Regulator Przepływu i Filtracja Zacieru: Klucz do Doskonałego Piwa Domowego

Winiarstwo i piwowarstwo to szlachetne hobby, pozwalające na spożytkowanie nadwyżek plonów. Nasz sklep oferuje szeroki wybór produktów dla początkujących i doświadczonych winiarzy i piwowarów. Zaopatrzymy Cię od A do Z, przy produkcji domowego trunku a wszystko to w konkurencyjnej cenie.

Regulacja Temperatury w Procesie Zacierania

Dyskusja dotyczy zastosowania regulatora PID (Omron E5CC-RX3A5M-000) w domowym piwowarstwie do podgrzewania wody w grzałce przepływowej o mocy 2500W. Użytkownik poszukuje informacji na temat możliwości regulacji temperatury wody do 78°C przy przepływie 0,7 l/min, oraz odpowiedniego doboru elektrozaworu.

Cała filozofia polega na odpowiednim ustawieniu tego układu. Zarówno przepływu (poprzez dławienie) jak i dobranie odpowiedniej mocy grzałki do osiągnięcia zadanej temperatury. Kluczowe jest odpowiednie ustawienie mocy grzałki oraz przepływu wody, a także sugerują użycie przekaźnika półprzewodnikowego (SSR) do sterowania grzałką.

Elektrozawór otwiera wodę i uruchamia regulator PID grzałki. Grzałkę sterujemy przekaźnikiem półprzewodnikowym SSR, z takiego samego półprzewodnikowego wyjścia w regulatorze. Można też włączać grzałkę na stałe a regulować przepływem wody, ale do tego potrzebny jest zawór z siłownikiem pneumatycznym bo elektryczny za wolny.

Uczestnicy rozmowy wskazują, że kluczowe jest odpowiednie ustawienie mocy grzałki oraz przepływu wody, a także sugerują użycie przekaźnika półprzewodnikowego (SSR) do sterowania grzałką. Zwracają uwagę na znaczenie doboru czujnika temperatury, proponując alternatywy dla PT100, które mogą mieć zbyt dużą stałą czasową.

Przeczytaj także: Przemysłowa Filtracja Zacieru

Jeżeli wszystko ma się regulować na bieżąco w przepływie, to zwykle PT100 również odpada bo ma zbyt dużą stałą czasową. Lepszy byłby termistor lub jakiś krzem typu LM35 z przetwornikiem.

Dokładność temperatury niestety jest troszkę wymagana, bo w 78*C zacier staje się mniej "gesty-lepki" i jest łatwiej wypłukać cukry ze słodu, natomiast wodą od 80*C wzwyż można wypłukać niepożądane garbniki, zabić enzymy zawarte w słodzie, a które są nadal potrzebne... Także zakres temperatur bardzo wąski.

Automatyzacja Procesu Wysładzania

Zacieranie słodu w kadzi zaciernej - nie będę rozpisywał tu procesu bo to jakby nie o tym temat, ale na koniec zacierania filtruje się zacier przez złoże filtracyjne które jest utworzone ze słodu który opadł na dno kadzi. I właśnie proces wysładzania chciałem zautomatyzowac.

Co do sterowania przepływem zwykłym zaworem - jak najbardziej chce uczestniczyć przy warzeniu piwa ale nie mniej chciałem usprawnić ten proces i zmniejszyć ilość kegów - zabierają dużo miejsca a poza tym jak się nagrzeja 2 kegi 50l do 70*C to stanie w pomieszczeniu 8m2 z dwoma takimi grzejnikami przez kilka godzin jest średnio przyjemne. Mogę ręcznie ustawić przepływ na te 0,5-0,7l/min albo rzeczywiście impulsami co np 4 minuty wlać 2.5l wody i tak też będzie ok. Jednak najbardziej pomocne i przydatne będzie grzanie w przepływie.

Elementy Systemu Regulacji Temperatury

Grzałka 2,5kW musi mieć jakąś rurę lub zbiornik w której/którym będzie zamontowana, a wylewanie 11cm3/s wymaga rureczki fi 6 lub coś około tego. Jak to ma być rozwiązane mechanicznie? Rura np. fi 100 z grzałką i cienki wlot/wylot na obu końcach? Reszta zależy od powyższych danych.

Przeczytaj także: Filtracja zacieru w piwowarstwie

Jeżeli mamy regulować temperaturę małej ilości wody (wąska rurka) grzałką o dużej mocy, to zmiany dzieją się w pojedynczych sekundach. Zwłoka termometru większa niż odpowiedź rury z wodą powoduje, że temperatura zmierzona jest zawsze opóźniona w stosunku do rzeczywistej, a układ regulacji pracuje na nieprawdziwych danych, co prowadzić może do np.

Kolego są również przekaźniki SSR sterowane analogowo nap. 4-20mA. Dostępne również na portalu allegro. Przekaźnik półrzewodnikowy stosuje się wszędzie tam gdzie przekaźnik mechaniczny nie zdaje egzaminu bo jest za wolny lub ilość cykli pracy jest zbyt dużą.

