Jak skutecznie regulować wilgotność w lodówkach Samsung, aby przedłużyć świeżość żywności?

Właściwe przechowywanie żywności to nie tylko kwestia ekologii czy oszczędności, ale także naszego zdrowia. Kierując się kilkoma prostymi zasadami możemy chłodzić i zamrażać gotowe potrawy, półprodukty, warzywa, owoce, mięso oraz wiele innych produktów spożywczych bez obaw, że nam zaszkodzą. Dodatkowe wsparcie zapewnią nowoczesne technologie dostępne w nowych lodówkach Samsung.

Każdego roku gospodarstwa domowe wyrzucają ogromne ilości pożywienia. Marnotrawienie żywności to problem nie tylko etyczny, ale także środowiskowy. Każdy wyrzucony produkt przyczynia się bowiem do zmiany klimatu, a także uczestniczy w marnowaniu ograniczonych zasobów, takich jak ziemia, energia i woda. To także realny koszt finansowy dla konsumentów, którego zminimalizowanie przyniosłoby oszczędności w budżecie domowym.

Przyczyny marnowania żywności i jak im zapobiegać

Marnotrawienie żywności jest często efektem prostych do wyeliminowania błędów, takich jak np. przeoczenie mijającego terminu przydatności do spożycia. Takich sytuacji można unikać układając bliżej drzwi jedzenie starsze, z krótszą datą ważności. Dzięki temu będzie pod ręką, gdy następnym razem otworzymy lodówkę. Drugim błędem jest przechowywanie produktów w nieoptymalnych warunkach. Nieodpowiednia temperatura lub wilgotność powietrza może prowadzić do rozwoju pleśni lub bakterii niszczących niektóre białka oraz witaminy. W wyniku tego żywność traci wartości odżywcze i zmienia smak, a w skrajnych przypadkach może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Promując ideę less waste, Samsung przygotował infografiki z podstawowymi zasadami dotyczącymi chłodzenia oraz zamrażania żywności.

Technologie Samsung wspierające idealne warunki chłodzenia

Dążenie do ograniczenia marnotrawienia żywności wspierają technologie w lodówkach Samsung, takie jak szuflada z kontrolą wilgotności Humidity Fresh+ i komora zero Optimal Fresh+, które zapewniają idealne warunki do tego, by nawet łatwo psujące się artykuły dłużej pozostawały przydatne do spożycia.

Przeczytaj także: Ranking najlepszych oczyszczaczy powietrza i nawilżaczy

Komora zero Optimal Fresh+

Komora zero Optimal Fresh+ wyposażona jest w przesuwaną podziałkę, która umożliwia wyodrębnienie dwóch stref z różnym poziomem temperatur optymalnych dla danych grup produktów (np. -1°C dla mięsa, wędlin oraz ryb i 1°C dla owoców i warzyw*). Komory Optimal Fresh + można używać na dwa sposoby. W trybie pojedynczym ustawiasz jedną, stałą temperaturę, ale możesz też wydzielić dwie strefy z różnym poziomem temperatur.

Nie wiesz, jak przechowywać surowe mięso w lodówce? W lewej części tej komory panuje niższa temperatura, która stwarza optymalne warunki właśnie dla mięsa, wędlin oraz ryb (np. świeżość łososia wydłużysz ustawiając temperaturę -1°C). Prawa część z wyższą temperaturą będzie za to idealna na przechowywanie warzyw i owoców.

Komora zero Optimal Fresh+ w chłodziarko-zamrażarkach Samsung wyposażona jest także w wyjmowaną podziałkę, która umożliwi Ci dowolne zmienianie wielkości obydwu komór, w zależności od potrzeb. Jeśli np. w tym tygodniu masz więcej owoców, a w poprzednim zostało Ci trochę mięsa, w miarę zużywania produktów możesz dowolnie modyfikować temperaturę i pojemność komór. W efekcie nie musisz martwić się o to, że Twoje produkty będą przechowywane w złej temperaturze i szybko się zepsują.

Szuflada Humidity Fresh+

Z kolei szuflada Humidity Fresh+ zapewnia wyjątkowe warunki z wysokim poziomie wilgotności idealne do przechowywania owoców i warzyw, tak aby zachowały wartości odżywcze, chrupkość, zapach i doskonały smak. Prosta regulacja wilgotności dostosuje optymalny poziom do przechowywania owoców (do 70%) lub warzyw (do 80%). Unikalna konstrukcja pokrywy uszczelniającej pozwala nawet dwa razy dłużej cieszyć się ich świeżością**.

