Czy szybciej gotuje się woda czysta czy posolona?
- Szczegóły
Często zadajemy sobie pytanie, czy dodanie soli do wody wpływa na szybkość jej gotowania. Odpowiedź na to pytanie jest złożona i wymaga uwzględnienia kilku czynników.
Temperatura wrzenia czystej wody pod ciśnieniem atmosferycznym wynosi 100°C, natomiast temperatura krzepnięcia 0°C. Dodatek soli powoduje podniesienie temperatury wrzenia o 0,5°C i obniżenie temperatury krzepnięcia o 1,85°C na każde 2,92 g soli rozpuszczone w 100 ml wody. Osiągnięte różnice temperatur wynikają ze zmiany oddziaływań między cząsteczkami H2O. Zyskują one nowych partnerów, z którymi mogą się wiązać.
Aby sprawdzić wpływ soli na temperaturę wrzenia wody, można przeprowadzić prosty eksperyment. Należy wlać do garnków po 200 ml wody. Następnie wstaw pierwszy z nich na palnik kuchenki i wsyp do niego 35 gramów soli kuchennej (NaCl). Dobrze ją rozmieszaj. Doprowadź wodę do wrzenia i zmierz jej temperaturę termometrem bagnetowym. Porównaj ją z temperaturą wrzenia wody bez dodatku soli. Następnie taką samą objętość wody wlej do dwóch miseczek. Do jednej z nich wsyp 35 gramów NaCl. W tym przypadku również pamiętaj o dobrym rozmieszaniu soli. Wstaw miseczki do zamrażalki.
Porady dotyczące gotowania warzyw
Warzywa powinny być podstawą naszej diety. Podczas ogrzewania tracimy od kilkunastu do kilkudziesięciu procent zawartości niektórych witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim łatwo zniszczeniu ulega witamina C, kwas foliowy i potas.
Jednak gotowanie (jak również pieczenie, duszenie czy grillowanie) warzyw ma bardzo dużo zalet. Wiele witamin i składników mineralnych podczas podgrzewania staje się łatwiej dostępnych dla organizmu (chociażby witamina A, wapń, żelazo, likopen).
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Oto kilka porad, jak gotować warzywa, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych:
- Staraj się przygotowywać warzywa tuż przed gotowaniem.
- Jeśli tylko to możliwe gotuj warzywa w całości.
- Aby ograniczyć straty składników odżywczych, ogranicz ilość wody, w której gotujesz do minimum.
- Wodę do gotowania warzyw zawsze należy lekko posolić, by stworzyć roztwór izotoniczny.
- Jeśli tylko możesz gotuj warzywa na parze.
- Warzywa zawsze wrzucaj do wrzątku! Spowoduje to szybkie ścięcie białka, co zmniejszy przenikanie składników do wywaru.
- Idealny czas gotowania warzyw to al dente.
- Niezjedzone warzywa należy jak najszybciej schłodzić i schować do lodówki.
- Ugotowane warzywa wzbogać dobrym tłuszczem np. oliwą z oliwek, dobrej jakości masłem czy olejem lnianym.
Porady dotyczące przygotowywania potraw mięsnych
Potrawy z mięsa charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych, wśród których dominuje białko. Można je przyrządzać w rozmaity sposób. Z mięsa przygotowuje się przeważnie potrawy gotowane, smażone, duszone i pieczone.
A oto praktyczne rady dotyczące sporządzania potraw z mięsa:
- Każde mięso musi być dokładnie umyte, zanim cokolwiek z niego zostanie zrobione.
- Mięso (w całości) trzeba myć szybko, nie moczyć w wodzie.
- Aby otrzymać dobrą sztukę mięsa, należy mięso włożyć do wrzątku.
- Gdy chcemy otrzymać esencjonalny, wartościowy rosół, mięso należy wkładać do zimnej wody, gotować powoli, nie szumować.
- Mięso należy solić bezpośrednio przed obróbką cieplną.
- Aby uzyskać prawidłowo usmażone mięso, należy smażyć je na tłuszczu rozgrzanym do temp. 180°C.
- Mięso i ryby można smażyć na patelni bez tłuszczu.
- Mięsa panierowane bułką należy smażyć wolno, na niezbyt silnie zrumienionym tłuszczu.
- Mięso panieruje się bezpośrednio przed smażeniem.
- Aby panierowanie nie odpadło od kotletów, należy zbity i posolony plaster mięsa otoczyć w mieszance mąki zwykłej i ziemniaczanej.
- Potrawy pieczone w folii aluminiowej są smaczne, kruche i soczyste.
- Mięso przeznaczone do pieczenia należy wkładać do dobrze nagrzanego piekarnika.
- Podczas pieczenia mięsa wskazane jest podlewanie pieczeni niewielką ilością wody.
- Mięso usmażone przechowujemy ułożone ściśle w wekach, zalane smalcem i poddane trzykrotnej pasteryzacji.
- Mięso należy solić nie wcześniej niż na 10 min przed pieczeniem lub smażeniem.
Mity na temat gotowania wody
W Internecie krąży wiele mitów na temat gotowania wody. Oto kilka z nich:
- Po ponownym doprowadzeniu wody do temperatury wrzenia, minerały zawarte w niej stają się toksyczne. ← MIT!
- Zawarte w wodzie sole mineralne stają się nierozpuszczalne po zagotowaniu, co prowadzi do kamicy nerkowej. ← MIT!
- Przegotowana woda traci duża ilość tlenu, przez co staje się doskonałym środowiskiem dla rozwoju różnych bakterii beztlenowych. ← MIT!
Bez względu na to, czy woda jest gotowana raz, czy trzy razy, jest ona tak samo zdatna do spożycia!
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Rodzaje czajników
Wybór odpowiedniego czajnika zależy od indywidualnych preferencji. Oto kilka rodzajów czajników dostępnych na rynku:
- Czajniki emaliowane: bezpieczne dla zdrowia, nie wchodzą w reakcję z żywnością.
- Czajniki elektryczne: wygodne, szybko gotują wodę.
- Czajniki stalowe: wytrzymałe, dostępne w różnych kolorach i kształtach.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #czy #szybciej #gotuje #się #woda #czysta