Ps. nie sądzę żeby ten regulator nie miał wyjścia ssr , jeżeli rzeczywiście nie - ma proponuję kupić jakiegoś Chińczyka np. Udian za 250 zł. Obsługuje odpowiednie modele. Prawdopodobnie nadaje się do zasilania z układu wysterowania przekaźnika w termoregulatorze.

Dodatkowe Akcesoria i Techniki Piwowarskie

W naszym asortymencie dobierzesz korki do balotów i gąsiorów, rurki fermentacyjne z różnych materiałów. Z pewnością przyda ci się kranik do pojemnika fermentacyjnego i zestawy wężyków do obciągu wina. O swoje pieczołowicie przygotowane trunki, warto zadbać zamykając je w szklanych butelkach opatrzonych w barwne Etykiety. Podać na stół, za to możemy w zdobionej Karafce ze szczelnym korkiem.

  • Rurka fermentacyjna - Cichosza!
  • Kran do rozlewu piwa.
  • Kran do rozlewu piwa z regulacją przepływu.
  • Pojemnik fermentacyjny z pokrywką wykonany z tworzywa sztucznego.
  • Profesjonalny śrutownik browarniany o wydajności ok.

Wykorzystanie Przypraw w Piwowarstwie

Warzysz piwo świąteczne czy dyniowe - pamiętaj o cynamonie. Anyż ma podobny smak do czarnej lukrecji. Ciekawy dodatek do lekkich i jasnych piw smakowych. Większość osób kojarzy jałowiec z wytwarzaniem ginu. Jednakże przyprawa to kiedyś była z powodzenie stosowana w porterach, koźlakach czy stoutach. Kolendra jest przyprawą dodawaną do wielu belgijskich piw. Pachnie orientalnie, pikantnie i słodko. Ma w sobie coś z coca - coli. Idealny dodatek do wszelakich piw owocowych. Lukrecja smakiem przypomina anyż. Nadaje się doskonale do porterów, stoutów, piw ciemnych górnej fermentacji. Doda treści i głębi Twoim piwom. Trawa żubrówka ok. Spróbuj jej jako dodatku w swoim piwie świątecznym.

Przeczytaj także: Definicja i pomiar filtracji kłębuszkowej

Zestaw do Destylacji Convex Perun 30 L

Zanurz się w świat doskonałego destylowania z naszym praktycznym zestawem typu Convex, oferującym nie tylko wyjątkową jakość i niepowtarzalny styl, ale także możliwości rozbudowy czy zamiany elementów w miarę zmieniających się potrzeb. Destylator modułowy Convex Perun 30 L to profesjonalny destylator elektryczny z pojemnikiem o pojemności 30 L, refluksem typu „Zimne Palce” oraz głowicą z dwoma odstojnikiem i chłodnicą. Kompletny zestaw, z wysokiej jakości stali nierdzewnej (INOX). Do użycia z grzałką o mocy 2000 W.

Produkt wyróżniają między innymi następujące cechy: wysoka jakość, pojemnik typu Convex, refluks „Zimne Palce”, głowica z dwoma odstojnikami i chłodnicą, duża wydajność, kompletny zestaw, możliwość rozbudowy, regulator mocy grzałki.

Elementy Zestawu Convex Perun 30 L:

  • Pojemnik typu Convex o pojemności 30 L
  • Łącznik kolumny (2 szt., każda o dług. 500 mm)
  • Refluks „Zimne Palce”
  • Głowica z 2 odstojnikami i chłodnicą
  • Termometr elektroniczny ramkowy z sondą (2 szt.)
  • Otulina kolumny, z polietylenu (2 szt.)
  • Wężyk igielitowy 5 m - do przyłączenia wody, z szybkozłączką umożliwiającą łatwe połączenie z kranem
  • Wężyk silikonowy 1,5 m - do odbioru destylatu, bezpieczny do kontaktu z alkoholem
  • Złączka gwintowana prosta
  • Zawór kulowy 1/8 cala (3 szt.)
  • Zestaw śrub i nakrętek montażowych (16 szt.)
  • Uszczelki silikonowe (4 szt.)
  • Wypełnienie nierdzewne (24 szt.)
  • Taśma teflonowa uszczelniająca
  • Instrukcja obsługi
  • Grzałka o mocy 2000 W
  • Regulator mocy grzałki destylatora, do 2 kW

Podsumowanie

Wybór odpowiednich akcesoriów i technik, takich jak regulator PID, grzałka przepływowa, oraz wysokiej jakości sprzęt do destylacji, jest kluczowy dla uzyskania doskonałych rezultatów w domowym piwowarstwie i destylacji. Eksperymentowanie z różnymi przyprawami i dodatkami pozwala na tworzenie unikalnych i niezapomnianych trunków.

tags: #regulator #przepływu #rurka #filtracja #zacieru

Popularne posty: