Stokrotka Woda Mineralna Bystra - Skład i Właściwości
- Szczegóły
Woda Bystra to znakomite źródło cennych minerałów i przyjemnego orzeźwienia. Z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością wśród polskich konsumentów. Jej delikatny i neutralny smak sprawia, że ta woda stanowi zarówno świetny dodatek do wielu potraw, jak i znakomicie sprawdza się do samodzielnego spożycia.
Źródło i Charakterystyka Wody Bystra
Wodę Bystra zaczęto wydobywać z lokalnego źródła w 1986 roku. Przez lata dopracowywano ten proces i rozwijano o nowe technologie. Doskonała woda wydobywana z serca Wyżyny Lubelskiej i napoje tworzone na jej bazie są teraz w zasięgu Twojej ręki.
W malowniczym terenie Wyżyny Lubelskiej leży wyjątkowo atrakcyjna dolina rzeki Bystrzycy i Ciemięgi. Wcina się ona w pokrywę lessową i zalegające pod nią skały. Dolina jest kręta, ze stromymi, niekiedy urwistymi zboczami. Obszar zachował wysokie walory krajobrazu i środowiska przyrodniczego.
Rzeźba terenu wykazuje silny związek z okresem trzecio- i czwartorzędu. Morza, które rozprzestrzeniły się na terenie Lubelszczyzny w okresie jurajskim i kredowym, pozostawiły różnorodne osady w postaci wapieni, margli, opok i kredy. Wyżyna Lubelska znana jest z bogatych zasobów wód podziemnych, z wydajnymi źródłami. Naliczono tu ponad 1000 źródeł, o silnie zróżnicowanych wypływach, zlokalizowanych głównie w dolinach.
Skład Mineralny Wody Bystra
Wydobywana z własnego źródła woda Bystra należy do grupy wód średnio zmineralizowanych. Zawartość składników trwałych wynosi tutaj 792,5 mg/dm3. Znajdziemy w niej między innymi minerały, takie jak wapń, potas, magnez, ale także chlorki, siarczany i wodorowęglany.
Przeczytaj także: Bellis Perennis: zastosowanie i właściwości
Naturalna woda niegazowana Bystra zgrzewka należy do wód średnio zmineralizowanych o zawartości składników stałych 792,5 mg/dm3. Zawiera ważne dla zdrowia składniki fizykochemiczne - kationy: wapń (70,86), magnez (49,78), potas (13,5) oraz aniony: chlorki (17,7), wodorowęglany (514,07), siarczany (40).
Ważne składniki mineralne zawarte w wodzie Bystra:
- Wapń: To główny składnik mineralny wchodzący w skład kości i zębów. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu, oraz konieczny do prawidłowej akcji serca i normalnej krzepliwości krwi. Wchodzi w skład błon oraz substancji cementującej komórki, a najważniejszą funkcją jakie pełni wapń w organizmie człowieka jest udział w procesie przewodzenia impulsów nerwowych oraz w mechanizmie skurczu mięśni.
- Magnez: Magnez jest istotny w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować równowagę systemu nerwowego oraz uczestniczy w budowie wielu enzymów. Niedobór magnezu powoduje rozdrażnienie, nerwowość oraz skurcze.
- Potas: Jest konieczny do regulacji poziomu wody w komórkach oraz reguluje ciśnienie osmotyczne. Potas jest również odpowiedzialny za przesyłanie impulsów nerwowych oraz za skurcze mięśni. Potas pomaga również w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. Jest niezbędny do wymiany wody pomiędzy komórkami, a substancją międzykomórkową.
- Chlorki: Razem z sodem (Na+) jest składnikiem soli kuchennej. W nadmiarze sól jest szkodliwa, jednak do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest ona konieczna. Chlorki utrzymują prawidłowe ciśnienie osmotyczne w komórkach.
Zalety Wody Bystra
Ważną zaletą omawianej wody jest naturalna mikroflora, która nie jest tracona w trakcie procesów przygotowywania jej do spożycia butelkowanej formie. Woda Bystra stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej, zbilansowanej diety.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
tags: #stokrotka #woda #mineralna #bystra #skład

