Czy szybciej gotuje się woda czysta czy posolona?

Często zadajemy sobie pytanie, czy dodanie soli do wody wpływa na szybkość jej gotowania. Odpowiedź na to pytanie jest złożona i wymaga uwzględnienia kilku czynników.

Temperatura wrzenia czystej wody pod ciśnieniem atmosferycznym wynosi 100°C, natomiast temperatura krzepnięcia 0°C. Dodatek soli powoduje podniesienie temperatury wrzenia o 0,5°C i obniżenie temperatury krzepnięcia o 1,85°C na każde 2,92 g soli rozpuszczone w 100 ml wody. Osiągnięte różnice temperatur wynikają ze zmiany oddziaływań między cząsteczkami H2O. Zyskują one nowych partnerów, z którymi mogą się wiązać.

Aby sprawdzić wpływ soli na temperaturę wrzenia wody, można przeprowadzić prosty eksperyment. Należy wlać do garnków po 200 ml wody. Następnie wstaw pierwszy z nich na palnik kuchenki i wsyp do niego 35 gramów soli kuchennej (NaCl). Dobrze ją rozmieszaj. Doprowadź wodę do wrzenia i zmierz jej temperaturę termometrem bagnetowym. Porównaj ją z temperaturą wrzenia wody bez dodatku soli. Następnie taką samą objętość wody wlej do dwóch miseczek. Do jednej z nich wsyp 35 gramów NaCl. W tym przypadku również pamiętaj o dobrym rozmieszaniu soli. Wstaw miseczki do zamrażalki.

Porady dotyczące gotowania warzyw

Warzywa powinny być podstawą naszej diety. Podczas ogrzewania tracimy od kilkunastu do kilkudziesięciu procent zawartości niektórych witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim łatwo zniszczeniu ulega witamina C, kwas foliowy i potas.

Jednak gotowanie (jak również pieczenie, duszenie czy grillowanie) warzyw ma bardzo dużo zalet. Wiele witamin i składników mineralnych podczas podgrzewania staje się łatwiej dostępnych dla organizmu (chociażby witamina A, wapń, żelazo, likopen).

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Oto kilka porad, jak gotować warzywa, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych:

  1. Staraj się przygotowywać warzywa tuż przed gotowaniem.
  2. Jeśli tylko to możliwe gotuj warzywa w całości.
  3. Aby ograniczyć straty składników odżywczych, ogranicz ilość wody, w której gotujesz do minimum.
  4. Wodę do gotowania warzyw zawsze należy lekko posolić, by stworzyć roztwór izotoniczny.
  5. Jeśli tylko możesz gotuj warzywa na parze.
  6. Warzywa zawsze wrzucaj do wrzątku! Spowoduje to szybkie ścięcie białka, co zmniejszy przenikanie składników do wywaru.
  7. Idealny czas gotowania warzyw to al dente.
  8. Niezjedzone warzywa należy jak najszybciej schłodzić i schować do lodówki.
  9. Ugotowane warzywa wzbogać dobrym tłuszczem np. oliwą z oliwek, dobrej jakości masłem czy olejem lnianym.

Porady dotyczące przygotowywania potraw mięsnych

Potrawy z mięsa charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych, wśród których dominuje białko. Można je przyrządzać w rozmaity sposób. Z mięsa przygotowuje się przeważnie potrawy gotowane, smażone, duszone i pieczone.

A oto praktyczne rady dotyczące sporządzania potraw z mięsa:

  • Każde mięso musi być dokładnie umyte, zanim cokolwiek z niego zostanie zrobione.
  • Mięso (w całości) trzeba myć szybko, nie moczyć w wodzie.
  • Aby otrzymać dobrą sztukę mięsa, należy mięso włożyć do wrzątku.
  • Gdy chcemy otrzymać esencjonalny, wartościowy rosół, mięso należy wkładać do zimnej wody, gotować powoli, nie szumować.
  • Mięso należy solić bezpośrednio przed obróbką cieplną.
  • Aby uzyskać prawidłowo usmażone mięso, należy smażyć je na tłuszczu rozgrzanym do temp. 180°C.
  • Mięso i ryby można smażyć na patelni bez tłuszczu.
  • Mięsa panierowane bułką należy smażyć wolno, na niezbyt silnie zrumienionym tłuszczu.
  • Mięso panieruje się bezpośrednio przed smażeniem.
  • Aby panierowanie nie odpadło od kotletów, należy zbity i posolony plaster mięsa otoczyć w mieszance mąki zwykłej i ziemniaczanej.
  • Potrawy pieczone w folii aluminiowej są smaczne, kruche i soczyste.
  • Mięso przeznaczone do pieczenia należy wkładać do dobrze nagrzanego piekarnika.
  • Podczas pieczenia mięsa wskazane jest podlewanie pieczeni niewielką ilością wody.
  • Mięso usmażone przechowujemy ułożone ściśle w wekach, zalane smalcem i poddane trzykrotnej pasteryzacji.
  • Mięso należy solić nie wcześniej niż na 10 min przed pieczeniem lub smażeniem.

Mity na temat gotowania wody

W Internecie krąży wiele mitów na temat gotowania wody. Oto kilka z nich:

  1. Po ponownym doprowadzeniu wody do temperatury wrzenia, minerały zawarte w niej stają się toksyczne. ← MIT!
  2. Zawarte w wodzie sole mineralne stają się nierozpuszczalne po zagotowaniu, co prowadzi do kamicy nerkowej. ← MIT!
  3. Przegotowana woda traci duża ilość tlenu, przez co staje się doskonałym środowiskiem dla rozwoju różnych bakterii beztlenowych. ← MIT!

Bez względu na to, czy woda jest gotowana raz, czy trzy razy, jest ona tak samo zdatna do spożycia!

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Rodzaje czajników

Wybór odpowiedniego czajnika zależy od indywidualnych preferencji. Oto kilka rodzajów czajników dostępnych na rynku:

  • Czajniki emaliowane: bezpieczne dla zdrowia, nie wchodzą w reakcję z żywnością.
  • Czajniki elektryczne: wygodne, szybko gotują wodę.
  • Czajniki stalowe: wytrzymałe, dostępne w różnych kolorach i kształtach.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

tags: #czy #szybciej #gotuje #się #woda #czysta

Popularne posty: