwraca się szczególną uwagę na odpowiedni dobór żywności w tym płynów w ich dietach. Dzieci już od wczesnego dzieciństwa należy przyzwyczajać do picia dobrej jakościowo wody pitnej. Średnie spożycie płynów (w tym wody) w Polsce jest zdecydowanie niższe od zalecanego. Wśród wypijanych płynów niekwestionowanym liderem pozostają niestety napoje gazowane i niegazowane. Na drugim miejscu znalazła się herbata, później mleko i napoje mleczne. Dopiero na czwartym pojawia się woda.
Udowodniono, że nadmiar soków, słodkich napojów w dietach dzieci i młodzieży wiąże się z nadmierną podażą energii i ryzykiem rozwoju otyłości, ryzykiem wystąpienia biegunki fermentacyjnej, bolesnych wzdęć brzucha, przelewania i kruczenia. Niemowlętom, a także małym dzieciom nie wolno w nocy podawać soków z uwagi na ryzyko wystąpienia próchnicy zębów.
Zalecenia dotyczące spożycia soków i nektarów przez dzieci
Niemowlęta powinny otrzymywać soki głównie przecierowe, z grupy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w ilości nie większej niż 150 ml/dzień. Ilość soków wypijanych przez dzieci starsze i młodzież powinna być limitowana. Ważne jest by soki przeznaczone do spożycia przez dzieci i młodzież nie zawierały dodatku cukru. W diecie stołu rodzinnego nie może też zabraknąć wody. Wodę pijemy nie tylko wtedy, kiedy dokucza nam pragnienie, powinna być ona podawana dziecku między posiłkami i do posiłków. Stały dostęp do wody i jej picie zgodnie z zapotrzebowaniem jest jedną z podstawowych zasad prawidłowego żywienia. Dla niemowląt i dzieci do 3. roku życia najlepsza jest woda źródlana lub naturalna woda mineralna - wody niskozmineralizowane, niskosodowe, niskosiarczanowe.
W okresie wczesnego dzieciństwa kształtują się określone nawyki żywieniowe. Dzieci obserwując swoich rodziców uczą się właściwych zachowań żywieniowych, także nieprawidłowych nawyków, jeśli mają takie wzorce. W tym okresie można najłatwiej nauczyć dziecko ograniczenia spożycia słodyczy, przekąsek oraz słodkich napojów, także spożywania posiłków czy potraw przygotowywanych z warzyw, ryb, nabiału oraz picia wody.
Rozszerzanie diety dziecka ma na celu zwiększenie jej wartości odżywczej, uczenie akceptacji nowej żywności a także stymulowanie rozwoju motoryki jamy ustnej. Małe dziecko już od okresu niemowlęcego należy uczyć akceptacji różnych smaków, zapachów i konsystencji pożywienia. Często trzeba podejmować wielokrotne próby podawania nowego produktu. Preferencje i akceptacja nowych produktów i posiłków zależy od tego, jak często podajemy je dziecku. Małe dzieci muszą niekiedy kilkanaście razy spróbować określonego smaku, by go zaakceptować. Rodzice i opiekunowie powinni mieć świadomość, że niechęć czy odrzucanie nowej żywności przy pierwszych próbach jej podawania jest zjawiskiem częstym i nie należy się zniechęcać do ponownych prób. Uwagi te dotyczą także nauki picia wody. Skuteczną metodą jest podawanie wody często, w małych porcjach, w atrakcyjny sposób na przykład z plasterkiem cytryny, pomarańczy, w kolorowym kubeczku, ze słomką itp.
Woda Zuber - unikalna woda lecznicza
Woda Zuber to unikalna na skalę światową woda mineralna - szczawa hipersomatyczna, która, zapobiega, koi ból i cierpienie, leczy choroby, i dostarcza naturalne pierwiastki. Jej smak jest wytrawny. Zawiera naturalny dwutlenek węgla.
Woda Zuber wydobywana jest z 4 odwiertów: ZUBER I, ZUBER II, ZUBER III i ZUBER IV (najgłębszy odwiert ma 935 metrów) zlokalizowanych w rejonie Góry Parkowej w przepięknej miejscowości uzdrowiskowej Krynica-Zdrój na południu Polski. Producentem jest Uzdrowisko-Krynica Żegiestów S.A.
Nad jakością wody Zuber czuwa Laboratorium Zakładowe. Codziennie bada wodę i kontroluje jej parametry. Obecnie woda spełnia wymagania Polskiej Normy PN-Z-11001-3/1999 i odpowiada wymogom Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 Kwietnia 2004 roku. Dz. Nr. 63, poz. 634. Woda Zuber posiada opinię PZH w Poznaniu. Badania fizykochemiczne wykonane zostały w AGH w Krakowie.
Woda Zuber ma dużą mineralizację i niezwykle wysoką zawartość składników stałych. Obecnie zawiera 25054,3 mg/l. łagodzi stan po nadużyciu alkoholowym - tzw.
Gdy lekarz zaleci picie wody zuber, proszę stosować się do zaleceń lekarza. Jeśli woda ma być pita bez konsultacji z lekarzem należy pić 3 razy dziennie po pół szklanki. Ze względu na dużą ilość składników mineralnych proszę stosować max 4-6 tygodniowe kuracje. Nie należy spożywać owoców i warzyw na godzinę przed wypiciem wody. Stosowanie wody podczas leczenia cukrzycy - wymieszać pół na pół w szklance z wodą leczniczą Jan (lekko ciepłą).
Opakowanie półlitrowe to alternatywa do picia poza domem. Można butelkę zabrać na spacer, wycieczkę, do samochodu itp. Wygodne i oszczędne opakowanie dla osób pijących systematycznie w domu. Kranik przy opakowaniu zapewnia wygodne wlewanie wody do kubka.
Woda Jana - przykład wody mineralnej
Jana może się poszczycić wyjątkowo zrównoważonym i spójnym składem mineralnym, który jest regularnie monitorowany co roku, a jej wartość pH wynosi optymalne 7,1. Doskonały stosunek wapnia i magnezu nadaje jej wyjątkowy i charakterystyczny jedwabisty smak.
Kluczowe cechy Jana to:
- Stabilny skład mineralny - jedna z głównych zalet naturalnej wody mineralnej i powód jej przewagi nad innymi rodzajami wód. Odzwierciedla to jej chronione, podziemne źródło.
- Niska całkowita mineralizacja - mniej niż 500 mg na litr - wraz z naturalną równowagą minerałów i pH 7,1 nadają Janie charakterystyczny jedwabisty i delikatny smak.
- Stosunek wapnia i magnezu wynoszący 2:1 jest idealny dla wchłaniania przez organizm i korzystny dla zdrowia.
- Zawiera krzem, minerał, który przyczynia się do wzrostu struktury tkanki łącznej. Jest częstym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry.
- Dzięki unikalnemu składowi naturalnych minerałów Jana jest szczególnie orzeźwiająca, przyjemna w smaku i smaczna.
Unikalne cechy odróżniają naturalną wodę mineralną, taką jak Jana, od większości innych rodzajów wody pitnej.
tags: #the #forest #woda #pitna #skład #mineralny