Przechowywanie warzyw i owoców wymaga szczególnych warunków, bo na ich świeżość ogromny wpływ ma odpowiednia wilgotność. Dla nich najlepszym rozwiązaniem będzie działanie szuflady z kontrolą wilgotności Humidity Fresh+. W warunkach, jakie oferują np.

Przeczytaj także: Recenzje oczyszczaczy powietrza Samsung - poznaj opinie

Dlatego firma Samsung zaprojektowała specjalną szufladę Humidity Fresh+. Zapewnia ona optymalne warunki o wysokim poziomie wilgotności, aby warzywa i owoce pozostały dłużej świeże, nie tracąc wartości odżywczych, chrupkości, zapachu czy smaku. Ale jak przechowywać jedzenie w lodówce, jeśli warzywa lubią większą, a owoce mniejsza wilgotność? Wystarczy wyregulować poziom wilgotności.

Za pomocą intuicyjnej i łatwej w obsłudze regulacji, możesz dowolnie dostosowywać wilgotność panującą w szufladzie Humidity Fresh+ (optymalną wartością do przechowywania owoców jest 70%, natomiast warzyw 80%).

Jeśli nie wiesz, czy produkt lubi jej więcej czy mniej, oto mała ściągawka. W części szuflady o niskiej wilgotności ułóż grzyby, paprykę, kabaczki, cukinie, jabłka i winogrona, dojrzałe gruszki i śliwki, dojrzałe awokado, brzoskwinie i melony. Do strefy o wysokiej wilgotności włóż umyte i osuszone zioła, takie jak natka pietruszki, koperek i szczypiorek, oraz umytą i podzieloną sałatę, a także kapustę, brokuły i kalafiora.

Zamrażanie bez tajemnic

Mrożenie to dokonały sposób, by bez użycia konserwantów przedłużyć świeżość jedzenia. Funkcja Power Freeze (intensywne zamrażanie) ułatwia i przyspiesza zamrażanie dużej ilości żywności poprzez czasowe obniżenie temperatury do minimalnej. Dzięki zastosowaniu technologii No Frost nadmiar wilgoci jest przechwytywany i odparowywany poza urządzenie za pomocą specjalnych grzałek. A jeśli potrzebujemy dodatkowego miejsca do przechowywania technologia Cool Select+ pozwala na zamianę zamrażalnika w chłodziarkę. Za pomocą jednego przycisku możemy ustawić jedną z czterech różnych temperatur: chłodzenie (2 ℃), podmrażanie (-1 ℃), delikatne mrożenie (-5 ℃) lub zamrażanie (-15 ~ -23 ℃).

Dodatkowe porady dotyczące przechowywania żywności

  • Zasady przechowywania: Zanim jedzenie trafi do lodówki, trzeba je umyć, osuszyć i włożyć do odpowiednich naczyń, zawinąć w papier, pergamin lub w specjalne woreczki wielokrotnego użytku. Najbezpieczniejsze dla zdrowia jest szkło, szczególnie polecane do przechowywania mięs.
  • Technologia No Frost: Nowoczesne lodówki Samsung są wyposażone w system No Frost, eliminujący wilgoć, która jest główną przyczyną psucia się żywności. Wymuszony obieg suchego, zimnego powietrza wyprowadza całą wilgoć na zewnątrz, uniemożliwiając namnażanie się pleśni czy bakterii. Zapobiega też powstawaniu szronu i lodu, dzięki czemu lodówki nie trzeba rozmrażać. Jeśli nie wiesz, jak układać żywność w lodówce No Frost, po prostu trzymaj ją w pojemnikach - dzięki temu sałata nie zwiędnie, a ogórek nie wyschnie.
  • Układanie produktów: Idąc od góry, czyli od najcieplejszej, ale też najmniej dostępnej części lodówki, pomyśl o żywności z najdłuższą datą ważności, w słoikach i w szczelnych opakowaniach. Tu, gdzie unosi się nieco cieplejsze powietrze, najlepiej będzie produktom, które powinny być chłodne, ale nie zmrożone. Na górnych półkach z przodu układaj jogurty, twarogi i serki, ponieważ nabiał nie potrzebuje arktycznych chłodów. Tu także jest miejsce dla konfitur, dżemów, galaretek, masła orzechowego, przekąsek i resztek ze śniadania.
  • Technologia All Around Cooling: Choć zasady, co na górze, co na dole, bardzo porządkują przestrzeń w środku, to trzeba wiedzieć, że są lodówki, które nie wymagają tak ortodoksyjnego podejścia. Wyposażone w technologię All Around Cooling lodówki Samsung dają większą swobodę w układaniu produktów na półkach, pozwalając na umieszczenie dowolnego produktu w dowolnym miejscu w lodówce. Oznacza to, że swoje ulubione jogurty i twarożki możesz położyć na wysokości wzroku, czyli na środkowej półce. To także najlepsze miejsce na wszelkiego rodzaju resztki z obiadu (oczywiście starannie zapakowane w pojemniki), które zamierzasz w niedługim czasie odgrzać. Na niedokończoną lazanię czy ostatnie kotlety, o których się najłatwiej zapomina.
  • Przechowywanie mięsa, wędlin i ryb: Tu panuje najchłodniejsza temperatura, idealna dla mięs, wędlin i ryb, które psują się najszybciej. Przechowuj je (bez mycia!) w oryginalnych opakowaniach, na tackach czy w próżniowo zamkniętej folii, dzięki czemu utrzymają świeżość nawet do 4 dni. Jeśli chcesz jeszcze wydłużyć ten czas, wypróbuj postaw na lodówki z komorą zero Optimal Fresh+.
  • Drzwi lodówki: Najczęściej używane produkty, które nie wymagają najniższej temperatury, możesz ustawić na drzwiach lodówki. Tak samo zrób z żywnością w wyższych opakowaniach i z napojami w butelkach, takimi jak mleko, soki, sosy, dressingi czy przyprawy. W pojemniku na drzwiach możesz przechowywać również masło, którego używasz na co dzień i zależy Ci, żeby się w miarę łatwo rozsmarowywało. Generalnie półki i balkoniki na drzwiach to strefa łatwego dostępu, ale panuje tu nieco wyższa temperatura.
  • Produkty o intensywnym zapachu: Niektóre produkty spożywcze mają bardzo intensywny zapach. Przechowuj je w szczelnych pojemnikach, co zapobiegnie przedostawaniu się „aromatów” do innych produktów, reszty lodówki, a nawet do kuchni.
  • Czego nie przechowywać w lodówce: Na przykład, miód w lodówce się skrystalizuje, a banany i awokado będą dłużej dojrzewać. Nie przechowuj tam także chleba (już lepiej w zamrażalniku), kawy, oliwy z oliwek, pomidorów, cebuli, czosnku i ziemniaków.

Optymalna temperatura w lodówce i zamrażarce

Idealna temperatura w naszych lodówko-zamrażarkach jest głównym czynnikiem odpowiadającym za świeżość przechowywanych produktów. Często jednak nie wiemy, jaka dokładnie powinna ona być. Zbyt niska temperatura może negatywnie wpłynąć na owoce i warzywa, z kolei za wysoka sprawi, że np. mięso szybciej się popsuje.

Przeczytaj także: Co zrobić, gdy Samsung Active S8 zamoknie?

  • Mówi się, że optymalna temperatura w chłodziarce powinna wynosić +3 stopnie Celsjusza.
  • Z kolei rekomendowana temperatura w zamrażarce to -19 stopni.

Utrzymanie temperatury oscylującej w okolicach wskazanych wartości, umożliwi zachowanie świeżości produktów. Stały i równomierny obieg powietrza przyczynia się do utrzymywania temperatury na optymalnym poziomie. Lodówki Samsung są wyposażone w różne systemy chłodzenia, takie jak np. All-Around Cooling, który zapewnia, że chłodne powietrze dotrze do każdego zakamarka chłodziarki. Powietrze jest rozprowadzane w każdej części urządzenia i na każdej półce, co zapewnia utrzymanie odpowiedniej temperatury, nawet przy częstym otwieraniu drzwi.

Co więcej, równomierne podmuchy powietrza pozwalają na wydłużenie przydatności do spożycia produktów, które przechowywane są w lodówkach Samsung. Nie musisz zatem martwić się, że włożona wczoraj sałata lub wędlina następnego dnia nie będą nadawać się do zjedzenia i to bez znaczenia, w którym miejscu lodówki są przechowywane.

Dodatkowym wyposażeniem lodówek Samsung, które utrzymuje odpowiednią temperaturę przechowywania różnego rodzaju produktów, głównie mięs i ryb, jest komora zero Optimal Fresh+ z dwoma trybami działania (pojedynczym i podwójny), które możesz dowolnie zmieniać. Tryb pojedynczy pozwala na ustawienie w szufladzie jednej stałej temperatury. Tryb podwójny daje możliwość wydzielenia dwóch osobnych stref i ustawienia w każdej z nich innej temperatury. W lewej części komory możesz przechowywać produkty, które wymagają niższej temperatury - mięso, wędliny, ryby (np. -1°C), a prawa strona komory, z wyższą temperaturą, pozwoli Ci z powodzeniem przechowywać owoce i warzywa (np. 1°C)*.

Wiemy, jak ważna jest optymalna temperatura przechowywania, dlatego w Komorze Zero Optimal Fresh+ maksymalnie ułatwiliśmy Ci jej wybór.

A może zastanawiasz się, czy częste otwieranie drzwi obniża temperaturę wewnątrz lodówki, a tym samym potrzebuje ona więcej czasu, aby ponownie schłodzić wszystkie produkty? Bez obaw! Wybrane lodówki Samsung posiadają metalowy panel Metal Cooling, który zapewnia idealną izolację termiczną we wnętrzu chłodziarki.

W utrzymaniu optymalnej temperatury w niektórych lodówkach Samsung pomaga także zaawansowana funkcja chłodzenia Power Cool. Dzięki niej zimne powietrze wdmuchiwane jest do wnętrza chłodziarki, co powala na równomierne schłodzenie produktów w jeszcze krótszym czasie - nawet o 32% szybciej niż w tradycyjnych lodówkach.

Kolejną funkcją umożliwiającą optymalne chłodzenie jest funkcja Power Freeze. Polega ona na ustawieniu w zamrażalniku najniższej możliwej temperatury i włączeniu intensywnego nadmuchu zimnego powietrza, który pozwala na ekspresowe zamrażanie żywności*** i zrobienie kostek lodu w czasie nawet 35% szybszym od tradycyjnego.

Kompresor Digital Inverter

Na koniec przedstawiamy kompresor, bez którego nie mogłaby pracować żadna z wymienionych technologii. Wszystkie lodówki Samsung wyposażone są w kompresor Digital Inverter, który dostosowuje swoją pracę do aktualnego zapotrzebowania na chłodzenie, co pozwala na maksymalną optymalizację zużycia energii. Nie musisz już martwić się o to, jaka temperatura w lodówce i zamrażarce pozwoli Ci skutecznie przechowywać produkty spożywcze. Nasz kompresor zrobi to za Ciebie!

Optymalna temperatura w lodówce i gwarancja wyjątkowej trwałości to zasługa kompresora Digital Inverter oraz wszystkich innowacyjnych technologii, które dbają o zachowanie właściwej temperatury we wnętrzu każdej naszej chłodziarko-zamrażarki.

*Ustawienia temperatur w strefach są zależne od ogólnych ustawień chłodziarki. Przykładowe warunki dla temperatury chłodziarki 1°C.

** Artykuł opublikowano dnia 12.04.2024.

*** Przedstawione w artykule wyposażenie czy funkcje są dostępne w wybranych modelach lodówek Samsung. Szczegółowe informacje na stronach produktowych na samsung.com/pl.

Dane podstawowe lodówki Samsung RB38T776DS9

Parametr Wartość
Wymiary bez elementów wystających (wys. x szer. x gł.) 203 x 59,5 x 65,8 cm
Kolor grafitowa stal
Położenie zamrażarki na dole
Bezszronowa (No Frost) pełny No Frost
Sterowanie elektroniczne
Roczne zużycie energii 169 kWh = 174,07 zł rocznie
Kompresor inverter tak
Pojemność użytkowa chłodziarki 276 l
Pojemność użytkowa zamrażarki 114 l
Poziom hałasu 35 dB

tags: #samsung #lodowki #regulacja #wilgotnosci

Popularne posty: