Smakowa Woda Mineralna z Żurawiną: Skład i Właściwości
- Szczegóły
Woda jest nieodłącznym składnikiem prawidłowej diety. Czy napoje typu „wody smakowe” to równie dobry wybór jak naturalna, pozbawiona dodatków smakowych, cukru i innych składników woda?
Wody Smakowe - Co Warto Wiedzieć?
Nie lubisz smaku wody i wybierasz w sklepach „wody smakowe”? Takie napoje zawierają często sacharozę, sztuczne lub naturalne aromaty, a także inne dodatki: regulatory kwasowości, stabilizatory oraz konserwanty, najczęściej sorbinian potasu i benzoesan sodu. Dodatek sacharozy i/lub soków owocowych (np. soku jabłkowego) sprawia, że wody smakowe stają się źródłem sporej ilości cukrów prostych i kalorii.
Jak Wybierać Wody Smakowe?
Warto jednak zaznaczyć, że zła sława, jaka owiała typowe wody smakowe, zmusiła ostatnio producentów do zmiany podejścia. Obecnie na rynku pojawia się więc coraz więcej wód smakowych bez cukru i innych zbędnych dodatków, a bazujących na wodzie i naturalnych aromatach. Wybierając wodę smakową, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów:
- Krótka lista składników - do wyprodukowania takiego napoju potrzeba tak naprawdę jedynie wody (źródlanej lub mineralnej) oraz dodatków smakowych pod postacią naturalnych aromatów i/lub soków owocowych. Im krótszy i prostszy skład, tym lepiej.
- Brak cukru dodanego - woda smakowa z cukrem? Raczej nie. Dlaczego?
- Naturalne aromaty - dodatek naturalnego aromatu do wody smakowej sprawia, że zyskuje ona niepowtarzalny smak. Najlepiej jest wybierać wody smakowe z dodatkiem aromatów określanych jako naturalne, czyli innymi słowy, aromatów pochodzenia roślinnego. Aromaty nieokreślone jako naturalne z dużym prawdopodobieństwem są aromatami syntetycznymi.
- Niska kaloryczność (najlepiej 0 kcal/100 ml) - średnia ilość wody, którą powinniśmy wypijać w ciągu dnia, to około 2-2,5 l. Dlatego ważne jest, aby wody smakowe miały kaloryczność bliską zeru. Co może ją podwyższać? Wspomniany już cukier, a także dodatek soków owocowych (np.
Dodatkowe Składniki w Wodach Smakowych
W wodach smakowych można znaleźć również:
- Regulatory kwasowości - w większości wód smakowych znajdziemy substancje regulujące ich kwasowość. To głównie kwas cytrynowy i kwas fosforowy, a ich zadaniem jest przedłużanie przydatności produktu do spożycia. Ponadto bardzo pozytywnie wpływają na poprawę smaku produktu, poprzez nadanie im lekko kwaskowatego posmaku, podobnego do cytryny. Kwas cytrynowy dodawany jest również w roli przeciwutleniacza. Ich ilość w wodach smakowych jest zwykle bardzo niewielka, nie są one więc uznawane za szkodliwe.
- Substancje konserwujące - benzoesan sodu oraz sorbinian potasu to składniki wielu wód smakowych. Zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów (grzybów oraz bakterii) w produkcie.
Przykłady Wód Smakowych na Rynku
Na rynku dostępne są różne wody smakowe o różnym składzie. Oto kilka przykładów:
Przeczytaj także: Fakty dotyczące Wody Smakowej i Diety
- Saguaro (Biedronka) - charakteryzuje się krótkim, naturalnym składem bez zbędnych dodatków.
- Polaris (Biedronka) - woda smakowa o krótkim składzie, naturalnych aromatach i bardzo niskiej kaloryczności.
- “Po prostu woda & sok” (Tymbark) - wyróżnia się dodatkiem naturalnych aromatów i soków, co pozytywnie wpływa na smak. Warto pamiętać, że taki dodatek wiąże się ze wzrostem kaloryczności napoju do 12 kcal / 100 ml (wciąż jednak jest to niska zawartość kalorii).
Przykłady Wód Smakowych, Na Które Warto Uważać
- Woda smakowa, w której składzie pojawia się aromat nieokreślony jako naturalny oraz 2 regulatory kwasowości, które nie są konieczne do wyprodukowania wody smakowej. Dużym minusem jest użycie kwasu fosforowego (prawdopodobnie syntetycznego), który tworzy związki z wapniem i w nadmiarze niszczy zęby i przyczynia się do utraty wapnia z kości.
- Woda smakowa o długim składzie w porównaniu do pozostałych wód smakowych. Produkt ten zawiera także dodany cukier, co sprawia, że w 100 ml mamy 20 kcal i prawie 5 g cukrów prostych.
- Produkt, który charakteryzuje się długim składem i zawiera dodany cukier, przez co 100 ml napoju dostarcza 36 kcal i ponad 4 g cukrów prostych.
Magnesia Red - przykład wody smakowej z witaminami
Nowa wersja Magnesii Red to dobrze znana Magnesia lekko gazowana z dodatkiem soku z czerwonych owoców, ale w nowej recepturze z dodatkiem witamin B3, B6, B12.
Cechy:
- z naturalnym magnezem pochodzącym z wody mineralnej Magnesia i sokiem z grejpfruta
- z witaminami z grupy B
- zawiera naturalny magnez
- bez konserwantów
- lekko gazowana
Ewentualny osad ma charakter naturalny i nie wpływa na jakość produktu.
Naturalna Woda Mineralna Alkaliczna Java
Naturalna Woda Mineralna Alkaliczna Java to doskonały wybór dla osób ceniących najwyższą jakość. Woda Java to naturalny sposób na cieszenie się zaletami wysokiego pH. Jej alkaliczne właściwości są doceniane przez miłośników zdrowego stylu życia.
Ten rodzaj wody mineralnej można nie tylko pić samodzielnie, ale także stosować jako składnik potraw, uzupełniając smak posiłków.
Przeczytaj także: Woda smakowa na upały: sprawdzone przepisy
Aby dłużej cieszyć się jej oryginalnym smakiem, wodę należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przeczytaj także: Woda Jurajska Niegazowana Smakowa: Szczegółowa analiza
tags: #smakowa #woda #mineralna #z #żurawiną #skład

